از ساوه به عنوان قطب تولید انار جهان یاد میشود و اصولا ساوه را با انارش به عنوان شاخص ترین محصول تولیدی در حوزه کشاورزی میشناسند. گرچه طالبی و پسته ساوه در کنار سایر محصولات زراعی و باغی شهرت جهانی پیدا کرده است، اما اولین موضوعی که در ذهن مخاطب پس از شنیدن کلمه ساوه تداعی میشود، انار ساوه است.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، فصل پاییز زیباست اما، این زیبایی در شهر یاقوت های سرخ با آغاز برداشت انار دو چندان می شود و جنبوجوش باغداران در برداشت و عرضه انار و نیز تولید فرآورده های این محصول نظیر رب و لواشک انار دیدنی است و زیبایی این فصل را در کوچه باغهای انارستان های ساوه دوچندان می کند. اما امسال خبری از این زیبایی در شهر یاقوتهای سرخ نیست.
پائیز برای بعضیها دلانگیز است و برای برخیها غمانگیز و باغداران ساوجی امسال برای دومین سال طی 10 سال اخیر با تکرار خاطره سرد سال 86 که در سال 95 نیز بوقوع پیوست و تقریبا به 100 درصد انارستان های ساوه آسیب وارد کرد، غمانگیز بودن پائیز را تجربه کردند.
خبرگزاری ایسنا؛ پیشتر اطلاعرسانی لازم در خصوص این اتفاق ناگوار و تبعات آن منتشر کرده و به مشکلاتی که گریبانگیر باغداران در کفبر کردن درختان شده بود و نیز پائین بودن سقف تسهیلات و شرایط دشوار دریافت تسهیلات و از این دست مشکلات پرداخت. اما آنچه دلیل نگارش این گزارش شد، نمکی است که این روزها بر زخم باغداران داغدیده از خشکی درختان پاشیده میشود و آن هم عرضه انار سایر شهرهای کشور نظیر شیراز، یزد، اصفهان و ... در مبادی ورودی و خروجی این شهرستان به نام انار ساوه است که موجب خدشهدار شدن برند انار تولیدی این شهرستان شده است.
سوال باغداران ساوجی این است که چرا نباید جلوی سوء استفاده عدهای افراد فرصتطلب و سودجو گرفته شود که در یک اقدام غیراخلاقی اقدام به عرضه انار شهرهای دیگر با نصب تابلوی انار ساوه بر روی محصول تولیدی سایر شهرها می کنند تا نام انار ساوه خراب شود.
انار ساوه به دلیل طعم و مزه ملس و نیز پوست نازک و دانه قرمز، از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است که این ویژگی ها محصول برخورداری این منطقه از شرایط آب و هوایی مطلوب و نیز خاک مناسب است. ارقام اصلی این محصول مانند ملس ترش ساوه بیشترین تقاضا را در بازار جهان بویژه در بین اروپائیان دارد، از این رو عرضه انار سایر شهرهای کشور به نام انار ساوه که حتی از خاصیت اسیدی مطلوب آب انار نیز برخوردار نیستند موجب خدشهدار شدن برند ساوه شده و چون با تولید مشابه خود قابل قیاس نیست در صورت تداوم این کار غیر اخلاقی شرایط را ایجاد می کند که انار ساوه جایگاه خود را در بازارهای جهانی از دست داده و اروپائی ها تمایل و انگیزهای برای خرید این محصول از قطب تولید انار جهان نداشته باشند.
براساس پیش بینی های صورت گرفته با آغاز برداشت از انارستان های ساوه در سال جاری ظرف چند روز آینده، تنها هزار تن انار از سطح هزار هکتار باغاتی که خسارتی بین 30 الی 80 درصد دیده اند برداشت خواهد شد.
در همین رابطه مدیر جهاد کشاورزی ساوه در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص برخورد با افراد سودجویی که در مبادی ورودی شهر ساوه اقدام به فروش انار سایر شهرهای کشور به نام انار ساوه می کنند، گفت: این موضوع موجب نگرانی باغداران، تولیدکنندگان و مسئولان جهاد کشاورزی شهرستان است که به برند انار ساوه که شهرت جهانی دارد و نظیر آن در هیچ جای جهان وجود ندارد، خدشه وارد شود. متاسفانه عده ای اقدام به فروش انار سایر شهرهای کشور نظیر شیراز و یزد و ... به نام انار ساوه می کنند.
حسن شریفی بیان کرد: این اقدام که در سال های قبل هم توسط عده ای صورت می گرفت در جلسات فرمانداری شهرستان مطرح شد ولی موضوع به دلیل خلاء قانونی و نبود قوانین مربوطه در این حوزه قابل برخورد یا پیگیری قانونی نیست.
وی گفت: در جلسهای که با حضور دستگاه قضائی و نیروی انتظامی در سالهای گذشته که حتی شاهد تولید انار در این شهرستان بودیم برگزار شد و در همان سالها هم این کار سودجویانه توسط عده ای از شهرهای دیگر در شهر ساوه صورت می گرفت درخواست برخورد قانونی با عوامل این اقدام شد که به دلیل خلاء قانونی، نیروی انتظامی نتوانست با چنین اقداماتی برخورد کند.
مدیر جهاد کشاورزی ساوه در ادامه به اقدام مدیریت جهاد کشاورزی برای جلوگیری از سوء استفاده عده ای که اقدام به عرضه انار تولید شده در خارج از شهر ساوه به نام این شهر می کنند اشاره کرد و گفت: در همین رابطه با تصمیم درون سازمانی مانع از سوء استفاده عده ای شدیم. این اقدام در حوزه معاونت فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه عملیاتی می شود.
به همین منظور در گفتوگو با معاون فنی و اجرایی جهاد کشاورزی ساوه خواستار توضیح بیشتر در این خصوص شدیم که وی از عدم صدور گواهی قرنطینه (گواهی خروجی صادراتی) برای انار تولیدی سایر شهرهایی خبر داد که اقدام به عرضه انار خود در ساوه می کنند.
محمودرضا خلیلی با اشاره به اینکه امسال به دلیل سرمازدگی آذرماه سال گذشته تنها هزار تن انار درجه دو و سه از سطح هزار هکتار باغات بارده این شهرستان تولید شده است، افزود: سرمازدگی انارستان های ساوه ظرفیت تولید را به کمتر از 10 درصد سال قبل رسانده است و به همین دلیل انار ساوه که متقاضیان بین المللی از سراسر جهان دارد در سال جاری از مزیت صادراتی به لحاظ کمی و کیفی برخوردار نیست.
وی بیان کرد: گواهی قرنطینه(گواهی خروجی صادراتی) برای محصولی صادر خواهد شد که در شهرستان تولید شده باشد و چنانچه انار تولید شده توسط باغدار ساوجی از مزیت صادراتی برخوردار باشد، ضمن ارسال درخواست صدور گواهی توسط باغدار به مدیریت جهاد کشاورزی، باید با حضور کارشناسان در باغات درخصوص محصول اعلام نظر شود تا اطمینان حاصل شود که محصولی که خواستار گواهی خروج صادراتی است در سطح شهرستان تولید شده و قطعا انار ساوه است.
وی تصریح کرد: در راستای حفظ جایگاه برند انار ساوه که آوازه جهانی دارد، تحت هیچ عنوانی گواهی صادراتی برای اناری که خارج از باغات شهرستان و قطب تولید انار جهان تولید شده باشد، صادر نخواهد شد.
این مقام مسئول در ادامه گفت: بسیاری از سردخانه های انار ساوه از انار تولید سایری شهرهای کشور انباشته شده است و در مبادی ورودی شهر نیز انار تولید شهرهای شیراز، یزد و ... به فروش می رسد که اینکار منجر به خدشه دار شدن برند انار ساوه می شود.
وی با تاکید بر اینکه هیچ قانونی برای مقابله با این اقدام وجود ندارد، افزود: تنها اقدامی که از سوی جهاد کشاورزی شهرستان می تواند در این خصوص صورت بگیرد، عدم صدور گواهی قرنطینه برای تولید انار تولید شده در خارج از باغات این شهرستان است.
خلیلی با اشاره به برداشت 150 هزار تن انار از بیش از 10 هزار هکتار باغ بارده، در سال گذشته اظهار کرد: بیش از یک سوم انار تولیدی شهرستان در سال گذشته از قابلیت صادرات برخوردار بود.
وی گفت: در سال گذشته تنها با گذشت دو ماه از برداشت انار در این شهرستان، بالغ بر دو هزار تن انار به خارج از کشور صادر شد که از این میزان حدود 300 تن گواهی قرنطینه (صدور گواهی خروجی صادراتی) از جهاد کشاورزی ساوه دریافت کرده و از مرز آستارا به کشور روسیه صادر شده است .
به گزارش ایسنا، شنیدهاید که می گویند: عاشق که باشی، پاییز که باشد ، باران که ببارد انار که هیچ، سنگ هم اگر باشی ، دلت ترک می خورد ...
شکر خدا امسال باران خوبی بارید و ساوه که از جمله نقاط کم بارش استان به لحاظ قرار گرفتن در منطقه خشک به شمار میرود در سال جاری آبی به دلیل بارشهای پی درپی که در هفت سال گذشته بی سابقه بود مشکل خاصی در حوزه کم آبی چه در حوزه آب شرب و چه در کشاورزی نداشت، اما با وجود بارش مطلوب، این سرمای غافلگیرانه بود که موجب شد تا دل باغداران در فصل پائیز ترک بردارد و زخمی بر دلشان بنشیند که ترمیم آن و بازگشت به دورانی که باز هم انار ساوه پیشگام در تولید انار جهان از نظر کمی و کیفی شود چهار سال زمان میبرد.
با گذشت یک سال از واقعه سرمازدگی باغات باید سه سال دیگر صبر کرد تا طعم واقعی انار ساوه را چشید. این پروسه زمانی فرصت زیادی است تا بتوان در یک اقدام غیراخلاقی برند انار این شهر را نابود کرد و با عرضه انار سایر شهرها به نام انار ساوه در واقع مصداق این ضربالمثل عینیت یابد که به نام ما و به کام دیگران.
کسی با عرضه انار سایر شهرها در ساوه مخالف نیست بلکه مخالفت با عرضه انار سایر نقاط به نام ساوه است. بدیهی است که نوشتن تابلوهای با مضمون مثلا عرضه "انار شیراز در ساوه" کار اخلاقی و سود حاصل از فروش آن حلالتر است. حتی می توان با نصب بنرهایی با این مضمون که برای همدردی با باغداران ساوه و اینکه همواره این شهرستان با نام انارش در ذهن مردم باقی بماند اقدام به عرضه و فروش انار مثلا شیراز یا یزد و ... در ساوه کردهایم.
شایسته نیست که برای کسب منافع اقتصادی بخواهیم هویت و جغرافیا و برند یک منطقه را خدشهدار کنیم و از فرصت خلاءهای قانونی استفاده غیراخلاقی کنیم تا به مطامع شخصی خود دست یابیم، اما از هرچه بگذریم تکرار این جمله که "هیچ اناری انار ساوه نمیشود" موجب خواهد شد تا ساوه را همواره با انارش یاد کنند، اما باید امید داشت که این ذهنیت با چنین اقداماتی تغییر پیدا نکند.
نکته دیگر اینست که این مشکل شاید در دیگر نقاط کشور گریبانگیر دیگر محصولات کشاورزی نیز باشد و اگر چنین باشد باید در راستای رفع مشکل خلاء قانونی در این خصوص که برای حفظ برندهای معتبر کشاورزی کشور یک نیاز ضروری است، اقدام عاجل صورت گیرد.