شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

وقف، يكي از صفات پسنديده جوامع انساني است كه در همه اديان الهي محترم و به مثابه ايثار از اموال خويش شمرده شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه مرکزی، وقف در جامعه كهن ايراني و اسلامي، نه تنها كاركرد مذهبي به جهت برخورداري از اجر و پاداش معنوي دارد بلكه آنگونه كه كارشناسان علوم اجتماعي مي گويند موجب تقويت و همبستگي عناصر اجتماعي نيز مي شود.
در همين ارتباط، محمدرضا فتحي كارشناس ارشد جامعه شناسي شهري به خبرنگار ايسنا گفت: انسان موجودي ذاتاً اجتماعي و نيازمند پيوند ارگانيكي و كنش متقابل با ديگران است. يك انسان در فرآيندي چند جانبه با ديگران به رفع نيازهاي مادي و معنوي خويش مي پردازد كه حاصل همه اين تراكنش هاي اجتماعي، پيوند و همبستگي در جوامع انساني و تقويت روحيه همكاري و تعامل و متقابلاً پرهيز از خشونت يا منازعه بر سر كسب منابع محدود مادي است.
به گفته فتحي ، وقف از آن روي اهميت دارد كه اولاً ميزان همبستگي اجتماعي را تقويت كرده و بر قانون خدشه ناپذير « بني آدم اعضاي يكديگرند » صحه مي گذارد و از ديگر سوي، بخشش اموال جهت استفاده عمومي و ايثار از اموال شخصي، علاوه بر تغييرات مثبت فردي كه در روحيه و رفتار شخص واقف اظهار مي شود، همچنین به تدريج فضاي عمومي جامعه را متأثر ساخته ، بر سبك زندگي افراد تأثير مي گذارد.
اين كارشناس مسائل اجتماعي خاطر نشان كرد: در جامعه اي كه «وقف» ارزش شمرده شده و واقفين مورد احترام و ارج و قرب باشند، روحيه ايثار و تعامل و همكاري، جانشين رقابت و خشونت و دعوا بر سر كسب منابع خواهد شد كه چنين رويه اي، ضريب آسيب پذيري اجتماعي را به شدت كاهش مي دهد زيرا شخص، منافع عمومي را بر منافع فردي خويش ترجيح مي دهد.
وي با اشاره به توصيه مؤكد اديان الهي به ايثار در قالب انفاق و زكات، اما وقف را پديده اي متعلق به كل جامعه بشري و فارغ از هر آيين و مسلك مي داند كه به گفته او عالي ترين شكل تجلي صفات برجسته انساني است.
فتحي گفت: شخص واقف با ارائه خدمت به همنوعانش، دريچه اي عاطفي به روي آنان مي گشايد و مادامي كه موقوفه او در خدمت مردم است، از اينكه ديگران بي دردسر از حاصل دسترنج او استفاده مي كنند لذت مي برد و ارضاء مي شود.
اين جامعه شناس در خاتمه گفت: اختلاف طبقاتي در جوامع، همواره يكي از مسائل دردناك و آزاردهنده انساني است كه گسترش فرهنگ وقف، تأثير چنين مسئله ناگواري را كمرنگ و حتي بي اثر مي سازد و لذا بر اين اعتقادم كه مهمترين كاركرد اجتماعي گسترش فرهنگ وقف در جوامع، كاهش اختلاف طبقاتي و نزديك ساختن سطوح زندگي كنشگران اجتماعي به يكديگر است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان مرکزی هم گفت: سازمان اوقاف با ساخت پروژه‌های عظیم از جمله پروژه آسمان در اراک صرفا به دنبال کار اقصادی نیست، بلکه نگاه اولیه سازمان اوقاف احیا وقف است و اینکه جایگاه وقف مشخص و نام واقف باقی بماند.

این مقام مسوول افزود: باید وقف را همگانی کنیم و این سنت حسنه و فرهنگ ارزشمند دینی را در بین مردم جا بیاندازیم تا جایگاه خود را پیدا کند.

ساجدی‌فر اظهار کرد: قرآن در استان ما مظلوم واقع شده و اعتبارات سازمان‌ها در این بخش محدود است و چه خوب است که ثروتمندان در زمینه‌های قرآنی هم وقف کنند.

وی با اشاره به پنج‌هزار موقوفه و 29 هزار رقبه در استان گفت:60 درصد درآمد موقوفات متعلق به عتبات عالیات است و باقی درآمدها برای مراسم روضه خوانی، حوزه های علمیه، ایتام، بهزیستی، سادات، بقاع متبرکه و مساجد به کار می رود.

این مقام مسوول یادآور شد: وظیفه شرعی و قانونی اوقاف اجرای نیات واقفین است بنابراین ما موظف به اجرای نیت واقف هستیم و خارج از ان نمی توانیم اقدام کنیم.

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group