رئیس اداره صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری ساوه از آغاز عملیات مبارزه با موریانه در مسجد جامع این شهر با حضور کارشناسان و متخصصان حشرهشناسی از استان یزد خبر داد.
رضا ایاز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، افزود: در راستای مبارزه با آفات بیولوژیک(موریانه) و کاهش خسارات ناشی از آن که یکی از اولویتهای اضطراری در بنای مسجد جامع ساوه است، عملیات مبارزه با این آفت از چند روز گذشته آغاز شده است.
وی ادامه داد: با توجه به موفقیت پایگاه میراث فرهنگی استان یزد در این خصوص، طی درخواست سرپرست پایگاه میراث فرهنگی مسجد جامع ساوه و مساعدت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، یکی از کارشناسان مرکز تحقیقاتی آسیبهای بیولوژیک پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی استان مذکور، جهت بازدید میدانی، سنجش وضعیت بنا، ارائه راهکار و آموزش اقدامات لازم به ساوه اعزام شد.
ایاز بیان کرد: با توجه به بازدید و بررسیهای بعمل آمده اقداماتی صورت پذیرفت که شامل بکارگیری روش Conventional در جبهه غربی بنا و ایجاد حفرههایی با فواصل مختلف در کف با استفاده از دریلهای چکشی برقی و متههای، تزریق آفتکش و ایجاد سد شیمیایی بوده است.
وی گفت: همچنین از روش Baiting system یا سیستم طعمهگذاری که توام با روش اول استفاده شد. به این منظور تلههایی در کف بخشی از فضای شبستان شرقی، شبستان شمالی، محوطه خارجی و پیرامونی بنا و همچنین تلههای سطحی و رو زمینی در بخشهایی از بام تعبیه شده است. تا با پایش و مانیتورینگ دورهای اقداماتی در کاهش حجم این آفت و آسیبهای ناشی از نفوذ آن در سازه صورت پذیرد.
به گزارش ایسنا، مسجد جامع ساوه که 4200 مترمربع وسعت دارد، در سال 1310 به عنوان نخستین مکان تاریخی استان مرکزی در فهرست آثار ملی ثبت شد. برخی کارشناسان با وجود ویژگیهای معماری از دورههای آل بویه، ایلخانی و صفوی در این بنا، این اثر را قابل ثبت در فهرست آثار جهانی میدانند .
مسجد جامع ساوه در بافت تاریخی این شهرستان قرار دارد و نشان از تمدن و مدنیت ساوه از گذشتههای دور داشته و قدمت هزار ساله آن بیانگر سبقه دیانت مردم این مرز و بوم است.