شرایط اقلیمی مساعد و اراضی کشاورزی مستعد در شهرستان ساوه به عنوان قطب کشاورزی استان مرکزی و کشور با تولید بیش از 70 نوع محصول باغی و زراعی موجب شده است که جایگاه کشاورزی این خطه زرخیز در صدر استان قرار گیرد.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، شهرستان ساوه یک سوم کشاورزی استان مرکزی را به خود اختصاص داده و دارای سه دشت حاصلخیز شامل دشت مرکزی با آب و هوای نیمه گرمسیری، دشت لوئین با آب و هوای معتدل و دشت بیات با آب و هوای سرد و کوهستانی است. همین تنوع آب و هوایی موجب تنوع در تولیدات کشاورزی این شهرستان شده است.
جایگاه کشاورزی شهرستان ساوه به گفته مدیر جهادکشاورزی این شهرستان بسیار بالاست؛ سطح زیر کشت محصولات زراعی و باغی ساوه بیش از 70 هزار هکتار است که 21 هزار هکتار آن باغی و مابقی محصولات زراعی است و در مجموع حدودا سالانه 650 هزار تن انواع محصول در این شهرستان تولید می شود.
حسن شریفی افزود: در دهه 70 میزان تولیدات باغی و زراعی ساوه بالغ بر 270 هزار تن بود و با وجود اینکه در طول این مدت سطح زیر کشت شهرستان به دلیل محدودیت منابع آبی حدود 20 هزار هکتار کاهش پیدا کرده است اما تولیدات کشاورزی آن با رشد چشمگیری به 650 هزار تن رسیده است.
وی به منابع آبی حوزه کشاورزی ساوه اشاره کرد و گفت: 1800 حلقه چاه، 326 رشته قنات و 280 دهنه چشمه در این شهرستان وجود دارد که خوشبختانه بر اثر بارش های مطلوب سالجاری اکثر قنوات و چشمه ها فعال شدند. رودخانه مزلقان به عنوان یکی از رودخانه های دائمی با 56 دهنه آبگیری و نیز سد الغدیر به عنوان منابع آبی مناسب در اختیار کشاورزی شهرستان است.
محصولات ساوه جزو اولین هاست
وی انار را محصول استراتژیک و شاخص شهرستان ساوه به عنوان قطب تولید جهان دانست و افزود: از لحاظ سطح زیر کشت محصول انار، شهرستان ساوه دومین استان کشور است ولی از لحاظ میزان تولید در واحد سطح و کیفیت، مقام اول را دارد. از نظر تولید طالبی و انجیر زرد نیز ساوه رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است.
مدیر جهادکشاورزی ساوه در ادامه گفت: در سال های گذشته کشاورزی این شهرستان تک محصولی بود که با انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی دو محصول پسته و زیتون در سطح وسیعی در اراضی شهرستان در کنار محصول انار کشت شد، به گونهای که محصول زیتون در بخش مرکزی و پسته در بخش نوبران کشت شد.
وی سطح زیر کشت باغات زیتون شهرستان را 750 هکتار بیان کرد و افزود: از نظر درصد روغن و کیفیت براساس اعلام استانهای زیتون خیز، شهرستان ساوه مقام اول درصد بالای روغن زیتون را به خود اختصاص داده است.
وی به سرمازدگی سالهای 1386 و 1395 اشاره کرد و گفت: در پی سرمازدگی بالغ بر سه هزار هکتار از سطح زیر کشت انار ساوه که در حاشیه دشت بوده و مستعد انار کاری نبودند حذف شد و پروسه اصلاح باغات انار و تجاری کردن رقم محصول تولیدی آنان در دستور کار قرار گرفت.هم اکنون بالغ بر 70 درصد بیش از 12 هزار هکتار از اراضی زیر کشت محصول انار ساوه اصلاح شده و به صورت رقم تجاری درآمده است.
شریفی اظهار کرد: بالغ بر دو هزار هکتار از باغات شهرستان ساوه که پیشتر به محصول انار اختصاص داشت هم اکنون زیر کشت محصول پسته است و ساوه پس از زرندیه دومین شهرستان پسته خیز استان مرکزی است. سطح زیر کشت این محصول با اقدامات توسعه ای که صورت گرفته به پنج هزار هکتار افزایش یافته و از نظر کیفیت رتبه اول استان را داراست.
صدور روزانه یک کانتینر تخم مرغ از ساوه
وی به جایگاه تولیدات دامی ساوه نیز اشاره کرد و افزود: ظرفیت جوجه ریزی این شهرستان در مرغداری ها در هر هر مقطعی افزون بر دو میلیون قطعه است و اگر سه دوره در سال جوجه ریزی شود ظرفیت تولید سالانه به 6 میلیون قطعه خواهد رسید که مازاد نیاز شهرستان است. پنج واحد مرغداری تخمگذار در ساوه فعال هستند و به طور متوسط در سال گذشته روزانه یک کانتینر تخم مرغ از ساوه به سایر کشورها صادر شده است.
مدیر جهاد کشاورزی در ادامه با تاکید بر اینکه بخش کشاورزی بیشترین خسارت و آسیب را از اعمال تحریم های ظالمانه دید، اظهار کرد: قبل از تحریمهای ظالمانه سالانه بطور متوسط 25 هزار تن گواهی قرنطینه از محصول گوجه سبز که در فصل بهار برداشت می شد تا پایان فصل پائیز و اتمام برداشت انار از سوی جهادکشاوزری ساوه صادر می شد.
وی در ادامه گفت: بزرگترین گاوداری شیری در شهرستان ساوه وجود دارد و توانسته زنجیره تولید را با تولید انواع فرآورده های دامی تکمیل کند، علاوه بر آن 10 واحد گاوداری نیز در شهرستان فعال هستند و ظرفیت گوساله پرواری نیز 120 هزار راس در هر دوره گوساله ریزی است.
وی به توسعه کشت گلخانه ای در بزرگترین شهرک گلخانه ای بخش خصوصی کشور در شهر آوه از توابع ساوه اشاره کرد و افزود: به دلیل محدودیت منابع آبی در ساوه کشت بسیاری از محصولات با نیاز آبی بالا در مناطق حفاظت شده نظیر گلخانهها صورت می گیرد که در این روش هم مدیریت منابع آبی صورت گرفته و هم میزان تولید افزایش یافته است.
1700 هکتار به سطوح باغی و زراعی ساوه اضافه شده
شریفی با بیان اینکه در یک سال اخیر هزار و 700 هکتار به سطوح باغی و زراعی شهرستان افزوده شد، گفت: بزرگترین شهرک گلخانه ای بخش خصوصی با اشتغال یک هزار و 300 نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در ساوه قرار دارد و علاوه بر این، طرح های پنج، 10 و 15 هکتاری نیز در دست اجراست.
به گزارش ایسنا، یکی از مزیت های بالقوه حوزه کشاورزی شهر یاقوت های سرخ که شهر خرده طلا نیز نامیده میشود برخورداری از دشت های با اقلیم خاص و آب و هوایی متفاوت است به گونه ای که این شهرستان را مستعد کشت سایر محصولات کشاورزی کرده است. گرچه به دلیل محدودیت منابع آبی در شهرستان ساوه به عنوان کم بارش ترین شهرستان استان مرکزی کشت محصولات جدید در این سرزمین مستعد کشاورزی وجود ندارد اما با توجه به بارندگیهای مطلوب امسال و سرریز شد سدالغدیر ساوه این امید وجود دارد که تمامی تولیدات کشاورزی متناسب با اقلیم این منطقه کشت شود.
امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان سال رونق تولید نامگذاری شده است. رونق تولید در حوزه کشاورزی به مثابه رونق زنجیره به هم متصل شده صنعت، حمل و نقل، صنایع تبدیلی، بازرگانی، گردشگری و ... است.
کینوا، زیره و زعفران میهمانان جدید ساوه
مخاطب اصلی پیام رونق تولید در حوزه کشاورزی متولیان این حوزه هستند که با برنامه ریزی و اعمال سیاست های حمایتی میتوانند بسترساز تحقق این نامگذاری استراتژیک برای کشور باشند.
در همین رابطه معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی شهرستان ساوه گفت: امسال برای اولین بار در سطح شهرستان ساوه محصول کینوا در سطح قابل توجهی به میزان 20 هکتار کشت شده و انتظار می رود، نتیجه آن امیدوار کننده باشد.
محمودرضا خلیلی افزود: این محصول تقریبا در سراسر کشور نوپاست و بیشتر در استان های مرکزی کشور کشت شده است گرچه در سال گذشته به صورت آزمایشی در اراک نیز کشت شد اما به دلیل عدم تناسب آب و هوای اراک با این محصول، کشت آن نتیجه بخش نبود.
وی افزود: محصول کینوا در گروه شبه غلات دسته بندی می شود و می توان این محصول را در نقاط دارای اقلیم گرم و معتدل و نقاط دارای آب و خاک شور کشت کرد. محصول کینوا برای تولید آرد، سوپ و به عنوان نشاسته (در ترکیب با آرد و یا دانه گندم و ذرت) برای تهیه بیسگوئیت یا برای فرآوری های غذایی دیگر استفاده می شود.
این مقام مسئول در جهادکشاورزی ساوه به کشت دیمی زیره به صورت آزمایشی از سال گذشته در این شهرستان نیز اشاره کرد و افزود: به دلیل عملکرد قابل قبولی که این کشت در سال گذشته داشته از امسال در سطح وسیعی از اراضی شهرستان کشت خواهد شد.
وی بیان کرد: افزون بر 35 هکتار از اراضی شهرستان ساوه در سالجاری به کشت زیره اختصاص خواهد یافت و در سایه بارندگی های مطلوبی که در سالجاری صورت گرفته است قطعا نتیجه بخش خواهد بود.
وی از کشت زیره به عنوان یک محصول استراتژیک در شهرستان ساوه یاد کرد که متناسب با اقلیم آب و هوایی آن بوده و توسعه آن نقش بسزایی در رونق و تنوع تولیدات کشاورزی خواهد داشت.
افزایش سه برابری سطح زیر کشت گل محمدی در سال جاری
خلیلی به کشت گل محمدی به عنوان کشت دیگر مستعد با شرایط اقلیمی ساوه اشاره کرد و افزود: به دلیل نیاز آبی کم این محصول شاهد رونق کشت این گل خواهیم بود و در سالجاری سطح زیر کشت آن تا سه برابر افزایش خواهد یافت و به 50 هکتار خواهد رسید.
وی به کشت زعفران به عنوان یک کشت استراتژیک دیگر با نیاز آبی پائین اشاره کرد و افزود: برای توسعه و رونق تولید زعفران در ساوه در سال گذشته بالغ بر پنج فقره تسهیلات کشت این محصول پرداخت شده است و در سالجاری سطح زیر کشت این محصول تا حدود 17 هکتار افزایش خواهد یافت.
معاون فنی و اجرایی جهادکشاورزی شهرستان ساوه در ادامه گفت: شهرستان ساوه به دلیل برخورداری از سه نوع آب و هوا و اقلیم خاص و نیز خاک مناسب از استعداد بالایی در انواع کشت های گلخانه ای، زراعی و باغی برخوردار است اما تنها مانع پیش رو، محدودیت منابع آبی است.
وی با تاکید بر اینکه اگر محدودیت آب در ساوه وجود نداشته نباشد، محدودیت کشت نیز وجود نخواهد داشت، افزود: به جز محصولات گرمسیری که قادر به تحمل دمای زیر صفر درجه نیستند، شهرستان ساوه مستعد تولید انواع محصولات کشاورزی نیمه گرمسیری، معتدل و سردسیری است.
به گزارش ایسنا، بخش کشاورزی اصلی ترین رکن و اساس رونق تولید است و جان گرفتن تولید در کشور نیازمند پارامترهایی است که کشاورزی به عنوان پیشران آن است و تقویت آن زمینه ساز توسعه بسیاری از بخشهای فرادستی است.
از اظهارات مقامات جهادکشاورزی ساوه چنین برداشت می شود که در شهرستان ساوه عمده ظرفیت ها بر روی بخش کشاورزی متمرکز شده است که در سایه نگاه صحیح و تصمیم گیری های واقع بینانه و صد البته با هدفگذاری کارشناسانه می تواند زمینه ساز تحول و تحرک بخشی به این شهرستان در کنار صنعت باشد.
مفهوم "رونق" آبادانی، پیشرفت و رواج است و "تولید" را نیز به معنای تهیه کالا و خدمات مورد نیاز با استفاده از منابع و امکانات موجود دانستهاند.
رونق تولید از مهمترین مولفههای اقتصاد مقاومتی و ابزار کارآمدی در پیشرفت همهجانبه و توسعه پایدار کشور به شمار می رود. گرچه بخش کشاورزی در مقاطعی در گذشته به دلیل اﻓﺰاﻳﺶ درآﻣﺪﻫﺎی ارزی متاثر از فروش ﻧﻔﺖ و سیاستگذاریهای ناصحیح ﻣﻮرد بیمهری و ﻏﻔﻠﺖ قرار گرفت و به حاشیه رفت، اما در چنین شرایطی همچنان توانست ضمن تقویت رونق تولید، زمینه ساز حفظ اشتغال و حفظ امنیت غذایی بویژه در مناطق کمتر توسعه یافته و روستایی باشد.
نگاه غالب به بخش کشاورزی بر مبنای اقتصاد معیشتی برای اقتصاد کشور آسیبزاست چرا که فارغ از هرگونه آینده نگری و برنامه محوری شکل میگیرد در حالیکه باید اقتصاد رقابتی را جایگزین اقتصاد معیشتی کرد تا شاهد ارتقای رونق تولید و تقویت اقتصاد بهره برداران از کشاورزی باشیم. در این میان آموزش صحیح؛ ارتباط موثر و مستمر با جامعه هدف، تشویق به سرمایه گذاری دانش محور از اصلی ترین استراتژیهای رونق تولید به شمار میرود که متضمن فردایی بهتر برای شهرستانی نظیر ساوه که قطب کشاورزی استان مرکزی و کشور است خواهد بود.
آنچه در خصوص ظرفیت های کشاورزی در ساوه عنوان شد نشان داد که ساوه می تواند بهشتی برای کشاورزی و تولید انواع محصولات متناسب با سه اقلیم باشد، اما بهره برداری صحیح از منابع آبی و خاکی و لزوم استفاده از روشهای نوین آبیاری حتی در شرایط مطلوب آبی در شهرستانی که با کمبود آب دست و پنجه نرم میکند و نیز ارتقای کیفیت تولید بر مبنای استانداردهای بین المللی و ذائقه بازار جهانی از الزامات رونق تولید در حوزه کشاورزی ساوه است.