یک مقام قضایی گفت: عدم شناخت کامل زوجین از یکدیگر، خواسته های غیرمنطقی و توقعات بیجا، مهریههای سنگین، دخالتهای بی مورد افراد در زندگی، استقلال طلبی افراطی زوجین، بیکاری و عدم توجه به معیارهای شرعی و دینی از جمله مهمترین علل طلاق است.
رضا شاکرمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه مرکزی، در خصوص افزایش آمار طلاق در شهرستان ساوه، افزود: اعتیاد و مصرف مواد مخدر و نیز بیکاری جوانان ریشه بسیاری از طلاق هاست که لازم است در شهر مهاجر پذیری همچون ساوه که تعدد اقوام گوناگون در آن وجود دارد به طور دقیق آسب شناسی شده و راهکارهای عملی ارائه شود.
وي، با بيان اينكه وضعيت اقتصادي نيز از جمله عوامل موثر در طلاق است، افزود: توقعات زياد بانوان از مردان نيز باعث ايجاد اختلاف در زندگي مشترك مي شود.
این مقام قضایی نقش خانواده ها را در کاهش این پدیده بسیار مهم توصیف کرد و گفت: یکی از عواملی که در کاهش آمار طلاق بسیار موثر است خانواده ها هستند که خانواده عامل سازش اجتماعی بوده و باید تلاش کنند ایفای وظایف زناشویی را گوشزد کنند.
وی تقویت باورهای دینی و اعتقادی و نیز فرهنگ سنتی، تکیه بر فرهنگ ایرانی اسلامی و بهادادن به هویت ملی در بین خانواده هارا از دیگر عوامل جلوگیری از بروز طلاق برشمرد و تصریح کرد: دستگاههای فرهنگی نیز در این موضوع وظیفه ای دو چندان دارند که با آسیب شناسی و ارائه آموزش های لازم در تقویت اعتقادات، آموزش فرهنگ چگونه زندگی کردن و در کنار هم بودن زوجین، بررسی موانع و مشکلات زندگی روزمره و ارائه راهکارهای لازم و نیز افزایش اعتماد زوجین نسبت به یکدیگر تلاش کنند.
در همین ارتباط مدير عامل بنياد پيوند هاي آسماني آدم و حوا ساوه ه خبرنگار ایسنا گفت: در شهرستان ساوه به دلیل مهاجر پذیری شاهد تضاد فرهنگی و اختلافات طبقاتی هستیم که و وجود تعصبات خشک از سوی خانواده ها سنت حسنه ازدواج را بسیار حساس کرده است.
فاطمه سادات شيخ الاسلامي افزود: روزانه به طور میانگین 8 نفر جهت انجام مشاوره های ازدواج به بنیاد پیوندهای آسمانی آدم و حوا این شهر مراجعه می کنند که از این تعداد 6 نفر را زنانی تشکیل می دهند که طلاق گرفته اند و برای ازدواج مجدد و انجام مشاوره های لازم مراجعه می کنند.
وی معرفی زوجین از سوی دفترخانه های ثبت ازدواج به دفاتر مشاور خانواده را به عنوان اولین راهکار عملی در کاهش پدیده طلاق برشمرد و افزود: هر چه قدر زوجین با یکدیگر به تفاهم رسیده باشند اما در برخی مسایل نیاز به مشاوره دارند تا این تفاهم به حد اعلی برسد لذا معتقدیم اگر دفتر خانه های ثبت ازدواج قبل از اینکه خطبه عقد را بخوانند با معرفی زوجین به دفاتر مشاوره خانواده و گذراندن دوره های کسب مهارت زندگی می توانیم شاهد کاهش چشمگیر این پدیده شوم باشیم.
مدير عامل بنياد پيوند هاي آسماني آدم و حوا ساوه بیان کرد: ارتباط تنگاتنگ دستگاههای اجرایی به ویژه ادارات فرهنگی و خصوصا شورای فرهنگ عمومی شهرستان با موسسات مردم نهادی که در حوزه ازدواج فعالیت می کنند از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که این ارتباط موجب می شود تا عواملی که در بروز طلاق بوجود می آید به طور دقیق آسیب شناسی شده و برای هر موضوع راهکار ارائه شود.
شيخ الاسلامي خاطر نشان کرد: تلاش دلسوزانه موسسات مردم نهاد در خصوص ازدواج و نیز مراكز مشاوره و تعامل آنها با دستگاه قضایی و دستگاههای فرهنگی در کاهش آمار طلاق تاثیر گذار است.
وی تصریح کرد: پايين آوردن سن ازدواج، کاهش آمار طلاق، ترويج ازدواج هاي سنتي و با ثبات بيشتر، به کارگيري نيروهاي مجرب و کار آزموده در اين زمينه، شناسايي مراجعين زن و مرد معتاد و ارجاع آنها به مرکز ترک اعتياد، برگزاري کلاس مشاورهاي قبل و بعد از ازدواج، معرفي خانواده هاي دختر و پسر به يکديگر و در صورت لزوم دوره هاي مشاوره روانشناسي و بهداشتي و حقوقي براي طرفين و پايين آوردن مهريه به حداقل و تداوم ازدواج از جمله اهداف و برنامه هایی است که بنیاد پیوندهای آسمانی آدم و حوا در افزایش آمار ازدواج و کاهش طلاق در این شهرستان انجام می دهد.
یک مشاور حقوقی نیز در گفت و گو با ایسنا ضعف فرهنگ ایمانی و مذهبی عمومی جامعه را یکی از دلایل وقوع طلاق برشمرد و گفت: اگر این فرهنگ از طریق اولیا امور یعنی در درجه اول روحانیت معظم و مربیان تربیتی از ریشه و اساس پیگیری شود از تمامی مسائل موثرتر خواهد بود و آنگاه است که یک زن و مرد مسلمان با دیدی وسیعتر به زندگی می نگرند و بقول معروف سنگین و سبک می کنند و یک خانواده با ایمان است که دختر و پسری با ایمان ببار خواهند آورد .
محمدحسین رحیمی در خصوص فرهنگ اقتصادی خانواده ها را دارای ابعاد گوناگون دانست و افزود: اگر یک انسان از کودکی و نوجوانی در اقتصاد خانواده و معیشت پخته به بار آمد این انسان در آینده هیچگاه در آمد خود را در پای برخی مسائل خلاف شرع و خلاف منطق صرف نمی کند .
یک چنین انسانی با شروع به زندگی و درآمدی در حد معقول ولو در سطح پایین بطور حتم صاحب یک زندگی آبرومند خواهد شد و در آینده نیز این مسوولان هستند که باید با ایجاد شغل وی را از بیکاری نجات دهند.
وی کتمان حقایق از طرف زوجه را یکی دیگر از عوامل بروز طلاق دانست و گفت: وقتي از طرفين خواستگاري زوجه يا زوج كتمان حقايق صورت گيرد و برخي مسائل و واقعيتها كه عيب و نقص تلقي مي گردد مخفي نگاه داشته شود باعث بروز اختلاف خواهد شد و اگر مسائل مهمی همچون عدم تفاهم زوجین و تطابق سطح زندگی در جلسات بعد از خواستگاری بازگو نگردد از ديد عموم بخصوص در فرهنگهاي سطح پايين مشكل ساز خواهد شد و حتي خطر آفرين است.
رحیمی انجام تحقیقات قوی و صداقت و راستگویی طرفین را از دیگر عوامل کاهش طلاق ذکر کرد و افزود:ممكن است موضوع معلومات و مدرك تحصيلي احدي از افراد كتمان شود مثلا آقا داماد با نداشتن مدرك تحصيلي ليسانس و يا ديپلم به خواستگاري برود و افراد و كسانش ايشان را ديپلمه يا ليسانس معرفي نمايند و پايه و اساس يك زندگي را با دروغ ( كه از گناهان كبيره محسوب مي گردد ) پي ريزي كنند که اینگونه موارد در بسیاری مواقع باعث فروپاشی خانواده می گردد و بسيار مسائل ديگر كه مبتلا به جامعه فعلي در آمار بالاي طلاق مي باشد بنابراين صداقت و راستي از طرفين قضيه بالاترين سرمايه يك جامعه محسوب مي گردد كه اگر قبل از معارفه زوجین تحقیقات قوی و صحیحی صورت گیرد شاهد بروز چنین مشکلاتی نخواهیم بود.
این مشاور حقوقی به فاصله طولانی بین زمان انجام مراسم عقد و عروسی نیز اشاره کرد و افزود: این فاصله طولانی زمان ایجاد برخی بهانه ها و مشکلات خواهد بود چون در این فاصله زمانی هر دو خانواده دارای ظرافت کامل است و در حرکات و رفتار و گفتار یکدیگر حساس بوده و با کوچکترین مسئله ای 180 درجه دور میزنند و زندگی عزیزانی را وارونه می کنند که این گونه حساسیتها بیشتر از سوی بزرگترها و اقوام سر میزند که انشاءالله امیدواریم بزرگترها به جزء راهنمایی جوانان و ارشاد جوانان مسئله ساز نباشند .
گزارش از : علی فرقانی – خبرنگار ایسنا منطقه مرکزی