نام انجیر از زمان ما قبل تاریخ در اسطورهشناسی مردم ممالک مختلف ذکر شده است.
در کتب مقدس یهودیان و نویسندگان قدیمی یونان و روم از آن نام برده شده و در قرآن نیز در سورهای به نام انجیر خداوند به تین و زیتون قسم خورده چراکه درختانی هستند که میوههای آنها خواص غذایی کامل داشته، سهلالهضم بوده و خواص دارویی نیز دارند.
بقراط در چندین مورد انجیر را به عنوان ملین و مغذی نام برده و در بیماریهای التهابی بدن آن را مفید دانسته است.
به گفتهی کارشناس تغذیه مرکز بهداشت ساوه انجیر تقویتکننده کبد است و مصرف آن سموم بدن را دفع میکند.
مینا اسدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، افزود: انجیر میوهای خوشمزه و مغذی و حاوی قند، پروتئین، چربی، مواد معدنی نظیر کلسیم، فسفر، آهن، روی و فلوئور و ویتامینهای مختلف چون ویتامین A، E، C و ویتامینهای گروه B است.
وی بیان کرد: در طب سنتی نیز انجیر را میوهای با طبع گرم و تر و مناسب برای درد سینه، سرفه و بیماری سپرز( بیماری طحال) معرفی کرده اما، در عین حال مصرف زیاد آنرا مضر دانستهاند. انجیر مخلوط با خرما، کشمش و عناب به چهار میوه نرمکننده سینه معروفند.
وی با بیان خواص دارویی این میوه بهشتی نیز گفت: گفته شده که انجیر تقویتکننده کبد است وبوی بد دهان را از بین میبرد . انجیر تعرق بدن را زیاد میکند و برخی از سموم و مواد شیمیایی موجود در بدن با خوردن انجیر از بدن دفع میشوند.
به گفته این کارشناس تعذیه، انجیر ادرارآور است، یبوست را برطرف میکند و جوشانده انجیر خشک برای رفع سرماخورگی بسیار مفید است. انجیر دستگاه هاضمه را تقویت میکند و برای درمان سوءهاضمه مناسب است .
وی تصریح کرد: این میوه شیر مادر را افزایش میدهد و بدلیل اشتهاآور بودن و برخورداری از مقدار مناسب مواد مغذی مصرف انجیر برای کسانی که مایل به افزایش وزن هستند یا در دوره نقاهت بیماری بسر میبرند گزینه مناسبی است.
اسدی خاطرنشان کرد: با وجود تمام خواص ذکر شده باید توجه داشت که مصرف زیاد این میوه تولید نفخ شکم و اسهال کرده و نیز برای بیماری چشم نیز مصرف آن توصیه نمیشود. از طرفی به دلیل میزان بالای قند موجود در انجیر، این میوه برای مبتلایان به بیماری دیابت مناسب نیست و در صورت تمایل بیش از دو عدد در روز نباید مصرف شود.
میزان قند موجود در انجیر خشک 30 تا 40 درصد بیشتر از تازه آن است.