فرماندار شهرستان زرندیه با اشاره به ساختار صنعتی این شهرستان گفت: این ساختار در حال حاضر در قالب سه شهرک صنعتی که در آینده نزدیک با راه اندازی و شروع به کار شهرک های صنعتی دیگر و شهرک ایرانیان و مبل افزایش می یابد، تعریف شده است.
علیرضا هدایتی در گفتو گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه مرکزی، با اشاره به اسقرار شهرک های صنعتی در قسمتهای مختلف و بیابانی شهرستان، افزود: واحدهای صنعتی قابل توجهی در گروه های مختلف صنعتی مانند فلزات، قطعات اتومبیل، صنایع شیمیایی و ... ایجاد شده و بخش عمده ای از جوانان این شهرستان و حتی شهرستان و استان های اطراف را جذب کرده است که البته هنوز با شرایط ایده آل و کامل فاصله دارد.
وی پیشرفت شهرک صنعتی مامونیه را 40 درصد اعلام کرد و اظهار کرد: رشد و پیشرفت این شهرک صنعتی به نیمه هم نرسیده و نیم دیگر آن در حال خیابان کشی و تیرگذاری و بعضا واگذاری است.
هدایتی تهدیدهای به وجود آمده شهرستان را در کنار فرصت های ایجاد شده مهم دانست و اضافه کرد: صنعتی شدن زرندیه باعث به وجود آمدن موج مهاجرت های ناخواسته از استان های اطراف شده که به همراه آنها بسیاری از مسائل و معضلات اطراف خود را به این شهرستان که از نظر موقعیت رشد در شرایط ارگانیک قرار دارد، می آورد.
وی در پاسخ به خبرنگار ایسنا درخصوص منظور از ارگانیک بودن شهرستان زرندیه، گفت: این شهرستان در مدت زمان کوتاهی از قالب طبیعی خارج و از نظر جامعه شناسی وارد موقعیت شهری و صنعتی جدیدی شده که امکان ابتلا به معضلات مشابه شهرستان ساوه را در ابتدای صنعتی شدن دارد.
فرماندار زرندیه با اشاره به خطر تغییر هویت برای شهرستان در صورت ایجاد موج صنعت و مهاجرت ها، اظهار داشت: این تغییر هویت باعث شکل گیری چند پارگی فرهنگی می شود که بویژه در کوتاه مدت یک تهدید به حساب می آید و خود موجب ناهنجاری و ناامنی می شود.
وی افزود: در صورت کالبدشکافی این ناهنجاری ها، جرائم و معضلات، متوجه می شویم که اکثر آنها ریشه بومی نداشته و مربوط به سارقان، قاچاقچیان، خلافکاران و ... هستند که با مهاجرین وارد شهرستان زرندیه شده اند.
غلبه صنعت به کشاورزی و دامپروری از آسیب های پیش رو
هدایتی غلبه وضعیت صنعتی به وضعیت کشاورزی و دامپروری را از دیگر آسیب های پیش رو دانست و گفت: رشد صنعتی زرندیه ممکن است اقتصاد طبیعی و مادرزادی منطقه را تحت الشعاع خود قرار دهد و مناطق کشاورزی گسترده، باغات سرسبز و واحدهای دامداری فعال آن را تضعیف کند.
وی با تاکید بر این نکته که پیشرفت اجتماعی شهرستان باید همپای پیشرفت صنعتی باشد، ادامه داد: متاسفانه در زرندیه نیروهای ماهر بومی بسیار کم است، لذا در این حوزه نیز با مشکل روبرو هستیم.
وی با اشاره به اهمیت رسیدگی به مسئله پسماندهای خانگی و صنعتی قبل از نابودی اقلیم ارگانیک، عنوان کرد: پسماندهای صنعتی به طرز نگران کننده ای رو به افزایش و انباشت است و علاوه بر مسائل زیست محیطی، موجب آلودگی خاک، هوا، محیط و آب شرب و کشاورزی منطقه می شود.
فرماندار زرندیه با اشاره به عدم انجام اقدامات مناسب در زمینه پسماندهای صنعتی، اعلام کرد: انباشت پسماندهای صنعتی در مکان های مختلف شهرستان به دلیل گسترش و پراکندگی صنایع، مدیریت پسماند را در شهرستان با معضل و پیچیدگی روبرو کرده است.
وی اضافه کرد: متاسفانه پسماندهای ساختمانی، بیمارستانی، خانگی و صنعتی شهرهای اطراف نیز در این منطقه پراکنده می شود که باید با استان های همجوار در این راستا همکاری لازم را داشته باشیم.
به گفته وی، توسعه شهرستان موجب ایجاد ارزش افزوده در املاک شده که خود باعث سودآوری اصناف می شود و از لحاظ معیشتی وضعیت خوبی برای ساکنین ایجاد شده که بازگشت مهاجران را به علت وجود جذابیت های جدید به همراه داشته است.
هدایتی بازگشت ساکنین به روستاها را عامل تجدید آبادانی دانست و افزود: با این شرایط بسیاری از روستاها از حالت متروکه بیرون آمده اند.
وی شرایط شهرستان زرندیه را استثنایی عنوان کرد و در جواب به خبرنگار ایسنا درخصوص شهرک ایرانیان و مبل، گفت: هرچند که شهرک ایرانیان در شمالی ترین نقطه شهرستان واقع شده و دسترسی به امکانات آن بسیار کم است، اما یکی از شهرک های تفریحی و مناطق اقتصادی بی نظیری است که امیدواریم به جذابیت شهرستان بیفزاید.
فرماندار زرندیه با اشاره به مشکلات و توقف ایجاد شهرک مبل، اظهار کرد: این شهرک سرعت پیشرفت خوبی داشت و نزدیک به منابع شهرستان بود و تا حدی هم جذب نیروی کار و مصالح از زرندیه داشت اما به دلایلی فعالیت آن متوقف شده که حل مشکلات آن مربوط به شهرستان نیست و امیدواریم تصمیمات شایسته توسط مسوولان کشوری گرفته شود.
وی ابراز امیدواری کرد: باید مدیریت بومی نگر در زرندیه وجود داشته باشد و ارتقاء وضعیت منابع شهرستان مورد توجه قرار گرفته و با ظرافت در مدیریت شرایطی را ایجاد کنیم که مردم خود را هم راستا با ارتقا ببینند.
فرهنگ بومی شهرستان رونمایی، بازخوانی و حفظ شود
وی با اشاره به صاحب سبک خاص بودن زرندیه در آیین های مذهبی، رفتارهای اجتماعی، زبان و گویش های محلی، لباس و سرگرمی ها، توصیه کرد فرهنگ بومی شهرستان رونمایی، بازخوانی و حفظ شود.
هدایتی با اشاره به محرومیت بخش خرقان زرندیه گفت: محرومیت دارای دو تعریف اداری و لغوی است که در مورد خرقان تعریف اداری مد نظر است، چراکه به علت پاره ای از نارسایی های زیرساختی و تقسیم بندی مناطق، جزو محرومان دسته بندی شده و حتی امکانات و دارایی در حد متوسط را نیز ندارد.
خرقان، تکه غنی شهرستان که مغفول مانده است
وی از خرقان به عنوان تکه غنی شهرستان نام برد و افزود: جای جای خرقان با ویژگی های خاص اقلیمی، زیست محیطی، طبیعی، تاریخی و... آمیخته شده و روستاها و طبیعت آن کاملا استثنایی و جزو جاذبه های گردشگری و توریستی به شمار می آید که متاسفانه عمیق و گسترده روی آن کار نشده است.
وی با اشاره به اقلیم کاملا متفاوت و بارشهای باران و برف بسیار عالی خرقان، اضافه کرد: آبهای روان حاصل از این بارشها هدر می رود و کمتر به سمت مزارع و مراتع سوق داده می شود.
فرماندار زرندیه برنامه ریزی دقیق اقتصادی جهت بازیابی وضعیت سابق خرقان را از راهکارهای احیاء این منطقه دانست و اظهار کرد: بخش قابل توجهی از ساکنین روستاهای خرقان به دلیل نبود امکانات در این منطقه، وجود امکانات در مناطق دیگر و شرایط مهاجرت، به شهرهای ساوه، رباط کریم، اسلامشهر، چهاردانگه تهران، کرج و حتی قم مهاجرت کرده اند.
وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از جمعیت خرقان نیز به صورت موسمی در آخر هفته و ایام تعطیل به این بخش می آیند.
وی با اشاره به برخی فعالیتهای انجام شده در خرقان مانند گازکشی بخش قابل توجهی از روستاها، خاطرنشان کرد: البته فعالیت هایی که بعد از انقلاب در خرقان صورت گرفته، بسیار گرانبها و ارزشمند است اما در امر جاده های روستایی، آبرسانی، مهار آبهای سطحی، حفظ مراتع، جلوگیری از تصرف اراضی ملی و حفظ منابع آب باید اقدامات موثری انجام شود، همچنین با ایجاد موقعیت کار و خارج کردن این بخش از بن بست، رونق سابق را به آن برگردانیم.
هدایتی در پایان گفت: خرقان افق درخشانی در پیش دارد و مردم آن در حال حاضر در دیگر مناطق صاحب نام و شهرت و نقش اساسی هستند و مایل به بازسازی این بخش با کمک مسوولانند که امیدواریم این امر به خوبی تحقق یابد.