شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ساوه در آستانه فرارسیدن هفته منابع طبیعی ( 15 لغایت 21 اسفندماه) به بیان سیمای منابع طبیعی و آبخیزداری این شهرستان پرداخت.

سهراب پاژنامه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، افزود: شهرستان ساوه واقع در شمال شرق استان مرکزی مساحتی معادل 4601.02 کیلومتر مربع را در برگرفته و شامل دو بخش مرکزی با مساحت256 هزار و 206 هکتار و بخش نوبران با مساحت 186 هزار و 234 هکتار است و از سمت شمال با شهرستان زرندیه، از سمت جنوب با شهرستان تفرش، از سمت شرق با استان تهران و از سمت غرب با استان های قزوین و همدان هم مرز است.

وی افزود: ساوه با متوسط بارندگی 242 میلیمتر جزو اراضی خشک و نیمه خشک کشور بوده و از مشکل کم آبی رنج می برد. مرتفع ترین قسمت شهرستان کوه اینجه قاره با ارتفاع سه هزار و 200 متر واقع در بخش نوبران و پست‌ترین قسمت نیز در مرز شهرستان با ارتفاع هزار و 167 متر است.

وی با بیان سیاست‌های کلی در بخش منابع طبیعی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری گفت: ایجاد عزم ملی برای احیای منابع طبیعی تجدید شونده و توسعه پوشش گیاهی برای حفاظت و افزایش بهره روی مناسب و سرعت بخشیدن به ارتقای فرهنگ عمومی و جلب مشارکت مردم، شناسایی و حفاظت آب، خاک و ذخائز ژنتیکی و جانوری و بالابردن غنای حیاتی خاک ها و بهره برداری بهینه براساس استعداد منابع و حمایت موثر از سرمایه گذاری در آن، اصلاح نظام بهره برداری از منابع طبیعی و مهار عوامل ناپایداری این منابع و تلاش برای حفظ و توسعه آنها، گسترش تحقیقات کاربردی و فناوری زیست محیطی و ژنتیکی و اصلاح گونه‌های گیاهی و حیوانی متناسب با شرایط محیطی ایران و ایجاد پایگاه‌های اطلاعاتی و تقویت آموزش و نظام اطلاع رسانی از جمله این سیاست‌هاست.

این مقام مسوول با بیان عناوین طرح‌ها و پروژه های اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اظهار کرد: مساحت کل مراتع شهرستان حدود 300 هزار هکتار بوده که می‌توان آنها را به سه گروه مراتع خوب، متوسط و فقیر تقسیم بندی کرد.

وی از مراتع خوب به عنوان مراتعی یاد کرد که بیشتر در بخش نوبران پراکنده بوده و معادل 53 هزار هکتار از مراتع شهرستان را تشکیل می دهند و افزود: میانگین تولید علوفه خشک مراتع مذکور در سال حدود 25 کیلوگرم در هکتار محاسبه شده است.

وی بیان کرد: مراتع متوسط نیز که بیشتر در بخش نوبران پراکنده هستند معادل یک میلیون و 500 هزار هکتار از مراتع شهرستان را تشکیل می‌دهند و میانگین تولید علوفه خشک مراتع مذکور در سال 145 کیلوگرم در هکتار محاسبه شده و در مراتع فقیر نیز که بیشتر در بخش مرکزی پراکنده هستند و معادل 79 هزار و 900 هکتار از مراتع شهرستان را تشکیل می دهند میانگین تولید علوفه خشک در سال حدود 100 کیلوگرم در هکتار است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان در تبیین وضعیت جنگلی این شهرستان گفت: شهرستان ساوه دارای پنج هزار و 280هکتار جنگل‌های طبیعی از نوع درختچه های بادامچه و بنه است. همچنین در سال 1360 در مساحت 100 هکتار اقدام به احداث پارک جنگلی شهید چمران شد که البته این پارک در سال 1377 به شهرداری ساوه واگذار شده است. همچنین مساحت 20 هکتار از اراضی شهرستان با درختچه بادامچه جنگل کاری شده است.

پاژنامه در بخش دیگری از این گفت و گو با تشریح وضعیت اراضی بیابانی شهرستان گفت: از جمله پیامدهای تخریب منابع طبیعی توسعه بیابان‌هاست. سالانه 1.5 میلیون هکتار از اراضی کشور ما به بیابان تبدیل می شود که ایجاد طوفان‌های شن و خاک و مهاجرت‌های بی رویه و ناخواسته از جمله مخاطرات آن است.

وی تصریح کرد: شهرستان ساوه دارای 85 هزار هکتار اراضی بیابانی است که این اراضی در اثر بهره‌برداری بی رویه از مراتع، شخم و تخریب و بهره‌برداری بی رویه از سفره‌های آب زیرزمینی بوجود آمده است.

وی خاطرنشان کرد: اداره منابع طبیعی شهرستان از سال 86 اصلاح و بوته کاری در سطح اراضی بیابان را شروع کرده و که از سال 86 تا 90 مساحت 500 هکتار از اراضی بیابانی را بوته کاری کرده است.

پاژنامه همچنین با اشاره به وضعیت حوزه های آبخیزداری شهرستان اظهار کرد: شهرستان ساوه از نظر حوزه آبخیزداری به دو حوزه اصلی قره چای و مزلقان چای تقسیم می شود که دارای 26 زیر حوزه است. در 13 حوزه آن مطالعات اجرایی صورت گرفته و در 10 حوزه عملیات اجرایی انجام شده است و در سه حوزه آبخیزداری نیز عملیات اجرایی در حال انجام است.

به گفته وی با انجام عملیات آبخیزداری در حوزه هایی که کار اجرایی صورت گرفته 65 مورد بندخاکی کوتاه و بلند ایجاد شده و قادر است سالانهپنج میلیون و 850 هزار متر مکعب از هرزآب‌های فصلی را کنترل و استحصال کند؛ همچنین مقدار رسوب کنترل شده با اجرای این اقدامات یک میلیون و 800 هزار متر مکعب بوده است.

پاژنامه در خصوص وضعیت حفاظت از اراضی ملی شهرستان نیز گفت: با استقرار یگان حفاظت در سطح کشور اداره منابع طبیعی شهرستان نیز نسبت به راه اندازی و تشکیل پاسگاه ویژه منابع طبیعی به منظور حفظ و حراست از اراضی ملی شهرستان اقدام کرده که پاسگاه ویژه منابع طبیعی با یک نفر فرمانده و سه نفر نیروی نظامی و دو نفر کارشناس حقوقی با دو دستگاه خودرو و مجهز به شبکه رادیویی یا بی سیم در حال حفظ و حراست از اراضی ملی شهرستان هستند و به محض گزارش تصرف اراضی ملی توسط افراد سودجو و زمین خوار به منطقه عزیمت و با هماهنگی و حمایت دستگاه قضایی شهرستان ساوه و بخش نوبران از ادامه تصرف اراضی ملی جلوگیری می شود.

وی تصریح کرد: در زمینه رفع تصرف و خلع ید اراضی ملی اقدامات خوبی صورت پذیرفته است و از سال 85 تا 91 مساحت 3621.138 هکتار از اراضی ملی شهرستان خلع ید و رفع تصرف شده است.

وی با اشاره به وضعیت ممیزی اراضی و صدور سند برای اراضی ملی گفت: تثبیت مالکیت و صدور سند اراضی ملی و موات شهرستان یکی از پروژه‌های اولویت دار اداره منابع طبیعی شهرستان است چراکه اگر اراضی ملی دارای سند مالکیت باشد و مالکیت دولت تثبیت شود اولا از تصرف اراضی ملی توسط افراد سودجو جلوگیری می شود و ثانیا زمینه واگذاری اراضی ملی جهت سرمایه گذاری و اشتغال در شهرستان فراهم می شود.

پاژنامه گفت: از کل اراضی ملی شهرستان مساحت 43 هزار هکتار از مساحت شهرستان فاقد سند اراضی ملی است که امید است با همکاری و مساعدت اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان تا پایان سال 92 قسمت عمده از مساحت باقی مانده سند دار شود.

وی درخصوص پرونده های اعتراضی در هیئت تعیین تکلیف اراضی اختلافی شهرستان تصریح کرد: افرادی که نسبت به ملی شدن اراضی معترض بوده‌اند فرصت داشتند تا دوازدهم شهریورماه سال 90 نسبت به ثبت اعتراض در دبیرخانه کمیسیون ماده واحده شهرستان اقدام کنند و افرادی که بعد از این تاریخ اعتراضی داشته باشند می توانند به سه شعبه ویژه که در استان پیش بینی شده شامل شعبات اول، پنجم و هفتم مراجعه و نسبت به طرح اعتراض اقدام کنند.

پاژنامه افزود: در دبیرخانه کمیسیون ماده واحده شهرستان هزار و 584 فقره ثبت اعتراض انجام شده و تا پایان سال 91 تعداد 937 فقره از پرونده‌ها رسیدگی و مابقی در نوبت رسیدگی قرار گرفته است.

پاژنامه در پایان با اشاره به برنامه‌های هفته منابع طبیعی از 15 لغایت 22 اسفندماه گفت: اداره منابع طبیعی شهرستان ساوه در راستای فرهنگ سازی در این هفته برنامه‌هایی را پیش بینی و اجرا می کند که از جمله آنها می توان به دیدار کارکنان اداره با مسوولین شهرستان، سخنرانی کارشناسان در سطح مدارس ساوه، نوبران و غرق آباد، برگزاری مسابقه نقاشی و مقاله نویسی در سطح مدارس ساوه، نوبران و غرق آباد، توزیع نهال در سطح دهیاری ها، مدارس و شهرک های صنعتی و برگزاری مراسم روز درختکاری با حضور مسوولین شهرستان اشاره کرد.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group