طبق ماده 92 قانون شهرداری ها ، آگهی ها و دیوار نویسی های غیر مجاز جرم محسوب می شود و در محضر قانون ارتکاب به جرم در این گونه موارد به نوعی نقض آشکار حقوق شهروندی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه مرکزی، اگر یک روز صبح فاصله خانه تا محل کارتان را پیاده طی کنید و به در و دیوار محله، خیابان و مسیری که در آن هر روز تردد می کنید با دقت بیشتری بنگرید درخواهید یافت که درب بسیاری از خانه ها، نمای فروشگاهها، تابلوی اعلانات، تیرهای روشنایی، معابر، علمک های گاز و ... پر است از تبلیغات تخلیه چاه، تاکسی تلفنی، قالیشویی، مطب پزشکان، آموزشگاههای کنکور و دهها پوستر و آگهی تبلیغی دیگر که بدون اجازه و رضایت شهروندان بر در و دیوار منازل و املاک شخصی آنان چسبانده شده و گاها مشاهده می کنید که صاحبان این شرکتها نقض حقوق شهروندی را تا آنجا پیش بردند که از چسباندن تبلیغات خود بر روی عابر بانک ها، کیوسک های تلفن و اماکن دولتی نیز امتناع نکردند.
به راستی راه جلوگیری موثر از زیاده خواهی و تجاوز آشکار صاحبان این تبلیغات غیر مجاز چیست؟ آیا برخوردهای قانونی و قضایی راهکار نهایی است و یا فرهنگ سازی عمومی.؟
یک شهروند ساوه ای در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: یکی از دستورات دینی ما مسلمانان، احترام به حقوق یکدیگر است اما متاسفانه می بینیم که این موضوع در برخی از افراد مراعات نمی شود به طور مثال چسباندن برچسب و پوستر های تبلیغاتی بر درب منازل و دیوارهای شخصی و نیز بر روی اموال عمومی که متعلق به بیت المال است و معابر شهری نمونه بارزی از تجاوز به حقوق دیگران و حق الناس است.
"سید یحیی حسینی" افزود: بر روی درب منزل ما بیش از 7 شرکت تخلیه چاه برچسب چسبانده اند به طوری که درب منزل ما تغییر رنگ داده است و مجبوریم هر از چندگاهی نسبت به از بین بردن این برچسب ها و رنگ آمیزی مجدد اقدام کنیم. آیا این کار حق الناس و تجاوز آشکار به حقوق دیگران نیست؟
شهروندی دیگر نیز اظهار کرد: این گونه اقدامات مجرمانه نه تنها باعث زشتی جهره شهر می شود بلکه برای شهروندان نیز هزینه در پی دارد چرا که با چسباندن این گونه اقلام تبلیغاتی بر روی در و دیوار باعث می شود تا مردم نسبت به پاکسازی آن اقدام کنند که خود هزینه بردار است.
"مصطفی حسین آبادی" افزود: بارها با مسوولین مختلف تماس گرفته ام و رفع این معضل را گوشزد داشتهام اما هر بار جواب داده اند که از طریق طرح شکایت در دادگستری می توانم به نتیجه برسم و برای ما که شاغل هستیم این کار میسر نیست.
یک شهروند دیگر نیز گفت: باید مسوولان در هنگام ارائه مجوز به چنین شرکتهایی از آنان تعهد بگیرند تا تبلیغات خود را بر روی در و دیوار منازل مردم انجام ندهند و اگر چنین کردند هم برخورد قانونی با آنها شود و هم مجوزشان ابطال گردد.
وی که خود را "سید علی شیخ الاسلام" معرفی می کرد، افزود: اگر با صاحبان چنین شرکتهایی برخورد نشود اینها همین رویه را ادامه می دهند چون کسی با آنها کاری ندارد و به زعم خود فکر می کنند که کارشان منع قانونی ندارد.
وی تصریح کرد: درگیری و نزاع دو تن در خیابان منجر به صدور حکم و محکومیت شخص مجرم و متجاوز به حقوق دیگری می گردد حال سوال من این است آیا این اقدام شرکت های تبلیغاتی تجاوز آشکار به حقوق سایر شهروندان نیست؟ آیا نباید نص صریح قانون در این گونه موارد را اجرا کرد؟
شهروند دیگری نیز با ابراز گلایه از چنین اقدامات مجرمانه ای، از رها سازی پوستر و تراکت در داخل منازل نیز به عنوان یک معضل یاد کرد و افزود: من مجبورم هر روز صبح دفترچه های تبلیغاتی و پوستر هایی که به داخل حیات منزلمان ریخته می شود را جارو کرده و به سطل آشغال بریزم.
"فاطمه کشاورزان" افزود: این گونه اقلام تبلیغاتی باید در اماکنی که نیاز به بهره برداری از آن دارند توزیع شود و رها سازی آنان در محله هایی که شهروندان به آن نیاز ندارند اولا کاری بیهوده و اسراف است و ثانیا برای شهروندان رنج و زحمت به همراه خواهد داشت.
مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری ساوه نیز در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: چسباندن پوسترها و برچسب های تبلیغاتی علاوه بر آلودگی بصری و سیمای شهر موجب تحمیل هزینه های سنگین پاک سازی و امحاء برای سازمان مدیریت پسماند ساوه در بر خواهد داشت.
رضا یزدی افزود: برابر ماده 92 قانون و مقررات شهرداری ها نوشتن هر نوع مطلبی یا الصاق هر نوشته ای بر روی دیوارهای شهر که مخالف مقررات انجمن شهر باشد ممنوع است مگر در محل هایی که شهرداری برای نصب و الصاق اعلانات معین می کند.
وی بیان کرد: طبق این ماده از قانون در این محل ها باید به نصب و الصاق آگهی اکتفا کرد و نوشتن روی آن نیز ممنوع است و متخلف علاوه بر تادیه خسارت مالکین به پرداخت جریمه محکوم خواهد شد.
یزدی با دعوت از شهروندان به منظور جلوگیری از چسباندن این گونه تبلیغات بر روی درب و دیوار منازل خود، خاطر نشان کرد: شهروندان محترم جهت حفظ منظر سیمای شهری و پاکیزگی دیوارها و نماهای منازل خود از نصب هرگونه پوستر و برچسب جلوگیری نموده و در صورت مشاهده هرگونه تخلف موضوع را به سازمان مدیریت پسماند اطلاع دهند.
گزارش از: علی فرقانی – خبرنگار ایسنا منطقه مرکزی