شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

امروزه با گسترش روز‌افزون جمعیت و نیاز بشر به مایحتاج ضروری زندگی من جمله خوراک، تغییر وضعیت در تولید محصولات کشاورزی اهمیت می یابد؛ چراکه علاوه بر کمیت، کیفیت نیز باید بهبود یابد.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)-منطقه مرکزی، بر این مبنا تقویت خاک، جهت نیل به این هدف خطیر اهمیت یافت. در ابتدا استفاده از کودهای مصنوعی، در اصطلاح شیمیایی و بعدها نانو کودها مطرح شد. این نوع کودها با این که افزایش اولیه و مقطعیِ کمّی محصول را دارند اما استفاده از آن‌ها در طول سنوات متمادی، موجب تضعیف ساختار خاک، تقلیل و دست آخِر حذف مواد مغذی خاک، کاهش نفوذپذیری مطلوب و راندمان تولید ومهم تر، مضرات ثانویه در نتیجهی مصرف محصولات شامل بیماریها، ناهنجاریهای ژنتیکی و سرطانها و به طور کلّیتر افزایش هزینهها را موجب میشوند.

یک کارشناس مسائل کشاورزی در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: با روی آوردن جامعهی علمی به سمت حذف کود شیمیایی، تحقیق پیرامون ارائهی کودی که علاوه بر کاهش و حذف معایب فوق، بتواند ساختمان خاک را اصلاح کند و مصارف عمومیتری نیز داشته باشد، بدین معنا که برای هر نوع شرایط محیطی اعمّ از سرد یا گرموخشک، مناسب باشد، قوّت گرفت.

محمدرضا حسنی افزود: پس از تحقیقات گسترده پیرامون این موضوع، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که استفاده از کرمهای تجزیه-کننده، روشی منطقی و البته طبیعی جهت کاهش زبالهها و افزایش خواص مطلوب خاک است. تا کنون بیش از دو هزار گونه کرم تجزیه کننده کشف شده که چند گونهی آن مورد توجه خاصّی قرار گرفتند. کرم ایزونیافتیدا (a FoetidaEisoni) آشناترین گونه در بین تولیدکنندگان کودهای اُرگانیک است.

یک کارشناس دیگر مسائل کشاورزی نیز گفت: از آنجا که پرورش کود ارگانیک کمتر از ۲ دهه در ایران مطرح شده لیکن هنوز سازمان واحدی برای تدوین الگوی اقتصادی تولید، شکل نگرفته است.

رضا احمدلو افزود: امروزه در جایجای کشور، این کود جایگاه خود را پیدا کرده و شهرستان ساوه نیز از این موهبت الهی برخوردار شده است ولی سقف تولید آنقدر پایین است  که جوابگوی نیاز کشاورزان نیست.

وی بیان کرد: این مشکل ناشی از اوّلاً عدم شناخت و اطمینان اکثر قریب به اتّفاق کشاورزان منطقه، ثانیاً عدم ترویج استفاده توسط تعاونیها وثالثاً نبود واحد تولیدی کود با حجم بالا است.

بیان مزایای استفاده از این کود موضوع دیگری است که توسط یک کارشناس دیگر مطرح شد و گفت: از مزایای این کود، تغذیهی خاک و گیاه به شیوهی کاملاً طبیعی از عناصر و آنزیمهای مورد نیاز شامل ماکرواِلِمنت (ازت، فسفر و ...) و میکروالمنت ( آهن، مس، روی، منگنز، کلر و ...)، امکان استفاده در شرایط اقلیمی متفاوت، قابلیت جذب و نگهداری فوقالعادهی آب در زمان طولانی، بدون بو و مناسب جهت استفاده در مناطق مسکونی، پارکها و فضاهای سبز، حذف کامل اثرات نامطلوب ناشی از کاربرد کودهای شیمیایی، تضمین کیفیت محصول و سلامت جامعه، حفظ محیط زیست و نهایتاً کمک به توسعهی پایدار است.

مجتبی طهماسبی در گفت‌و‌گو با ایسنا افزود: تاکنون هیچ گونه ضرری مبنی بر استفاده از کودهای اُرگانیک ورمیکمپوست گزارش نشده است.

وی اظهار کرد: علاوه بر مزایای فوق که به رشد اقتصاد ملّی کمک شایانی میکند، قیمت فوقالعاده پایین این کود، به صرف کشاورزان است چراکه با افزایش تضمینی کمیت و کیفیت محصول، هزینهها کاهش یافته و راندمان افزایش مییابد.

وی بیان کرد: کرم ورمیکمپوست (ایزونیافتیدا) نیز در صنایع شیلات به عنوان خوراک ماهی، در صنایع آرایشی و بهداشتی و همچنین صنایع داروسازی کاربرد دارد.

کارشناس دیگری ساوه ای نیز گفت: چرا این کود با این همه فواید، تا کنون نتوانسته آنطور که شایسته است جایگاه خود را در بین کشاورزان منطقه بیابد؟ علت را باید در نبود طرح تولید اقتصادی کود و کرم ورمیکمپوست جُست.

علی دانش آموز به خبرنگار ایسنا گفت: باید آنقدر تولید این محصول به نحو بهینه افزایش یابد تا به طور گسترده مورد مصرف اکثریت کشاورزان قرار گیرد چرا که قبلاً فواید استفاده از خود را ثابت کرد است.

وی بیان کرد: بدین منظور جمعی از مهندسین بومی منطقه متشکل از یک کارشناس ارشد کشاورزی، دو کارشناس مکانیک و دو کارشناس عمران به منظور نیل به اهداف برنامهی توسعهی ملی و ارائهی طرح اقتصادی پرورش کود و کرم ورمیکمپوست در شهرستان ساوه گرد هم آمدند تا خدمتی کوچک کنند؛ اولاً در جهت رشد اقتصادی شهرستان با تولید محصولات سالم و با کیفیت و ثانیاً ارتقا صنعت کشاورزی ملّی که بیشک تحقّق این مهم بدون حمایت معنوی مسئولین محترم شهر یاقوتهای سرخ، ساوه، میسّر نخواهد بود.

گزارش از: علی فرقانی خبرنگار ایسنای استان مرکزی

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group