معاون فنی اجرایی جهاد کشاورزی ساوه گفت: یاقوت سرخ ساوه به دلیل رشد در شرایط آب و هوایی مناسب و کیفیت ویژه خاک، شهرت جهانی پیدا کرده است.
معاون فنی اجرایی جهاد کشاورزی ساوه گفت: یاقوت سرخ ساوه به دلیل رشد در شرایط آب و هوایی مناسب و کیفیت ویژه خاک، شهرت جهانی پیدا کرده است.
محمودرضا خلیلی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی اظهار کرد: یکی از ویژگیهای شهرستان ساوه قرار گرفتن در منطقه نیمه کویری است که بدین واسطه و به دلیل برخورداری از شبهای خنک و روز های گرم و طولانی زمینه مساعدی را برای تولید انار مرغوب فراهم کرده است.
وی ادامه داد: رشد انار به درجه حرارت گرمایی بین 35 تا 38 درجه و سرمایی بین هفت تا 10 درجه نیازمند است. اگر دمای هوا بالاتر از این مقدار باشد باعث سوختگی انار میشود و اگر کمتر شود به یخزدگی ریشه درخت منجر میشود.
خلیلی با بیان اینکه افزایش بارش باران نیز موجب ترک خوردن انار میشود، اضافه کرد: از این رو اقلیم و شرایط آب و هوایی شهرستان ساوه برای تولید انار بسیار مطلوب بوده و به یاقوت سرخ این شهرستان آوازه جهانی عطا کرده است.
معاون فنی اجرایی جهاد کشاورزی ساوه تصریح کرد: برای پرورش انار با کیفیت به زمینی با خاک رسی و شنی که همراه با نمک باشد نیاز است و شهرستان ساوه از مناطق منحصر بفردی است که از این دو ویژگی مهم برای تولید انار مرغوب برخوردار است.
وی با بیان اینکه انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن حداکثر تا شش متر میرسد و در مناطق نیمه گرمسیری میروید، اضافه کرد: انار را در انـواع خاکها از شنی سبـک تا رسی سنگین و حتی اراضی شور و قلیایی میتوان پرورش داد اما، بهترین خـاک بـرای رشـد ایـن درخت، خاکهای رسی، شنی یا شنیرسی است که با شوری مختصر نیز همراه باشند.
خلیلی گفت: انار بیشتر طالب زمینهای رسی قابل نفوذ و پرعمقی است که رطوبت کافی نیز داشته باشند و چنین ویژگی در شهرستان ساوه وجود دارد.
وی به نحوه تکثیر انار نیز اشاره کرد و افزود: درخت انار را معمولاً به وسيله نهال ريشهدار، پاجوش، قلمه و خوابانيدن ميتوان تکثیر کرد که متداولترين روش است.
وی بیان کرد: در ازدياد به وسيله بذر، درخت جديد مشخصات کامل پايه مادري را حفظ نميکند لذا از اين روش فقط براي تحقيقات و پيداکردن ارقام جديد استفاده ميشود.
خلیلی در ادامه به برداشت انار اشاره کرد و افزود: برداشت انار از باغات ساوه معمولا از اواسط شهریور و با انواعی از انار با نامهای انار تابستانی و آلک شروع میشود که از ارقام زودرس بوده و از بقیه ارقام ترشتر است.
وی خاطرنشان کرد: برداشت سایر ارقام انار ساوه که شامل ملس، یوسفخانی، محمدعلیخانی، شیرین پاییزه، و تبریزی است معمولا از نیمه دوم مهرماه آغاز میشود.
خلیلی با بیان اینکه هماکنون سطح باغات بارده انار در ساوه حدود 9 هکتار است، افرود: پیشبینی میشود از این میزان باغ در سال جاری 15 تن در هر هکتار انار برداشت شود.
وی با اشاره به سرما و طوفان ابتدای سال جاری تصریح کرد: به دلیل بروز سرما و طوفان در ماههای اولیه سال جاری در تولید انار افزایش عملکردی نخواهیم داشت.
به گفته این مقام مسئول در جهاد کشاورزی ساوه پیشبینی میشد که امسال شاهد افزایش 20 درصدی میزان تولید انار نسبت به سال گذشته باشیم اما، پدیده سرما و طوفان مانع از تحقق این میزان افزایش در برداشت شد.
خلیلی خاطرنشان کرد: عملكرد درخت انار با توجه به رقم، سن درخت، نحوهي مراقبتهاي زراعي، آبياري، شخم، هرس، تغذيه، كنترل منطقي علفهاي هرز و مديريت آفات و بيماريها، متفاوت است .
وی با اشاره به اینکه ماندگاری در انبار، کمبود آفات و خوش رنگی دانه و پوست از ویژگیهای بارز یاقوت سرخ ساوه است، افزود: انار تولیدی این شهرستان علاوه بر ارسال به اقصی نقاط کشور به کشورهای اروپایی و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر میشود.
ساوه دارای 137 هزار هکتار اراضی کشاورزی بوده و از این میزان 20 هزار هکتار محصولات باغی و 67 هزار هکتار محصولات زراعی است.