جمعه 2 آذر 1403 | Friday 22 November 2024

در قانون کار جمهوری اسلامی ایران برخی مشاغل که در طول زمان باعث ایراد صدمات بدنی و روحی به شاغلان می شود تحت عنوان سخت و زیان آور تعریف شده است و بر اساس آن کارگران با ۲۰ سال سابقه مداوم می توانند بازنشسته شوند.

به گزارش ایرنا،  سخت و زیان آور به مشاغلی گفته می شود که در آن ها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد است و در اثر اشتغال کارگر، تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی) در وی ایجاد شود که نتیجه آن بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن است و می توان با به کارگیری تمهیدات فنی، مهندسی، بهداشتی و ایمنی صفت سخت و زیان آور بودن را از آن مشاغل کاهش یا حذف نمود.

در شهرستان ساوه که با بهره مندی از بزرگترین شهر صنعتی کشور (کاوه) و فعالیت بیش از ۶۰۰ کارخانه زمینه اشتغال حدود ۴۵ هزار کارگر را فراهم کرده است، شرکت هایی وجود دارند که طبق قانون، فعالیت کارگران آنها در زمره مشاغل سخت و زیان آور تعریف می شود.

ناگفته نماند در این شهرستان صنعتی با وجود فعالیت ده ها هزار کارگر به دلیل اعمال نظارت های مستمر و رسیدگی مسئولان و همچنین وجود خانه کارگر فعال شاهد کمترین تنش های کارگری و تجمع ها هستیم که همین مساله به رونق فضای کسب و کار منجر شده است.

در ۲ سال اخیر تعدادی از کارگران شرکت گروه صنعتی شیشه کاوه شهرستان ساوه درخواست هایی مبنی بر قرار گفتن در شمول مشاغل سخت و زیان آور داشتند و در این خصوص علاوه بر مراجع شهرستانی و استانی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز رایزنی هایی انجام دادند و معتقد هستند که شغل آنها باید به عنوان سخت و زیان آور محسوب شود.

با این حال بررسی این مساله در چند نوبت از سوی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی به عمل آمد و حتی موضوع در کمیسیون کارگری استان هم بررسی شده و مسئولان شهرستان ساوه نیز با دید مثبت و رفع مشکل این گروه از کارگران جلساتی برگزار کردند اما مساله اینجاست که طبق اندازه گیری های انجام شده از سوی کارشناسان بهداشتی که مطابق شاخص های تعریف شده به عمل آمده است، سخت و زیان آور بودن برخی از مشاغل در این شرکت محرز نشده و به طور طبیعی ادارات کار و تامین اجتماعی هم مبنای تصمیم گیری خود را بر این گزارش ها مبتنی می کنند.

امروز حاتم شاکرمی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شهرستان ساوه سفر کرد و پیش از بازدید از چند واحد صنعتی در فرمانداری این شهرستان جلسه ای با حضور فرماندار، نماینده مردم شهرستان و سایر دست اندرکاران برگزار کرد تا به این مساله رسیدگی شود. 

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی در این نشست، گفت: این دستگاه در مورد وضعیت کارگران فعال در مشاغل سخت و زیان آور نقش اجرایی دارد و قبل از آن شاخص های تعیین شده از سوی سایر دستگاهها مانند انجام اندازه گیری ها از سوی مرکز بهداشت ملاک تصمیم گیری است.
«محمدتقی آبایی» روز دوشنبه در نشست بررسی مشکلات کارگران شرکت بلور کاوه که با حضور معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در فرمانداری ساوه برگزار شد، اظهار داشت: روال کار برای این شرکت به این صورت بود که کارگران بعد از اتمام ۲۰ سال سابقه درخواست های خود برای بازنشستگی طبق قانون مشاغل سخت و زیان آور را ارایه می کنند تا رسیدگی شود.
وی افزود: افزون بر ۹۰ درصد درخواست های کارگران این شرکت که به کمیته های اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی واصل شده است به صورت فردی می باشد و ۱۰ درصد باقی مانده هم به شیوه مشاغلی مورد بررسی قرار می‌گیرد.
به گفته او، به همه درخواست های کارگران شاغل در شرکت بلور کاوه در کمیته های بدوی و تجدیدنظر رسیدگی شده و در مواردی به دیوان عدالت اداری شکایاتی داشته اند که از سوی این ارگان رد شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی اظهار کرد: آنچه در این بین مشکل ایحاد کرد، درخواست کارفرما برای بازنگری و خارج کردن برخی مشاغل این شرکت از شمول مشاغل سخت و زیان آور در سال ۹۶ بود که پیرو آن مرکز بهداشت شهرستان ساوه موضوع را بررسی کرد.
وی افزود: پس از بررسی های کارشناسان مرکز بهداشت و اندازه گیری ها مقرر شد که برخی مشاغلی که از قبل سخت و زیان آور تعریف شده بودند، حذف شوند و برخی مشاغل هم در شمول این قانون قرار گرفتند.
آبایی گفت: شکایت کارگران شرکت بلور کاوه در مورد مشاغلی است که در سال ۹۶ از دایره سخت و زیان آور خارج گردیده و آنها معتقدند که باید نتیجه بررسی ها و اتخاذ تصمیم در آن زمان را به اطلاع شان می رساندند که ما از مراجع وزارتی در این خصوص استعلام گرفتیم و دستور دادند که باید نتیجه به کارگران ابلاغ شود.
وی گفت: با توجه به اینکه شرکت بلور کاوه تشکل کارگری ندارد و کارگران هم رغبتی به ایجاد این ساز و کار ندارند، در نهایت تصمیم بر این شد که مراتب و نتایج را با انتشار آگهی در روزنامه رسمی اعلام کنیم و پیرو آن، شاغلان این واحد تولیدی  اعتراض کردند و بررسی شد.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی در یکی دیگر از موارد، کارگران شرکت مذکور به اصل اندازه گیری معترض شدند که در این خصوص استعلام های لازم از وزارتخانه انجام شد و از سوی مرکز تحقیقات وزارت هم تیمی از کارشناسان برای بررسی موضوع به ساوه آمدند و با حضور نماینده کارگران که از کانون استان تعیین شد، بررسی مجدد به عمل آمد و نتایج اندازه گیری های قبلی هم به تایید آنها رسید.
آبایی تصریح کرد: در همین راستا جلسه دیگری در ساوه با حضور نماینده مردم شهرستان در مجلس شورای اسلامی و فرماندار برگزار کردیم و حتی در کمیسیون کارگری استان که ۲ هفته پیش برگزار شد، توافق به عمل امد که یک بار دیگر در مورد شاخص های اندازه گیری از سوی مرکز بهداشت شهرستان راستی آزمایی به عمل آید.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی گفت: در آخرین تصمیمی با توافق مدیرعامل کارخانه مذکور، مقرر شد که کارگران برای تکمیل سنوات خود به سرکار بازگردند و برای فهرست حدود ۲۵ نفری کارگران معترض هم در مورد شرایط بازنشستگی و سوابق آنها بررسی و تصمیم گیری نهایی انجام شود.
وی تاکید کرد: در این خصوص آنچه وظایف ما و اداره تامین اجتماعی بود، به نحو شایسته و درست انجام شده ولی ابهامات قانونی هم وجود دارد که باید در جای خود مورد بررسی واقع شود.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group