در مراسمی با حضور مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان وابسته به پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی، معاون استاندار و فرماندار ساوه، رئیس جهاددانشگاهی استان مرکزی و جمع دیگری از مسئولان استانی و شهرستانی دفتر نمایندگی بانک سلول های بنیادی خون بند ناف در مرکز جهاددانشگاهی ساوه افتتاح شد و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، شهرستان ساوه جزو نخستین شهرستان های کشور است که پس از مراکز استان اقدام به راه اندازی دفتر نمایندگی بانک سلول های بنیادی خون بند ناف کرده است.
این دفتر به همت جهاد دانشگاهی استان مرکزی در این شهرستان راه اندازی شد.
خون بندناف خونی است که پس از تولد در بندناف و جفت باقی مانده و دور ریخته میشود. این خون غنی از سلولهای بنیادی است. سلولهای بنیادی خون بندناف همانند سلولهای بنیادی خونساز مغز استخوان به سلولهای قرمز، سلولهای سفید و پلاکت تقسیم میشوند. سلولهای قرمز، اکسیژن را به تمام بدن حمل میکنند، سلولهای سفید که در سیستم ایمنی فعالانه شرکت دارند و پلاکتها به انعقاد خون کمک میکنند .
سلولهای بنیادی خون بند ناف همچنین قادر به ساخت انواع سلولهای دیگر و ترمیم و نگهداری سلولها در هنگام جراحت هستند .
امروزه در اغلب کشورهای توسعهیافته بانک خون بند ناف وجود دارد تا خون بندناف نوزاد به جای آنکه دور ریخته شود، ذخیرهسازی شده و در آینده برای خود او و یا سایر بیماران استفاده شود. برای این منظور والدین قبل از تولد نوزاد اقدام به ثبتنام در این بانک میکنند و بلافاصله بعد از زایمان، بندناف از نوزاد جدا و توسط یک سوزن، خون از بندناف و جفت جمعآوری شده و به کیسههای خون منتقل و خون بند ناف نوزاد منجمد و در بانک نگهداری میشود .
در ایران سالانه حدود 11 هزار متقاضی ذخیرهسازی خون بند ناف وجود دارد. در بانک خون بند ناف رویان نتایج آزمایشهای HLA بیش از 33 هزار نمونه ثبت شده است .
هرچند استفاده از سلولهای بنیادی در درمان بیماریها هنوز چندان معمول نیست؛ ولی این سلولها در درمان دیابت تیپ یک (وابسته به انسولین)، بیماریهای قلبی عروقی، لوپوس، بیماریهای نورولوژیک مانند سکته مغزی، پارکینسون و آلزایمر، کمخونیها و نقص ایمنی، بیماریهای کبدی به کار برده میشود.
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان وابسته به پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی گفت: هم اکنون بالغ بر 400 بیمارستان در سراسر کشور از ظرفیت و امکانات لازم برای جمع آوری خون بند ناف برخوردار هستند و بیش از 1500 پزشک با بانک خون بند ناف همکاری می کنند .
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، دکتر مرتضی ضرابی در آئین افتتاح دفتر نمایندگی بانک سلول های بنیادی خون بند ناف در مرکز جهاددانشگاهی ساوه، افزود: دانش سلول های بنیادی دانش جدیدی است که به همت دانشمندان ایرانی در کشور ما نیز فعالیت خود را آغاز کرد .
وی در ادامه، به انتقال دانش فنی سلولهای بنیادی به خارج از کشور اشاره کرد و افزود: با گذشت حدود 12 سال از فعالیت سلول های بنیادی در ایران با اخذ مجوز از وزارت بهداشت هم اکنون در حال انتقال دانش فنی این علم به خارج از کشور هستیم و در حال حاضر در کشورهای عراق، عمان و امارات اقدام به راه اندازی دفتر سلول های بنیادی ذخیره سازی خون بند ناف شده است .
ضرابی از اعلام آمادگی کشورمان برای انتقال دانش فنی سلولهای بنیادی به سایر کشورها خبر داد و افزود: انتقال دانش فنی به خارج از کشور با سرمایه گذاری طرف خارجی در قالب تاسیس بانک خون صورت خواهد گرفت و این بانک می تواند تحت قوانین لایسنس دنیا فعالیت کند .
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان وابسته به پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی به نحوه فعالیت دفاتر نمایندگی ذخیره سازی خون بند ناف اشاره کرد و گفت: مجموعه اقدامات این دفاتر، اطلاع رسانی، جمع آوری و ارسال نمونه خون ها به دفتر تهران است و هیچگونه ذخیره سازی در دفاتر نمایندگی سراسر کشور صورت نخواهد گرفت. این دفاتر به عنوان پایگاه جمع آوری فعالیت می کنند و کار ذخیره سازی به شکل متمرکز در مرکز کشور صورت خواهد گرفت .
وی بیان کرد: در حال حضور حدودا 110 هزار نمونه خون بند ناف در کشور ذخیره سازی شده و بانک خون کشور به عنوان بزرگترین بانک خون ذخیره سازی در سطح خاورمیانه شناخته میشود و پیش بینی می شود که تا سال آینده بالغ بر 20 هزار نمونه به نمونههای جمع آوری شده اضافه شود .
ضرابی تاکید کرد: علاوه بر انتقال دانش فنی به دنبال آن هستیم که سلولهای بنیادی مشتق از بند ناف را نیز به کشورهای دیگر صادر کنیم که این مهم می تواند موفقیت بزرگی برای کشور در حوزه صادرات سلولی رقم بزند .
وی در ادامه گفت: هم اکنون بالغ بر 400 بیمارستان در سراسر کشور از ظرفیت و امکانات لازم برای جمع آوری خون بند ناف برخوردار هستند و بیش از 1500 پزشک با بانک خون بند ناف همکاری می کنند .
وی گفت: در حوزه ذخیره سازی سلول های بنیادی خون محیطی، به مراکز پیوند خدمات لازم ارائه می شود. خون محیطی و مغز استخوان بیشتر در مراکز پیوند و برای بیماران سرطانی مورد استفاده قرار می گیرد که خوشبختانه بانک خون رویان به عنوان تنها مرکز کشور در حال ارائه خدمات به بیماران سرطانی است .
ضرابی در ادامه گفت: هم اکنون بالغ بر 400 بانک خون در سراسر دنیا فعالیت دارند و امکان ذخیره سازی در کشورهای مختلف فراهم شده است و این روند در حال توسعه است .
وی گفت: هم اکنون بین 5 تا 6 میلیون نمونه خون بند ناف در سراسر دنیا ذخیره سازی شده و نزدیک به 40 هزار پیوند با استفاده از سلول های بنیادی خون بند ناف صورت گرفته است. در ایران نیز 110 هزار مورد ذخیره سازی صورت گرفته است و نزدیک به 30 پیوند برای بیماری های خونی با استفاده از ذخیره سازی خون بند ناف صورت گرفته است .
ضرابی افزود: هم اکنون بزرگترین طرح کارآزمایی بالینی برای بیماران فلج مغزی در کشور آغاز شده است و امیدواریم برای سال آینده با مشخص شدن نتایج این تحقیقات بتوان خدمات لازم سلول درمانی به بیماران فلج مغزی با استفاده از سلول های بنیادی بند ناف ارائه کرد .
وی افزود: از آنجاکه دانش ذخیره سازی سلول های بنیادی در ایران بومی است لذا این کشور در ردیف 10 کشوری قرار دارد که از این دانش برخوردار است. در بسیاری از کشورها بانک خون بندناف راه اندازی شده است اما فعالیت آنها صرفا در حوزه جمع آوری است. در ایران کاز ذخیره سازی با اتکا به دانش بومی صورت می گیرد، به همین جهت از دانش کافی ذخیره سازی و درمان آن برخوردار هستیم و برای سایر بیماری ها نیز کارآزمایی انجام شده و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسیم .
مدیرعامل شرکت فناوری بن یاختههای رویان وابسته به پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی گفت: پتانسیل درمان بیش از ۷۰ بیماری نظیر تالاسمی، مادرزادی، انواع بیماری های کودکان و ... با استفاده از سلول های بنیادی وجود دارد .
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، دکتر مرتضی ضرابی در کارگاه آموزشی خصوصیات و کاربردهای سلول های بنیادی در درمان بیماریها که به همت جهاد دانشگاهی ساوه در دانشکده علوم پزشکی ساوه برگزار شد، به ظرفیت های سلول های بنیادی در حوزه مغز استخوان و ذخیره سازی خون بندناف اشاره کرد و افزود: خون بند ناف به عنوان یکی از منابع سلول های بنیادی در درمان انواع بیماری ها کاربرد دارد .
وی افزود: خون بند ناف که به عنوان خون جفتی شناخته شده خونی است که در جنین در حال تکوین داخل رحم جریان دارد و پس از تولد نوزاد، خون باقی مانده در بند ناف و جفت که غنی از سلولهای بنیادی است به عنوان یک زباله بیولوژیک دور ریخته می شود .
دکتر ضرابی ادامه داد: سلول های بنیادی که از بند ناف گرفته می شوند بسیار پرتوان و نامیرا هستند و همچنین در اثر تکثیرهای پی در پی دچار پیری نمی شوند به طوری که با تکثیر یا جایگزینی آنها در مناطقی که به صورت جدی آسیب دیده اند می توانیم به بهبودی این مناطق کمک کنیم .
وی بیان کرد: در پی موفقیت های به دست آمده به منظور درمان بیماری های لاعلاج با بهرهمندی از ظرفیت سلول های بنیادی، تشکیل بانک های نگهداری خون بند ناف مورد توجه قرار گرفت به گونه ای که هماکنون در سراسر دنیا بانک های متعددی به صورت عمومی و خصوصی به منظور ذخیره سازی خون بند ناف تاسیس شده و فعالیت دارند .
وی گفت: در ایران نیز در سال ۱۳۸۴ به همت پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی و با همکاری شرکت گسترش صنعت علوم زیستی، شرکت فناوری بن یاخته های رویان فعالیت خود را آغاز کرده و از سال ۱۳۸۵ با اخذ مجوز از وزارت بهداشت اقدام به جمعآوری، جداسازی و ذخیره سازی سلول های بنیادی خون بند ناف می کند .
وی اظهار کرد: براساس آخرین اطلاعات به دست آمده افزون بر ۷۸۰ هزار نمونه خون بند ناف در ۱۳۴ بانک خصوصی سراسر دنیا ذخیرهسازی شده و در کشورمان نیز بیش از ۱۰۵ هزار مورد نمونه گیری عمومی و 15 هزار مورد نمونه گیری خصوصی صورت گرفته است و بانک خون ایران هم اکنون به عنوان بزرگترین بانک خون بندناف در خاورمیانه شناخته میشود .