استان مرکزی روزهای پایانی ماه مهر را در حالی سپری میکند که همه جای استان سخن از سفر رئیسجمهور و هیئت دولت به استان مرکزی است و میرود تا روزهای نخستین آبانماه بزرگترین رویداد سیاسی، اجتماعی استان در دولت یازدهم بوقوع بپیوندد.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، هدف از سفرهای استانی هیئت دولت دیدار با اقشار مختلف مردم استان و بازدید از توانمندیهایی که هر استان از آن برخوردار است بوده و در این میان با برگزاری جلسه هیئت دولت و نیز سفر وزرا به شهرستانهای مختلف مطالبات و نیازهای مجموعه استان بررسی و برای برآورده شدن مطالبات و حل مشکلات تصمیمگیری میشود.
در این میان سیلی از مطالبات ریز و درشت مردمی از دولت نیز مطرح میشود و امید مردم استان مرکزی برای برآورده شدن این مطالبات در این سفر به دستان رئیس دولتی است که قرار است به سرزمین آفتاب و زادگاه امام راحل سفر کند.
مطالبات مردمی بسیار است و هر کس به فراخور موقعیت معیشتی و اجتماعی خود مطالباتی را مطرح میکند که در استان مرکزی برطرف شدن مشکلاتی پيرامون آب، اشتغال، مبارزه با اثرات سوء خشکسالي، اجرای پروژههای عمرانی و درمانی، مسکن، زيرساختهای ورزشي، مديريت شهري، حمايت از کشاورزی و دامداری در زمره اين مطالبات قرار دارند.
اما آنچه در سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان مرکزی حائز اهمیت است و در صدر مطالبات استان قرار دارد نگاه جدی به صنایع استانی است که بزرگترین شهر صنعتی کشور را در دل خود جای داده است و فعالیت بیش از سه هزار واحد صنعتی و تولیدی در شهرستانهای مختلف این استان بر لزوم نگاه جدی دولتمردان به صنایع تاکید دارد.
بنا بر اعلام مقامات سازمان صنعت، معدن و تجارت، صنایع استان با مشکلاتی نظیر مشکل مالی، کمبود تسهیلات، نداشتن سرمایه در گردش، زخمهای حاصل از تحریم و عدم پرداخت مطالبات مواجه هستند و این مشکلات اصلیترین مشکل 70 درصد واحدهای تولیدی استان مرکزی است.
استان مرکزی حدود سه هزار واحد صنعتی بزرگ و کوچک را در خود جای داده است و رتبه نخست تنوع محصولات صنعتی، رتبه چهارم صنعت کشور و قطب دوم صنایع مادرتخصصی و تجهیزاتسازی ایران را در کارنامه اقتصادی خود دارد و سهم عمدهای از تولیدات کشور و صادرات را به خود اختصاص داده است.
فرسودگی ماشینآلات سنگی پیش پای تولید رقابتپذیر
علاوه بر مشکلاتی که فهرستوار در حوزه صنایع بیان شد فرسوده بودن ماشینآلات تولیدی یکی دیگر از مشکلاتی است که "نعمتالله احمدی" صنعتگر ساوجی در گفتگو با ایسنا آن را مطرح کرد و گفت: بسیاری از دستگاهها و ماشینآلات تولیدی در کشور به دلیل فرسودگی به عنوان مثال در هر ساعت دو هزار قطعه تولید میکنند، اما مشابه آن در بسیاری از کشورهای دیگر در هر ساعت 25 هزار قطعه تولید میکنند، حال اگر بخواهیم هزینه یک کارگر و سایر هزینهها را بر دو هزار تقسیم کنیم عددی که به دست خواهد آمد اصلا جالب نیست و در مقایسه با تقسیم هزینهها بر 25 هزار قطعه اصلا قابل رقابت نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه مهمترین اصل در صادرات، رقابت در میزان تولید و نیز کیفیت محصولات تولیدی است، تصریح کرد: با بروز بحران فرسودگی ماشینآلات، رقابت در بین صاحبان صنایع از بین رفته و این یکی از مشکلاتی است که بلای جان واحدهای تولیدی و صنعتی شده است.
احمدی تصریح کرد: بر کسی پوشیده نیست که صنایع استان مرکزی در شرایط مطلوب و ایدهآلی نیستند و در برخی از واحدها شاهد فعالیت آنها با کمتر از ظرفیت هستیم که یکی از این دلایل افزایش سن ماشینآلات و دستگاههای تولیدی است و صاحبان صنایع به دلیل نداشتن توان مالی مناسب قادر به تعمیر یا تعویض آن نیستند.
وی با بیان راهکار برونرفت از این مشکل اظهار کرد: برطرف شدن این مشکل وابسته به نگاه دولت به تولیدکنندگان و صاحبان صنایع است تا در سایه حمایتهای دولت، خط تولید تقویت شود و صنایع ما بتوانند با تجهیز شدن به فناوریهای روز دنیا شاهد افزایش راندمان کار و کاهش هزینههای مالی و نیروی انسانی باشند.
این فعال صنعتی با تاکید بر اینکه در گام نخست صنعت استان بویژه صنایع شهرستان ساوه نیازمند نوسازی هستند، تصریح کرد: عدم نوسازی ماشینآلات آسیب جدی به صنعت وارد میکند و لازم است دولت در سفر به استان مرکزی تدبیری جدی را در این حوزه اتخاذ کند.
رفع مشکل نقدینگی مطالبه جدی صنعتگران از رئیس جمهور
وی در ادامه به مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش به عنوان مطالبه جدی دیگر صنایع از رئیس جمهور و هئیت دولت اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صنایع استان با معضل نبود نقدینگی و سرمایه در گردش دست و پنجه نرم میکنند و این روزها واحدهای تولیدی و صنعتی برای خروج از رکود و رساندن واحد تولیدی به ظرفیت کامل مسیر پرپیچ و خم و دشوار دریافت تسهیلات کمبهره از بانکها را به سختی طی میکنند.
وی تصریح کرد: صاحبان صنایع کوچک و بزرگ بویژه صنایع مادر که سهم عمدهای از تولید کشور را به خود اختصاص دادهاند و عدم فعالیت آنها با ظرفیت تکمیلی به صنایع پائین دستی آسیب وارد خواهد کرد، از دولت انتظار دارند با توجه به پایین بودن توان مالی مجموعه استان برای تامین نقدینگی بیش از سه هزار واحد تولیدی و صنعتی مستقر در استان مرکزی فرآیند دسترسی به این وامها برای تولید کنندگان را در سطح کلان کشور تسهیل کنند.
ورود کالاهای مشابه ساخت داخل، ضربه مهلکی بر پیکره تولید ملی
به گزارش ایسنا، رییس شورای مرکزی کانون کارآفرینی کشور نیز با اشاره به اهمیت سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان مرکزی در گفتوگو با ایسنا گفت: از آنجائیکه استان مرکزی تقریبا در ایستگاه پایانی سفرهای استانی ریاست جمهوری و هیئت دولت قرار گرفته است میطلبد تا نه تنها شخص رئیس جمهور بلکه پیکره دولت به استان مرکزی به عنوان سومین قطب صنعتی کشور نگاه ویژهای داشته و بخش قابل توجهی از زمان سفر را به حوزه صنعتی و مشکلات پیرامونی آن اختصاص دهند.
"مجید ایزدی" با تاکید بر اینکه در حال حاضر رکود بلای جان صنعت کشور شده و همچنان در جایجای نقاط صنعتی حاکم است، تصریح کرد: در سایه این رکود و نبود تولید روز به روز شهرکهای صنعتی کشور خلوتتر میشود و به دلیل مشکلات اقتصادی هرازچندگاهی واحدهای صنعتی و تولیدی تعطیل میشوند.
قطع نخاع صنعت استان مرکزی با ضربات کمبود نقدینگی
وی تصریح کرد: با وجود این شرایطی که در کشور حاکم است دولت باید برای تحریک بازار، حجم نقدینگی را بیشتر کند و با کنار گذاشتن سیاست انقباضی نقدینگی بیشتری را به جامعه تزریق کند. چرا که اصلیترین مشکل صنایع نبود نقدینگی و سرمایه در گردش است و اعمال سیاستهای حمایتی دولت با در نظر گرفتن مولفههای تشویقی برای صاحبان صنایع میتواند صنعت کشور را از رکود خارج کرده و تولید ملی تقویت شود.
این فعال صنعتی در ادامه به ممنوعیت ورود کالاهای مشابه ساخت داخل اشاره کرد و افزود: یکی دیگر از مشکلات صنایع ورود کالاهای مشابه ساخت داخل به کشور است که ضربه مهلکی بر پیکره تولید ملی وارد میکند. از این رو لازم است گمرک کشور دقت نظر بیشتری را در این زمینه مبذول کرده و از ورود کالای مشابه ساخت داخل خودداری کند.
توسعه لیزینگ از جمله مولفههای توسعهای است/تسهیل در امور بانکی مطالبه جدی صنعتگران است
وی با اشاره به فعالیت واحدهای صنعتی بسیار در تولید کالاهای مشابه نیز گفت: توسعه لیزینگ از جمله مولفههای توسعهای است و دولت میتواند با وارد کردن لیزینگ به چرخه اقتصادی کشور از صنایع این چنینی حمایت کند که علاوه بر تقویت بازاریابی موجب رقابت بیشتر آنها نیز خواهد شد.
ایزدی در ادامه با انتقاد از سیاست سختگیرانه بانکها به منظور اعطای تسهیلات بانکی گفت: صاحبان صنایع برای دریافت تسهیلات بانکی دار و ندار و تمامی اموال و دارایی خود را در رهن بانک قرار دادهاند تا بتوانند تسهیلات دریافت کنند، در حالی که تسهیلات اعطایی برای آنان مکفی نبوده و نیازمند تخصیص بیشتری هستند و با مراجعه به بانکهای دیگر جهت تکمیل وام باید وثیقه ارائه دهند در حالی که این وثیقه در بانک دیگری در رهن قرار دارد. از این رو بانک از اعطای تسهیلات امتناع میکند.
وی خواستار تسهیل امور توسط بانکها به منظور اعطای تسهیلات به صنعتگران شد و افزود: تسهیل در امور بانکی مطالبه جدی صنعتگران است تا بتوانند با رونق سرمایه در گردش و تزریق نقدینگی به واحدهای تولیدی و صنعتی به تحقق اهداف توسعهای کمک کنند.
مشکلات درون و برونساختاری صنایع استان نیازمند بررسی دقیق و تصمیمات کارشناسانه
در همین رابطه عضو کمیسیون صنایع و معادن و نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با ایسنا، مشکلات صنایع استان را به دو بخش درونساختاری و برونساختاری تقسیمبندی کرد و گفت: مشکلات درونساختاری و برونساختاری صنایع استان نیازمند بررسی دقیق و اتخاذ تصمیمات عملی و کارشناسانه است.
"محمدرضا منصوری" مشکل نقدینگی، بدهی معوقه و نیز مطالبات جامعه کارگری را در زمره مشکلات درون ساختاری بیان کرد و گفت: برطرف کردن مشکلات صنایع در حوزه درون ساختاری در گرو تزریق نقدینگی، مدیریت صحیح به منظور برآورده کردن مطالبات کارگری و اصلاح ساختار اقتصادی در حوزه صنایع است.
وی نبود بازار مناسب، عدم تناسب بین عرضه و تقاضا، رکود و واردات بیرویه را از جمله مشکلات برون ساختاری صنایع استان برشمرد و افزود: برای برطرف شدن مشکلات صنایع استان در حوزه برونساختاری نیز نقش حمایتی دولت تاثیرگذار بوده و نیازمند اعمال سیاستهای حمایتی است.
ضرورت تقویت مزیت نزدیکی ساوه به تهران
وی بر ضرورت احداث مترو سریعالسیر تهران – ساوه به منظور تقویت مزیت نزدیکی این شهرستان به پایتخت تاکید کرد و افزود: با احداث این مترو مسیر ساوه تا مرکز کشور از نظر زمانی به نصف کاهش خواهد یافت که عاملی در تسریع در حملونقل و ارتباط سریع صنعتگران با پایتخت خواهد شد.
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس در ادامه با تاکید بر برنامه جدی دولت به منظور حل مشکلات صنایع شهرستانهای ساوه و زرندیه، احداث مترو سریعالسیر در مسیر تهران به ساوه را موجب تسهیل در تردد دانست که امکان سرمایهگذاری جدید را در این شهرستان فراهم کرده و تردد سرمایهگذاران و بخش خصوصی را نیز تسهیل میکند.
وی بیان کرد: قطعا کاهش مدت زمان تردد بین ساوه و زرندیه با پایتخت کشور، انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاری جدید ایجاد میکند و با توجه به راهاندازی دومین شهر صنعتی ساوه با عنوان شهرک صنعتی سرمایهگذاری خارجی تردد سرمایهگذاران خارجی از پایتخت به این منطقه نیز تسهیل خواهد شد.
به گفته منصوری باید موانع موجود در مسیر تولید به صورت جدی همراه با راهکار و برنامهریزی از سر راه برداشته شود و اقدامات جدی جهت تسهیل قوانین و مقررات انجام شود.
به گزارش ایسنا، سفر رياست جمهوري در روزهای نخستين آبانماه سال جاري انجام میشود و نمايندگان ويژه رئيسجمهور و وزرا در شهرستانهای مختلف استان تلاش خواهند كرد تا با شناسايی مهمترين چالشهای هر شهرستان در شورای اداری شهرستان و استان، دغدغهها را انعكاس دهند تا در جلسه دولت در مرکز استان برای برطرف کردن مشکلات احصاء شده تصمیمگیری شود.
بايد به انتظار روز موعود ماند تا مطالبات مردم استانی که صنعت و کشاورزی آن دو بال توسعهای آن به شمار میرود با حضور دولتمردان مورد واکاوی جدی قرار گیرد و مشکلات پیش رو و موانع توسعهای با حضور هيئتوزيران مورد بررسی قرار گيرد، حال در اين بين چه اقدام عملی از سوی دولت صورت خواهد گرفت، برای قضاوت زود است.
از طرفی تشكيل ستاد مردمی استقبال از كاروان تدبير و اميد در شهرستانهای مختلف استان مرکزی گوياي اين مهم است كه مردم بیصبرانه منتظر سفر کاروان تدبیر و امید به استان هستند و دولتمردان نیز در پاسخ به حمایت مردم از آنان باید اعتماد مردم را در عمل پاسخگو باشند.
سفر کاروان تدبير و اميد به استان مرکزی به طور قطع مایه برکت در حوزههای گوناگون بویژه برای حوزه صنعت خواهد بود، چرا که با حضور مقامات وزارتی و سازمانی در ماههای اخیر به منظور بررسی مشکلات برای طرح در سفر رئیس جمهور، میرود تا فصل نوینی در توسعه و پیشرفت سرزمین آفتاب رقم بخورد.
ملت ایران همواره با بصیرت و هوشیاری لازم از دولت و نظام در عرصههای گوناگون حمايت کردهاند و بی گمان در اين سفر نيز مردم استان مرکزی با حضور باشکوه خود بار دیگر نسبت به نظام اسلامی اعلام وفاداری خواهند کرد.
گزارش از: علی فرقانی، ایسنا مرکزی