بخشدار نوبران از توابع شهرستان ساوه گفت: در سالهای گذشته به دلیل وقوع خشکسالی و کمبود امکانات اهالی برخی روستاهای این بخش ساکن شهرهای مجاور شدند ولی با بهبود شرایط بارش ها، فراهم شدن زیرساخت های رفاهی و توسعه ای و همچنین رونق کسب و کار بار دیگر به زادگاه خود بازگشتند.
«یوسف حیدری» روز یکشنبه به ایرنا، گفت: عمده فعالیت مردم روستاهای بخش نوبران کشاورزی، باغداری و دامداری است که کاهش بارندگی و خشکسالی در یک دهه گذشته سبب شد تداوم این فعالیت ها با مشکلاتی مواجه شود و به همین دلیل بسیاری از مردم روستائی این بخش برای امرار معاش و یافتن شغل راهی شهرهای دیگر از قبیل ساوه، تهران و قم شدند.
وی اظهار داشت: در حالی که تا چند سال پیش برخی از روستاهای حوزه نوبران مانند «ترشک»، «خشکبر» و «بیجیگد» به دلایلی که ذکر شد از سکنه خالی و ساکنان راهی شهر شدند اما با بهبود وضعیت بارندگی ها و ذخایر و منابع آبی که سبب رونق دوباره فعالیت های کشاورزی و دامداری شد، از حدود ۲ سال پیش مردم این روستاها دوباره به زادگاه خود برگشتند و اکنون زندگی در این مناطق جریان دارد.
بخشدار نوبران گفت: علاوه بر بهبود شرایط بارندگی ها، فراهم شدن زیرساخت های رفاهی و خدماتی از قبیل اجرای شبکه های آب، برق، گاز، تلفن و طرح های هادی نیز عاملی انگیزه بخش برای بازگشت روستائیان ساکن شهرها در قالب فرایند مهاجرت معکوس است.
وی همچنین حمایت های دولت از ایجاد صنایع تبدیلی و کارگاههای کوچک و زودبازده در مناطق روستایی را عامل دیگری دانست که روستائیان با رغبت برای رهایی از مشکلات زندگی شهرنشینی و مستاجری به زادگاه خود بازگردند و روی به فعالیت های مولد و اشتغالزا بیاورند.
حیدری اظهار داشت: در بخش نوبران ۱۰۲ روستای کوچک و بزرگ وجود دارد که روی هم رفته افزون بر ۲۵ هزار نفر جمعیت دارند.
وی گفت: افزایش بارش ها و بهبود ذخایر منابع زیرزمینی در بخش نوبران در کنار خدماتی که از سوی دولت ارائه می شود، نویدبخش رونق اقتصادی و فعالیت های تولیدی روستاهای این بخش است.
مهمترین مشکلات روستاهای نوبران
وی مهمترین مشکلات روستاهای بخش نوبران در حال حاضر را تامین آب آشامیدنی، تقویت شبکه برق، تقویت خطوط تلفن همراه، حل مساله تخصیص زمین به روستائیان برای ساخت و ساز و بهبود وضعیت اینترنت روستاها و همچنین بهسازی جاده های دسترسی برشمرد.
به گفته بخشدار نوبران در جلسه ای که برای بررسی این مشکلات به ریاست فرماندار ساوه برگزار شد، موارد مذکور مطرح و تصمیماتی نیز اتخاذ شد.
وی گفت: برای رفع مشکل افت ولتاژ برق ۴۰ روستای بخش نوبران که مشکلاتی را در بخش خانگی و همچنین استفاده از چاه های آب ایجاد کرده است، احداث یک خط انتقال جدید از سوی پیمانکار در حال انجام است که امیدواریم با تامین اعتبار مورد نیاز تا دهه فجر به بهره برداری برسد.
وی گفت: این خط انتقال به طول ۳۸ کیلومتر در دست اجرا است و با تکمیل این پروژه مشکل افت فشار و ولتاژ روستاهای منطقه برطرف خواهد شد.
حیدری در مورد ترمیم و بهسازی ۶ کیلومتر از جاده نوبران به «قارلُق» و روکش آسفالت ۱۰ کیلومتر دیگر از همین مسیر گفت: برای این پروژه نیز اعتبار لازم پیش بینی شده و در آستانه تعیین پیمانکار قرار دارد.
وی در مورد مشکلات آب آشامیدنی روستاهای «ستق» و «تیمورقاش» نیز گفت: طرح آبرسانی که از قبل آغاز شده بود به دلایلی متوقف شد اما مقرر شد با تامین اعتبار این پروژه تکمیل شود.
بخشدار نوبران با اشاره به ضعف اینترنت در مناطق روستایی و همچنین لزوم تقویت پوشش اپراتورهای تلفن همراه، گفت: بر اساس تصمیم اتخاذ شده، قرار بر این شد که نماینده مردم شهرستان ساوه این مشکلات را از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیگیری کند تا اینترنت روستاهای این بخش به ۴G تبدیل شود.
وی گفت: با هدف رفع مشکل چند روستای بخش نوبران از قبیل «مراغه»، «قلعتین»، «ویسمان» و «چمران» که ساکنان با مشکل کمبود زمین برای ساخت منزل مسکونی مواجه هستند، قرار شد که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان ساوه از محل اراضی ملی که در اختیار دارد نسبت به الحاق به محدوده و واگذاری برای خانه سازی روستائیان اقدام کند.
به گفته او، قرار است در همین رابطه روز شنبه هفته آینده جلسه کمیته فنی شهرستان ساوه تشکیل شود تا در مورد الحاق به محدوده و واگذاری زمین به ساکنان روستاهای یاد شده تصمیم گیری کند.
مجوز ساخت باغ ویلا در روستاها صادر نشود
در نشست بررسی مشکلات روستاهای بخش نوبران که امروز یکشنبه (۱۶ آذر) برگزار شد، فرماندار ساوه بر ضرورت برخورد قاطع با افرادی که قصد احداث باغ ویلا در روستاهای این بخش دارند، تاکید کرد.
«علی میرزایی» اظهار داشت: ساختار سنتی و ماهیت روستاها باید دست نخورده باقی بماند و اقدام به ویلاسازی و ترویج این فرهنگ علاوه بر اینکه سبب می شود روستاها از هویت و کارکرد اصلی خود دور شوند، به فضای سبز این مناطق نیز آسیب وارد می کند.
وی گفت: بخش نوبران با ظرفیت های بالا در زمینه کشاورزی، دامداری، باغداری، صنایع تبدیلی و پرورش ماهی و زنبور عسل می تواند به یکی از درآمدزاترین مناطق شهرستان ساوه تبدیل شود و دولت نیز برای تقویت اشتغال و تولید در روستاهای این بخش تسهیلات لازم را ارائه می کند.
وی تاکید کرد: در سالهای گذشته به دلایلی از قبیل بروز خشکسالی، کمبود زیرساخت های رفاهی و همچنین زمینه های تولید و کسب درآمد بخش قابل توجهی از جمعیت روستاهای شهرستان ساوه به خصوص در حوزه نوبران راهی شهرها شدند اما با بهبود شرایط بارندگی ها و آغاز دوره ترسالی و همچنین خدماتی که در دوران دولت تدبیر و امید برای بهبود زیرساخت ها و ارائه تسهیلات اشتغالزا به مردم و جوانان روستائی ارائه شد، اکنون شاهد آبادانی روستاهای خالی از سکنه و مهاجرت معکوس از شهر به روستا با رونق کسب و کار در این مناطق هستیم.
فرماندار ساوه افزود: یکی از مشکلات کنونی در روستاها به خصوص برای جوانانی که به تازگی زندگی مشترک را آغاز کرده اند، تامین مسکن است و در همین راستا با همکاری دستگاههای مسئول از قبیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، منابع طبیعی و بخشداری روند اداری اعطای تسهیلات و همچنین تامین زمین برای ساخت واحد مسکونی را تسهیل خواهیم کرد.
شهرستان ساوه با ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارای چهار شهر و بخش های مرکزی و نوبران است که در مجموع بیش از ۵۰ هزار نفر در ۱۹۷ روستای هر ۲ بخش زندگی می کنند.