محمدرضا زیرکی یکی از انارکاران نمونه شهرستان ساوه در سالهای اخیر بوده است.
وی کشاورز زادهای زحمتکش بوده که در سال 1326 در روستای سرخده متولد و پس از تحصیل در رشته ادبیات در سال 1339دیپلم خود را گرفته و سپس در جستوجوی رزق حلال علاقه مند به فعالیت در زمینه کشاورزی شده واقدام به آن کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)-منطقه مرکزی، در گفتگویی صمیمانه با وی پای درد دل وصحبت های منطقی وی می نشینیم.
-محصول انار امسال را چگونه ارزیابی می کنید؟
در ابتدا خداوند را شکر میکنم که همیشه نعماتش را به بنده گانش ارزانی میدارد، محصولات کیفیت مناسبی ندارد چرا که به درستی و طبق اصول آبیاری نشده است.
- مشکل آن از کجا نشأت می گیرد؟
طبق سند مالکیت آبی که ما داریم تا 20 مهر ماه باید ما باغات خود را آب یاری کنیم ولی از 10مهر با دستور امور آب اراک،امور آب ساوه آب را قطع کردند و میگویند آب در سد کم شده این در صورتی است که ما در این فصل باید یک آب دیگر به درختان بدهیم. پس اناری که ما قانوناً باید در آبان برداشت کنیم باید 20روز زود تر از موعد برداشت کنیم تا انار ترک نخورد و اناری که کاملاً نرسیده را باید به بازار عرضه کنیم و این به کیفیت و نام انار ساوه ضربه ای غیر قابل جبران خواهد زد و از طرفی باعث کاهش تناژ و قیمت محصول نیز میگردد که اینهم ضربه ای محکم به کشاورزان ساوه است. الان من 40ساعت آب در هر گردش25هزارتومان خریدهام که در هر 10گردش 10میلیون تومان هزینه کردم تا از کیفیت انار من کاسته نشود ولی اگر یک کشاورز نتواند این هزینه ها را متحمل شود بصورت مستقیم لطمه به کیفیت انار باغش می خورد و بصورت غیر مستقیم به نام و آبروی انار ساوه صدمه می زند و من در این مورد کشاورز را مقصر نمی دانم چرا که کشاورز با این هزینه های کارگر روز مزد و قیمت های کودهای شیمیایی و زحمات فراوان و هزینه بر کشاورزی و از طرفی قیمت های پائین فروش میوه ها نمی توانند به صورت آزاد آب خریداری کنند و اگر هم خودش بتواند بخرد کمتر کسی پیدا می شود که به او آب بفروشد. در حال حاضر یکی از باغ های من را که آب خوبی دادم شخصی آمده و برای صادرات پیش خرید کرده است و من کشاورز انار ساوه بودن را اینگونه می پسندم، انار یک میوه بهشتی است که خداوند بر روی زمین به ما ارزانی داشته است و چندین بار در قرآن از آن نام برده شده است و احادیث زیادی از معصومین در مورد فواید انار داریم که خدا را شکر انار ساوه نامدارترین آنها در جهان است و ما به خاطر این امانت الهی مسؤولیت داریم و از مسؤولین جهاد کشاورزی و وزارت نیرو می خواهیم تا ما را در این مهم یاری رسانند. الحمدلله انار ساوه در تمام دنیا نمونه است و با همّت مسؤولین نمونه خواهد ماند و در غیر این صورت انارهای کم آب، سوخته، ترکیده و ریز در هیچ جایی قابل قبول نیست چه برسد به محبوبیت جهانی. جهاد کشاورزی پارسال کود اوره را با قیمت 2500 تومان در اختیار ما قرار می داد ولی امسال باید 20 هزار تومان پرداخت کنیم.
-چه درخواستی از به مسؤولین دارید؟
می خواهم به مسوولان بگویم: راهی که آقای اسلامی رفتند و خدمتی که آقای اسلامی به کشاورز کردند و به درد مردم رسیدگی کردند را ادامه دهند. مرحوم اسلامی قول داده بودند که از رودخانه سیروان آب را به پشت سد ساوه می آورند و مشکل کم آبی را حل خواهند کرد در صحبتی که من چند وقت پیش با خانم میرگلوبیات نماینده کنونی ساوه و زرندیه در مجلس داشتم، ایشان گفتند که ما هم این کار را خواهیم کرد و این قول را به ما دادند.
- جهاد کشاورزی کمکی به حل این مشکلات کرده است؟
بله جهاد کشاورزی در حال حاضر نهرهای سنتی را از بین می برد و 85 درصد هزینه ها برای ساخت نهرها و کانال کشی را متقبّل می شود و 15 درصد هم باید کشاورز پرداخت کند و ما از این عمل راضی هستیم و تشکر میکنیم.
- چه درخواستی از فرماندار جدید شهرمان دارید؟
فقط معضل کمبود آب را حل کنند، روستای سرخده فقط مجوز یک حلقه چاه را دارد و این هم کمتر از 10 لیتر آب در ثانیه می دهد و برای 70 هکتار باغ استفاده می شود؛ اگر مجوز حفر چاه برای موارد خاص را بگیرند ما با هزینه شخصی خودمان چاه حفر می کنیم.
- اگر مشکل کم آبی تا حدودی حل شود، چه برنامه ای برای آینده دارید؟
اگر حل شود ما گندم، جو، ذرت و طالبی می کاریم چرا که در این روستا ها 750 هکتار زمین کشاورزی 4 سال است که بدون آب مانده .