مرقد مطهر اشموئیل نبی (ع) به عنوان پیامبر واجبالتعظیمی که نامی ایشان در قرآن کریم آمده است در 39 کیلومتری شهر ساوه قرار دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، این مرقد نشانی از تاریخ بسیار کهن شهر ساوه است، البته قدمت این شهر که به حدود سه هزار سال قبل از اسلام برمی گردد، از طرف دیگر نیز ثابت شده است.
مینورسکی در گفتار خود تحت عنوان ساوه که در چاپ اول دائرةالمعارف اسلام به چاپ رسیده می گوید: ساوه در عهود ماقبل اسلامی شناخته نیست. با این حال وی به نقل از توماشیک وجه تسمیهای از آن به دست میدهد که حاکی از وجود شهر ساوه در زمانهای پیش از اسلام است.
این زیارتگاه در روستایی به نام پیغمبر واقع شده و در 39 کیلومتری شمال غربی ساوه در منطقهای نسبتا کوهستانی قرار دارد.
برای رفتن به این زیارتگاه پس از طی مسافت 9 کیلومتر جاده خاکی از جاده اصلی ساوه به قزوین و عبور از روستاهای ورده و ده سید یا در اصطلاح محل « سیدلر کندی» به بقعه اشموئیل نبی (ع) در روستای پیغمبر میرسیم. به احتمال زیاد روستای پیغمبر بعد از ایجاد بنای مدفن اشموئیل نبی (ع) به وجود آمده و روزگاری دارای 95 خانوار بوده است که امروز خالی از سکنه است.
سمت شمالی بقعه را برات تشکیل داده و سمت شرقی زیارتگاه به روستاهای ده سید و ورده محدود است. قسمت جنوب و غرب آن را کوه کافتالان فرا گرفته است که چشمه مقدس چکه بار که اشموئیل نبی در آن وضو گرفته و در کنار آن نماز خوانده، در این کوه واقع است.
زیارتگاه اشموئیل نبی (ع) از ویژگی خاصی برخوردار است این زیارتگاه در عین حال که یک مکان دینی محسوب می شود محلی سیاحتی نیز است. به همین مناسبت ایام مخصوصی چون تاسوعا، عاشورا، اربعین و روز 13 فروردین سیاحان و زائران زیادی را میپذیرد.
علاوه بر مردم ساوه، اهالی زرندیه و خرقان نیز هراز گاهی در طول سال به زیارت این بقعه میشتابند . این بقعه متبرکه هر هفته خصوصا در فصل بهار و تابستان بالای 5 هزار نفر زائر دارد.
بالطبع ورود زائران و مسافران به قصد زیارت این بقعه، آثار مفید و سازندهای از لحاظ اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی در منطقه باقی میگذارد . زائران این مکان را پیروان ادیان و مذاهب مختلف تشکیل میدهند و همین از ویژگیهای خاص این زیارتگاه است. کلیمیان، مسیحیان و مسلمانان بالاتفاق او را پیامبر خدا میدانند و ارزشگذار مقام معنوی و آسمانی او هستند .
قدمت بنای اصلی بقعه که با گنبدی عرقچینی مزین است، به دوران قبل از صفویه باز میگردد. لیکن ایوان مدخل زیارتگاه به عنوان نمازخانه در زمان ناصرالدین شاه ساخته شده است. گویا ناصرالدین شاه از طریق خرقان عازم روستای سامان بوده است که دستور مرمت بقعه و ساخت ایوان الحاقی را صادر می کند. ساختمان بقعه در زلزله سال 1341 آسیب دید که بعدها به رفع آن اقدام شد قسمت بیرونی ساختمان با ایواننماهایی که در هر ضلع از اضلاع مشاهده می شود زینت داده شده است .
همزمان با سالروز شهادت رئیس مذهب تشیع امام جعفر صادق (ع) در بیست و هفتم شهریورماه سالجاری ضریح مقدس این پیامبر با حضور ارادتمندان به اهل بیت (ع) رونمایی شد. ضریح مطهر این پیامبر بزرگوار پس از ورود به شهر ساوه با حرکت در خیابانها، میادین اصلی شهر و همچنین برگزاری مراسمی خاص در مقبره امامزادگان سیدعلی اصغر (ع) و سید اسحاق (ع) این شهر، در مصلی امام علی (ع) ساوه مستقر و بعد از آن به روستای پیغمبر منتقل شد و عملیات نصب این ضریح در روستای پیغمبر سه روز طول کشید.
ساخت این ضریح با اعتباری بالغ بر 300 میلیون ریال صورت گرفت که مبلغ فوق از محل نذورات مردم تأمین شده است. ساخت این ضریح به مدت یک سال طول کشید و ابعاد آن 30/2 در 80/2 است که در آن بیش از 100 گرم طلای 24 عیار بکار رفته است.
قلم زنی این ضریح از نوع درجه یک است و بهترین مینا کاری با اسکلتی از چوب چنار مرغوب در آن استفاده شده است و خطوط قرآنی آن تلفیقی از هنر مینا کاری است و اشعار حک شده بر روی آن با خط نستعلیق اجرا شده است.
کار ساخت این ضریح به شکلی کم نظیر و به سرعت انجام شد و وجه تمایز آن با دیگر ضریح های استان مرکزی در این است که جنس گوی و ماسوره بکار رفته در آن از جنس استیل است که هم از نظر مقاومت 10 برابر بیشتر از دیگر ضریح هاست و هم باعث عدم زنگ زدگی است.
مدیر اجرایی زیارتگاه اشموئیل نبی (ع) در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: در نظر داریم با کمکهای زائرین و مشارکت مسوولان طرح توسعه این مکان مقدس را آغاز کنیم.
عباس نظری افزود: با توجه به اینکه دیدگاه مردم نسبت به این پیامبر بزرگوار از جایگاه خاصی برخوردار است، لذا باید تلاش کنیم تا با تقویت خدمات عمرانی این مکان شریف میزان جذب و افزایش استقبال زائران را بیش از پیش داشته باشیم.
وی بیان کرد: چند سالی است كه به همت هيأت امنا و مساعدت اداره اوقاف و امور خيريه و نيز ديگر مسوولان شهرستان فعاليتهايی صورت گرفته که ساخت مسجد صاحبالزمان(عج) در كنار اين بقعه متبركه و اقامه نماز جماعت با حضور زائران در مناسبتها و روزهای تعطيل، زائرسرا، محوطهسازی اطراف بقعه، ساخت سرويسهای بهداشتی مجهز مردانه و زنانه، ساخت كشتارگاه جهت قربانی، احداث پاركينگ، ايجاد فضای سبز، آبرسانی و ايجاد مخزن آب، تلاش در خدمات برقرسانی، ايجاد آسفالت جاده منتهی به بقعه جهت رفاه حال زائران از اقدامات صورت گرفته است.
وی با اشاره به مشکلات پیش روی در این مکان زیارتی بیان کرد: مهمترین مشکل در این مکان شریف نبود آبرسانی کامل است همچنین خرابههای بجا مانده از محل سکونت روستائیان روستای پیغمبر هم کم کم به معضل جدی تبدیل شده است که در بازدید اخیر نماینده مردم و فرماندار تصمیمات خوبی اتخاذ شد.
نظری عدم وجود سیستم ارتباطی و مخابراتی، عدم دفع بهداشتی زبالهها، نبود نیروهای امنیتی، امدادگران و امکانات بهداشتی و درمانی، وجود حشرات موذی، عدم نصب تابلوهای راهنمایی و رانندگی در جاده منتهی به روستای پیغمبر را از دیگر مشکلات پیش روی این بقعه شریف نام برد و تصریح کرد: برگزاری برنامههای فرهنگی و مناسبتها توسط مسوولین شهرستان در این مکان شریف باعث احیای این بقعه متبرکه در زمینههای فرهنگی گشته و موجب جذب مردم به ویژه جوانان و نوجوانان به این زیارتگاه میشود.
سرپرست اداره اوقاف و امور خیریه ساوه نیز به خبرنگار ایسنا گفت: یکی از ویژگی های این مکان دینی زیارتی که بر ارزش آن افزوده است حضور و زیارت مقام معظم رهبری از این بقعه متبرکه است که برکات زیادی را به همراه داشته است.
حجت الاسلام سیدمحمدباقر طباطبایی افزود: امامزادهها و بقاع متبركه با توجه به فرموده مقام معظم رهبری بايد به قطبهای فرهنگی تبديل شوند و ما نيز تلاش میكنيم كه اين امر مهم در شهرستان ساوه به نحو هرچه مطلوبتر تحقق يابد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درخصوص برنامههای این اداره در ایام تعطیلات نوروزی در بقاع متبرکه بیان کرد: یکی از برنامه های اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان ساوه ارائه خدمات رفاهی به زائران بقاع متبرکه است که با برنامهریزیهای لازم زمینه حضور مسافران و زائران به خوبی فراهم شده است. طباطبایی اجرای طرحهای آرامش بهاری و خیمه معرفت را از دیگر برنامههای این اداره در ایام نوروز برشمرد و تصریح کرد: درصدد هستیم با اجرای برنامههای متنوع و مختلف زمینه حضور حداکثری مردم را در راستای بهره مندی از فیوضات معنوی این اماکن زیارتی و دینی فراهم کنیم.