سرپرست دانشکده علوم پزشکی ساوه به تشریح خدمات و اقدامات صورت گرفته حوزه سلامت در روزهای کرونایی و نیز برنامههای در دست اقدام برای دوران پساکرونا پرداخت.
دکتر مهدی مصری با حضور در دفتر خبرگزاری ایسنا در شهرستان ساوه، به بهرهبرداری از حداکثر توان علمی، اجرایی، تحقیقاتی و پژوهشی موجود در دانشکده علوم پزشکی و بهره گیری از توان مشاوران متبحر و کارآمد برای ارتقای زیرساختهای حوزه سلامت ساوه و زرندیه اشاره کرد و افزود: ایجاد ساختارهای جدید و تقویت کاستیها و پوشاندن ضعفهای ساختاری موجود به عنوان یک برنامه مدون و شاخص منطبق با ضوابط و مقررات در سایه تعاملات بین بخشی و ارتباطات با وزارت بهداشت در دستور کار دانشکده قرار دارد.
وی توسعه زیرساختهای بهداشتی، درمانی و آموزشی دانشکده در دوران پساکرونا را از جمله محوری ترین فعالیت های در دست اجرا بیان کرد و افزود: توسعه و تفکیک علوم پزشکی ساوه به دانشکده بهداشت، دانشکده درمان و دانشکده داروسازی، دانشکده پیراپزشکی، پرستاری و مامایی در نقاط مختلف شهرستان های ساوه و زرندیه از جمله طرحهای در دست اجراست که به محض تکمیل مطالعات زیرساختی و انجام کار کارشناسی عملیاتی خواهد شد.
وی از پیگیری برای بهرهمندی علوم پزشکی ساوه از دانشکده پزشکی در آینده نه چندان دور خبر داد و افزود: به دلیل استقرار و فعالیت ۹ شرکت داروسازی در شهرستانهای ساوه و زرندیه این ظرفیت و شاخص برای فعالیت دانشکده داروسازی در قطب صنعت کشور وجود دارد.
سرپرست علوم پزشکی ساوه به کمبود زیرساختهای موجود در این شهرستان برای فعالیت بیمارستان آموزشی اشاره کرد و افزود: با تکمیل بیمارستان ۲۵۰ تختخوابی در حال احداث ساوه ضعف موجود برای فعالیت بیمارستان آموزشی برطرف و با اتمام عملیات اجرایی احداث پردیس دانشکده در مجاورت بیمارستان در حال احداث، شاهد برخورداری ساوه از یک مجتمع بیمارستانی آموزشی و درمانی خواهیم بود و دانشجویان رشته پزشکی ساوه در این بیمارستان آموزشی تحصیلات عالیه خود را سپری خواهند کرد.
وی در ادامه به کمبودهای زیرساختی حوزه درمانی و بهداشتی ساوه و زرندیه در دوران بحران و مواجهه با مخاطرات طبیعی اشاره کرد و افزود: ساوه و زرندیه قطب صنعت و کشاورزی کشور بوده و در شاهراه مواصلاتی و کریدور مرکز و شرق به غرب قرار دارند از این جهت همواره با آمار بالای وقوع حوادث ناشی از کار و سوانح ترافیکی و جادهای مواجه هستند که ضرورت تقویت زیرساختهای درمانی و بهداشتی را در این منطقه دو چندان کرده است.
دکتر مصری در ادامه به ضعفهای موجود در حوزه زیرساختهای بهداشتی با وجود برخورداری از نیروی انسانی ماهر و توانمند اما ناکافی از نظر کمیت اشاره کرد و افزود: در حوزه بهداشتی تعداد مراقبین سلامت بکار گرفته شده پاسخگوی نیازهای جمعیت این دو شهرستان نیست. به عنوان مثال در شهرستان اراک به ازای هر 2500 نفر یک مراقب سلامت وجود دارد، اما در ساوه و زرندیه به ازای هر چهار هزار نفر جمعیت شهری و روستایی یک مراقب سلامت بکار گرفته شده است و در تلاش هستیم تا با جذب مراقبین سلامت این میزان را به سه هزار نفر کاهش دهیم.
وی به کمبود ۴۰ مراقب سلامت در ساختارهای پستی و شغلی مربوط به معاونت بهداشتی اشاره کرد و افزود: با توجه به کمبود نیروی انسانی مراقبین سلامت باید از توان بیشتر سفیران سلامت و رابطین سلامت در اجرای دستورالعملهای ملی نیز بهرهبرداری کرد.
وی به نواقص موجود در حوزه درمان نیز اشاره کرد و اصلی ترین کمبود در زیرساختهای درمانی را نبود تختهای بیمارستانی به تناسب جمعیت ساوه و زرندیه بیان کرد و افزود: براساس استانداردهای حوزه سلامت به ازای هر هزار نفر یک تخت بیمارستانی باید در نظر گرفته شود که متاسفانه سهم ساوه و زرندیه بسیار کمتر بوده و با استاندارهای اعلام شده فاصله دارد.
فاصله بیش از 40 درصدی ساوه و زرندیه با استانداردهای تخت بستری
سرپرست علوم پزشکی ساوه به جمعیت افزون بر ۳۷۰ هزار نفری ساوه و زرندیه اشاره کرد و گفت: با احتساب این میزان جمعیت در حوزه تختهای بستری، افزون بر ۴۰ درصد با استانداردهای حوزه سلامت فاصله داریم که در نظر است با تامین منابع مالی تعداد تخت های بستری را با انجام طرحهای توسعهای در مراکز درمانی تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی افزایش دهیم. همچنین راهاندازی بیمارستان ۲۵۰ تختخوابی در حال احداث ساوه نیز سرانه تختهای بستری را افزایش خواهد داد.
امکان افزوده شدن 500 تخت به ظرفیت بستری در ساوه با توسعه برخی زیرساخت ها
وی بیان کرد: با راهاندازی ساختمان در حال احداث پردیس دانشکده علوم پزشکی ساوه و انتقال ستاد دانشکده به پردیس و فعالیت مجدد یک مرکز تخصصی زنان و زایمان دیگر در ساختمان ستادی دانشکده که در گذشته تحت عنوان بیمارستان ۱۷ شهریور فعالیت داشته است و نیز برنامه ریزی برای اجرای طرحهای توسعهای در بیمارستانهای شهید مدرس و امام رضا (ع) میتوان ۵۰۰ تخت بستری جدید به ظرفیت درمانی این دو شهرستان اضافه کرد.
به گفته این مقام مسئول در علوم پزشکی ساوه در حال حاضر مجموع تختهای بستری تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی به همراه ظرفیت تختهای بستری بیمارستان تامین اجتماعی شهید چمران و بخش خصوصی، بیش از 40 درصد با استانداردهای وزارت بهداشت فاصله دارد. ضریب اشغال تختهای بستری این دو شهرستان بطور متوسط قریب به ۷۰ درصد است.
سرپرست علوم پزشکی ساوه به کمبودهای موجود در حوزه بهداشتی و بویژه در حوزه آزمایشگاه رفرنس بهداشتی و دارو و غذا اشاره کرد و با اشاره به ایجاد این مرکز آزمایشگاهی در آینده نزدیک گفت: در برخی فصول سال که شاهد بروز بیماری به صورت آندمیک هستیم راه اندازی تجهیزات آزمایشگاهی یکی از ضرورتها برای پیشگیری و کنترل شیوع این نوع بیماریهاست.
وی تقویت پایههای آزمایشگاه ویروس شناسی در حوزه سلامت را مورد تاکید قرار داد و افزود: شناسایی و تشخیص بموقع بیماریهای ویروسی و پیشگویی نسبت به مسائل بهداشتی شهر از نتایج تقویت پایههای آزمایشگاهی خواهد بود. بنابراین هرچقدر زیرساختهای بهداشتی تقویت شود به مدیریت بهتر و موثرتر بیماریها کمک خواهد کرد. همچنین زیرساختهای لازم برای راهاندازی آزمایشگاه رفرنس دارو و غذا فراهم شده و تجهیز آن توسط آزمایشگاه دارو و غذای وزارت بهداشت در دستور کار است.
وی به کمبود تجهیزاتی نظیر دستگاه سی تی اسکن اشاره کرد و افزود: به لحاظ اینکه این دو شهرستان در زمان بحران با پیک بالای استفاده از دستگاه سی تی اسکن مواجه هستند، لذا پیگیریهای لازم برای استقرار یک دستگاه سی تی اسکن دیگر برای ساوه و همچنین برای شهرستان زرندیه که فاقد این دستگاه است صورت گرفته و بزودی مورد بهره برداری قرار میگیرد.
مصری به راهاندازی دستگاه اکسیژنساز سانترال و تمام اتوماتیک بیمارستان شهید مدرس ساوه در روزهای نخست سال جاری اشاره کرد و افزود: برای خرید، نصب و ایجاد زیرساختهای لازم برای بهرهبرداری از این دستگاه، حدود ۱.۵ میلیارد تومان هزینه شده است.
وی افزود: در هشت سال گذشته اکسیژن مورد نیاز بیماران این بیمارستان از طریق دستگاه اکسیژن ساز قدیمی به ظرفیت ۳۰۰ لیتر در دقیقه و با درجه خلوص پائین و در صورت کمبود از طریق کپسول تهیه و تامین میشد، اما با راهاندازی این سیستم علاوه بر حذف حملونقل کپسول، افت یا افزایش فشار اکسیژن نیز به حد مطلوب رسید.
او اظهار کرد: این دستگاه در هر دقیقه ۶۰۰ لیتر اکسیژن با خلوص بالای ۹۵ درصد تولید میکند و کیفیت بالای اکسیژن تولیدشده و حفظ افت و یا افزایش فشار اکسیژن در طول شبانه روز از دیگر مزایای این دستگاه بوده و نیاز بیمارستان شهید مدرس را بطور کامل برطرف میکند.
مصری افزود: بیماران کرونایی نیاز شدید به اکسیژن دارند و بهرهبرداری از این دستگاه نیاز کامل مبتلایان به بیماری کووید ۱۹ را برطرف خواهد کرد و همچنین اکسیژن مورد نیاز بخشهای ویژه این مرکز درمانی را نیز تامین میکند.
وی به توسعه بخش های ویژه نیز اشاره کرد و افزود: با گذشت بیش از ۴۰ سال از آغاز انقلاب اسلامی تنها ۱۲ تخت ویژه ICU در ساوه مورد بهرهبرداری قرار گرفته بود که خوشبختانه با تلاشهای صورت گرفته و به دلیل نیاز شدید بیماران کرونایی برای بستری و دریافت خدمات در بخشهای ویژه، این میزان به ۱۸ تخت بستری افزایش یافت. با فروکش کردن کامل کرونا تختهای بستری در بخشهای ویژه تروما با بیماران داخلی و جراحی تفکیک خواهد شد.
وی تفکیک آزمایشگاه درمانی از بهداشتی و نیز آزمایشگاه دارو و غذا را از دیگر برنامههای در دست اجرا بیان کرد و افزود: تمامی پروتکل ها و تقویت زیرساخت ها به منظور ارتقای شاخصهای سلامت با قوت هرچه تمامتر در دستور کار دانشکده قرار دارد.
ارتقا به دانشگاه، اولویت دانشکده علوم پزشکی ساوه
سرپرست دانشکده علوم پزشکی ساوه به ارتقای دانشکده به دانشگاه بعنوان یکی از اولویت های حوزه سلامت اشاره کرد و با تاکید بر رفع بخشنامه مانعی که در خصوص این ارتقا وجود دارد اشاره کرد و گفت: براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که در زمان وزیر بهداشت سابق مصوب شد ارتقای دانشکدههای تیپ سه به دانشگاه با محدودیت و موانع مواجه شده است. هرچند با وجود این مصوبه در این فاصله برخی از دانشکدهها نظیر دانشکده علوم پزشکی اسدآباد به دانشگاه ارتقا یافتهاند.
وی تصریح کرد: نمی توان مانع ارتقاء و پیشرفت دانشکدهای شد که روز به روز شاهد افزایش شاخصها در حوزه نیروی انسانی، هیات علمی شامل و حوزه بهداشتی و درمانی است و این یک قاعده و امری طبیعی است. وقتی اعضای هیات علمی یک دانشکده رو به ازدیاد است و اساتید دانشکده از استادیاری به دانشیاری و از دانشیاری به استاد و مدارج علمی ارتقای مییابند، نمیتوان برای پیشرفت آن مانع ایجاد کرد.
وی به روندهای آموزشی، فعالیت هیات علمی و برخی زیرساختها برای ارتقای دانشکده به دانشگاه اشاره کرد و افزود: جمعیت ساوه و زرندیه از جمعیت تعدادی از استان های کشور بیشتر است ولی در عین حال این استان ها علیرغم جمعیت کمتر و شاخصهای پایین تر از ساختار دانشگاه علوم پزشکی برخوردارند و با توجه به برخی شاخصها و نیز مزیت فرمانداری ویژه و صنعتی بودن شهرستان میطلبد تا دانشکده علوم پزشکی به دانشگاه ارتقاء یابد تا در این شهرستان استراتژیک کشور شاهد پرورش و تربیت پزشک باشیم و برخی تخصصهای مورد نیاز نظیر طب کار برای پوشش واحدهای تولیدی و صنعتی قطب صنعت کشور، در خود شهرستان پرورش یابند.
وی تصریح کرد: ساوه و زرندیه گرچه به لحاظ نزدیکی به پایتخت برخی نیازهای نیروی انسانی متخصص خود را از تهران تامین میکنند، اما بنده معتقدم به دلیل پتانسیل بالای این منطقه، بافت صنعتی و کشاورزی، جمعیت بالا و ... ، تربیت نیروی انسانی متخصص توسط دانشگاه علوم پزشکی ساوه ضرورتی اجتناب ناپذیر است و باید هرچه سریعتر در این خصوص اقدام عملیاتی با مساعدت دستگاههای فرادستی صورت گیرد.
دکتر مصری با اشاره به رشد علمی در دنیای امروزی گفت: امروزه بکار بردن عنوان دانشکده بهداشت کملطفی است بلکه باید عنوان دانشکده بهداشت را تکمیلتر کرد و با عنوان دانشکده بهداشت، ایمنی و حفظ محیط زیست مورد خطاب قرار داد چرا که ایمنی فضای کار و تولید، ایمنی ساختارهای خدماتی، ایمنی پدافند غیرعامل سبک زندگی و پدافند غیرعامل زیستی و شیمیایی و نیز حفظ محیط زیست از ماموریتهای اصلی حوزه بهداشت است که لازمه آن شکلگیری ساختارهای جدید در دانشکده علوم پزشکی ساوه و ارتقای آن به دانشگاه است.
جذب و ایجاد رشتههای جدید و ایجاد مرکز درمان ناباروری در ساوه
وی به جذب و ایجاد رشتههای جدید متناسب با بافت جمعیتی و ساختاری ساوه متاثر از ارتقای دانشکده ساوه به دانشگاه اشاره کرد و افزود: علاوه بر جذب رشتههای پزشکی و درمانی، ایجاد رشته مدیریت بحران، مدیریت حوادث و پدافند غیرعامل در سلامت از ضروریات آموزشی در این شهرستانی است که با بحران های مختلفی مواجه است.
وی با بیان اینکه دانشکده علوم پزشکی با تعامل با جهاددانشگاهی به دنبال ایجاد مرکز درمان ناباروری در شهرستان ساوه است، به روند نامطلوب رشد جمعیتی در کشور اشاره کرد و با تاکید بر ایجاد حساسیت در این خصوص گفت: ایجاد رشتههایی در حوزه ناباروری و جمعیتی، ایجاد رشتههایی در حوزه محیط زیست برای تامین نیاز کشور در آینده و پالایش رشته های موجود و متناسب با نیاز جامعه می تواند مسائل آینده کشور و شهری نظیر ساوه و زرندیه را در این حوزه پاسخگو باشد.
اقدامات کرونایی
سرپرست علوم پزشکی ساوه در ادامه به برنامه های عملیاتی صورت گرفته برای مدیریت کرونا در ساوه و زرندیه اشاره کرد و افزود: آمار مبتلایان ساوه در ابتدای ورود این ویروس به این شهرستان به دلیل همجواری با کانون های شیوع این بیماری افزایش یافت و به دلیل تاخیر در آموزش پذیری و ایجاد حساسیت و نیز تاثیرگذاری رسانهها و از طرفی تاخیر در توزیع اقلام بهداشتی، عدم رعایت صحیح پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم، قرار گرفتن ساوه در شاهراه مواصلاتی کشور، تراکم جمعیت در بافت شهری و مهاجرپذیری، روند ابتلا به صورت صعودی درآمد و رتبه نخست استان مرکزی را به خود اختصاص داد.
وی ادامه داد: با آغاز فصل جدیدی در مدیریت دانشکده علوم پزشکی ساوه از حدود کمتر از یک ماه گذشته و با وجود نواقص زیرساختی در حوزه درمانی و آزمایشگاهی، خوشبختانه در مدت زمان کمی میزان شیوع به طور قابل توجهی کاهش یافت.
دکتر مصری، توجه به حوزه بیمارستانی، توسعه تختهای بستری، احداث مراکز نقاهتگاهی برای انتقال ترخیص شدگان از بیمارستان جهت جلوگیری از انتقال احتمالی ویروس به اعضای خانواده، تمرکز در حوزه بهداشتی و شتاب در غربالگری، توجه به بهداشت عمومی در معابر و ضدعفونی با مشارکت دستگاههای اجرایی، گروههای مردمی و آحاد مختلف مردم، اجرای دقیق پروتکلهای بهداشتی و افزایش حجم بالای ضدعفونی و گندزدایی شهر، رصد دقیق کانونهای آلوده، برگزاری جلسات مرتب و کارشناسی را از جمله اقدامات مهم در کاهش آمار مبتلایان دانست و افزود: براساس تحلیل وزارت بهداشت، ساوه و اراک از پیک اصلی شیوع بیماری کرونا عبور کردهاند اما همچنان در یک سیر نزولی رو به افزایش قرار دارند.
وی تصریح کرد: هنوز کرونا به طور کامل فروکش نکرده و به مردم توصیه میشود که همچنان در خانه بمانند و پروتکلهای بهداشتی و طرح فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند و از مراجع متولی امر درخواست میشود که همچنان کار کنترل و پیشگیری از شیوع را با شتاب بیشتر ادامه دهند.
دکتر مصری با اشاره به رفتار ناشناخته ویروس کرونا گفت: هنوز بطور قطعی مشخص نیست که قدرت سرایت ویروس کرونا با تغییرات جوی تغییر خواهد کرد یا خیر، پس همچنان رعایت الزامات بهداشتی ضروری است.
وی از رسانهها به عنوان بازوی کمکی حوزه سلامت یاد کرد و خواستار ترغیب مردم به رعایت اصول بهداشتی و ایمنی شد و افزود: آموزش موثر مردم در روزهای کرونایی باید رسالت اصلی رسانه ها باشد و یقین بدانید رعایت مردم و اجرای دقیق طرح فاصله گذاری اجتماعی و در ادامه آن، طرح هوشمند سازی اجتماعی قطعا زمان فروکش کردن بیماری را کاهش خواهد داد و نتیجه آن کاهش خسارتهای اقتصادی، اجتماعی و ... خواهد بود.
وی در ادامه با تقدیر از فعالیت خبرگزاری ایسنا در آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در خصوص آموزش، پیشگیری و درمان بیماری کرونا گفت: انتظار می رود که همه خبرنگاران و رسانه ها همچنان بازوی حمایتی حوزه سلامت باشند.