شهرستان ساوه به دلیل جاذبههای صنعتی و کشاورزی و قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی و نزدیکی به پایتخت و پذیرش سر ریز جمعیتی شهرهایی از استان تهران و استانهای همجوار نه تنها ویژگی مهاجرپذیری از اقصی نقاط کشور را دارد بلکه غالب اتباع افاغنه غیر مجاز به محض ورود به کشور، شهرستان ساوه را به عنوان مقصد و از اولویتهای سکونت خود انتخاب میکنند، از این رو امروز شهرستان ساوه در برگیرنده بیش از 20 هزار افغانی و استقرار اردوگاه افاغنه موسوم به "مهمانشهر شهید ناصری" با جمعیتی بالغ بر 5 هزار نفر سکونت در آن است که این آمار سوای حضور 20 هزار افغانی در این شهرستان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)-منطقه مرکزی، جمعیتی که هر از گاهی با تردد غیر قانونی خود در سطح شهر در کارگاهها و ... موجب مشکلات عدیده ای برای امنیت در این شهرستان شدهاند، موضوعی که نه تنها نارضایتی عموم شهروندان ساوهای را در بر دارد بلکه داد مسوولان رسمی شهرستان را نیز در آورده است و برخی از آنها در اظهارات خود نقش افاغنه را در شکل گیری بسیاری ار جرایم تاثیر گذار می دانند که می طلبد وزارت کشور در خصوص حضور این تعداد افغانی غیر مجاز در سطح شهر و اردوگاه تجدید نظر جدی کند.
یک پیمانکار ساختمانی در این خصوص با حمایت از حضور افاغنه در این شهرستان به خبرنگار ایسنا گفت: کارآمدی افغانیها در انجام برخی کارهای سخت و صعب ستودنی است و آنان همواره در انجام این قبیل کارها مانند چاه کنی، پیکنی ساختمان و ... با اخذ دستمزدهایی معقول پیشقدم هستند.
"محمد رضا نصرتی"افزود: با عدم حضور افاغنه دستمزدها افزایش مییابد از طرفی هیچ کارگر ایرانی حاضر نیست کارهایی را که به یک کارگر افغانی پیشنهاد میشود را انجام دهد و اگر هم بخواهد انجام دهد خواستار پرداخت دستمزدهای کلان است.
اما یک شهروند ساوهای که گفت و گوی خبرنگار ایسنا با این پیمانکار را میشنید با رد این موضوع گفت: حضور افغانیها در صنایع و باغات اولا منع قانونی دارد و اداره کار شهرستان باید با آنان برخورد کند و در ثانی حجم عظیمی از جوانان جویای کار بسیاری هستند که حاضرند این کارها را انجام دهند.
"سید حمید هاشمی" افزود: به عنوان مثال آیا ساخت اسکلتهای متعدد که درآمدزایی فراوانی دارند کار سختی است که کارگر ایرانی نتواند از عهده کار آن برآید و اساسا چرا بعضی از افاغنه از طریق ازدواج با ایرانیها اقدام به تجارت و حتی معاملات ربوی و ساختمان سازی میکنند و از طرفی دیگر ثمره ازدواج افاغنه در ایران تولد فرزندانی است که از آموزش محروم هستند و موجب بروز آسیبهای اجتماعی جدی است.
یکی شهروند دیگر ساوهای نیز به خبرنگار ایسنا گفت: چرا در شهرستانهای دیگر این اردوگاه نیست؟! حالا که هست تدابیر جدی امنیتی باید اندیشیده شود.
"حمیدرضا جعفری" افزود: آیا وفت آن نرسیده است در خصوص حضور آنان تجدید نظر شود و به مرزهای کشور بازگردانده شوند؟! آیا هر از گاهی دستگیری 100 نفر از افاغنه خطرات ناشی از این حجم از افغانی را بر طرف و دغدغه مردم رفع خواهد شد.
یک شهروند دیگر نیز در خصوص عدم رعایت بهداشت توسط افاغنه گفت: عدم رعایت بهداشت توسط این افراد از دیگر مشکلاتی است که مشاهده میشود و برخی از آنان بیماریهای گوناگونی را منتقل میکنند.
"محسن ساعدی پور" افزود: عدم رعايت بهداشت فردي از سوي اتباع افغاني یکی از مشکلات مهمی است که موجب نگرانی شهروندان شده است بطوری که همنشینی فرزندانمان در مدارس با افاغنه موجب شیوع و انتقال بیماریهای گوناگون میگردد که لازم است مسوولین بهداشت در این خصوص اقدامات پیشگیرانه انجام دهند .
رئیس مرکز بهداشت شهرستان ساوه نیز به خبرنگار ایسنا گفت: اردوگاه افاغنه شهر ساوه با هدف ساماندهي اتباع افاغنه در حواشي اين شهر احداث شده است.
"رضا نظری" افزود: استقرار اين افاغنه در یک مکان خاص موجب کنترل مطلوبتر و تشدید نظارت بر آنان به منظور رعایت بهداشت فردی و اجتماعی میگردد.
وی احداث یک مرکز بهداشتی درمانی در این اردوگاه به منظور ارائه خدمات بهداشتي، درماني آموزش هاي بهداشت عمومي توسط كارشنان مركز بهداشت را از جمله اقدامات صورت گرفته ذکر کرد. ویكنترل وضعيت بهداشت آب،سرويس هاي بهداشتي و همچنين كنترل بيماري هاي واگيردار را به عنوان بخش دیگری نظارت های بهداشتی در این اردوگاه عنوان كرد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان ساوه نیز در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایسنا حضور بیش از 20 هزار نفر افغاني در ساوه را يکي از مشکلات اساسي اين شهرستان برشمرد و بيان کرد: برخي از اتباع افغاني اقدام به قتل، سرقت و فساد اخلاقي ميکنند.
"حجت الله درودگر "با بيان اينکه که در بحث پرونده هاي مربوط به آسيب هاي اجتماعي و جرائم ردپاي افاغنه غيرمجاز بسيار ديده ميشود، افزود: کارگران افغاني چون با کمترين دستمزد حاضر به انجام هرکاري هستند زمينه را براي جذب اين نيروهاي ارزان در باغات، مزارع و دامداري ها بيشتر کرده و همين اعتماد به تبعه غيرمجاز سبب وقوع بسياري از جرائم شده است.
دادستان عمومي و انقلاب شهرستان ساوه با اشاره به اينکه طي مراحل متعدد با هماهنگي نيروي انتظامي اتباع غيرمجاز اين شهرستان شناسايي و دستگير شده و تا مرزها هدايت شده اند اما متاسفانه خيلي زود بازگشته اند، تصريح کرد: بارها پيش آمده که يک فرد چندين بار دستگير و به مرز فرستاده شده و سرانجام به طور اتفاقي و يا در پي وقوع يک جرم دستگير مي شود که اين به نوعي هدر رفتن زحمات در بحث جمع آوري اتباع غيرمجاز است.
درودگر اجراي برنامه هاي هر چند سال يکبار در جمع آوري و صدور مجوز و برگه عبور براي افاغنه در حالي که کنترل جدي بر مرزها نيست را اقدام موقتي دانست و تصريح کرد: در بحث ورود و خروج افاغنه، يا اين افراد بسيار زرنگ هستند که به راحتي و بدون ديده شدن از مرز عبور مي کنند و يا کنترل جدي صورت نمي گيرد که در هر دو حالت تبعات آن اول متوجه جامعه و بعد از آن متوجه مراجع انتظامي و قضايي است.
گزارش از: علی فرقانی خبرنگار ایسنا منطقه مرکزی