مدیر عامل شرکت تعاونی مجتمع پرورش شترمرغ شهرستان زرندیه گفت: به دلیل شیوع بیماری های ناشناخته بزرگترین مرکز پرورش شترمرغ کشور با کمتر از 10 درصد ظرفیت اسمی خود فعال است.
" مهرداد نصر" در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، با اشاره به ظرفیت اسمی 30 هزار قطعهای شترمرغ در این مجتمع به عنوان بزرگترین مرکز پرورش و تولید شترمرغ کشور اظهار کرد: این مجتمع دارای 100 واحد پرورش شترمرغ بوده و به طور متوسط قادر است 300 قطعه را در هر واحد پرورش داده و تولید کند.
وی ادامه داد: با وجود صدور پروانه بهره برداری برای 30 هزار قطعه شترمرغ در این مجتمع و برخورداری از توان و ظرفیت عملیاتی تا 100 هزار قطعه از این پرنده، اما در حال حاضر با وجود برخورداری از این میزان ظرفیت تنها دو هزار و 500 شترمرغ در این مرکز پرورش داده و تولید می شود.
به گفته نصر، نبود دانش کافی برای جلوگیری از شیوع بیماری هایی که در تولید این پرنده آسیب زاست مهمترین دلیل پایین بودن ظرفیت تولید در مجتمع است. این مشکل متاسفانه همچنان گریبانگیر این مجتمع است و بارها مانع از تحقق اهداف توسعه ای آن شده است.
وی افزود: دانش کافی درخصوص بیماری ها و اطلاعات لازم در خصوص نحوه پیشگیری از بروز بیماری هایی که این پرنده را تهدید می کند و دانش نحوه تغذیه سالم شترمرغ برای ممانعت از ابتلا به بیماری ها وجود ندارد و همین امر ضربه سنگینی را به این مجتمع وارد کرده و موجب شده است که نتوان در کنترل و مدیریت بیماری ها موفق عمل کرد.
وی با تاکید بر اینکه تفکیک نژادی صحیحی در خصوص این پرنده به دلیل ناکافی بودن دانش در این حوزه صورت نگرفته است، اظهار کرد: در گذشته موسسات تحقیقات دامپروری وزارت جهادکشاورزی سالها در این زمینه فعالیت می کردند و نتیجه مطالعات و تحقیقات صورت گرفته به صورت پایلوت در این مجتمع عملیاتی می شد اما متاسفانه در حال حاضر این روند صورت نمی گیرد.
این فعال در حوزه صنعت شترمرغ اضافه کرد: مطالعات و تحقیقات لازم از سوی موسسات تحقیقات وزارت جهادکشاورزی در خصوص سایر دام ها نظیر گاو، گوساله، گوسفند و ... صورت می گیرد و به مراتب آمار تلفات متاثر از بیماری ها در میان این دام ها به حداقل رسیده است، اما در خصوص شترمرغ تحقیقات لازم صورت نمی گیرد. البته شاید اصرار برخی مسئولین و مجتمع هایی که به تازگی به کار پرورش شترمرغ روی آوردند به انجام برخی تحقیقات منجر شده اما اقدامات موجود کافی نیست.
وی با اشاره به ناشناخته بودن برخی بیماری ها که صنعت شترمرغ را تهدید می کند، گفت: خلاء ناشی از نبود متخصص و دانش فنی موجب شده است که برخی بیماری ها ناشناخته بماند و نتیجه آن آسیب جدی به صنعت شترمرغ است، امروزه برخی تولیدکنندگان که اقدام به پرورش شترمرغ تا تعداد 400 قطعه می کردند جرات پرورش حتی یک پرنده را نیز ندارند.
نصر با اشاره به بیماری که اخیرا در کشور شایع شده و سن تلفات را بالا برده است، اظهار کرد: معمولا شترمرغها در صورت ابتلا به بیماری ظرف مدت حدود سه ماه از بین می رفتند اما هم اکنون پرنده های حدود هشت الی 9 ماهه که وزن بالایی هم دارند و تولیدکنندگان برای پرورش آنها هزینه بالایی را متحمل شده اند از بین می روند و متاسفانه به دلیل نبود دانش فنی لازم، این بیماری ناشناخته مانده و هیچ مجموعه تحقیقاتی در کشور هم توان شناسایی و پیشگیری از این بیماری گمنام را ندارد.
وی اضافه کرد: به طور مثال اگر یک دام سنگین یا سبک به یک بیماری نظیر تب برفکی مبتلا می شود، توسط دامپزشکان دارویی که منجر به درمان این دام می شود تجویز و حتی واکسن پیشگیری از آن نیز تزریق می شود اما ناشناخته ماندن برخی بیماری های شترمرغ نظیر این بیماری اخیر که سن تلفات این پرنده را تا حدود پنج ماه افزایش داده و ضربات سنگینی به فعالان این عرصه وارد کرده قدرت ریسک پذیری را از تولیدکنندگان گرفته است.
بزرگترین مرکز پرورش و تولید شترمرغ کشور در شهرستان زرندیه در 500 هکتار وسعت با ظرفیت حدود 100واحد، در سال 83 به ثبت رسیده و چندین بار نیز به عنوان تعاونی برتر انتخاب شده است.