رئیس هیات مدیره تعاونی پستهکاران استان مرکزی گفت: پسته تولیدی شهرستان زرندیه در سال جاری از کیفیت بالایی برخوردار بوده و به دلیل حجم بالای باردهی درختان، این شهرستان بهترین عملکرد تولید طلای سبز کشور را به خود اختصاص خواهد داد.
محمود بارانی با آغاز برداشت پسته در منطقه زرندیه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: کار برداشت پسته در شهرستان زرندیه معمولا از روزهای پایانی شهریورماه آغاز می شود و تا پایان مهرماه ادامه خواهد داشت.
وی امسال را سال "آوری" پسته زرندیه اعلام کرد و افزود: سال آوری، دورانی در حوزه پستهکاری است که میزان باردهی درختان پسته زیاد میشود، به عبارتی درختان پسته یک سال پربار و یک سال کمبار هستند و در سال آور به دلیل حجم بالای پسته تولیدی کار برداشت با شتاب بیشتر صورت میگیرد تا با فصل بارندگی همزمان نشده و آسیب کمتری متوجه عملیات برداشت شود. بنابراین به تولیدکنندگان پسته توصیه میشود با افزایش تعداد نیروی انسانی زمینه تسریع در عملیات برداشت را فراهم کنند تا زحمات آنها به دلیل بارندگیها به هدر نرود و میزان برداشت تحتالشعاع بارشها قرار نگیرد.
رئیس نظام صنفی کشاورزی زرندیه با ابراز نگرانی از احتمال وقوع بارش باران با آغاز فصل پائیز بنابر پیشبینیهای سازمان هواشناسی اظهار کرد: بارش باران موجب کندی روند عملیات برداشت شده و هر چقدر میزان بارشها شدت یابد موجب ریزش محصول خواهد شد و میزان تولید را کاهش خواهد داد.
وی با بیان اینکه از مجموع حدود ۱۲ هزار هکتار باغ پسته موجود در استان مرکزی بالغ بر ۱۰ هزار هکتار آن در شهرستان زرندیه قرار دارد، افزود: از این میزان هشت هزار هکتار آن در منطقه سلطان احمدلو و دو هزار هکتار در منظقه خشکرود زرندیه و دو هزار هکتار در شهرستان ساوه قرار دارد. براین اساس قریب به ۸۰ درصد از باغات پسته استان مرکزی در زرندیه است و این منطقه به عنوان قطب پسته استان مرکزی شناخته میشود.
بارانی تصریح کرد: پیشبینی میشود میزان برداشت پسته از باغات استان مرکزی بویژه شهرستان زرندیه که قطب تولید پسته در استان مرکزی و کشور به شمار میرود نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی داشته باشد و با برداشت دو تن و ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار بیشترین برداشت را در کل کشور به خود اختصاص دهد.
وی با بیان اینکه پستهکاری در زرندیه بیکاری را به حداقل رسانده است، اظهار کرد: پستهکاری در زرندیه توانسته است برای نزدیک به چهار هزار نفر در منطقه سلطان احمدلو فرصت شغلی مستقیم ایجاد کند.
رئیس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی در ادامه با اشاره به اینکه این استان به دلیل اقلیم مناسب و شرایط آب و هوایی مطلوب از ظرفیت و استعداد بالایی برای قرار گرفتن در سکوی نخست تولید پسته کشور برخوردار است، اظهار کرد: وقوع حوادث غیرمترقبه نظیر سرمازدگی، بارش تگرک و ... در سال های گذشته به باغات پسته رفسنجان و کرمان که قطب تولید پسته کشور بوده و رتبه اول کشور در میزان تولید این محصول استراتژیک را به خود اختصاص میدهند، خسارت وارد کرد و منجر به افت شدید تولید تا حدود ۸۰ درصد شد.
وی ادامه داد: براساس خبر منتشر شده از سوی مقامات جهادکشاورزی و پسته کاران رفسنجان گرمای بیش از ۴۰ درجه در مردادماه سال جاری به ۵۰ درصد محصول امسال پسته این منطقه خسارت وارد کرد اما خوشبختانه امسال در شهرستان زرندیه از گرمای شدید خبری نبود و حتی در اواخر مردادماه و شهریورماه شاهد ورود جبهه هوای خنک به زرندیه بودیم که پسته این منطقه را خندانتر از سال های گذشته کرد.
بارانی با اشاره به اینکه به دلیل استعداد بالای شهرستان زرندیه در پستهکاری میزان آسیب پذیری باغات پسته این منطقه به مراتب کمتر از سایر نقاط پسته خیز کشور است، اظهار کرد: باغات پسته استان مرکزی به دلیل ظرفیت بالای شهرستان زرندیه در سال ۹۷ جان سالم از سرمازدگی بهاره به در بردند و رتبه اول کشور در تولید پسته را کسب کرد.
وی تصریح کرد: خوشبختانه بارشهای مطلوب سال جاری و خنکی هوا موجب شد که شهرستان زرندیه روزهای نسبتا گرم و شبهای خنک یا همان هوای کویری را تجربه کند و تمامی نیازهای طبیعی درخت پسته بطور طبیعی برای باغات این شهرستان فراهم شود که نتیجه آن افزایش میزان تولید در هر هکتار شده و قطعا امسال نیز پسته زرندیه در سکوی نخست تولید پسته کشور قرار خواهد گرفت.
رئیس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی با تاکید بر اینکه خندانی پسته امسال زرندیه موجب خوشحالی بیشتر پسته کاران شده است، گفت: پسته ارگانیک در زرندیه به سبب کیفیت مطلوب علاوه بر اینکه تقاضای بسیاری در داخل کشور دارد توانسته است نگاه ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس و اتحادیه اروپا را نیز به خود جلب کند، به طوری که اروپاییها تمایل بسیاری برای پیشخرید آن دارند.
وی با اشاره به آغاز صادرات پسته زرندیه از آبان ماه، از صادرات ۹۰ درصدی پسته تولیدی زرندیه به نقاط مختلف جهان خبر داد و اظهار کرد: قبل از آغاز برداشت پسته ارگانیک زرندیه مشتاقان بسیاری از کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس اقدام به پیش خرید و ثبت سفارش خرید پسته این شهرستان کردند. صادرات پسته از شهرستان زرندیه به کشورهای اروپایی موجب افزایش ارزآوری به میزان سالانه بالغ بر ۲۷۰ میلیون دلار برای کشور میشود.
او از برداشتکنندگان پسته امسال خواست تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک اجازه ندهند که اسیر بیماری کروناویروس شوند و گفت: گرچه تاکنون موردی از ابتلا به این بیماری در منطقه پستهخیز زرندیه مشاهده نشده است اما باید با رعایت دستورالعملهای بهداشتی باید مانع از شیوع آن شد.
بارانی در ادامه با اشاره به انجام مراحل فرآوری پسته نیز گفت: با آغاز برداشت پسته مراحل فرآوری شامل بالابر، پوست کن، شستشو، سورتینگ، نمگیر، بوگیر (جداسازی پستههای پوستدار از بیپوست)، نوار تست (بازبینی چشمی در میز کنترل) در یک کارگاه انجام میشود.
وی با اشاره به درجهبندی پسته پس از خروج از مراحل مختلف فرآوری اظهار کرد: حتی پستههای دهانبسته نیز ضبط میشوند و در زمستان به منظور استفاده در کارخانههای تولید کالباس، سوهان و شیرینیپزی با دستگاههای مربوطه مغز میشوند.
به گفته این تولید کننده پسته باغات این شهرستان در دو دهه اخیر با رعایت ضوابط فنی و ارقام اصلاح شده احداث شده و همه عملیات بعد از برداشت اعم از فرآوری، پوستکنی، سورتبندی، بستهبندی و ... در واحدهای فرآوری مستقر در باغات پسته انجام میشود.
رئیس هیأت مدیره تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی همچنین به رونمایی برند پسته تولیدی شهرستان زرندیه از سال گذشته با بهرهبرداری از پایانه صادراتی پسته زرندیه به عنوان بزرگترین پایانه صادرانی پسته کشور اشاره کرد و افزود: با آغاز فصل برداشت، امسال شاهد صادرات پسته زرندیه با برند این شهرستان خواهیم بود.