معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت سهامی آب منطقهای مرکزی به بیان راهکاری عملی برای جلوگیری از تاراج آب پرداخت.
سید جلال شاهرخ اجرای طرحهای تعادلبخشی در حوزه آب را از جمله راهکارهای مدیریت مصرف آب دانست و افزود: برخورد با چاههای غیرمجاز و چاههایی که بدون پروانه حفر میشوند، از جمله طرحهای تعادلبخشی است.
وی با اشاره به اینکه به همین منظور در تمام دشتها حداقل دو اکیپ گشت و بازرسی تعریف شده و برخوردهای قانونی صورت میگیرد، اظهار کرد: اینکار از طریق تقویت و ایجاد گروههای انسداد چاهها که در قالب اکیپهای جداگانه تعریف شدهاند صورت میگیرد که علاوه بر برخورد با چاههای غیر مجاز نسبت به توقیف دستگاههای حفاری نیز اقدام میکنند.
وی شبکه آماربرداری وزارت نیرو را شبکه کاملی ندانست و تصریح کرد: برای اصلاح این نقص در طرح تعادلبخشی شبکه رفتارسنجی تمام دشتها در حال تکمیل شدن است، تا با آماربرداری صحیح در حوزه مدیریت آب موفقتر عمل کنیم.
به گفته شاهرخ، توان پوشش تمامی نقاط استان برای اجرای کامل طرح تعادلبخشی موجود نیست، از این رو وزارت نیرو از هر کدام از آبهای منطقهای درخواست کرده است که دشتهایی را تحت عنوان دشتهای پایلوت انتخاب کرده و طرحهای تعادلبخشی را در این دشتهای پایلوت انجام دهند.
این مقام مسئول در شرکت آب منطقهای مرکزی در ادامه با اشاره به اضافه برداشتهایی که چاههای مجاز دارند، گفت: به طور مثال افرادی مجوزهایی در قالب دامداری و مرغداری اخذ میکنند و میزان برداشت آنها مشخص است، اما بیشتر از حد مجاز برداشت میکنند، از این رو برای نظارت بر عملکرد این افراد اکیپهای گشت و بازرسی به عملکرد اینگونه چاهها نظارت میکنند.
وی گفت: در حال حاضر اختلاف بین عددی که کنتورهای حجمی براساس اندازهگیری میزان آب خروجی از چاهها اعلام میکنند با میزان آبی که در پروانهها درج شده مشکلی است که کشور با آن درگیر است.
وی ادامه داد: وزارت نیرو در طرح تعادلبخشی، شرکتهای آب منطقهای را ملزم به نصب کنتورهای حجمی هوشمند کرده است تا از اضافه برداشتها جلوگیری شود و به عبارتی آب موجود به تاراج نرود که اجرای این مهم در قالب تسهیلات اعطایی به کشاورزان پیشبینی شده است.
به گفته وی، به طور مثال اگر برای چاهی این طور تعریف شده که سالانه 400 هزار متر مکعب استحصال کند، کارت تعریف شده استفاده بیشتر از آب را غیر ممکن میکند و این اقدام موجب تحویل آب با حجم مشخص شده به کشاورز میشود.