شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

17مردادماه سال 1392 هم از راه می رسد. روزی که به مناسبت سالروز شهادت خبرنگار شهید ، محمود صارمی به عنوان روز خبرنگار نامیده شده و هرساله به بهانه این روز جلساتی در راستای تکریم از مقام شامخ خبرنگار که به نوعی شغل انبیاست برگزار می شود.

 

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، جلساتی نمادین که در آن سخنرانی مسوولین و اهدای لوح های تقدیر یا احیانا هدایایی که ارزش مادی آن ناچیز است می خواهد مرهمی باشد بر دردها و آلام کهنه قشری که دائما از کاستی ها و مشکلات مردم شهر و جامعه شان می نویسند اما یا از مشکلات خود نمی نویسند و یا هیچ گوش شنوایی آن مشکلات را نمی خواهد که بشنود.

 

البته محرومیت و مشکلات معیشتی خبرنگاران و نبود امنیت شغلی آنها وجه اشتراک تمامی خبرنگاران این مرز و بوم است اما وجه تمایز خبرنگاران ساوه ای با تمامی خبرنگاران به خصوص خبرنگاران مرکز استان در این است که بدیهی‌ترین مشکلات زندگی و شغلی آنان نه مورد اعتنا قرار می‌گیرد نه بدان پرداخته می‌شود.

 

در روز خبرنگار سال گذشته در حالیکه همه خبرنگاران مرکز استان به طور شایسته مورد تجلیل قرار گرفتند این خبرنگاران ساوه‌ای بودند که لوح‌های تقدیر خود را از نیروهای خدماتی اداره متولی مطبوعات دریافت کردند که به شدت مورد اعتراض جامعه خبری ساوه قرار گرفت و در هیچ جلسه تجلیلی نیز دعوت نشدند.

 

حال این سوال در ذهن اصحاب رسانه شهرستان ساوه متبادر می‌شود که آیا چنین رویکردی در سال جاری نیز تکرار خواهد شد و اساسا چه کسانی و در چه زمانی مشکلات قشر خبرنگار ساوه‌ای را که در قالب هشت نشریه محلی و بیش از 10 نمایندگی روزنامه کثیرالانتشار، خبرگزاری‌ها و صدا و سیما فعالیت می‌کنند مورد توجه قرار می‌دهد.

 

روح‌الله عالم‌زاده سردبیر نشریه صبح ساوه در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: معتقدم بیان مشکلات جامعه خبری فایده چندانی ندارد چرا که این مشکلات بارها بیان شده اما مسوولین و متولیان امر هیچ گونه توجهی به مشکلات قشر خبرنگار ندارند و به خبرنگار به عنوان وسیله‌ای برای مطرح کردن خود نگاه می‌کنند و این نگاه صرفا ابزاری است.

 

وی با استناد به آیه 2 سوره مبارکه صف گفت: خداوند متعال در این آیه کسانی را که وعده می‌دهند و حرفی می‌زنند و بدان عمل نمی‌کنند به شدت سرزنش کرده است و عبارت « کبر مقتا عندالله » را برای آنان آورده است و من به مسوولینی که هر دفعه قول مساعد برای برطرف شدن مشکلات خبرنگاران می‌دهند و در نهایت به وعده خود عمل نمی‌کنند توصیه می‌کنم این آیه را در دفتر کار خود نصب کنند.

 

وی افزود: هیچ قشری را مانند خبرنگاران نمی‌توان یافت که در عین حال که از نبود امنیت شغلی رنج می‌برند دائما مورد توقع مسوولین باشند .

 

وی گفت: در صحنه‌های مهم و عرصه‌های حساس مانند انتخابات، مسوولین بر نقش تاثیرگذار خبرنگاران تاکید می‌کنند اما به محض اینکه انتخابات برگزار می‌شود و جامعه خبری زحمات زیادی را متحمل می‌شود دیگر هیچ کس سراغ رسانه‌ها را نمی‌گیرد و حتی در پیام‌های بعد از انتخابات نیز کوچکترین تشکری از رسانه ها به عمل نمی‌آید.

 

سردبیر دو هفته نامه صبح ساوه افزود: برخی از مسوولین، خبرنگاران را بلندگوی خود می خواهند و تمایل دارند خبرنگار موجودی مطیع و متملق باشد که با این نگاه توهین آمیز به جامعه خبری، قطعا مشکلی از مشکلات شهر و جامعه ما حل نخواهد شد.

 

وی تصریح کرد: یک خبرنگار وقتی صدای مردم می شود و مردانه حرف مردم را می‌زند و از مسوولی انتقاد می‌کند او را متهم به تضعیف برخی مسوولین می‌کنند اما به محض اینکه آن خبرنگار شروع به تملق و تعریف از یک مسوول می‌کند بسیار عزیز و مورد احترام می‌شود.

 

وی در ادامه با انتقاد از تبعیض موجود میان خبرنگاران ساوه با مرکز استان گفت: تمامی امتیازات مهم جامعه خبری استان در اراک ارائه می‌شود و خبرنگاران ساوه‌ای همواره از این امتیازات محرومند به طور مثال بارها دوره‌های تخصصی و آموزشی توسط سرای روزنامه‌نگاران برگزار شده اما هیچکدام از این دوره‌ها در ساوه برگزار نشده و مرکز استان توقع دارد برای هر جلسه‌ای خبرنگاران ساوه با هزینه شخصی خود به اراک بروند و این بعد مسافت را تحمل کنند.

 

وی گفت: در خصوص سایر امتیازات مانند تعاونی مسکن خبرنگاران حتی نام یک خبرنگار ساوه‌ای به چشم نمی‌خورد و این یک ظلم فاحش است و وقتی در جایی به مشکل برمی‌خورند به اسم تمامی خبرنگاران استان به رئیس جمهور نامه اعتراضی می نویسند!

 

وی ادامه داد: ما واقعا توقعی از متولی رسانه‌ها و خبرنگاران در ساوه نداریم چرا که می‌دانیم اختیاراتی ندارند اما از مسوولین خصوصا فرماندار ساوه که رابطه صمیمانه ای با جامعه رسانه‌ای دارند انتظار داریم در راستای برطرف کردن مشکلات خبرنگاران ساوه پیشقدم شوند و حداقل یک جلسه مشترک بگذارند و صحبت‌های خبرنگاران را بشنوند.

 

این فعال مطبوعاتی همچنین خواستار حمایت قضایی و حقوقی از جامعه خبری شهرستان ساوه شد و افزود: رابطه خبرنگاران با دستگاه قضایی و شخص دادستان خوب و صمیمی است و ما از رفتارآنان رضایتمندی داریم اما، باید حمایت‌های قانونی از خبرنگاران بیشتر شود چرا که قانون مطبوعات تصریح دارد هر شخص حقیقی و حقوقی که در جهت اعمال فشار بر فعالیت خبرنگاران و رسانه‌ها برآید مجرم است و لازم است چنانچه مواردی از سوی جامعه رسانه‌ای به دستگاه قضایی منعکس شد، دادستان بدون در نظر گرفتن جایگاه‌ها، حمایت قضایی از خبرنگاران را در دستور کار قرار دهد.

 

سردبیر نشریه پیام اندیشه ساوه نیز به خبرنگار ایسنا گفت: بارها به مناسبت روز خبرنگار گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی نشر و درج شده است که معمولا خمیر مایه‌ی همه‌ی آنها، توجه نکردن کافی از سوی مسوولان و نشناختن این حرفه و رسالت آن است.

 

محمد مزینی‌فر افزود: به همین علت بد نیست در آستانه 17 مردادماه، به انتقاد از برخی اصحاب قلم بپردازیم، باشد که انعطاف پذیری در برابر انتقادها و تحمل مخالف از خودمان شروع شود!

 

وی اظهار کرد: قلم خبرنگار در حقیقت صدای افکار عمومی است در صورتی که متاسفانه در بسیاری موارد خروجی این قلم، تبدیل به گزارش کار و شرح خدمات ارگان‌ها می شود و نمایندگی افکار عمومی، جای خود را به روابط عمومی ادارات می‌دهد!

 

شاید بتوان این امر را بزرگترین آفت حرفه‌ی خبرنگاری و عرصه‌ی خبر دانست که البته این آسیب، برآمده از ساختار فرهنگی و نوع نگرش به رسانه‌ها از سوی مسوولین است.

 

وی اضافه کرد: در عصری که مطبوعات و رسانه‌ها رکن چهارم دموکراسی هستند و بدون هیچ تردیدی وجود یک ساختار قانونمند و سالم، بدون وجود ذره‌بین خبرنگاران و رسانه‌ها ممکن نیست، اگر خبرنگاران به عنوان مهمترین عنصر رسانه‌ای، به درستی قادر به ایفای نقش نباشند، مطبوعات به جای رکن چهارم دموکراسی، به چرخ پنجم ماشین ارتقاء برخی افراد تبدیل می‌شوند.

 

این فعال مطبوعاتی تصریح کرد: بزرگترین انتقاد من از برخورد دوگانه با خبرنگاران و مطبوعات است، چرا که ممکن است برخی نشریات و خبرنگاران دارای هیچ خط قرمزی نباشند و انگار قانون فقط برای برخی نوشته است، این دسته آزادانه به انتشار انواع تخریب‌ها و تهمت‌ها با بدترین کلمات و واژه‌ها می‌پردازند و حتی زحمت بازی با واژه‌ها و استعاره و دوپهلوگوئی را به خود نمی‌دهند، اما در طرف دیگر ممکن است بیان واقعیات اجتماعی و حقایقی که هیچ منع شرعی و قانونی ندارد، با برچسب تشویش اذهان عمومی و نشر اکاذیب روبرو شود.

 

وی گفت: در عرصه خبر نمی‌توان منکر وجود «پاپاراتزی ها» شد و اتفاقا وجود این دسته از افراد یکی از علل خبرنگار گریزی مسوولان است، ولی اینکه دید ما به خبرنگار به عنوان کسی باشد که برآیند فعالیتش ایجاد چالش‌های دردسر آفرین و غیر موثر است، خارج از منطق و انصاف است و نمی‌توان با دید منفی، این قشر را همچون سوئی دیگر از یک جبهه تصور کرد که مجبور به مقابله با آنان باشیم.

 

مزینی فر خاطر نشان کرد: کاش این فرهنگ نهادینه شود که مسوولین، موظف به پاسخگوئی به افکار عمومی هستند و در این راه حق منت گذاشتن ندارند بلکه به واسطه این مسوولیت به مردم مدیون هستند، والبته هر مدیونی موظف به ادای حق به ذیحق و در این مورد خاص، پاسخگوئی به مردم است، و پاسخگویی در برابر افکار عمومی و نمایندگان آن، مترادف با انتشار مدیحه گویی روابط عمومی ارگان‌ها نیست، چرا که مردم خواهان دانستن عملکرد مسوولین هستند، نه شنیدن مدح و ثنای آنان.

 

سردبیر نشریه یاقوت سرخ نیز گفت: بازهم مرداد آمد...با دنیای خاطره...با زیبایی‌های خودش...با گرمایی دوست داشتنی که برای من انگیزه قلم زدن را صدچندان می کند.

 

سید حجت التجاء افزود: اما درد من این است که هر وقت به تعریف از عملکرد مسوولین پرداختم خبرنگار خوبی بوده‌ام اما امان از روزی که بخواهم مسوولی را نقد کنم آن روز دیگر مورد عتاب قرار می‌گیرم و شاید در مراسم خبری دعوت نشوم .

 

وی اظهار کرد: حقیقت امر این است که ما خبرنگاران به علت ارتباط زیاد با مردم و همچنین مسوولین از تجربه خاصی در حل مسایل برخورداریم و بد نیست به عنوان کارشناس محلی از نظرات ما هم استفاده شود.

 

وی ادامه داد: به نظر من فضای تحمل نظر مخالف در ساوه ایجاد نشده است و من مسوول چون توان توجیه عملکرد خود را ندارم سوال کننده را زیر سوال می برم.

 

خبرنگار نشریه آرمان جوان نیز با اشاره به مشکلات تامین مسکن خبرنگاران در ساوه گفت: در مرکز استان مطالبه مسکن خبرنگاران برطرف شده و یا در حال برطرف شدن است.

 

حسین کرمی افزود: در ساوه حتی کوچکترین اعتنایی به این نیاز مهم جامعه رسانه ای نشده است و من نمی‌دانم که چرا مسوولین با خود نمی‌اندیشند که یک خبرنگار با توجه به درآمد بسیار کم چگونه باید از پس اجاره‌های سرسام آور و هزینه‌های هنگفت برآید. من امیدوارم فرماندار و نماینده مردم ساوه و زرندیه به این نیاز مهم جامعه خبری ساوه توجه جدی کنند.

 

عباس کریمی سرپرست روزنامه کیهان در شهرستان ساوه نیز با اشاره به تعامل و ارتباط ضعیف ادارات با خبرنگاران و اصحاب رسانه گفت: ما بارها به نحوه تعامل و برخورد برخی روسای ادارات و معاونانشان با رسانه‌ها اعتراض کرده‌ایم، اما گویا گوش شنوایی نیست و من متأسفم که بعضی از مسوولین خبرنگاران را مزاحم می‌بینند و حاضر به پاسخگویی نیستند .

 

وی از فرماندار به عنوان رئیس شورای اداری شهرستان ساوه خواست تا به ادارات تذکرات لازم را در خصوص نحوه تعامل با رسانه ها بدهد .

 

امید سلیمانی سرپرست روزنامه اطلاعات در شهرستان ساوه نیز با گرامیداشت روز خبرنگار از نبود چارت روابط عمومی در اکثر ادارات شهرستان ساوه انتقاد کرد و افزود: متاسفانه بعضی از مسوولین نمی دانند که وجود روابط عمومی برای یک اداره چقدر اهمیتی دارد.

 

وی گفت: نشریات و رسانه های ساوه از بسیاری از مراسمات بی اطلاع اند و روابط عمومی ها همه را دعوت می کنند جز رسانه ها را که این نقیصه باید هر چه سریع تر رفع شود .

 

علی فرقانی خبرنگار ایسنا استان مرکزی

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group