يكشنبه 4 آذر 1403 | Sunday 24 November 2024

شب‌های بارانی ساوه در فصل پائیز علاوه بر زیبایی خاصی که دارد چنانچه با کاهش نسبی دمای هوا همراه باشد، برای باغات انار آسیب زاست و اگر گذرتان به کوچه باغ‌های قطب تولید انار کشور بیفتد، صدای رگباری شکستن دل انارها را خواهید شنید.

به گزارش ایسنا، این روزها که شاهد ناپایداری شرایط جوی آب و هوایی در اغلب نقاط کشور هستیم، در سرزمین یاقوت‌های سرخ باران رحمت الهی شروع به بارش کرد و چون شدت بارش‌ها به گونه‌ای بود که با کاهش نسبی دمای هوا همراه بود، منجر به ترکیدگی محصول تولیدی بر روی درختان شد و خسارت قابل توجهی را بر جای گذاشت.

در همین رابطه معاون فنی جهاد کشاورزی شهرستان ساوه، ترکیدگی انار را یکی از عوامل مهم خسارت‌زا برای این محصول دانست و افزود: پدیده ترکیدگی انار بعد از کرم گلوگاه بالاترین خسارت را به کیفیت این محصول وارد می‌کند.

محمودرضا خلیلی اختلاف درجه حرارت شب و روز و سرمای هوا را از جمله عواملی دانست که منجر به ترکیدگی انار می‌شود و در نتیجه، کاهش مرغوبیت محصول تولیدی را در پی دارد. انار پس از مواجه شدن با عارضه ترکیدگی با قیمتی کمتر نسبت به انار سالم به بازار عرضه شده و یا به تشخیص باغدار به مراکز رب‌گیری و کنسانتره راهی خواهد شد.

وی برخورداری ساوه از شب‌های خنک و روزهای گرم به دلیل شرایط اقلیمی را زمینه ساز تولید انار با کیفیت و مرغوب دانست و اظهار کرد: در هنگام برداشت محصول اگر دمای هوا از حد معمول بگذرد، انار دچار ترکیدگی می شود.

معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه در ادامه با اشاره به استاندارد سرما و گرما برای انار اظهار کرد: رشد انار به درجه حرارت گرمایی بین ۳۵ تا ۳۸ درجه و سرمایی بین هفت تا ۱۰ درجه نیازمند است. اگر دمای هوا بالاتر از این مقدار باشد باعث سوختگی انار می‌شود و اگر کمتر شود، به ترکیدگی محصول و نهایتا به یخ‌زدگی ریشه درخت منجر می‌شود.

وی به میزان خسارتی که بر اثر بروز پدیده ترکیدگی، به باغات انار وارد شده است، اشاره کرد و گفت: از مجموع انار تولیدی در سال جاری بین ۵۰ تا ۶۰ درصد آن با عارضه ترکیدگی مواجه شدند و خسارتی بالغ بر ۳۶۰ میلیارد ریال را به باغات انار وارد کردند.

خلیلی، ادامه داد: برای اینکه محصول انار بتواند فرآیند کامل آبدهی و مرغوبیت لازم را طی کند، به باغداران توصیه شده بود که در برداشت این محصول عجله نکنند از این رو تنها ۴۰ درصد محصول برداشت شده است و افزون بر ۶۰ درصد همچنان بر روی درخت باقی مانده است.

به گفته این مقام مسئول در جهادکشاورزی ساوه، عارضه ترکیدگی انار صرفا منجر به کاهش درآمد باغدار از محل فروش محصول تولیدی خواهد شد و به هیچوجه موجب از بین رفتن محصول نمی‌شود و در واقع اتفاق سرمازدگی سال ۱۳۹۵ که منجر به از بین رفتن انار در فصل برداشت شد، رخ نخواهد داد.

وی کاهش ۳۵ درصدی قیمت انار تولیدی در مواجهه با عارضه ترکیدگی را از تبعات این پدیده پائیزه بیان کرد و افزود: انار در مواجهه با پدیده ترکیدگی، آسیب کلی نمی‌بیند بلکه بخشی از محصول دستخوش کاهش ارزش اقتصادی خواهد شد و کیفیت خود را از نظر ظاهری از دست می‌دهد.

معاون جهادکشاورزی ساوه در ادامه خطاب به باغداران گفت: تولیدکنندگانی که محصول تولیدی آنان بیمه شده است و  با عارضه ترکیدگی مواجه شده‌اند، هرچه سریعتر درخواست خود را برای پیگیری دریافت خسارت وارده به مدیریت جهادکشاورزی ارائه دهند.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه بارش‌های پائیزه بیشتر از آنکه بخواهد برای حوزه کشاورزی ساوه ضرری داشته باشد، منفعت داشته است؛ اظهار کرد: گرچه بخشی از انار تولیدی تحت تاثیر بارش‌های پائیزه آسیب دید، اما خوشبختانه به دلیل بارندگی موثر روزهای اخیر مزارع دیم منطقه غرق آباد و نوبران و حتی بخش کشاورزی ساوه که زیر کشت پائیزه گندم و جو رفته است از باران الهی سیراب شده است.

به گفته کارشناسان، تغذیه یکی از عوامل موثر در بروز پدیده ترکیدگی انار است. دو عنصر کلسیم و بور در رشد انار موثر است و باید به اندازه مورد نیاز در اختیار درخت قرار داده شود تا از ترکیدگی جلوگیری کند، در عین حال مصرف بیش از حد ازت می‌تواند باعث بروز این مشکل در باغ انار شود.

همچنین وجود ارقام انار مقاوم به ترکیدگی نیز در میزان مواجهه محصول با این پدیده موثر است. برای مثال رقم یوسف‌خانی در مقابل این مشکل بسیار مقاوم است و به همین دلیل برداشت آن به اواسط آذرماه موکول می‌شود و تا آن زمان مشکل ترکیدگی ندارد.

گفتنی است، شرایط اقلیمی ساوه که خاستگاه تولید انار مرغوب و با کیفیت جهان بوده و آوازه بین‌المللی دارد به گونه‌ای است که همه ساله خسارت‌هایی را به این محصول وارد می‌کند. علاوه بر مواجه شدن این محصول با پدیده آفتاب سوختگی در فصل زمستان و ترکیدگی در فصل پائیز که کاهش کیفیت محصول تولیدی و در نتیجه کاهش درآمدی باغدار را به همراه دارد، این محصول در برخی سالها نیز با پدیده سرمازدگی مواجه می شود.

یاقوت سرخ ساوه در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۹۵ دو بار طعم تلخ سرمازدگی را چشیده است، به گونه‌ای که سرمازدگی سال ۹۵ منجر به بروز خسارت حدود ۱۰۰ درصدی در باغات انار ساوه شد. در آن سال از مجموع ۱۱ هزار هکتار باغات انار ساوه حدود ۹ هزار و ۸۰۰ هکتار دچار سرمازدگی شدید شده و کف‌بر شدند.



مدیر جهادکشاورزی ساوه گفت: تا وقتی که دمای هوا به حد محسوسی سرد نشود، باران پائیزه خطری برای انار ساوه نخواهد داشت.

حسن شریفی در گفت‌وگو با ایسنا،در خصوص احتمال بروز خسارت به محصولات باغی و زراعی متاثر از بارش‌های پائیزه بویژه در روزهایی که باغداران ساوجی سرگرم برداشت انار از قطب تولید انار جهان هستند، گفت: بارش باران و کاهش نسبی دما موجب افزایش نسبی ترکیدگی محصول انار خواهد شد.

با تاکید بر اینکه تاثیر مثبت بارش‌های پائیزه چنانچه با کاهش نسبی دمای هوا همراه نباشد به مراتب بیشتر از تبعات منفی آنست، افزود: با توجه به اعلام سازمان هواشناسی مبنی بر اینکه بارندگی موثری که منجر به کاهش محسوس دمای هوا شود تا زمان برداشت کامل انار از باغات ساوه بوقوع نخواهد پیوست، لذا به باغداران همچنان توصیه می‌شود که در برداشت این محصول عجله نکرده و اجازه دهند تا فرآیند تولید انار به طور کامل طی شده و محصول با کیفیت این شهرستان که آوازه و شهرت جهانی دارد، برداشت شود.

وی با تاکید بر اینکه برداشت زودهنگام موجب عرضه محصولی با کیفیت کمتر خواهد شد، اظهار کرد: سرمازدگی انار زمانی اتفاق خواهد افتاد که دمای هوا کمتر از صفر درجه باشد که تاکنون از سوی سازمان هواشناسی چنین پیش‌بینی صورت نگرفته است.

وی تصریح کرد: افت شدید درجه حرارت سبب بروز خسارت به محصولات باغی مانند انار، زیتون و پسته و همچنین محصولات زراعی نظیر کلزا، گندم و جو خواهد شد.

مدیر هواشناسی ساوه نیز بر لزوم توجه باغداران به تغییرات دمایی در این شهرستان تاکید کرده است.

ایرج آقائی به ایسنا گفت: با ورود یک سامانه بارش‌زا به شهرستان ساوه بارش‌ها از دو شب پیش آغاز شد تا دیروز ادامه داشت و برای روزهای آخر هفته نیز از شدت بارش‌ها کاسته خواهد شد و بارندگی صرفا در پاره‌ای نقاط صورت خواهد گرفت.

وی افزود: با کاهش سه درجه‌ای هوای این شهرستان حداقل دمای این شهر در هفته جاری به هفت درجه بالای صفر و حداکثر آن به ۲۳ درجه خواهد رسید.

آقائی با تاکید بر اینکه لازم است به دلیل شدت بارش‌ها به صورت نقطه‌ای، تمهیدات لازم برای مقابله با سیلاب‌های احتمالی اندیشیده شود، اظهار کرد: احتمال خسارت به محصولات زراعی و باغی وجود دارد و کشاورزان باید برای برداشت محصولات بهاره مانند لوبیا، یونجه و ذرت اقدام کنند و محصولات باغی نیز هرچه سریعتر به انبارها و سردخانه‌های استاندارد منتقل شوند. بارندگی‌های هفته جاری فرصت خوبی برای کاشت به موقع گندم و جو دیمی نیز است.

گفتنی است، متاسفانه انار ساوه که بعنوان یکی از بهترین انواع انار تولیدی در کشور و دنیا محسوب شده و دارای شهرت بین المللی است، در سالیان اخیر دو بار طعم تلخ سرمازدگی را چشیده است، به گونه ای که سرمازدگی سال 95 منجر به بروز خسارت حدود 100 درصدی در باغات انار ساوه شد. در آن سال از مجموع 11 هزار هکتار باغات انار ساوه حدود 9 هزار و 800 هکتار دچار سرمازدگی شدید شده و کف‌بر شدند.

انتهای پیام

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group