یک دانشجوی دکترای حقوق بینالملل و کارشناس وزارت امور خارجه به تاثیرات خروج انگلستان از اتحادیه اروپا بر اقتصاد ایران پرداخت.
حسین موحدی ساوجی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، افزود: انگلستان با یک همهپرسی در تاریخ 23 ژوئن، تصمیم به خارج شدن از اتحادیه اروپا گرفت. گذشته از اینکه روند خروج پس از تایید مجلس نمایندگان دو سال بطول میانجامد، اما اثرات آن از هم اکنون قابل مشاهده و بررسی است.
وی با اشاره به اینکه تاثیر خروج انگلستان از اتحادیه در اقتصاد کشورمان را میتوان در دو جنبه مستقیم و غیرمستقیم بررسی کرد، افزود: با توجه به پایین بودن حجم مبادلات تجاری و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با انگلستان و اتحادیه اروپا، بطور صریح و مختصر میتوان گفت تاثیر چندانی را نمیتوان استنباط کرد.
وی ادامه داد: ولی تاثیرات مهم و قابل تاملی که بر اوضاع داخلی انگلستان، کشورهای اتحادیه اروپا و آمریکا به عنوان بزرگترین متحد این کشور، همچنین دیگر کشورها از جمله کشورهای رقیب اقتصادی و سیاسی همانند چین و روسیه خواهد داشت را میتوان ارزیابی کرد. بدیهی است این تاثیرات شمرده شده میتواند اثرات مثبت و منفی در حوزه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
به گفته موحدی ساوجی، همچنین تاثیرات سیاسی این تصمیم نیز میتواند به عنوان موج سوم، بر اوضاع اقتصادی کشورمان موثر واقع شود.
وی در ادامه به تاثیر این موضوع بر اوضاع داخلی انگلستان پرداخت و اظهار کرد: تضعیف تولید و کاهش رشد اقتصادی انگلیس، کاهش ارزش پوند و ایجاد نوسانات در بازارهای مالی، افزایش موانع بر سر راه تجارت، کاهش سطح سرمایهگذاریهای خارجی و داخلی، انتقال بسیاری از مشاغل تجاری به خارج از کشور، افزایش نرخ بازپرداخت سود و کاهش قدرت نفوذ انگلیس در اروپا از جمله تاثیرات آن است.
این کارشناس وزارت امور خارجه در ادامه گفت: بر اساس مطالعهای که «سی بی آی» تشکل اصلی کافرمایان انگلیس منتشر کرد، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا «شوکی جدی» به اقتصاد انگلیس وارد میکند و حدود 100 میلیارد پوند (128 میلیارد یورو ، 145 میلیارد دلار ) به بخش تولید در اقتصاد انگلیس ضرر خواهد زد.
وی تصریح کرد: بر همین اساس، حدود 950 هزار شغل در این کشور حذف خواهد شد. از جانب دیگر شمار مهاجرانی که از اتحادیه اروپا وارد انگلیس میشوند به شدت کاهش خواهد یافت که این مسئله موجب کمبود نیروی کار در بخشهای ساخت و ساز و خدمات خواهد شد.
وی تاکید کرد: از طرف دیگر ارزش پوند انگلیس به شدت کاهش پیدا کرده و چندین موسسه اعتبارسنجی مهم دنیا درجه اعتبار اقتصادی انگلیس را بعد از همه پرسی پایین آوردند.
این دانشجوی دکترای حقوق بینالملل به تبعات منفی صادرات این کشور اشاره کرد و گفت: از طرف دیگر صادرات این کشور با مشکل مواجه خواهد شد زیرا اعضای اتحادیه اروپا مایل هستند بین خودشان تجارت کرده و یکدیگر را تقویت کنند. بر همین اساس ارتباط این کشور با سایر کشورهای جهان و قدرت صادرات انگلستان کاهش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: بازار لندن به بازار مالی مهمی در دنیا تبدیل شده به طوری که بسیاری از بانکهای جهانی، نمایندگیهای مرکزی خود در اروپا را در لندن قرار دادهاند. در صورت خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، این کشور نقشآفرینی گذشته خود را نداشته و در نتیجه دسترسی انگلستان به بازارهای مالی جهان و نقل و انتقالات جهان نیز کاهش خواهد یافت. از جانب دیگر اهرمهای فشار مالی این کشور بر کشورمان چه در زمینه حقوق بشر چه در زمینه تسلیحات و سیاستهای منطقهای با خروج بنگاههای مالی بزرگ اروپایی از بریتانیا، برداشته خواهد شد.
این کارشناس وزارت امورخارجه در پاسخ به پرسشی در خصوص آثار خروج انگلستان از اتحادیه بر کشورهای اتحادیه اروپا گفت: اتحادیه اروپا با چالشهای عمدهای نظیر تهدیدات تروریستی، بدهی، تنش با روسیه، بحران اوکراین، هویت، بیکاری و پناهجویان روبروست که هرکدام خود به تنهایی میتواند تهدیدی جدی برای امنیت و ثبات در اروپا محسوب شود.
وی تصریح کرد: بسیاری از صاحبنظران اقتصادی معتقدند لطمات خروج این کشور منجر به کاهش نفوذ این اتحادیه و کمرنگ شدن نقش دو طرف در صحنههای مختلف بینالمللی خواهد شد. بنا به گزارش صندوق بینالمللی پول، خروج انگلستان از اتحادیه خسارات عمیق و گستردهای در حوزه اقتصادی منطقهای و جهانی خواهد داشت که منجر به بروز بیثباتی در سرمایهگذاری این کشور و در سطح اتحادیه خواهد شد.
وی اظهار کرد: براساس مطالعات منتشر شده در نشریه آلمانی فرانکفورتو آلگماینه، خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بیشتر از خروج یونان به اقتصاد آلمان لطمه وارد خواهد کرد. همچنین وزن قدرت اجتماعی و اقتصادی در اتحادیه اروپا به سمت کشورهای حامی سیاستهای حمایتی همانند فرانسه تغییر خواهد کرد.
به گفته موحدی ساوجی همچنین با خروج انگلستان از اتحادیه بسیاری از دفاتر موسسات مالی و شرکتهای چند ملیتی اقدام به خروج از انگلستان کرده و بنظر میرسد بیشتر به فرانسه و آلمان مستقر خواهند شد.
وی تاکید کرد: با توجه به مناسبات اقتصادی تنگاتنگی که بین آلمان و انگلیس وجود دارد مطمئنا خروج انگلیس از این اتحادیه ضربه اقتصادی سختی به آلمان هم وارد خواهد کرد. از جانب دیگر اگر وضعیت اقتصادی انگلستان بدتر یا بهتر شود، پیام بسیار مهم و حیاتی به جریانهای مخالف اتحادیه در کشورهای عضو خواهد داشت و امکان فروپاشی این اتحادیه را شاهد خواهیم بود.
او تصریح کرد: از سوی دیگر پس از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، اتحادیه اروپا به رهبری فرانسه و آلمان در تلاش خواهد بود ثابت کند وضعیت اتحادیه بدون حضور انگلستان بدتر نخواهد شد و حتی در پی آن خواهد بود که وضعیت انگلستان بدتر شود. یعنی وضعیت ارتباط انگلستان و اتحادیه به وضعیت رقابت آن هم شاید از نوع منفی خواهد کشید.
این کارشناس وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اثرات خروج از اتحادیه در بعد جهانی نیز گفت: در هفته اول پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا قیمت جهانی طلا بیش از هشت درصد افزایش یافت و قیمت هر اونس طلا به بیش از 1358 دلار رسید. ارزش یورو در برابر دلار نیز بیش از سه درصد کاهش یافت.
وی گفت: تحولات بازارهای جهانی از زمان بحران مالی در سال 2008 بیسابقه بوده است. شوک خروج انگلیس از اتحادیه اروپا همچنین بازارهای نفت را متشنج کرد و سرمایه گذاران داراییهای خود را به سمت حوزههای امنتری نظیر بازار طلا و ین ژاپن خواهند برد.
او اظهار کرد: بر اساس آخرین تحولات پس از آنکه طی چند روز پس از خروج، ابتدا بازارهای سهام در آمریکا و اروپا با ریزش مواجه شدند و پس از آن موج ریزشها به بورسهای خاورمیانه هم کشیده شد به طوری که بازارهای سهام در این منطقه از جهان با کاهش ارزش سهام و شاخص مواجه شدند که در راس آنها بورسهای امارات متحده عربی و عربستانسعودی بیشترین تاثیر منفی را از این رویداد بزرگ سیاسی تجربه کردهاند.
وی اضافه کرد: نشریه بیلد آلمان هم در گزارش خود درباره عواقب خروج انگلیس نوشت "سوپر ثروتمندان دنیا با خروج انگلیس از این اتحادیه و در فاصله پنج روز حدود 200 میلیارد یورو فقیرتر شدند". خارج شدن انگلستان از اتحادیه اروپا برای چین که سرمایهگذاریهای سنگینی در انگلستان کرده است به معنی از دست دادن دروازه مهم ورود به بازارهای اتحادیه اروپا با ۵۰۰ میلیون نفر و در نتیجه واگذاری این بازارها به رقبای دیگر خواهد بود.
این کارشناس وزارت امور خارجه در ادامه با جمع بندی مواردی که در این گفتوگو در خصوص این رویداد سیاسی مطرح شد، اظهار کرد: انگلستان با این تصمیم به لحاظ اتخاذ تصمیمات سیاسی و اقتصادی از قید و بند شورای اروپا و کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا آزاد شده و مستقلتر عمل خواهد کرد.
وی گفت: از جانب دیگر سیاستهای این کشور بواسطه نزدیکی به سیاستهای آمریکا و آزادی از قید و بندهای اتحادیه، بیشتر به هم نزدیک شده بخصوص در خصوص رابطه با ایران دنبالهروی بیشتری از سیاستهای آمریکا را شاهد خواهیم بود.
به گفته وی، در مجموع خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، این منطقه را بیشتر درگیر مسائل و مشکلات درونی خود کرده و از میزان مداخلات انگلیس در خارج از اروپا خواهد کاست. این آثار و تبعات بویژه اعمال مکانیسمهای مجازات دستهجمعی از قبیل تحریمها و اثرات این تحریمها، فرصتهای قابل توجهی را فراروی ایران میگشاید.
موحدی ساوجی تصریح کرد: با خروج انگلستان از اتحادیه اروپا و اثرات مثبت این خروج که منتج به خروج بیشتر اعضا و شاید فروپاشی اتحادیه اروپا شده و دستهبندیها و روابط سیاسی و اقتصادی جدیدی در عرصههای منطقهای و جهانی شاهد خواهیم بود که جمهوری اسلامی ایران میتواند با برنامهریزی و استفاده مناسب از موقعیتها، به نفع منافع ملی خود بهرهبرداری کرده و جایگاه خود را در سطح منطقهای و جهانی ارتقاء دهد.