رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: با بیمارستان ساختن مشکلات حوزه سلامت برطرف نمی شود بلکه با پیشگیری و تلاش همه جانبه در راستای ارتقای معنویت و تامین سلامت جسمی و روحی می توان به موفقیت در این زمینه دست یافت.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، حسن طاهر احمدی در نخستین مجمع سلامت شهرستان ساوه با تاکید بر مشارکت مردم در تامین سلامت اظهار کرد: متوسط جهانی بیماری های غیرواگیر 53 درصد است در حالیکه این رقم در ایران بالغ بر 76 درصد است و تفاوت 23 درصدی با میانگین جهانی دارد.
وی ادامه داد: دلیل رشد آمار بیماری های غیرواگیر نظیر بیماری های قلبی، عروقی و سرطان در ایران نبود تغذیه مناسب و مصرف زیاد نمک است که میزان استفاده آن چهار برابر متوسط جهانی است، نبود فعالیت فیزیکی و تنبل بودن 90 درصد مردم ایران و نیز استفاده از دخانیات و نوشیدنی های حرام و غیرمجاز نیز از دیگر عوامل است.
وی با تاکید بر اینکه سلامت فقط بدین معنا نیست که فرد از نظر جسمی بیمار نباشد، گفت: مقوله سلامت باید از سایر جنبه های اجتماعی و روانی معنوی نیز پرداخته شود و هدف از اجتماعی شدن سلامت این است که هر شخص در برابر سلامت خود و اعضای خانواده و نیز جامعه احساس مسئولیت کند.
رئیس علوم پزشکی اراک خود مراقبتی را از مولفه های اصلی تامین سلامت دانست و گفت: 25 درصد سلامت با تلاش متولیان حوزه سلامت تامین می شود و 75 درصد آن با مشارکت اجتماعی و فعالیت بین بخشی میسر خواهد شد.
وی در ادامه با بیان آماری از وضعیت استان در ابتلا به بیمارهای گوناگون گفت: در حال حاضر 30 درصد جمعیت استان مرکزی مبتلا به فشار خون، 10 درصد مبتلا به دیابت و 43 درصد چربی خون، هستند و 57 درصد مردم استان مبتلا به چاقی بوده و اضافه وزن دارند که نتیجه آن آمار 46 درصدی مرگ و میر بر اثر بیماری های قلبی و عروقی، 14 درصد سرطان، و 17 درصد نیز در اثر تصادفات و سوانح است.
وی با تاکید بر اینکه آمار مرگ و میرها قابل کاهش است، گفت: طی دو دهه گذشته بالغ بر 500 هزار نفر از مردم کشورمان بر اثر تصادفات از بین رفتند و بالغ بر پنج میلیون نفر مصدوم و معلول شدند در حالیکه با ایمن سازی خودرو و جاده و نیز خودمراقبتی می توان تلفات را کاهش داد.
طاهراحمدی با تاکید بر اینکه 40 درصد بیماری سرطان در کشور قابل پیشگیری است، گفت: دوری از معنویت بارخشونت را بیشتر کرده و سلامت معنوی را تهدید می کند اگر بتوانیم سلامت معنوی را تامین کنیم قطعا در سلامت جسم میزان خودمراقبتی افزایش پیدا خواهد کرد.
وی اظهار کرد: با بیمارستان ساختن مشکلات حوزه سلامت برطرف نمی شود بلکه با پیشگیری و تلاش همه جانبه در راستای ارتقای معنویت و تامین سلامت جسمی و روحی می توان به موفقیت در این زمینه دست یافت.
وی با اشاره به اینکه 14 درصد مردم استان مرکزی سیگار مصرف می کنند؛ اظهار کرد: بیکاری، طلاق، اعتیاد، حاشیه نشینی و آلایندگی های زیست محیطی به عنوان ام الفساد در آسیب های اجتماعی هستند که زمینه ساز مرگ زودرس است.
به گزارش ایسنا، امام جمعه ساوه نیز گفت: مراجعه به آموزه های دینی بیانگر تاکید اسلام بر سلامت جسمی و معنوی است.
حجت الاسلام سید ابراهیم حسینی عنوان کرد: تغذیه کمی و کیفی با رعایت دستورات بهداشتی سلامت جسم و روح را تضمین می کند.
وی آلودگی محیط زیست را آسیب جدی دانست که بر سلامت انسان وارد می شود و گفت: مشکلات روحی و روانی نیز نتیجه دوری از دستورات اسلام بوده و سلامت معنوی را تهدید میکند.
امام جمعه ساوه حسن رفتار، پرهیز از خشونت و پویایی جامعه با نشاط و شادابی را از الزامات تامین سلامت معنوی دانست.
شهردار شهر ساوه نیز گفت: با توجه به ماهیت ساوه و رشد ناگهانی جمعیت در کمتر از ۲۰ سال در این شهر جمعیت ۶۶ هزار نفری به ۳۰۰ هزار نفر افزایش یافته است اما باید گفت که در حوزه سلامت جامانده ایم.
سیدمهدی حسینی افزود: یکی از دلایل جاماندن از حوزه سلامت در این شهر نبود مشارکت اجتماعی در تامین سلامت است.
وی گفت: پایین بودن سطح مشارکت مردم ساوه در حوزه سلامت نتیجه بالا بودن سطح درآمدی در گذشته و در برنامه پنجم بوده است که منشا سرشار درآمدی ارزش افزوده از برکات آن به شمار می رفت اما در برنامه ششم این درآمد متمرکز و با هدف عدالت محوری و توزیع عادلانه محقق شده است که شهرهای نظیر ساوه زیان دیدند.
شهردار ساوه گفت: متمرکز شدن درآمد حاصله از ارزش افزوده طبق برنامه ششم توسعه موجب شد که در حق شهر صنعتی ساوه با تبعات و تنش های خاص اجحاف شود.
وی در ادامه گفت: در کنار اهداف کلان و پروژه های کلان از طرح های جزئی غفلت ورزیده شده است که باید به جزییات زندگی مردم ورود کرد و در کمیسیونها و کارگروههای مختلف برنامه ریزی کرد تا سطح سلامت مردم ارتقا یابد و در تمامی طرح های شهری پیوست سلامت تعریف شود.
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی گفت: امید به زندگی در ایران افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، محمدرضا منصوری در نخستین مجمع سلامت شهرستان ساوه با تاکید بر مشارکت مردم در تامین سلامت اظهار کرد: در سالیان گذشته به دلیل شیوع بیماری های واگیردار امید به زندگی در کشور ما به کمتر از 40 سال رسیده بود اما هم اکنون با خود مراقبتی بیشتر و تلاش مجموعه سلامت، امید به زندگی حدود 30 سال افزایش یافته است و این نشان از عملکرد مثبت دولت و مشارکت مطلوب مردم برای تامین سلامت دارد.
وی بیان کرد: بعد از امنیت و اشتغال، سلامت مولفه بسیار بااهمیتی است از این رو برای پایداری آن نیازمند مشارکت عمومی هستیم.
منصوری با اشاره به فعالیت بالغ بر ۱۵۰۰ نفر در حوزه سلامت شهرستانهای ساوه و زرندیه گفت: این میزان نیروی انسانی فعال در حوزه سلامت تنها می تواند در 25 درصد تامین سلامت مردم نقش آفرینی کند و مشارکت مردم بخش اعظم تامین سلامت را می طلبد.
وی تصریح کرد: تقویت صادرات و افزایش بهرهوری موجب توسعه کشور خواهد شد به شرط اینکه اصلی ترین زیرساخت آن که ارتقای سطح سلامت است تامین شود و در این میان همه مردم برای تحقق مشارکت اجتماعی در تامین سلامت مسئول هستیم و وظیفه داریم.
منصوری تاکید کرد: بدون آب سالم و محیط سالم نمی توان سلامت را تامین کند از این رو تامین اصلی ترین مولفه و زیرساخت سلامت ضروری است.
به گزارش ایسنا، معاون استاندار و فرماندار ساوه نیز گفت: سلامت زیرساخت اصلی در توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... است و اگر سلامت نباشد قدرت برنامه ریزی از جامعه سلب خواهد شد.
محمدبهاروند تامین سلامت را موجب پویایی و نشاط جامعه دانست و افزود: ایران در موضوع سلامت از وضعبت مطلوب تری نسبت به بسیاری از کشورها برخوردار است و این نشان از تلاش دولت و مردم دارد.
وی از اجرای طرح تحول سلامت به عنوان طرحی برای پیشگیری از دغدغه مردم برای هزینه درمان یاد کرد و گفت: در سالیان گذشته 55 درصد مردم قبل از رسیدن به 70 سالگی جان خود را از دست می دادند و 70 درصد مرگومیرها ناشی از بیماریهای واگیردار و غیرواگیر دار بود اما در حال حاضر از وضعیت بهتری برخورداریم.
فرماندار ساوه تصریح کرد: احداث بیمارستان و تجهیز زیرساخت ها یک بخش ارتقای سلامت است اما مهمتر از آن تحقق سلامت اجتماعی با اقدامات پیشگیرانه برای کاهش ورودی به بیمارستان و مراکز درمانی با تحرک، تغذیه سالم پرهیز از پرخوری و چاقی است تا نشاط اجتماعی فراهم و بسیاری از آسیب ها کنترل شود.
وی در ادامه بر استاندارد سازی تولیدات صنعتی و غذایی برای ارتقای سلامت و نشاط اجتماعی تاکید کرد و گفت: تولید خودروی با کیفیت و ایمن موجب کاهش تلفات و سوانح جاده ای شده و سلامت مردم با تولید با کیفیت تامنی خواهد شد.
به گزارش ایسنا، رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه نیز گفت: هدف تشکیل نخستین مجمع سلامت شهرستان کمک و جلب مشارکت همه جانبه و حداکثری ذینفعان و ذیربطان حقیقی و حقوقی حوزه سلامت از بخش های دولتی و غیر دولتی برای توسعه همه جانبه سلامت است.
عباس نیک روش اظهار کرد: در دنیای امروز به مولفههای غیر طبی سلامت توجه ویژه ای معطوف شده است . مولفهها به خودی خود و یا از طریق تاثیر بر یکدیگر وضعیت سلامتی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. این مولفه ها از قبیل وراثت، شیوه زندگی، محیط زیست، وضعیت اقتصادی- اجتماعی و .. هستند که تاثیر چشمگیری بر سلامت و پیامد های آن از جمله کیفیت زندگیدارند .
وی بیان کرد: مولفههای اجتماعی سلامت به عنوان شرایط اجتماعی است که مردم در آن کار و زندگی و عمر می گذرانند، شناخته می شود. مولفه های اجتماعی سلامت مانند میزان درآمد، سطح تحصیلات، شغل، تغذیه، طبقه اجتماعی بسیار بیشتر از عواملی مانند عامل بیولوژی ک سبب بیماری ها میشوند که اگر نادیده گرفته شوند رسیدن به اهداف سلامتی را محال میکند. عمدتا مولفه ها مسئول نابرابری سلامت، تفاوت ناعادلانه و قابل اجتناب در وضعیت سلامت در داخل و بین کشورها است.
رئیس علوم پزشکی ساوه تصریح کرد: بر اساس گزارش کمیسیون ملی مولفههای اجتماعی موثر بر سلامت، حیطه های دارای اولویت عبارتند از تکامل دوران ابتدای کودکی / سلامت معنوی و روانی، ارائه عادلانه خدمات سلامت، بیکاری و امنیت شغلی، تغذیه و امنیت غذایی، شیوه زندگی سالم، آموزش، آگاهی و تحصیلات، مسکن، محیطهای سالم ، حمایت اجتماعی، حوادث، حاشیه نشینی و مناطق محروم و توزیع عادلانه درآمد و امنیت اقتصادی به شمار میرود.
وی گفت: برخورداری از یک زندگی سالم و با کیفیت توام با طول عمر قابل قبول و عاری از بیماری و ناتوانی حقی است همگانی که مسئولیت و تولیت آن بر عهده دولت بوده و پیش شرط تحقق توسعه پایدار است.
نیک روش عنوان کرد: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با هدف رسیدن به بالاترین سطح ممکن سلامتی برای آحاد مردم توجه ویژه ای را به مسائل اجتماعی تاثیر گذار بر سلامت و موضوع عدالت در سلامت معطوف داشته است.اما حفظ و ارتقای سلامت و حذف اثر مخرب برخی از تعیین کننده های اجتماعی موثر بر سلامت مسئولیتی فردی، کشوری و حتی بین المللی است. کوشش مشترک کلیه سطوح جامعه یعنی افراد و سازمانها را می طلبد. از طرف دیگر منافع حاصل از خدمات سلامت و اثربخشی آن نقش بزرگی در خارج از بخش سلامت دارد.
در این مراسم از خانواده هایی که افرادی که اقدام به اهدای اعضای خود به بیماران نیازمند کردند با اهدای لوح و هدایایی تجلیل بعمل آمد و از میثاق نامه مجمع سلامت ساوه رونمایی و به امضای مسئولین و اعضای مجمع سلامت شهرستان رسید.
معاون اجتماعی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه هدف از تشکیل مجمع ملی سلامت شنیدن صدای مردم است، گفت: مجمع ملی سلامت به دنبال ارتباط سازمان یافته مردم با حاکمیت است.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، محمدهادی ایازی در نخستین مجمع سلامت شهرستان ساوه با تاکید بر مشارکت مردم در تامین سلامت اظهار کرد: برای تحقق مشارکت اجتماعی در تامین سلامت طرح تشکیل کانون سلامت محله و در مرحله بعدی مجمع سلامت محله با حضور و مشارکت حداکثری مردم در دستور کار قرار دارد که زمینه ساز تشکیل مجمع سلامت شهرستانی و استانی است.
وی بیان کرد: در کانون ها و مجامع سلامت پائین دستی اولویتهای حوزه سلامت بررسی و براساس نیاز مردم در این حوزه در مجمع ملی سلامت و شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور طرح و تصمیم گیری خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه همه مردم ایران باید درگیر موضوع سلامت شوند، گفت: هیچ دستگاهی در کشور نیست که در حوزه سلامت مسئولیت نداشته باشد از این رو با ابلاغ رئیس جمهور، استانداران به عنوان رئیس مجمع سلامت استانی و فرمانداران رئیس مجمع سلامت شهرستان باید پیگیر مطالبات مردم در حوزه سلامت و انعکاس آن در سطح کلان کشور باشند.
معاون وزیر بهداشت در ادامه راه اندازی کانونهای سلامت محله، مجمع سلامت محله، شهرستان و استان و تدوین برنامه برای مردم، تقویت همکاری و تعامل بین بخشی در محله، شهرستان و استان، شناسایی و هدایت منابع مختلف جهت پاسخگویی به نیازهای سلامت را از جمله انتظارات حاکمیت از مجمع سلامت بیان کرد و گفت: مجمع ملی سلامت باید به مفهوم واقعی صدای مردم را بشنود.
وی با تاکید بر اینکه تمامی ابعاد سلامت در وزارت بهداشت مورد توجه است، گفت: رویکرد دولت توجه همزمان به سلامت جسم و روح است و فقط موضوع سلامت جسم مطرح نیست.
وی به تعیینگرهای سلامت در مباحث ژنتیکی، جنسیت، سن و ... اشاره کرد و گفت: مهمترین تعیینگر در حوزه سلامت عوامل فردی مرتبط با سبک زندگی است. اگر مقید به تحرک روزانه، تغذیه سالم و سایر مولفه های تعیین گر سلامت باشیم موجب افزایش طول عمر و تامین سلامت خواهیم شد.
ایازی، افزایش امید به زندگی را نتیجه کنترل و خود مراقبتی مردم دانست و گفت: امروزه بالغ بر پنج میلیون نفر به بیماری دیابت مبتلا هستند و پنج میلیون نیز در آستانه دیابت هستند که بیانگر عدم آگاهی مردم از این بیماری و انجام اقدامات خود مراقبتی برای کنترل آن است.
وی ادامه داد: بالغ بر 50 درصد مردم از بیماری دیابت خود اطلاع ندارند و زمانی متوجه آن می شوند که دچار آسیب های جسمی نظیر اختلال در کارکرد چشم و سایر اعضای بدن و نهایتا قطع عضو می شوند.
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر مسئولیت همه جانبه سازمانها و نهادها در حوزه سلامت گفت: در سال 1395 حدود 333 هزار نفر بر اثر تصادفات و سوانح جاده ای مصدوم شدند که به طور میانگین هر مصدوم پنج روز را در بیمارستان و مراکز درمانی بستری می شود و نتیجه آن اشغال پنج هزار تخت بیمارستانی در یک سال خواهد بود که آماری نگران کننده است.
وی عامل نیروی انسانی، جاده و خودرو را سه عامل بروز تصادفات دانست و گفت: همه باید دست به دست هم دهیم و با شناسایی عواملی که در سلامت انسان اختلال بوجود میآورد زمینه ساز کاهش تلفات شویم.
ایازی، به نقش 25 درصدی وزارت بهداشت در تامین سلامت مردم به عنوان متولی سلامت اشاره کرد و گفت: 75 درصد تامین سلامت بر عهده مردم است و با مشارکت آنان امکان پذیر است.
وی مسئولیت حاکمیت را تامین معیشت، ایجاد اشتغال، تسهیل در ازدواج و ... دانست و گفت: نظام سلامت باید به سمت مردم حرکت کند و باید با کار بین بخشی و حمایت طلبی و نیز مشارکت مردم موجب ارتقای سطح سلامت شد.
وی تصریح کرد: براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی امید به زندگی در نقاط برخوردار به نسبت نقاط کم برخوردار 17 سال تفاوت دارد و برای برقراری عدالت به منظور همگانی شدن سلامت نیازمند اقدامات حمایتی حاکمیت و مشارکت مردم هستیم.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: همکاری و همراهی ساختارمند مردم و همه بخش های حاکمیت موجب کاهش نابرابریها برای تحقق عدالت خواهد شد و این یک عزم ملی را میطلبد.
وی عنوان کرد: این طور نباشد که با صدور یک مجوز احداث کارخانه و یا احداث سد، سلامت مردم تهدید شود و این موارد در بند دوم سیاست های ابلاغی حوزه سلامت به طور مشخص تدوین و ابلاغ شده است.
ایازی تاکید کرد: راهاندازی کانون سلامت محله نقطه آغاز مشارکت ساختارمند و یک نوع تشکل اجتماعی سلامت برای مشارکت موثر، پویا و خلاق مردم است.لازمه مشارکت آگاهانه، داوطلبانه و با ایجاد انگیزه، مشارکت مسئولانه، مشارکت عادلانه برای حضور حداکثری مردم است.