در حکومتی که بر مبنای قوانین اسلامی پایهریزی شده است، از بین بردن و هدر دادن سرمایه و اموال ملی غیرقابل بخشش بوده و سرپیچی از مقررات و دستورات اسلامی محسوب میشود. خداوند متعال نیز در آیات متعددی از قرآن کریم نابودکردن جنگلها و مراتع و از بین بردن نسل حیوانات را در حکم فساد در زمین تعبیر کرده است.
درختان به عنوان ریههای تنفسی زمین، نقش بسزایی در سلامتی انسانها دارند و در مناطقی نظیر شهرستان ساوه که از آب و هوایی خشک برخوردارند، وجود درختان مایه نشاط و سرزندگی و البته عاملی برای زدودن گرمای طاقتفرساست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی - با این اوصاف اینک در بخش نوبران شهرستان ساوه عدهای، عزمشان را جزم کرده و تیشه بر ریشه درختان این خطه از استان مرکزی زدهاند .
در سکوت مسئولین بازار خرید و فروش تنههای تنومند این درختان، که اینک در بازارهای منطقه به قیمتهای ناچیزی مبادله میشود داغ است و سود این معامله در جیب دلالانی میرود که تمام همتشان صرف نابودی این طبیعت بکر میشود.
رئیس شورای اسلامی شهر غرقآباد در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با تائید قطع درختان در این بخش گفت: قطع درختان با هدایت مالکان باغات توسط عدهای از افاغنه و مهاجرین مقیم شهرهای غرقآباد و نوبران از توابع بخش نوبران انجام میشود.
"ابوالفضل باباشلو" افزود: برخی افراد سودجو علاوه بر قطع درختان عمومی با مالکان باغات ارتباط برقرار کرده و با قطع کردن درختان و خرید آن به قیمت ارزان به قیمت هر کیلو 100 تومان، چوب حاصل از قطع درختان را به شهرهای شمالی کشور منتقل میکنند.
وی با بیان اینکه مدتی است قطع درختان در این منطقه فراگیر شده است، افزود: روزانه دهها وانت و نیسان حامل درختان قطع شده از روستاهای شهرستان وارد این دو شهر میشوند و توسط کامیونها به شهرهای دیگر ارسال میشود.
رئیس شورای اسلامی شهر غرقآباد درخصوص علت اصلی قطع درختان گفت: چند سالی است به دلیل سرمای بیش از حد در این منطقه پدیده سرمازدگی باغات رخ داده است و خسارت به محصولات در این بخش را شاهد هستیم. در این شرایط تنها حمایتی که از کشاورزان و باغداران صورت میگیرد، ارائه تسهیلات بانکی از سوی بانک کشاورزی برای جبران خسارات وارده به این قشر است.
به گفته وی مشکلات کشاورزان به دلیل بروز خشکسالی و سرمازدگی روز به روز بیشتر میشود و آنها توانایی بازپرداخت وامها را نداشته و از سوی بانک عامل تحت فشار قرار میگیرند.
وی تصریح کرد: به دلیل عدم استمهال وام بانکی، در نهایت کشاورزان و باغداران به ناچار به قطع درختان روی میآوردند تا بتوانند از محل فروش درختان بدهی بانکی خود را بپردازند.
وی بیان کرد: در بین درختان قطع شده بسیاری از درختان میوه و مثمر نظیر گردو و بادام را مشاهده میکنیم که قطع آنها فاجعهای زیستمحیطی را برای منطقه به بار خواهد آورد.
باباشلو خاطرنشان کرد: عدهای سودجو نیز از این شرایط نابسامان باغداران سوء استفاده کرده و اقدام به قطع درختانی میکنند که در مسیر سیلابها و رودخانهها کاشته شدهاند. این درختان در مواقع بروز سیل مانع از تشدید تخریب میشوند، اما قطع تاسفانگیز این درختان خطر وقوع سیل را به منطقه نزدیک میکند.
وی با اشاره به مکاتباتی که از طریق شورای شهر با متولیان شده است، افزود: از مسئولان و متولیان امر تقاضا داریم مانع از تداوم این اقدام مخرب طبیعت و محیط زیست شوند و با مسببان آن برخورد کنند.
در همین خصوص رئیس دادگاه نوبران در گفتوگو با ایسنا، برخورد قانونی و ورود دستگاه قضایی به این موضوع را منوط به شکایت متولیان امر و یا اشخاص بیان کرد.
حجتالاسلام "عباس قوسی" بروز پدیده خشکسالی را اولین عامل قطع این درختان در این بخش اعلام کرد و افزود: از آنجاکه بر اثر پدیده خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی باغات این منطقه با کمآبی مواجه بوده و رفته رفته درختان خشک میشوند، لذا باغداران اقدام به قطع درختان میکنند.
وی احتمال تغییر کاربری باغات را از دیگر دلایل قطع درختان دانست و افزود: احتمال میرود باغداران قصد تغییر کاربری را در آینده داشته باشند و به همین دلیل اقدام به قطع درختان باغات شخصی خود میکنند.
این مقام قضایی متولی اصلی برخورد با چنین اقداماتی را محیط زیست و جهاد کشاورزی دانست و تصریح کرد: دستگاههای ذیربط باید با نظارت دقیقتر مراتب را به دستگاه قضایی منتقل کنند تا از طریق قانون برخوردهای لازم با این مورد صورت گیرد.
به گفته وی تاکنون هیچ پروندهای در دادگاه نوبران با موضوع قطع درختان تشکیل نشده و دستگاه قضایی نیز نمیتواند برخوردی داشته باشد.
البته در کنار قطع این درختان باید آتشسوزی برخی از باغات را نیز اضافه کنیم که موجب از بین رفتن بخشی از این باغات شده است.
به گزارش ایسنا، در این شرایط حال انتظار میرود مسئولین ذیربط با تشدید برخوردها با عوامل خرید این درختان که به نوعی موجب تشویق عدهای از مردم به قطع درختان شدهاند، برخورد کرده و بیش از گذشته نسبت به این مهم حساسیت نشان داده و نسبت به جمعآوری مراکز خرید غیرمجاز اقدام کنند.
روندی که هم اکنون ایجاد شده علاوه بر از بین رفتن کامل درختان سرسبز، موجب تبدیل شدن منطقه به یک بیابان در آیندهای نزدیک خواهد شد.
محیط زیست بخش نوبران بیشک یکی از بکرترین مناطق شهرستان ساوه محسوب میشود. از این رو لازم است علاوه بر فرهنگسازی در بین مردم جهت حفظ این مواهب خدادادی که با زحمات گذشتگان بوجود آمده است، برای حفظ آن و رعایت حقوق نسل آینده بیش از گذشته تلاش شود.
براساس ماده شش لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز شهرها هر کس دانسته و به صورت عمدی و برخلاف مقررات این قانون مرتکب قطع و یا موجبات از بین رفتن درختان مشمول قانون را فراهم سازد به حبس تا سه سال و پرداخت جزای نقدی بر حسب نوع و محیط، سن درخت و موقعیت آن محکوم میشود.
به استناد تبصره یک از ماده شش لایحه قانون شهرداریها در صورتی که قطع درخت از طرف مالکان به نحوی باشد که باغی را از بین ببرد و از زمین آن به صورت تفکیک و خانهسازی استفاده شود، تمام زمین به نفع شهرداری ضبط میشود و به مصرف خدمات عمومی شهر و محرومان میرسد.
علی فرقانی، خبرنگار خبرگزاری ایسنا، منطقه مرکزی