نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی از سفر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به شهرستان ساوه خبر داد.
محمدرضا منصوری در گفتگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، با اعلام این خبر افزود: علی اصغر مونسان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری به منظور بازدید از ابنیه تاریخی به ویژه مسجد جامع هزار ساله ساوه عصر روز دوشنبه 28 مردادماه به ساوه سفر می کند.
وی افزود: در این سفر نیم روزه معاون رئیس جمهور و هیئت همراه از نزدیک در جریان روند فعالیتهای زیرساختی فضاهای تاریخی و گردشگری ساوه قرار خواهد گرفت.
منصوری بیان کرد: در بازدید دکتر مونسان از مسجد جامع ساوه در خصوص مرمت این بنای تاریخی و برخی ابنیه تصمیم گیری خواهد شد.
وی اظهار کرد: در جریان این سفر مقدمات اجرای طرح از مسجد تا مسجد مطرح و تصمیمات لازم برای اجرای آن اتخاذ خواهد شد، همچنین بازسازی ضلع شمالی مسجد جامع از جمله مطالبات مهم این شهرستان از معاون رئیس جمهور است.
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در این سفر موانع و الزامات پیش رو برای ثبت جهانی مسجد جامع ساوه نیز مطرح می شود و امیدواریم سازوکار مناسب برای جهانی شدن مسجد جامع ساوه اندیشیده شود تا از بودجه و اعتبارات مجامع بین المللی برای حفظ و نگهداری این بنای تاریخی که به عنوان شاهکار معماری اصیل ایرانی و نگین تاریخ این مرزوبوم است بهره مند شویم.
به گزارش ایسنا، مسجد جامع ساوه از اولین مسجدهایی است که در ایران ساخته شده و طی دورههای مختلف توسط هنرمندان ایرانی تزئین و مرمت شده است، به طوریکه نوسازیهای انجام شده موجب شده است که اثری از بنای اولیه مسجد در روزگار کنونی باقی نماند.
این مسجد تماما از خشت و گل ساخته شده و در نوع خود بینظیر است. این مسجد مشتمل بر یک صحن و گنبد، دو ایوان، یک مناره، چند شبستان، محرابهایی متعدد و قدیمی با خطوط کوفی و دو محراب از دوره صفویه با خط ثلث است. خصوصیت این بنای تاریخی-مذهبی آن است که نمودهایی از سه مقطع تاریخی (قبل از اسلام، قرون اولیه اسلام و دوران صفوی) در آن دیده میشود. آثار و بقایای موجود بیانگر این است که در مکان مسجد فعلی در دوران ایران باستان، آتشکده ای بوده و در دوره اسلامی تبدیل به مسجد شده است.
این بنای تاریخی اولین اثر تاریخی استان است که در فهرست آثار ملی کشور در دی ماه 1310 هجری شمسی به ثبت رسید.