از دیر باز تاکنون نوشیدن آب شیرین با استانداردهای روز از دغدغه های مردم ساوه بوده است. مردم شهری که به لحاظ صنعتی و نزدیکی به پایتخت و درآمدزدایی فراوان مورد توجه دائم مسوولان و چاشنی سخنرانی ها و مصاحبه های آنان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)-منطقه مرکزی، آرزویی که در تحقق آن مرحوم حسین اسلامی نماینده فقید ساوه و زرندیه در پی ملاقات با دولتمردان خصوصا دولت نهم و دهم گامهای بلندی را برداشت که آب رسانی به ساوه را در 3 پروژه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تعریف کرد .
پروژه کوتاه مدت: در پروژه کوتاه مدت با رایزنی های صورت گرفته با مسوولین وزارت نیرو دستگاههای عرضه آب شیرین در ساوه نصب شد که هم اکنون در قریب به 200 نقطه شهر ساوه مردم از آب شیرین این دستگاه ها بهره مندند که به نوبه خود توانست اقدام موثری در رفع گلایه مندی های شهروندان این شهر باشد.
پروژه میان مدت: در پروژه میان مدت با درخواست مرحوم اسلامی از دفتر رئیس جمهور و وزیر وقت نیرو احداث تصفیه خانه بزرگ ساوه در مجاورت سد الغدیر به منظور انتقال آب و زه آب سد الغدیر به میزان 500 لیتر بر ثانیه با اعتباری بالغ بر 25 میلیارد تومان آغاز شد و در مراسمی با حضور استاندار مرکزی کلنگ احداث آن به زمین خورد که با قول مساعد استاندار و مسوولین وزارت نیرو مقرر شد این پروژه ظرف مدت 30 ماه به بهره برداری برسد اما، هم اکنون با تخصیص مقدار متنابهی از اعتبارات این پروژه و پیشرفت 80 درصدی آن، یک سال و نیم است که بهره برداری از این پروژه مهم که هدف آن تزریق آب شیرین به شبکه شهری است دائما به تعویق می افتد و مردم از خود می پرسند که چه وقت آب شیرین استاندارد این پروژه حیاتی از گلویشان پائین خواهد رفت. این در حالی است که دو سال از وعده به بهره برداری رسیدن تصفیه خانه آب ساوه سپری می شود اما نه از آبی خبری هست و نه از فعالیت تصفیه خانه؟! گذشته از اینکه در اظهارات اخیر مسوولان از ابتدای سال 91 تاکنون دهه فجر امسال سومین وعده مسوولان برای بهره برداری از این پروژه است که آن هم با توجه به اظهارات برخی آگاهان و منابع موثق در هاله ای از ابهام است.
پروژه بلند مدت: پروژه بلند مدت یا همان انتقال آب از سرشاخه های دز به ساوه که در امتداد بزرگترین پروژه آب رسانی کشور یعنی انتقال آب از سرشاخه های دز به شهر مقدس قم قرار دارد. پس از اینکه بنا به اظهارات کارشناسانه مشخص شد که بهره برداری از پروژه میان مدت آب رسانی تنها پاسخگوی نزدیک به 10 سال نیاز ساوه است که آن هم به شرط کافی بودن منبع آب در پشت سد الغدیر، لذا مرحوم اسلامی به فکر گرفتن سهم ساوه از سرشاخه های دز برای تامین آب شرب دومین شهرستان استان مرکزی تا 20 سال آینده افتاد که با رایزنی های صورت گرفته با مهندس بیطرف وزیر وقت دولت هشتم مجوز این انتقال که مقاومت مسوولین استان قم را نیز در پی داشت صادر شد و پس از وقفه ای کوتاه دولت های نهم و دهم نیز با این انتقال موافقت کردند که مقرر شد عملیات اجرایی آن در شهریورماه سال گذشته با حضور مقام عالی وزارت نیرو آغاز شود که بنا به دلایل نامعلوم این پروژه نیز یک سال و نیم با تاخیر در آغاز عملیات اجرایی مواجه شده است و این در حالی است که شهرهایی همچون محلات، دلیجان و خمین که دستور اختصاص آب از این پروژه را در سالهای اخیر اخذ کرده اند از آب این پروژه بهره مند شده اند و این سوال همواره در ذهن مردم ساوه متبادر است که حق ساوه از سرشاخه های دز چه وقت ستانده خواهد شد و آیا این پروژه با توجیه هایی همچون کمبود اعتبارات مواجه خواهد شد؟ سوال مهمی که پاسخ جدی و روشن مسوولان را می طلبد.
پروژه تصفیه خانه فاضلاب: با توجه به توسعه روزافزون شهرساوه که ناشی از افزایش نرخ جمعیت به خصوص جمعیت مهاجرین در ساوه است که جاذبه صنعتی این شهرستان را می توان از مهمترین دلایل آن ذکر کرد، ایجاد شبکه فاضلاب و تصفیه خانه فاضلاب ساوه نیز یک اقدام مهم و ضروری برای این شهراست که این پروژه علیرغم موقعیت ممتاز شهرستان ساوه در استان مرکزی در مراحلی با کندی با توقف مواجه شد است و ساوه ای ها با ابراز گلایه از اینکه چرا پروژه های مشابه در سایر شهرستانهای استان مرکزی از جمله اراک، محلات، دلیجان، تفرش، آشتیان و خمین به بهره برداری رسیده است، می پرسند پس چرا ساوه از وجود این پروژه تاکنون محروم بوده است؟
در این رابطه نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وعده های مکرر مسوولین به خبرنگار ایسنا گفت: آخرین اظهارات مسوولان استانی برای بهره برداری از پروژه تصفیه خانه آب ساوه در دهه فجر امسال است.
شهلا میرگلوبیات افزود: با توجه به اینکه با رایزنی های صورت گرفته و در دیدار اینجانب با وزیر نیرو مبلغ 2 میلیارد تومان برای بهره برداری نهایی از این پروژه اختصاص یافته است لذا دهه فجر امسال مهلت نهایی برای بهره برداری از تصفیه خانه آب ساوه است و مردم ساوه باید در دهه مبارک فجر آب گوارا باشند.
وی همچنین از تصفیه خانه فاضلاب ساوه نیز به عنوان یکی از پروژه های مهر ماندگار یاد کرد و افزود:در حال حاضراین طرح 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و باید تا پایان دولت به بهره برداری برسد.
نماینده مردم ساوه و زرندیه همچنین با اشاره به اینکه انتقال آب از سر شاخه های دز به شهرستان ساوه نیازمند دو هزار میلیارد ریال اعتبار است، گفت: با اختصاص این میزان اعتبار، آب شرب مورد نیاز مردم این شهرستان که از تعهدات بلند مدت آبرسانی برای تامین آب شرب ساوه است تامین می شود.
میرگلوبیات جذب سرمایه گذار و انعقاد قرارداد با وزارت نیرو را موجب تسریع در آغاز عملیات اجرایی این پروژه دانست و خاطر نشان کرد: با پیگیری هایی که صورت گرفته مقدمات تحقق این مهم صورت گرفته و با تخصیص اعتبارات لازم شاهد آغاز عملیات اجرایی اختصاص سهم ساوه از سرشاخه های دز خواهیم بود.
دبیر شورای اسلامی شهر ساوه نیز در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: وعده های شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی و مسوولین استانی در خصوص اتمام پروژه های ناتمام شهرستان ساوه در خصوص آب و فاضلاب محقق نگردید.
"ناصر رحیمی" افزود: پروژه تصفیه خانه فاضلاب ساوه که قرار بود خردادماه سال 1388 به اتمام برسد متاسفانه پس از گذشت 5 سال هنوز در هاله ای از ابهام باقی مانده است و انتظار مردم ساوه به عنوان دومین شهرستان استان مرکزی تحقق بخشیدن وعده های مسوولین امر است .
وی با اشاره به بهره برداری رسیدن پروژه تصفیه خانه فاضلاب در اکثر شهرهای استان اظهار کرد: کارشناسان و صاحب نظران معتقدند که در شهرستان ساوه با پتانسیل های ویژه ای که در سطح استان و حتی در سطح کشور دارد بهره برداری از این پروژه مهم نسبت به شهرهای دیگر ارجحیت داشته و از اهمیت خاصی برخوردار است.
عضو شورای اسلامی شهر ساوه همچنین با اشاره به تاخیر در بهره برداری از تصفیه خانه آب ساوه گفت: این پروژه که یکی از نیازهای اساسی مرم این شهر است قرار بود در ابتدای سال 90 به بهره برداری برسد و مجددا وعده پایان سال 91 داده شده است و نمایندگان مردم این شهر در شورای اسلامی مرتبا مورد سوال شهروندان قرار می گیرند که بالاخره مشکل آب ساوه چه زمانی برطرف می شود.
رحیمی تصریح کرد: اگر شهرستان ساوه دومین شهرستان استان مرکزی است و درآمدزایی بالایی هم برای استان دارد پس چرا باید به عنوان آخرین شهرستان استان مرکزی اعتبارات برای آن منظور گردد و این پروژه های حیاتی شهرستان با این وقفه و تاخیر و وعده های امروز و فردا عملیاتی شود؟ آیا این تبعیض در بین شهرستانهای استان نیست؟
یک شهروند ساوه ای هم با ابراز گلایه از تاخیر پی در پی بهره برداری از پروژ های آب رسانی به ساوه به خبرنگار ایسنا گفت: چرا پروژ هایی که پیشرفت قابل توجهی دارند و گاها پیشرفت آنها بیش از 80 درصد است به دلایل واهی برای بهره برداری با مشکل مواجه شده و ادامه کار به کندی صورت می گیرد.
"امیرمحمد سلیمانی" افزود: انتظار مردم ساوه از بهره مندی از آب شیرین و سالم بجاست و امیدواریم مسوولان تا پایان امسال طعم شیرین آب سد الغدیر را به کام ما بچشانند.
یک شهروند دیگر نیز به خبرنگار ایسنا گفت: ما به دنبال بهره مندی از آبی استاندارد و قابل شرب هستیم. حداقل از مناطق بکر و پر آب ساوه با احداث چاههای مسکل کمبود آب را درطول سال به ویژه ماههای گرم سال تامین کنند.
"هادی حبیبی" افزود: مسوولان باید از هم اکنون که هوا رو به سردی است و با بحران آب مواجه هستیم به فکر منابع آبی جدید باشند تا اتفاقات تلخ تابستان امسال در تامین کمبود آب شرب ساوه از منابع غیر استاندارد و بدون تصفیه تکرار نشود.
یک شهروند ساوه ای با ابراز تاسف از تبعیض فاحش در اختصاص منابع و اعتبارات پروژه های این شهرستان گفت: باید شهرستان ساوه را که دارای رتبه فرمانداری ویژه در سطح استان است و تنها شهرستانی است که سطح مدیریتی آب و فاضلاب آن از اداره به شرکت ارتقا یافته است و به نوعی مستقل شده است به طور خاص و با نگاهی ویژه مورد توجه دولت مردان قرار گیرد.
گزارش از : علی فرقانی – خبرنگار ایسنا منطقه مرکزی