خانواده ها از بالارفتن سن ازدواج عميقاً نگرانند. صرف نظر از برخي پيوندهاي سنتي و مصلحتي، ديگر اما كمتر پسر و دختري را مي توان يافت كه زودتر از حدود سي سالگي ازدواج كرده باشد. دختران، سالها در انتظار خواستگار ايده آل خويش در خانه منتظر مي مانند و پسران نيز برآنند تا پس از اتمام دوره سربازي، تحصيلات تكميلي، يافتن شغلي مناسب، استطاعت مالي، تهيه منزل شخصي و ... شايد آستيني بالا بزنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه مرکزی، مسؤولان امور فرهنگي و حتي متوليان امور قضايي نيز به دفعات از بالارفتن سن ازدواج در جامعه ابراز نگراني كرده اند. تقريباً روزي نيست كه در رسانه هاي عمومي، به اين مسأله مهم اجتماعي اشاره نشود ولي همچنان، در بر همان پاشنه سابق مي چرخد و كماكان شاهد فزوني يافتن سن ازدواج در سطح جامعه هستيم.
در همين ارتباط يك كارشناس ارشد جامعه شناسي شهري، با اشاره به تغيير فضاي فرهنگي حاكم بر مناسبات پيوند زناشويي و خانوادگي، اين نگراني مردم و مسؤولان را كاملاً به جا و منطقي ارزيابي كرده، معتقد است در صورت تغيير نگرش جامعه به مقوله ازدواج و كاسته شدن از توقعات جوانان و بويژه خانواده ها، قطعاً سن ازدواج هم سير نزولي خواهد يافت.
محمدرضا فتحی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا – منطقه مرکزی، افزود: بالارفتن سن ازدواج، يك واقعيت اجتماعي است كه خود، ريشه در ساير پديده هاي اجتماعي دارد و لذا نمي شود به صورت مجرد و تنها به آن نگريست. بخش مهمي از اين واقعيت اما، به فرهنگ حاكم در خانواده ها بازمي گردد كه يگانه مسير خوشبختي فرزندان خويش را در كسب فاكتورهايي چون داشتن مدرك تحصيلي، تمكن مالي و داشتن شغل پُردرآمد مي دانند. طبعاً حصول اين عوامل، به تنهايي سن ازدواج را مدتها به تعويق مي اندازد كه حاصل آن، برآورده نشدن طبيعي ترين نياز ارگانيكي و بيولوژيكي جوانان و بالتبع، تشديد استرسهاي جسمي، روحي و رواني و احتمالاً وقوع بحران عاطفي در آنان و نهايتاً در كل جامعه است.
وي گفت:بر پايه همين استدلال، معتقدم كه اصلي ترين ريشه اين پديده، نحوه اجتماعي كردن افراد در خانواده هاست يعني در چرخه اجتماعي شدن جوانان، توقعاتي در آنها ايجاد مي شود كه برآورده ساختنش، نيازمند گذشت سالهاست. سالهايي كه به سرعت مي گذرد و سن ازدواج را به تعويق مي اندازد، هر چند جامعه نيز به سهم خود، بايد هزينه بالايي را بابت برانگيختن اين توقعات كاذب در جوانان بپردازد. مثلاً يادمان هست كه حتي در سالهاي جنگ، پسري عقد ازدواج مي كرد و به خدمت سربازي مي رفت و عروس نيز دو سال را در التهاب و انتظار مي ماند تا خدمت همسرش تمام شود، ولي حالا كه مملكت كاملاً در صلح و آرامش است، كمتر دختري را مي توان يافت كه حاضر باشد با كسي كه برگه پايان خدمت ندارد ازدواج كند، زيرا نگاه فرهنگي خانواده ها به چنين مقولاتي، عميقاً تغيير كرده است.
اين جامعه شناس تصريح كرد: در همه جوامع، آنچه در فرایند اجتماعی شدن افراد و مخصوصاً جوانان، در اشخاص درو نی و نهادینه می گردد، مفاهیم فرهنگی، نیازها و اهداف جامعه است که بر اثر توافق جمعی و فرهنگ ناظر بر كُنشهاي اجتماعی تعریف شده است.
وي گفت: به اعتقاد دانشمندان علوم اجتماعي، خانواده، مهمترين آژانس اجتماعي شدن افراد است و هنگامی که شخص تابع خانواده قرار گیرد واین نهاد، هماهنگ و بطور صحیح و کامل نقش خود را ایفا کند، شخص، تمامی هنجارهاي مورد وثوق اجتماعي را از اين طريق پذیرفته، آنها را همچون مفاهیم اولیه و تنها راههای ممکن، ملكه ذهني خويش کرده و فقط در قالب آنها حرکت خواهد کرد. بنابر اين، بهترين شيوه كاستن تدريجي از سن ازدواج، ارائه آموزشهاي كافي به خانواده ها و تغيير نگرش آنان است.
فتحي در پايان به خبرنگار ايسنا در ساوه گفت: بالارفتن سن ازدواج، رفته رفته به يك ناهنجاري فراگير در جامعه تبديل مي شود و بهتر است سياستگذاران فرهنگي و اجتماعي، با ارائه برنامه هاي كوتاه و بلند مدت، همه اهرمهاي تربيتي در مدارس و دانشگاهها و ساير ابزارهاي رسانه اي، آموزشي و فرهنگي را به كار گيرند تا اين ناهنجاري، بيش از اين گسترش نيابد زيرا در هنگامه بروز چنين مقولاتي، هيچكس نمي تواند مدعي شود كه از حدوث اين ناهنجاريها آسيب نمي بيند و به عبارت ساده تر ، در دراز مدت، دودش به چشم همه آحاد جامعه خواهد رفت.
در همین ارتباط مهدی چقایی مديركل ثبت احوال استان مركزي اظهار كرد: جمعيت استان مركزي تا سال 1404 يك ميليون و 543 هزار و 324 نفر خواهد شد كه اين تعداد نشان دهنده كاهش جمعيت افراد و رفتن به سوي جامعه ميان سالي است كه در اين راستا مشكلاتي از قبيل مشكلات اقتصادي مي تواند تاثير گذار باشد.
اين مقام مسوول گفت: تعداد ازدواج در 3 ماهه نخست سال جاري در استان 4 هزار و 73 مورد بوده است.