مدیر جهادکشاورزی شهرستان ساوه گفت: در کشورهای اروپایی نسبت به موضوع آلودگی پسته به آفلاتوکسین حساسیت زیادی وجود دارد و خوشبختانه با نمونه برداریهای صورت گرفته تاکنون این آلودگی در باغات پسته ساوه مشاهده نشده است.
حسن شریفی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: سطح زیر کشت باغات پسته شهرستان ساوه بالغ بر ۳۲۰۰ هکتار است که از این میزان بالغ بر 2200 هکتار را باغات بارده تشکیل میدهند که عملکرد آنان توجیه اقتصادی داشته و قریب به هزار هکتار باغات باردهی ندارند.
وی متوسط عملکرد برداشت محصول پسته از باغات این شهرستان را ۱۲۰۰ کیلوگرم پسته خشک در هر هکتار دانست و افزود: کار برداشت پسته در این شهرستان از روزهای انتهایی شهریورماه آغاز شده و کم و بیش تا روزهای پایانی مهرماه ادامه خواهد داشت.
مدیر جهاد کشاورزی ساوه عمر پستهکاری در این شهرستان را حدودا ۲۷ سال اعلام کرد و افزود: پسته کاران این شهرستان به کشت ارقامی نظیر احمدآقایی، فندقی، اکبری و کله قوچی اشتغال دارند.
وی بهترین رقم را احمدآقایی بیان کرد و با اشاره به عملکرد کشت این رقم پسته در باغات شهرستان ساوه گفت: برخی ارقام نظیر پسته سفید نیز به صورت بسیار محدود در سطح شهرستان کشت می شود، اما رقم احمدآقایی به دلیل سازگاری با اقلیم این منطقه و نیز مناسب بودن برای صادرات و تجارت بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است. خوش طعمی، بازارپسندی، خوش خوراکی، درشتی رقم و خندان بودن پسته احمدآقایی انگیزه پستهکاران را برای کشت این رقم دوچندان کرده است.
وی با تاکید بر اینکه پسته یکی از محصولات استراتژیک این منطقه بوده و کشت آن متناسب با شرایط اقلیم و آب و هوای ساوه است، بیان کرد: عمدهترین باغات پسته شهرستان متعلق به مجتمع کشت و صنعت کوثر وابسته به بنیاد تعاون زندانیان است.
شریفی با اشاره به فعالیت ۱۰ واحد فرآوری پسته در این شهرستان گفت: ظرفیت فرآوری این واحدها بین یک تا سه تن در ساعت است و در مجتمع کشت و صنعت کوثر ساوه به دلیل وسعت بالای سطح زیر کشت، سه تن در ساعت پسته فرآوری و روانه بازار مصرف میشود.
وی با اشاره به عملیات پوستکنی، شست وشو، درجه بندی، خشک کردن، جداسازی، سایز بندی و فرآوری بخشی از محصول تولیدی توسط این واحدها بیان کرد و افزود: بخشی از پسته تولیدی برای فرآوری به استان کرمان ارسال میشود.
وی شهرستان ساوه را دارنده رتبه دوم استان مرکزی در تولید پسته پس از شهرستان زرندیه دانست و افزود: پسته تولیدی این شهرستان به لحاظ کیفیت با پسته تولید نقاط پسته خیز کشور قابل رقابت است. پایداری منابع آبی سالیان سال پاسخگوی نیاز پسته کاری شهرستان است و در دو سال اخیر با غنیتر شدن منابع آبی بستر سرمایهگذاری برای توسعه کشت پسته هموارتر شده است.
وی به افزایش هزار هکتاری سطح زیرکشت محصول پسته در چهار سال اخیر و پس از سرمازدگی سال ۱۳۹۵ باغات انار ساوه اشاره کرد و گفت: مقاوم بودن پسته به شرایط نامساعد جوی بویژه سرمای زمستان دلیل توسعه پسته کاری در این شهرستان است که دارای اقلیم و شرایط آب و هوایی خاص نظیر گرما و سرمای خشک و شدید است، چرا که درخت پسته تا دمای کمتر یا بیشتر از ۵۰ درجه نسبت به شرایط آب و هوایی مقاوم است.
مدیر جهاد کشاورزی ساوه در ادامه، آفاتی نظیر سرمازدگی، آفت پسیل و آلودگی پسته به آفلاتوکسین را از مشکلات پیش روی پستهکاران بیان کرد و گفت: در کشورهای اروپایی نسبت به موضوع آلودگی پسته به آفلاتوکسین حساسیت زیادی وجود دارد و خوشبختانه با نمونه برداریهای صورت گرفته تاکنون این آلودگی در باغات پسته ساوه مشاهده نشده است.
وی در خصوص آفت پسیل نیز گفت: آفت پسیل در برخی مواقع طغیان میکند و به باغات پسته آسیب و خسارت جدی وارد میکند، اما خوشبختانه با مدیریت باغات در سال های اخیر هیچ موردی از بروز خسارت متاثر از آفت پسیل گزارش نشده است.
به گفته این کارشناس حوزه کشاورزی، برخورداری باغات شهرستان از شرایط آب و هوایی خشک مانع از بروز هرگونه آفت خواهد شد در حالی که آلودگی پسته به آفلاتوکسین در شرایط آب و هوایی مرطوب و نیز مرحله فرآوری در صورت استفاده از آب آلوده و عدم خشک کردن به موقع اتفاق میافتد و در باغات بسیار محدود و نادر است و قابل اندازهگیری نیست.
وی در خصوص میزان پسته تولیدی نسبت به سال گذشته گفت: با وجود گرمای شدید هوای مردادماه در نقاط پسته خیز کشور، خوشبختانه در باغات پسته شهرستان ساوه از گرمای شدید خبری نبود و خنکی هوا موجب سرحال تر شدن پسته تولیدی ساوه شده است و پیش بینی میشود که در سال جاری این محصول به مراتب بیشتر از سال گذشته از باغات برداشت شود.