يكشنبه 4 آذر 1403 | Sunday 24 November 2024

رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه گفت: ساوه در بسیج ملی پایش فشارخون بالا جلوتر از برنامه زمان بندی است.

دکتر عباس نیک روش در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، با اشاره به برنامه وزارت بهداشت در پیشگیری از ابتلای مردم به بیماری های غیرواگیر، اظهار کرد: رشد آمار مرگ و میرهای ناشی از بیماری های غیرواگیر متاثر از فشارخون بالا، دیابت، سرطان، تصادفات و سوانح جاده ‌ ای و ... عزم دولت را برای انجام اقدامات پیشگیرانه با اجرای طرح ‌ های ملی بسیج همگانی دوچندان کرده است به گونه ‌ ای که اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشارخون بالا و در مرحله بعدی بیماری هایی نظیر دیابت و سایر عوامل در دستور کار نظام سلامت کشور است.

وی به اهمیت ورود به کنترل فشارخون بالا به عنوان نخستین گام حوزه سلامت برای پیشگیری از مرگ و میرهای ناشی از این بیماری اشاره کرد و افزود: طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بالا از 27 اردیبهشت ماه آغاز و تا 15 تیرماه ادامه خواهد داشت. در ابتدای اجرای طرح اقداماتی نظیر اطلاع رسانی، آگاهی بخشی، آماده سازی زیرساخت های لازم و آموزش در دستور کار قرار گرفت و در فاز دوم که از 17 خردادماه آغاز شده و تا 15 تیرماه ادامه دارد، پروسه اجرایی طرح نظیر مراجعه گروه‌های هدف شامل افراد بالای 30 سال، مبتلایان به نارسائی ‌ های کلیوی و مادران باردار به پایگاههای ثابت و سایر سلامت، ثبت فشار خون در سامانه با مشارکت بین بخشی اجرایی می ‌ شود.

رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه با اشاره به اینکه از جمعیت ۳۶۰ هزار نفری شهرستان ‌ های ساوه و زرندیه بالغ بر ۱۶۶ هزار نفر بالای ۳۰ سال هستند، افزود: طبق برنامه از پیش تعیین شده قرار است 83 هزار نفر از شهروندان ساوه و زرندیه در مرحله دوم بسیج ملی کنترل فشار خون، همزمان با سراسر کشور غربالگری شوند که براساس آمارهای موجود تا پایان 9 تیرماه اجرای طرح برای این تعداد افراد جامعه هدف انجام می شود و در مدت زمان باقیمانده قطعا به آمار 100 درصدی دست خواهیم یافت و اهداف پیش بینی شده محقق خواهد شد.

وی گفت: منابع مالی و نیروی انسانی برای اجرای مرحله دوم طرح بسیج ملی کنترل فشار خون فراهم شده و در این زمینه علاوه بر پایگاه ‌ های ثابت و سیار، مراکز جامع سلامت و بیمارستان ‌ ها نیز همکاری دارند.

وی با اشاره به شناسایی حدودا 13 درصد افراد مبتلا به فشار خون بالا از طریق مراکز جامع سلامت، پیش از آغاز اجرای این طرح ملی گفت: با اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بالا این آمار به حدود 22 درصد رسیده است و پیش ‌ بینی می ‌ شود پس از اتمام طرح به نتایج دقیق تر و قابل اعتمادتری تا مرز حدودا 29 درصد که از قبل اجرای طرح بسیج ملی پیش بینی شده بود، دست یابیم.

دکتر نیک روش با تاکید بر اینکه براساس اعلام معاونت بهداشتی وزارت بهداشت، دانشکده علوم پزشکی ساوه از برنامه زمان ‌ بندی شده جلوتر است، افزود: ۱۰ پایگاه ثابت در نقاط مختلف شهر از جمله میادین و اماکن عمومی، مراکز کارگری و تولیدی، مراکز پرتردد عمومی، ایجاد شده که شهروندان می ‌ توانند با مراجعه به این مراکز نسبت به انجام تست فشار خون و ثبت اطلاعات خود در سامانه علوم پزشکی اقدام کنند.

وی با اشاره به آموزش و اعمال مداخلات نظام سلامت در اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشار خون به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر گفت: در حین اجرای طرح مداخلاتی نظیر توصیه های بهداشتی به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری فشارخون و نیز برخی اقدامات اورژانسی درمانی برای فشارخون ‌ های بسیار بالا (بالای 22) از جمله معرفی و اعزام به بیمارستان و بستری در مرکز درمانی صورت می ‌ گیرد.

رئیس علوم پزشکی ساوه در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اینکه میانگین فشارخون ثبت شده از افراد بالای 30 سال در اجرای طرح چقدر بوده است، گفت: در حال حاضر همه توان و ظرفیت حوزه سلامت ثبت فشار خون و جمع آوری آمار در مدت زمان تعیین شده است و به محض اتمام طرح کار آنالیز و استخراج اطلاعات ثبت شده براساس جنسیت، نوع رژیم غذایی، ابتلا به هرگونه بیماری و ... انجام و به عنوان یک منبع بزرگ و جامع اطلاعاتی در دستور کار قرار خواهد گرفت و تصویری روشن از جامعه هدف بدست خواهد آمد.

وی به افتتاح نمایشگاههایی به منظور اطلاع رسانی و ایجاد حساسیت در میان مردم در خصوص اجرای این طرح اشاره کرد و افزود: از مردم انتظار می ‌ رود در مدت زمان باقیمانده از اجرای این طرح ضمن مراجعه برای ثبت فشار خون خود اجازه ندهند که این فرصت از دست برود. در صورت عدم فرصت برای مراجعه به پایگاههای سلامت می ‌ توانند از طریق خود اظهاری و ثبت فشار خون خود در سامانه اعلام شده به سلامت خود کمک کنند.

دکتر نیک روش با اشاره به اینکه طبق آمارها بالغ بر 50 درصد مردم از فشار خون بالای خود مطلع نیستند، افزود: فشار خون بالا زمینه ابتلا به عارضه ‌ های قلبی و سکته مغزی را تشدید می کند. براین اساس لازم است مردم با مراجعه و ثبت فشار خون خود به درمان و کنترل آن بپردازند و از عوارض خطرناک فشار خون بالا که به عنوان قاتل خاموش مطرح می ‌ شود، پیشگیری کنند.

وی با تاکید بر لزوم خودمراقبتی مردم در کنترل بیماری های غیرواگیر اظهار کرد: انتظار حوزه سلامت شهرستان از مسئولان در ادامه اجرای این طرح تداوم همکاری های صورت گرفته است تا بتوان اهداف مورد نظر را محقق کرد که بحق تاکنون مشارکت بین بخشی خوبی صورت گرفته است.

رئیس علوم پزشکی ساوه در ادامه با اشاره به اینکه سالانه ۱۰ میلیون و 400 هزار نفر در جهان بر اثر فشار خون بالا جان خود را از دست می ‌ دهند، اظهار کرد: جالی خالی تحرک مناسب و حرکات ورزشی در بین مردم، عدم برخورداری از رژیم غذایی مناسب و مصرف بالای نمک مهمترین علل مرگ و میر ناشی از فشار خون بالاست.

او تاکید کرد: با انجام کار فرهنگی، اطلاع رسانی و نیز تمرین و ممارست می ‌ توان ذائقه ‌ ها را اصلاح کرد، و براساس آمار و پژوهش های صورت گرفته کنترل مصرف نمک تا حد قابل ملاحظه ‌ ای می ‌ تواند خطری را که در کمین جمعیت مبتلا به فشارخون بالاست کاهش دهد و تا یک سوم از ابتلا به فشار خون بالا را کمتر خواهد کرد.

وی تصریح کرد: مبتلایان به فشار خون بالا باید نسبت به حذف نمک از سفره اقدام کنند تا اصلی ‌ ترین عامل بروز فشار خون بالا از بین برود. همچنین پرهیز از مصرف فست فود، مصرف منظم میوه و سبزیجات، کنترل استرس و فشارهای عصبی نقش بسیاری در کاهش ابتلا به فشار خون بالا دارد.

دکتر نیک روش در ادامه به اجتماعی شدن سلامت اشاره کرد و گفت: نظام سلامت تنها 25 درصد در تامین سلامت مردم نقش دارد و 75 درصد مابقی باید با مشارکت و مداخلات مردم و دستگاههای اجرایی تامین شود.

وی تقویت نشاط اجتماعی، آرامش مردم، کاهش استرس، کاهش سوانح رانندگی و ... را نیازمند مداخلات همه جانبه 75 درصدی همه دستگاههای اجرایی و آحاد مردم دانست و افزود: تصمیم ‌ گیران حاکمیت باید تامین سلامت مردم را در حوزه تصمیم ‌ گیری و تصمیم سازی برای مردم در اولویت قرار دهند و به گونه ‌ ای عمل کنند که آسیبی به سلامت مردم وارد نشود. همان طور که مشکلات حوزه سلامت به تدریج شکل می گیرد و تجمیع می شود لذا برای برطرف کردن آن نیز نیاز به کار گروهی و تجمیعی و مداخلات همه بخش های جامعه (دولتی و خصوصی) دارد.

رئیس علوم پزشکی ساوه در پایان با اشاره به سفر اخیر وزیر بهداشت به ساوه و زرندیه که با هدف افتتاح و آغاز عملیات اجرایی چند پروژه حوزه سلامت در این منطقه صورت گرفت، اظهار کرد: در این سفر معاونت بهداشتی وزارت بهداشت ضمن رصد و پایش عملکرد دانشکده علوم پزشکی ساوه در اجرای طرح بسیج ملی کنترل فشار خون بالا آخرین وضعیت این دو شهرستان را بررسی کرد که خوشبختانه نشانگر پیشگام بودن دانشکده در اجرای این طرح ملی بود.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group