سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: آخرین اقدامات برای تعیین حریم مسجد جامع ساوه انجام شده و در مرحله تایید نهایی است.
مجتبی رضوانی با بیان اینکه حریم درجه 1 و 2 این اثر 20 هکتار برآورد شده است، اظهار کرد: مطالعات و بررسیهای کارشناسانه در این بنا انجام شده و نقشههای مورد نیاز تهیه و برای دفتر ثبت آثار بناهای تاریخی کشور ارسال شده است.
وی با اشاره به ثبت ملی این اثر در سال 1310، گفت: 50 سال پیش گروهی مرمتگر ایتالیایی برای ساماندهی مسجد جامع ساوه به ایران آمدند و در مراجعه خود بخشی از مطالعات کالبدی، استحکامبخشی بنا و ستونها را انجام دادند، ولی وارد فضاهای اجرایی نشدند.
رضوانی با بیان اینکه این گروه تنها موفق به پیشبرد 20 درصد از کار شدند، ادامه داد: بخش اصلی کار که اجرای این طرح بود، با همکاری بخش خصوصی توسط مرمتگران داخلی و با صرف هزینه ملی انجام شد و 3 سال پیش به اتمام رسید.
وی با یادآوری اینکه مرمت گنبد و ایوان شاگرد این بنا به طور کامل انجام شده است، اضافه کرد: گنبد و ایوان شاگرد این مسجد متعلق به دوره ایلخانی و سلجوقی است و مسجد دارای یکی از بزرگترین گنبدها بین مساجد ایران است و یکی از ویژگیهای بینظیر این اثر تاریخی نیز تزئینات آن است.
مسجد جامع ساوه که ۴ هزار و ۲۰۰ متر مربع وسعت دارد به عنوان نخستین مکان تاریخی استان مرکزی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.