کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی ساوه گفت:مصرف خودسرانه شربتهای دارویی مانند شربت ضد اسید معده یا آنتیبیوتیک که حاوی سديم زیاد است در افزایش فشار خون مؤثرند.
مینا اسدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی اظهار کرد: فشار خون بالا که از آن بعنوان مرگ خاموش نیز نام برده میشود يكی از بيماريهای شايع در اكثر کشورهاست و براساس آمارهاي به دست آمده از هر پنج نفر ایرانی یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست.
وی افزود: عوامل مؤثر بر افزایش فشار خون شامل بیماری قند، سابقه فامیلی، فشارهای عصبی، چاقی، افزایش چربی خون، سیگار، نداشتن فعالیت بدنی کافی و ورزش است.
وی با بیان اینکه پس از تصادفات، بيماريهاي قلبي عروقي دومين عامل مرگ و مير در کشور است، افزود: ثابت شده است که بالا بودن فشار خون یکی از عوامل مؤثر بر ایجاد و یا تشدید بیماریهای قلبی عروقی است.
اسدی گفت: پر فشاری خون اگر درمان نشود باعث ايجاد سكتههاي مغزي و قلبي، نارسايی قلب، نارسايی مزمن كليه و بيماری عروق میشود.
وی تصریح کرد: نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است اگر مبتلا به پرفشاری خون هستیم و با اقدامات درمانی فشار خون ما به حد طبیعی بازگشته است، بیماری علاج نشده و در این مرحله تنها تحت کنترل است، بنابراین نباید درمانها را قطع کرد.
این کارشناس تغذیه در ادامه با بیان عوامل تغذيهاي مؤثر در افزايش فشار خون گفت: مصرف زياد نمك، مصرف كم پتاسیم، مصرف كم كلسيم، مصرف زياد نوشابههاي گازدار و مصرف زياد غذاهاي فرآوري شده مثل فستفودها، انواع عصاره گوشتها و .. از جمله این عوامل به شمار میروند.
وی در بیان توصیههای غذایی برای پیشگیری و کنترل فشار خون بالا گفت: غذاها را كم نمك تهيه كرده و نمكدان را از سفره حذف کنید. حداکثر نمک مجاز در طول شبانهروز کمتر از یک قاشق چایخوری است.
اسدی بیان کرد: غذاهای كنسروی و غذا های آماده حاوی مقادير زياد نمك هستند؛ از مصرف بیرویه غذاهای شور مثل ماهی دودی و آجيل شور، پفك، چيپس، انواع شور، سوسيس و كالباس نیز باید پرهيز شود.
وی با بیان اینکه برای بهبود طعم غذاهای كمنمك میتوان از سبزيهای تازه، سير، آبليمو و آب نارنج استفاده كرد، افزود: افزایش مصرف ميوه و سبزی در برنامه غذایی روزانه و مصرف یک تا دو حبه سير خام منجر به كنترل فشار خون بالا ميشود. كاهش مصرف گوشت قرمز و مصرف حداقل دو بار ماهي در هفته در كاهش فشار خون نقش بسزايي دارد ومصرف چند عدد آجيل خام غير نمكي مثل گردو ، بادام و ... به صورت روزانه ميتواند در كنترل فشار خون مؤثر باشد.
وی اظهار کرد: مصرف كيك و بيسگوئيت و کلیه غذاهای حاوی پودر کیک و جوش شیرین بدلیل داشتن سدیم، در افزايش فشار خون مؤثرند و بايد كمتر مصرف شوند و لبنيات کمچرب در برنامه غذایی روزانه قرار گیرد.
اسدی ضمن توصیه به استفاده نان سنگک به جای نانهای سفید مثل لواش گفت: هفتهای دو بار یا بیشتر از حبوبات در تهیه غذای خود استفاده کنید. چربی گوشت و پوست مرغ را قبل از پخت جدا کنید.
وی بیان کرد: در صورت بالا بودن چربي خون مصرف زرده تخم مرغ حداکثر به سه عدد در هفته محدود شده و مصرف دل، قلوه، کله پاچه و مغز محدود شود. به جای سرخ کردن مواد غذایی از روش آبپز، بخارپز ، یا کباب کردن استفاده شده و نوشابههاي گازدار از برنامه غذایی حذف شده و به جای آن از آب یا دوغ کم نمک استفاده شود.
اسدی با تأکید بر لزوم رعایت اعتدال در مصرف مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای، نوشابه کولا و شکلات که سبب افزایش فشارخون میشوند، مصرف خودسرانه شربتهای دارویی مانند شربت ضد اسید معده یا آنتیبیوتیک که حاوی سديم زیاد است را از عوامل افزایش فشار خون عنوان کرد و گفت: مبتلایان به فشار خون باید فعاليت روزانه خود را با انجام حركات ورزشی يا پيادهروی به ميزان حداقل 30 دقيقه در روز افزايش دهند.