فرمانده نیروی انتظامی استان مرکزی به تازگي از برنامه اين نيرو براي سهيم ساختن عامه مردم در توليد و برقراري امنيت خبر داده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ايران (ایسنا) ـ منطقه مرکزی، اين مسوول انتظامي از تلاش دستگاه متبوعش براي ارتقاي سطح اعتماد عمومي به اقتدار آن سازمان به عنوان راهكار افزايش سرمايه اجتماعي سخن گفته است.
در همين ارتباط يك كارشناس ارشد جامعه شناسي شهري در گفتگو با ايسنا ، ضمن استقبال از رويكرد جامعه شناختي اين نهاد مهم اجتماعي به عنوان مهمترين دستگاه توليد امنيت در جامعه، خواستار اتخاذ رويكرد علمي در هنگامه تصميمگيري و برنامه ريزي نيروي انتظامي شد.
محمدرضا فتحي افزود: در استان مركزي بطور همزمان سه پديده مهم اجتماعي شامل تراكم جمعيت شهري، صنعتي شدن، مهاجرت پذيري و گسترش حاشيهنشيني در فضاي كالبد شهري در حال وقوع است كه نيروي انتظامي را ناچار به تبيين برنامه هاي علمي و نگاه جامعه شناختي با هدف كسب حداكثر رضايت عمومي در راستاي توليد و تقويت سرمايه اجتماعي به عنوان فاكتور مهم كسب اقتدار مي سازد.
وي افزود: نيروي انتظامي مي داند كه سبك زندگي مردم استان مركزي بواسطه شهرنشيني گسترده عميقاً تغيير كرده كه در كنار همه مزاياي مدرن آن، در عين حال تأثيرات منفي عميقي نيز بر مناسبات اجتماعي شهروندان گذاشته است چنان كه در شهرها غالباً روابط موجود بینام، سطحی، ناپایدار، سودجویانه و عقلانی است.
فتحي با اشاره به اينكه نيروي انتظامي به تنهايي قادر نيست به تقويت سرمايه اجتماعي و سازماني خويش در مقوله توليد امنيت اقدام كند و نيازمند كسب دانش آكادميك و استفاده از حمايت ساير نهادهاي مرتبط اجتماعي است، تصريح كرد: شهرهايی چون ساوه و اراك به دليل ماهيت صنعتي و وضعيت حاشيه نشيني آزار دهنده اي كه دارند امروزه با مسائل پیچیدهای روبه رو بوده و برای رفع این مشکلات در درجهٔ اول، شناخت عالمانه این نیرو از وظایف جامعهشناس شهری ضروری است.
به گفته اين جامعه شناس در قلمرو مسائل درهم تنيده اجتماعي استان مركزي كه بعضاً بر معضلات امنيتي و اجتماعي دامن مي زند میتوان به گسترش بیرویه مناطق حاشیهنشین شهر اشاره کرد که کانونهای بالقوه برای ناهنجاریهای اجتماعی را فراهم کرده و به دنبال چنین رشد بیرویهای "جدایی گزینی فضایی" اتفاق افتاده است به این معنا که تفاوت و تبعیض در ارائه خدمات عمومی به ساکنان شهر و توزیع ناعادلانه امکانات رفاهی و تجهیزات شهری در مناطق مختلف شهر به چشم میخورد كه چنین شرایطی، نارضایتی های عمومی را پدید خواهد آورد و در اين بخش متأسفانه به تنهايي كاري از دست نيروي انتظامي ساخته نيست بلكه بايد با ساير دستگاههاي شهري هماهنگی انجام شود و از توان بالفعل آنها براي توليد امنيت پايدار استفاده شود.
فتحي مدعي شد كه براي افزايش سرمايه اجتماعي، فرمانده نيروي انتظامي بايد با هماهنگي مديريت شهري، بخش فرهنگي و اجتماعي دستگاه متبوعش را عميقاً بازسازي و تقويت كند و بويژه بايد به تنوع خرده فرهنگها در شهرهايي چون ساوه و اراك توجه نشان دهد و موضوع همجواری قومی، طبقاتی و مذهبی و چالشهای احتمالی ناشی از آن را نباید از نظر دور بدارد.
اين كارشناس علوم اجتماعي در پايان، مهمترين نياز شهرهاي صنعتي را ايجاد فضاي آرام و دلنشين در محلات و معابر شهري براي كسب آرامش و آسودگي خاطر و تمدد اعصاب براي غلبه بر زندگي پرطمطراق شهري توصيف و پيش بيني كرد كه در سالهاي آينده، داشتن زندگي آرام، ساده و به دور از تنش هاي عصبي به يك رؤياي دست نيافتني تبديل خواهد شد و هر دستگاه يا نهادي كه بتواند اين فضا را براي شهروندان فراهم آورد خواهد توانست از بيشترين سطح سرمايه اجتماعي و به دنبال آن كسب اقتدار برخوردار شود.