رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه گفت: نرخ رشد زیر 2.1 درصد، کاهش جمعیت را به دنبال دارد.
جلیل کوهپایهزاده در مراسم افتتاح نمایشگاه پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت که به مناسبت روز ملی جمعیت برپا شد، افزود: حد جایگزینی جمعیت براساس نرخ باروری کلی 2.1 درصد است بدین معنا که متوسط فرزندان هر خانوار باید 2.1 فرزند باشد؛ یعنی هر خانواده بیش از ۲ فرزند داشته باشد که این آمار در کشور 1.8 است.
وی بیان کرد: کاهش نرخ باروری کلی در حد کمتر از حد جایگزینی با توجه به هرم جمعیتی هر کشور در طول زمان، ابتدا صفر شدن شاخص رشد جمعیت، سپس منفی شدن شاخص رشد جمعیت و همگام با آن کاهش جمعیت را به دنبال دارد.
وی تصریح کرد: تمام کشورها نرخ باروری کلی به میزان کمتر از حد جایگزینی را خطر تلقی میکنند و در صورت مواجهه با این امر به روشهای متفاوت سعی در ارتقاء نرخ باروری کلی می کنند که بار مالی سنگینی برای دولتها بوجود می آورد.
رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه تاکید کرد: اگر رشد جمعیت زیر سطح باروری که 2.1 فرزند برای هر خانوار است، باشد، در بلندمدت کاهش جمعیت را شاهد خواهیم بود، اما باید تدابیری اندیشید که هم رشد جمعیت مطلوب شود و هم از چارچوب مطلوب جمعیتی فعلی کشور نهایت بهره برده شود.
وی با اشاره نرخ باروری در ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران براساس سرشماری سال 1395 و از حدود همان مقطع زمانی نرخ باروری کلی کمتر از حد جایگزین 1.96 را تجربه کرده است که بر اساس سرشماری سال 1390 نرخ باروری کلی کاهش بیشتری داشته و به 1.8 رسیده و این در حالی است که در سالهای اخیر و بر اساس اطلاعات سازمان ثبت احوال هرساله بیش از یک میلیون نفر به جمعیت کشور افزوده میشود.
کوهپایهزاده ادامه داد: با توجه به این روند پیشبینی میشود در طول زمان و در صورت تداوم نرخ باروری کلی زیر حد جایگزینی و ادامه روند فعلی، تعداد تولد کاهش یافته و تعداد مرگ و میز افزایش یابد، به گونهای که در سالهای 30-1420 این دو مورد با هم برابر شده و میزان رشد جمعیت کشور صفر شود، تداوم نرخ باروری کلی در حد کمتر از جایگزینی پس از آن سبب رشد منفی و کاهش جمعیت میشود.
رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه تصریح کرد: به طور میانگین هر مادری باید بیشتر از دو فرزند داشته باشد و در این راستا نیاز است اطلاعرسانی صحیح و اجرای سیاستهای ابلاغی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری در همه نهادها و کلاسهای مشاوره لحاظ شود که وزارت بهداشت در چند سال در این مورد عملکرد خوبی داشته و از جمله آن می توان به افزایش مرخصی زایمان از 6 ماه به 9 ماه و زایمان رایگان اشاره کرد.
کوهپایهزاده در ادامه با اشاره به شاخصهای جمعیت استان مرکزی گفت: هرچند اقدامات خوبی انجام شده ولی شاخصهای جمعیت استان مرکزی شرایط مناسب و خوبی ندارد و نیاز به کاری بیشتری در این حوزه هست، چراکه ما جزو پنج استان کشور هستیم که آمار جمعیت از حیث موالید، طلاق، ازدواج و ارزش گذاری به جوان باید در آن بهبود یابد.
وی عنوان کرد: انعقاد تفاهمنامه بین اداره زندانهای استان مرکزی و معاونت بهداشتی دانشکده با استناد به دستورالعمل برنامه ارتقاء و تامین مراقبتهای اولیه سلامت در مناطق شهری و حاشیه شهرها به منظور ارائه خدمات سطح نخست، معرفی و استقرار یک نفر تکنسین بهداشتی واجد شرایط برای پایش و پیگیری برنامههای بهداشتی، نظارت مستمر واحد بهداشت محیط بر مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی زندان(نمونه برداری از آب شرب، نمونه برداری مواد غذایی، آموزش متصدیان بخش) از اقدامات انجام شده در زندان ساوه در برنامه طرح تحول سلامت است.
رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه با اشاره به دیگر اقدامات انجام شده در زندان ساوه در برنامه طرح تحول سلامت گفت: نظارت بر شرایط محیط کار و تعیین عوامل تهدیدکننده سلامت نیروهای شاغل در کارگاهها، پایش مستمر و اقدام در راستای بیماریابی و ارائه امکانات بهداشتی متناسب با نیاز زندانیان توسط واحد بیماریها، تهیه و توزیع اقلام آموزشی متناسب با نیاز زندانیان به منظور افزایش سواد سلامت زندانیان، ارائه خدمات بهداشتی مورد نیاز بند بانوان از جمله ویزیت مامایی و پزشک بانوان در زمینه بیماریهای مقاربتی و افزایش سواد سلامتی، انجام مشاوره روانشناسی و اختصاص یک نفر مراقب سلامت مرد برای زندان و تشکیل پرونده سلامت برای تمامی زندانیان از دیگر اقدامات در بخش زندان شهرستان بوده است.
وی همچنین با اشاره به برنامههای ارائه شده در این نمایشگاه گفت: ارائه خدمات مشاوره، تغذیه، روانشناسی، سلامت باروری و فرزندآوری، مشاره ترک سوء مصرف دخانیات توسط کارشناسان و به صورت رایگان همه روزه به مدت یک هفته آماده ارائه خدمات به همشهریان است.
به گفته کوهپایه زاده با توجه به روز ملی جمعیت نمایشگاه "پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت" به مدت هفت روز در این شهرستان افتتاح شده و آماده ارائه خدمات مشاوره رایگان به عموم است.