همزمان با ماه محرم الحرام برگزاری آیین سوگواری سالگرد شهادت حضرت امام حسین (ع) و یاران باوفایش در مناطق مختلف ایران اسلامی با آداب و سنن مختلفی انجام می شود.
یکی از سنن رایج عزاداری برای واقعه عاشورای حسینی در برخی مناطق شهری و روستایی ساوه، برپایی نمایشی مذهبی، سنتی و ایرانی است که با عنوان تعزیه انجام می شود که از طرفداران بسیاری نیز برخوردار است.
این آیین از روز نخست ماه محرم تا 28 صفر بنا به رسم مناطق مختلف در روزهایی خاص برگزار می شود و این نمایش که واقعه کربلا به دست افرادی که هر یک نقشی از شخصیت های اصلی را برعهده دارند، نشان داده می شود.
در این آیین بازیگران برخی از صحنه های حماسه حسینی را با زبان هنر برای تماشاگران بازی و بازآفرینی می کنند که با مرثیه و مدیحه سرایی برای اهل بیت (ع) همراه است.
این برنامه در بیشتر روستاهای ساوه از قدمت بسیار بالایی برخوردار است و همه ساله ماه های محرم الحرام و صفر را با آن آغاز و به پایان می رسانند.
هم اینک عزاداران سرور و سالار شهیدان با شور و اشتیاق افزون تری نسبت به گذشته در مناطق روستایی این نمایش را برگزار می کنند و با برپایی مجالسِ روضه خوانی، مرثیه سرایی و به راه انداختن دسته های سینه زن و زنجیرزن ارادت قلبی و اشتیاق درونی خود را به ساحت مقدس خاندان عترت و به ویژه امام حسین(ع ) نشان می دهند.
متن این تعزیه ها از نوحه های سینه زنی، روضه ها و حماسه های دینی اقتباس شده است.
در این نمایش دینی شخصیت ها و ویژگی های افراد خوب و بد با رنگ لباس ها، دکلمه و حمایت تماشاگران از یکدیگر مشخص می شود.
افراد بد تعزیه با حرکت های خشن، صداهای کلفت و ترسناک و با انجام حرکت هایی مانند دور زدن به اطراف خیمه های اهل بیت(ع) و ضرب و شتم بانوان و کودکان می کوشند تا نقشی ماندگار از مظلومیت سید الشهدا (ع) و حقارت دشمنان اهل بیت (ع) را در معرض نمایش بگذارند.
رییس فرهنگ و ارشاد اسلامی ساوه گفت: تعزیه یا شبیه خوانی یکی از آیین های سنتی مذهبی این شهرستان برای سوگواری اهل بیت (ع) به شمار می رود.
علی شعبانی افزود: این مهم در مناطق مختلف شهری و روستایی ساوه با استقبال گسترده مردم همراه است و از جایگاه مطلوبی برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه گروه های تعزیه خوانی در این شهرستان نیازمند ساماندهی است، اظهار کرد: نسخه ای که هنرپیشه ها آن را اجرا می کنند باید از منابع موثق تهیه شده تا به دور از تحریف باشد.
وی بیان کرد: عزاداری به هر شکل و شیوه ای که برگزار شود باید سوگواران را با مکتب حماسه و شهادت آشنا کند و نوعی تحول روحی و معنوی در وجود افراد پدید آورد.
رییس تبلیغات اسلامی ساوه نیز گفت: امروزه تعزیه خوانی دستخوش تحریف شده است و مطالبی که در این نمایش ها اجرا می شود گاه از سند معتبری برخوردار نیست.
حجت الاسلام حسن صلاحی افزود: باید این برنامه به صورت رسمی و با هماهنگی مبلغان دینی انجام شود تا واقعه عاشورا و مظلومیت امام حسین (ع) به طور صحیح به مردم منتقل کند.
وی اظهار کرد: باید تلاش شود تا عزاداری ها به دور از هر گونه انحراف و نقص و بر اساس ارزش های ناب اسلامی برگزار شود