با گسترش عمق فاجعه طلاق در ميان خانوادههاي ساوهاي، جامعه شناسان همچنان از بيتفاوتي مردم و مسوولان در مواجهه با اين پديده خطرناك اجتماعي ابراز نگراني ميكنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه مرکزی، در سال گذشته 130 مورد طلاق در ساوه ثبت شده است در حالي كه در سال جاری با افزایشی بیش از دوبرابری، 263 مورد طلاق در این شهرستان به ثبت رسيده است تا با موج انتقادات خشم آلود تحليلگران آسيبهاي اجتماعي رو به رو گردد.
روح الله عالم زاده از فعالان مطبوعاتی شهرستان ساوه در همین ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ایسنا در رابطه با ابراز نگرانی معاون جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان مرکزی، پیرامون افزایش آمار طلاق در ساوه گفت : این آمار به حق نگران کننده در ساوه، به یکباره رخ نداده و در 2 سال گذشته مسوولین مربوطه در جریان این واقعیت از طریق گزارش ها و بولتن های نهادهای گوناگون قرار گرفته اند.
سردبیر دوهفته نامه صبح ساوه افزود: متأسفانه مسوولین و متولیان امر در قبال افزایش آمار طلاق در ساوه که به نوعی سرآمد استان مرکزی شده است دچار انفعال شده اند و به نظر می رسد برنامهای علمی، زماندار و دارای خروجی مشخص ندارند و تنها به اسم ضرورت انجام کار فرهنگی یا دائما نظریه پردازی می کنند و یا جلساتی تشکیل می دهند که تنها دستاوردش تنظیم صورت جلساتی بر روی کاغذ است.
وی اظهار کرد: نهادهای ذیربط به خصوص ستاد ساماندهی امور جوانان ساوه باید در کنار تأکید بر ساز و کارهای فرهنگی، ریشه یابی رابطه مستقیم افزایش نرخ مهاجرپذیری با آمار طلاق، کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال که به نظر، عامل اصلی آمار طلاق در ساوه است را در اولویت اول برنامه های خود قرار داده و در راستای آن گام بردارند که اگر چنین نشود هیچ گاه شاهد کاهش آمار طلاق و یا کاهش گرفتار شدن جوانان به استعمال مواد مخدر نخواهیم بود.
وی ادامه داد : متأسفانه شهر صنعتی کاوه و حوزه تولید و اشتغال در این شهرستان، علیرغم اینکه بسیار پر طمطراق جلوه میکند، اما شرایط وخیمی دارد و روز به روز بر آمار بیکاران و تعطیلی واحدهای صنعتی در ساوه افزوده میشود که ابتدا باید برنامهای عملی، مدتدار و منسجم برای کاهش آمار بیکاری و ایجاد اشتغال اتخاذ کرد.
عالم زاده با طرح این سوال که چرا مسوولین مربوطه در بیان واقعیت تلخ افزایش آمار طلاق در ساوه تنها به بیان درد می پردازند و درمانش را مطرح نمی کنند گفت: آیا واقعا بیان صرف دردها موجب ایجاد اضطراب روانی در جامعه نخواهد شد و نباید از همین مسوولین پرسید که چه اقدامی در کاهش آمار طلاق در ساوه کردهاند و به طور مثال ستاد ساماندهی امور جوانان شهرستان ساوه علیرغم برگزاری جلسات متعدد، چه دستاوردهای موثری در این راستا داشته است؟
این فعال مطبوعاتی افزود: تأکید صرف بر انجام کار فرهنگی در قبال واقعیت انکارناپذیر افزایش آمار طلاق در ساوه، تنها برنامههای متخذه را فرسایشی و کمتأثیر خواهد کرد.
عالمزاده گفت : کسی منکر انجام کارهای فرهنگی نیست، اما اقدامات فرهنگی باید در چارچوبی مشخص و در یک بخش معین عملیاتی شود و مثلا باید از رسانهها و به طور جدی از رسانه ملی خواست که راهکاری ملموس و قریب به ذهن در خصوص کاهش آمار طلاق که تنها دامنگیر شهرستان ساوه نیست ارائه کنند، که چه برنامههایی بسازند و یا مطالبی منتشر کنند که برخی خانوادههای ایرانی به برنامههای گاها خطرناک ماهوارهای روی نیاورند، چرا که برخی از این برنامهها به طور علنی و یا پنهان، عادیسازی ارتباطات نامشروع و سستی پایههای خانواده، و در نهایت متلاشیسازی ارتباط زوجین را باعث میشود و البته در این فرهنگسازی نباید صدا و سیما تنها بماند، بلکه باید مراکز ذیصلاح و موثر و مشخصا نهادهای مذهبی و علمی و تحقیقاتی همچون حوزههای علمیه، دانشگاهها و وزارت ورزش و جوانان در کنار مرکز پژوهشها و کمیسیونهای اجتماعی و فرهنگی مجلس شورای اسلامی به کمک صدا و سیما بیایند.
عالم زاده در پایان، با تأکید بر اینکه آمار طلاق در ساوه در حال تبدیل شدن به یک معضل و بحران است، خواهان تشکیل فوری کمیتهای مشترک، با عضویت نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس، فرماندار ساوه به عنوان رئیس ستاد ساماندهی امور جوانان و کمیسیون اشتغال این شهرستان و با عضویت رسانهها، نهادهای فرهنگی آموزشی و مذهبی در قبال کاهش آمار طلاق در ساوه همچون شهرستان دلیجان شد و افزود: اولین گام موثر باید با برجستهسازی حوزه جوانان در اداره ورزش و جوانان ساوه برداشته شود، چرا که وزارت ورزش و جوانان پس از ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی کشور، بیشتر درگیر امور ورزشی و مسابقات جهانی المپیک و پارالمپیک و هیجانات حاشیهای و رسانهای آن شدهاند و عملا رسیدگی به امور جوانان در این وزارتخانه کمرنگ و یا در برخی حوزه ها مورد غفلت قرار گرفته است.
در همين ارتباط، يك كارشناس ارشد جامعه شناسي شهري در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، ضمن ابراز نگراني عميق از تشديد بحران طلاق در شهرستان ساوه، خواستار به صدا در آوردن زنگ خطر براي خانوادهها شد تا با آموزش مهارتهاي زندگي فردي و اجتماعي به افراد و تبيين يك برنامه علمي و منسجم در قالب مهندسي اجتماعي، آسايش، اطمينان، اعتماد و آرامش، دگر بار به فضاي صميمي خانوادهها باز گردد.
محمدرضا فتحي افزود: نهادهاي منظم یک جامعه، همانند اعضاي يك بدن عمل ميكنند و بروز هرگونه اخلال در سيستم حياتي آن، غالباً منجر به حدوث توفانهاي مهيب اجتماعي خواهد شد كه مهار آن بعضاً دشوار و حتي در مواردي غير ممكن است.
وي گفت: در جامعه مهاجری ساوه، نهادهاي متعددي چون اقتصاد و توليد، آموزش، مذهب، سياست، فرهنگ، بهداشت، خانواده، رسانه و ديگر اجزاي نظام اجتماعي وجود دارند كه ايجاد اخلال در هر كدام، به فلج شدن روند حيات طبيعي در ساير بخشهاي اجتماعي منجر خواهد شد، اما از آنجا كه در اين شهرستان، سه اتفاق مهم و همزمان، شامل صنعتي شدن، مهاجرت و رشد سريع جمعيت در حال وقوع است، به نظر بايد بروز تنش در نهاد سياسي جامعه را مهمترين عامل تعميق فاجعه طلاق تلقي كرد زيرا نهاد سياست، وظيفه برنامه ريزي و ترسيم چشمانداز جامعه را بر عهده دارد كه با نظارت خود بر نهادهاي اجتماعي و مهم ديگري همچون اقتصاد، آموزش و رسانه، ميتواند با سرعت و قدرت، از روند تشديد بحرانهاي ترسناک اجتماعي و مخصوصاً از آمار طلاق بكاهد ولي متأسفانه نهاد سياست، وظيفه ذاتي خود را فراموش كرده و به عبارت صريحتر، عمق فاجعه بحران طلاق، در كوران منازعات سياسي جامعه گم شده است.
یک کارشناس حوزه خانواده نیز به خبرنگار ایسنا گفت: برخي معتقدند كه رشد فردگرايي و احساس استقلال در بانوان به همراه كاهش آستانه تحمل زنان، مهمترين عامل افزايش طلاق تصور ميشود در حالي كه اين نگرش، دادنِ آدرس اشتباه در تحليلهاي اجتماعي است زيرا در نگرش سيستماتيك به فرآيند زندگي شهري، كسي نميتواند خود را كاملاً بينياز از ديگران تصور كند و به رغم امكان زيست فردي، اما يك همبستگي ارگانيكي بسيار قوي در شريانهاي حياتي جامعه شهري و صنعتي ساوه وجود دارد كه بر چنين ادعايي خط بطلان ميكشد، مخصوصاً كه نياز يك زن يا دختر به مقوله امنيت، عقلاً و منطقاً در چارچوب همزيستي اجتماعي و خانوادگي برآورده ميشود.
حسین رحمانیان افزود: با گسترش رسانهها، خانوادهها به عنوان كوچكترين هسته اجتماعي، بسيار آسيب پذير شدهاند كه يكي از بهترين شيوههاي تقويت بنياد خانوادگي، ارائه ساز و كار مناسب براي آموزش مهارتهاي زندگي به شهروندان است.
وی تصریح کرد: برنامهها و طرحهاي مرتبط با بحرانهاي اجتماعي، بايد بطور فراگير اطلاع رساني شود تا صاحبنظران بتوانند به نقد و تفسير آن بپردازند زيرا علمي بودن برنامهها، مهمترين شرط موفقيت برنامه ريزي در حوزههاي متنوع اجتماعي است.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان ساوه نیز در این خصوص گفت: اول ذیالحجه که مصادف با سالروز پیوند آسمانی حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) است فرصت مناسبی برای احیای این سنت حسنه است.
حجت الاسلام حسن صلاحی افزود: اصل ازدواج برای تحکیم پیوند خانواده و با هدف تعالی و کمال یابی انسان است که اگر این مهم در جامعه درک شود یقینا طلاق کاهش می یابد.
وی اظهار کرد: منشأ بسیاری از طلاق ها عدم درک فلسفه و شیوه ازدواج است و موفقیت زوجین در وابستگی شدید آنها به یکدیگر است.
این مقام مسوول با طرح پیشنهادی در ترویج سنت حسنه ازدواج گفت: همان طوری که برای سنت حسنه امر به معروف و نهی از منکر ستادی تشکیل شده است پیشنهاد میگردد ستاد احیای سنت حسنه ازدواج نیز تشکیل شود.
صلاحی خاطرنشان کرد: مأموریت این ستاد باید بررسی مسایل مختلف ازدواج و فراهم کردن ازدواج آسان و نیز آسیب شناسی در مورد اختلافات خانوادگی که منجر به طلاق می شود، باشد.
نماینده مردم ساوه و زرندیه نیز در همین ارتباط به خبرنگار ایسنا گفت: شیوه ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) برای جوانان باید الگو قرار گیرد زیرا هدف ازدواج این دو بزرگوار کمال انسانی و رضایت خداوند و سنت پیامبر (ص) بود.
شهلا میرگلوبیات افزود: انجام سنت های غلط، سخت گیریهای بی مورد و مهریههای نامعقول موجب شده تا ازدواج آسان در جامعه صورت نگرفته و جوانان همچنان با این مشکل مواجه باشند.
وی بیان کرد: خانواده ها با درک موقعیت جوانان در جامعه کنونی باید با پرهیز از تشریفات و چشم و همچشمی مقدمات لازم برای تشکیل زندگی و ازدواج آسان جوانان را فراهم کنند.
عضو فراکسیون زنان مجلس همچنین با اشاره به آمار بالای طلاق در این شهرستان گفت: لازم است در این خصوص کارگروهی با حضور دستگاههای فرهنگی شهرستان و صاحب نظران تشکیل و این موضوع آسیب شناسی شود.
وی با اشاره به مهاجر پذیر بودن و تنوع طوایف و اقوام گوناگون در این شهرستان گفت: معمولا در شهرهای مهاجر پذیر، آمار طلاق به دلیل تنوع قومیتی و فرهنگی بیشتر است.
میرگلوبیات خاطر نشان کرد: لازم است دستگاههای فرهنگی در خصوص فرهنگسازی و ارائه آموزشهای صحیح و اطلاعرسانی به موقع زمینه کاهش این معضل اجتماعی را فراهم کنند.
گزارش از: علی فرقانی – خبرنگار ایسنا منطقه مرکزی