معاون دبیرکل خانه کارگر جمهوری اسلامی ایران گفت: قدرت جامعه کارگری باید در تشکل های کارگری متبلور شود، اما متأسفانه اینطور نیست چون تشکل های کارگری در پیگیری مطالبات کارگران اثرگذار نیستند.
حسن صادقی شامگاه سه شنبه ۲۹ آبان ماه در مراسم بزرگداشت سالروز تصویب قانون کار که با حضور جامعه کارگری در خانه کارگر ساوه برگزار شد، اظهار کرد: قانون کار یک قانون در دفاع از قشر ضعیف جامعه بوده و نگاه حمایتی از طبقه کارگری دارد، اما به خوبی اجرا نشده است.
وی گفت: اختلافات بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان منجر به صدور دستور امام مبنی بر تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام شد. گرچه هنوز عده ای همچنان این قانون را زیان بار میدانند اما تکلیف قانون کار حمایت از قشر ضعیف و طبقه کارگری است که متاسفانه هنوز برخی از مواد حمایتی آن اجرا نمیشود.
وی گفت: در قانون کار بر فعالیت اثرگذار تشکل های کارگری تاکید شده است، اما این تشکل ها همچنان بر روی کاغذ مانده اند و به عنوان ابزاری برای سرکوب کارگران استفاده میشوند. این تشکل ها نتوانسته اند آن طور که باید و شاید اولا شکل گرفته و ثانیا جنبه حمایتی از کارگران داشته باشند.
صادقی با بیان اینکه تشکل های کارگری قلب قانون کار هستند، گفت: قدرت جامعه کارگری باید در تشکل های کارگری متبلور شود اما متأسفانه اینطور نیست چرا که تشکل های کارگری در پیگیری مطالبات کارگران اثرگذار نیستند.
وی با تاکید بر اینکه کارگران با اصلاح مفاد قانون کار در راستای حمایت از جامعه کارگری مشکلی ندارند، اظهار کرد: برخی به دنبال این هستند که قانون کار وجود نداشته باشد چه برسد به اینکه بخواهند برخی مفاد آن را اصلاح و بازنگری کنند. نبود قانون کار به ضرر کارگران است و ۲۹ آبانماه فرصتی برای بازخوانی قانون جامع و کامل کار است که به درستی اجرا نمیشود.
وی بیان کرد: از قانون کار جز یک ورق کاغذ و جوهر چیزی باقی نمانده است. کارگران شرایط اقتصادی کشور را درک میکنند و نمیخواهند حتی کارفرمایان آسیب ببینند. بنابراین رویکرد کارگران اصلاح برخی مفاد قانون کار برای حمایت از کارگران و کارفرمایان و حرکت شتابان چرخ های تولید است.
صادقی گفت: معتقدیم قانون کار باید از مثلث کارگر، کارفرما و دولت حمایت کند. اگر افزون بر ۹۰ درصد کارگران قراردادی هستند و تشکل ها ضعیف شده اند نتیجه اجرا نشدن قانون کار است.
دبیر خانه کارگر تشکیلات ساوه و زرندیه نیز اظهار کرد: قانون کار بعد از قانون اساسی دومین قانون جامع و کامل کشور محسوب میشود که در همان مقطع تصویبش مشکلات عدیده ای بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان برای تصویب این قانون وجود داشت و بر همین اساس مجمع تشخیص مصلحت نظام اقدام به تصویب این قانون کرد.
داوود میرزایی اظهار کرد: با گذشت سالها از تصویب قانون کار، دستان پرقدرت زر و زور به هیچ وجه اجازه ندادند این قانون بطور جامع و کامل اجرا شود و ما بابت این مسئله گلایهمندیم. مسئولان یا نخواستند یا نتوانستند این قانون را اجرا کنند.
وی با بیان اینکه هم اکنون قانون کار به یک شیر بی یال و کوپال تبدیل شده و فقط اسمی از آن باقی مانده است، اظهار کرد: دولت وفاق ملی به دنبال تقویت امیدآفرینی در بین جامعه کارگری است و امیدواریم شرایطی پیش آید تا این قانون به خوبی اجرا شود.
میرزایی در ادامه گفت: قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان در دولت قبل به صورت کم و بیش اجرا شد و در این دولت دستور به تامین منابع مالی این قانون داده شده است. نمایندگانی که این قانون را نوشته اند و به دولت دستور اجرا داده اند نسبت به آن ایراد نگیرند و همسان سازی را همسان سوزی تلقی نکنند.
وی تصریح کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این بهانه که صندوق تامین اجتماعی منابع ندارد، سن بازنشستگی را افزایش میدهند در حالی که باید پیگیر مطالبات جامعه کارگری باشند.
وی گفت: مشکلات معیشتی، درمانی و نبود امنیت شغلی ناشی از عدم بی تفاوتی و اجرا نشدن قانون کار، نبود تعاونی مسکن، تعاونی مصرف و شورای اسلامی کار از مهمترین مشکلات جامعه کارگری است. بعد از معیشت، مهمترین مشکل کارگران تامین مسکن است که به یک رویای دست نیافتنی تبدیل شده است.
میرزایی بیان کرد: مشکلات معیشتی در خانوارها موجب شده تا پای بانوان نیز در کنار سرپرستان خانوار به فضای سخت تولید باز شود و در شرایط سخت کاری برای تامین نیازهای روزمره خود در سنگر تولید کار کنند چرا که با حقوق یک نفر نمیتوان یک زندگی کارگری را اداره کرد.