يكشنبه 4 آذر 1403 | Sunday 24 November 2024

با افزایش تراز آبی سد الغدیر ساوه، نیروگاه ‌ های برقابی این سد با ظرفیت تولید برق تا 15 مگاوات پس از ۹ سال دوباره آغاز بکار کردند.

مدیر امور بهره برداری از سد الغدیر ساوه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، با اعلام این خبر اظهار کرد: با توجه به ظرفیت ایجاد شده در سد ساوه ماموریت شرکت سهامی آب منطقه ‌ ای علاوه بر تامین آب در بخش ‌ های شرب، کشاورزی و همچنین صنعت شهرستان، تولید انرژی برقابی از محل منابع آبی این سد نیز هست.     

سید جلال شاهرخ افزود: بر این اساس موضوع بهره ‌ برداری از سدها، حفاظت از منابع آب‌های سطحی و زیرزمینی جهت ایجاد تعادل در منابع و مصارف و اجرای طرح ‌ های تامین آب با رویکرد رفع نیازهای پیش روی مناطق مختلف استان و مدیریت عرضه و تقاضای منابع آب در اختیار و تجدیدپذیر از مهمترین وظایف شرکت سهامی آب منطقه‌ای مرکزی به شمار می ‌ رود.

وی همچنین هدف احداث سد الغدیر را بر اساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات ناشی از سیلاب ‌ های رودخانه قره چای، تولید انرژی برقابی، اشتغالزایی و ایجاد مرکز گردشگری دانست و افزود: مطالعات احداث سد الغدیر از سال ۱۳۴۸ آغاز شده و عملیات اجرایی آن نیز از سال ۱۳۶۲ در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است. ساختمان سد در سال ۱۳۷۲ به اتمام رسیده و از همان سال با تکمیل بخش های عمده شبکه آبیاری و زهکشی دشت ساوه بهره برداری از آن آغار شده است. در همین راستا نیروگاه‌های برقابی وفرقان در مجاور ساختمان سد و آسیابک در فاصله ۸ کیلومتری سد هم در سال ۱۳۷۵ به بهره برداری رسیده است.

وی مساحت حوضه آبریز سد الغدیر را ۱۷ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مربع اعلام کرد و افزود: آب خروجی از این حوضه آبریز علاوه بر مشروب کردن ۲۴ هزار هکتار از اراضی دشت ساوه در تولید برق نیز بکار گرفته می ‌ شود.

عضو هیات مدیره شرکت سهامی آب منطقه ‌ ای مرکزی در ادامه به ویژگی ‌ های مسیر انتقال آب سد اشاره کرد و افزود: از طریق یک کانال بتنی با ظرفیت انتقال ۱۶ متر مکعب بر ثانیه به طول حدود ۱۰ کیلومتر، آب به منظور آبیاری ۲۳ هزار هکتار از اراضی دشت ساوه به شبکه آبیاری منتقل می ‌ شود.

وی به تشریح مشخصات فنی بزرگترین سازه بتنی استان مرکزی اشاره کرد و گفت: ظرفیت آب قابل تنظیم سد بتنی دوقوسی الغدیر سالانه ۲۳۰ میلیون مترمکعب است. ارتفاع این سد از پی سد 128متر است و ارتفاع آن از تراز کف رودخانه به ۹۱ متر می ‌ رسد. طول تاج سد ۲۶۵ متر و گنجایش کل مخزن آن در تراز نهایی معادل ۲۷۷ میلیون مترمکعب است. حجم مفید سد با در نظر گرفتن تراز زیر دریچه ‌ های تحتانی حداکثر ۲۶۱ میلیون متر مکعب خواهد بود.

شاهرخ تولید انرژی برق و فعالیت نیروگاه برقابی را از دیگر اهداف احداث سد الغدیر بیان کرد و افزود: متاسفانه طی سال های گذشته به دلیل کاهش میزان آب ذخیره شده در سد الغدیر ساوه امکان تولید برق توسط نیروگاه های برقابی وجود نداشت ولی خوشبختانه با توجه به شرایط آبی مطلوب در سال آبی پیش رو هر دو نیروگاه سد قابلیت بهره ‌ برداری و تولید برق را خواهند داشت.

وی درخصوص نیروگاه برقابی که در پای آب سد الغدیر ساوه احداث شده است، گفت: این نیروگاه در مجموع از ظرفیت تولید 15 مگاوات ساعت برق برخوردار است که متاسفانه در سالیان قبل به دلیل کاهش تراز آب، امکان بهره‌برداری از آن وجود نداشت.  

وی تاکید کرد: خوشبختانه با تراز مثبت آبی که طی دو ماه اخیر در سد بوجود آمده می ‌ توانیم همزمان با توزیع آب برای مصارف کشاورزی، از نیروگاه وفرقان با ظرفیت 10 مگاوات و نیروگاه آسیابک با ظرفیت 5 مگاوات نیز بهره‌برداری کرده و برق تولیدی را به شبکه سراسری تحویل دهیم. در حال حاضر به صورت آزمایشی حدود دو مگاوات برق در نیروگاه برقابی آسیابک تولید می‌شود و طی روزهای آینده میزان تولید افزایش خواهد یافت.

شاهرخ از برخورداری نیروگاه های وفرقان و آسیابک بند از تجهیزات مناسب و زیرساخت لازم برای تولید برق علیرغم گذشت سالها از عدم فعالیت آنها خبر داد و افزود: با توجه به تعمیرات دوره ‌ ای که همه ساله در دو نیروگاه وفرقان و آسیابک صورت می‌گیرد، نگرانی درخصوص تجهیزات و زیرساخت های آنها وجود نخواهد داشت و هم اکنون نیروگاه برقابی وفرقان با ظرفیت آزمایشی 2 مگاوات به طور آزمایشی فعالیت خود را آغاز کرده و به تدریج هر دو نیروگاه متناسب با حجم آب قابل توزیع در شبکه آبیاری به تولید خود ادامه خواهند داد.

وی در خصوص ویژگی ‌ های فنی نیروگاه وفرقان در محل سد ساوه افزود: ظرفیت نصب شده این نیروگاه معادل ۱۰ مگاوات در قالب دو واحد ۵ مگاواتی مجهز به دو توربین فرانسیس با محور عمودی است که قادر هستند بطور متوسط تولید انرژی سالانه 36 میلیون کیلووات ساعتی داشته باشند.

به گفته شاهرخ، نیروگاه کانالی آسیابک واقع در ۸ کیلومتری سد ساوه با قدرت نصب شده ۵ مگاوات دارای ۲ واحد 2.5 مگاواتی و توربین ‌ های مدل فرانسیس با محور افقی و متوسط تولید انرژی سالانه ۱۸ میلیون کیلووات ساعت با ولتاژ تولید مولد 6.3 کیلو ولت و ولتاژ انتقال ۲۰ کیلوولت است. مجموع ظرفیت نصب شده در ۲ نیروگاه وفرقان و آسیابک جمعا ۱۵ مگاوات است که وارد شبکه سراسری می ‌ شود.

به گزارش ایسنا، سد الغدیر ساوه با 265 متر طول تاج و حجم 277 میلیون مترمکعب آب از نوع دو قوسی بتنی است که در سال 72 با هدف تامین برق و آب کشاورزی 23 هزار هکتار از اراضی این شهرستان احداث شد.

این سد براساس اهداف چند منظوره شامل تنظیم آب کشاورزی، کاهش خطرات سیل، تولید انرژی الکتریکی، اشتغال ‌ زایی و ایجاد مراکز گردشگری احداث شده است و از ویژگی ‌ های مسیر انتقال آب در سد الغدیر این است که آب از طریق کانال اصلی به طول حدود 10 کیلومتر به شبکه اصلی آبیاری منتقل می ‌ شود

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group