در پی انتشار گزارش روز گذشته خبرگزاری ایسنا با عنوان "فاجعه دیگری در کشاورزی ساوه؛ این بار بالاجبار سرطان میکارند"، شهردار شهر ساوه به تشریح راهکارهای عملی برای توقف و جلوگیری از ادامه این معضل زیست محیطی پرداخت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهرستان ساوه در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: بررسیهای بعمل آمده در منطقه جنوب و جنوب غرب ساوه موسوم به رودابان بیانگر آن است که فاضلابی که از محدوده جنوبی شهر ساوه وارد اراضی کشاورزی میشود حاصل جاری شدن روان آب و آبهای سطحی است.
ابوالفضل شهباز با تاکید بر اینکه طبق قانون، شهرداریها مکلف به جمع آوری و هدایت آب های سطحی هستند، گفت: براساس ماده ۵۵ قانون شهرداریها، مجموعه مدیریت شهری مکلف به ایجاد خیابانها و کوچهها و میدانها و باغهای عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین موضوعه است و وظیفه تنظیف و نگاهداری و تسطیح معابر و انهار عمومی و مجاری آبها و فاضلاب و تنقیه قنوات مربوط به شهر و تأمین آب و روشنایی به وسایل ممکنه را بر عهده دارد.
وی با بیان راهکاری به منظور مدیریت آبهای سطحی که در معابر و خیابان های شهر ساوه جاری شده و پس از تجمیع وارد اراضی کشاورزی منطقه رودابان می شود، اظهار کرد: مجموعه مدیریت شهری میتواند پس از بررسی دقیق دبی فاضلاب و روان آب هایی که در هر منطقه و محدوده شهری تولید میشود، اقدام به تجهیز محله های شهر به دستگاهها و پکیچهای تصفیه فاضلاب کند و با نصب این سیستم در مناطق مختلف شهری متناسب با ظرفیتی که مشخص می شود، اقدام به تصفیه فاضلاب جاری شده کرده و پساب حاصل از آن را برای آبیاری فضای سبز و پارک ها استفاده کند.
مدیر عامل آبفای ساوه افزود: براساس آمار موجود و ثبت شده، شهرستان ساوه جزو کم بارشترین نقاط استان مرکزی به شمار می رود و علت کمبود سرانه فضای سبز شهری محدودیت منابع آبی است، براین اساس تصفیه آبهای سطحی و بهرهبرداری از آن در فضای سبز شهری علاوه بر افزایش سرانه پارکها و فضای سبز میتواند بخشی از کمبود منابع آبی را جبران کند.
وی در ادامه به پوشش شبکه فاضلاب شهری ساوه اشاره کرد و افزود: طبق مطالعات بعمل آمده و با توجه به وسعت شهری، افزون بر ۴۰۰ کیلومتر از شهر ساوه باید تحت پوشش شبکه فاضلاب شهری قرار گیرد و متناسب با اعتبارات سالانه تخصیصی اجرای شبکه در دستور کار شرکت آبفای ساوه است.
شهباز از اجرای حدود ۱۲۰ کیلومتر شبکه فاضلاب شهری در ساوه خبر داد و افزود: با اجرای این شبکه بخشی از مناطق شهری تحت پوشش سیستم جمع آوری فاضلاب شهری قرار گرفته است.
وی افزود: در حال حاضر افزون بر ۲۵ درصد شهر ساوه تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب قرار گرفته است و از نظر تعداد اشتراک افزون بر ۱۵ درصد را شامل می شود و طبق برنامه زمان بندی سالانه بیش از ۱۰ درصد متناسب با اعتبارات تخصیصی تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب قرار می گیرند.
وی به خروجی ۵۰ لیتر در ثانیه تصفیه خانه فاضلاب شهر ساوه اشاره کرد و گفت: مناطقی نظیر شهرک علوی، خیابان استاد مطهری، خیابان امیر کبیر و بلوار سپاه از جمله نقاطی از شهر هستند که تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب قرار گرفته اند و قطعا مناطق دیگر طبق برنامه زمانبندی به صورت متوالی تحت پوشش شبکه فاضلاب قرار خواهند گرفت.
مدیر عامل آبفای ساوه در خصوص رهاسازی پساب خانگی در جنوب شهر ساوه و جاری شدن آن در اراضی کشاورزی رودابان نیز گفت: اعلام نظر در خصوص این ادعا منوط به بررسی کارشناسانه و مطالعه دقیق است و شرکت آب و فاضلاب ساوه آمادگی دارد تا با سایر مراجع ذیربط و متولیان امر این موضوع را بررسی و اعلام نظر دقیق کند.
وی بیان کرد: براساس قانون دستگاه متولی برخورد قانونی با افرادی که اقدام به رهاسازی پساب خانگی در معابر و خیابانها میکنند عهده شهرداری و دانشکده علوم پزشکی است و پس از صدور اخطار به مشترکین برای جلوگیری از این اقدام غیرقانونی در صورت تداوم از شرکت آبفا درخواست می شود تا نسبت به قطع اشتراک آب خانگی اقدام شود.
شهباز با اشاره به اینکه ۱۰۰ درصد منطقه جنوب و جنوب غرب ساوه به ویژه شهرک شهیدچمران (حاج بلوک) تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب شهری قرار گرفته است و پساب خانگی این منطقه وارد شبکه جمع آوری میشود و اینکه گفته میشود ساکنین این محله از ورود پساب خانگی به شبکه فاضلاب جلوگیری بعمل آورده و اقدام به رهاسازی در معابر و خیابانها میکنند، ادعای درستی نیست. چرا که دلیلی وجود ندارد که یک واحد مسکونی که تحت پوشش شبکه جمع آوری فاضلاب قرار گرفته است اقدام به رهاسازی آن در کوچه و خیابان کند.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد تشکیل اکیپ هایی متشکل از شهرداری، دانشکده علوم پزشکی، شرکت آب و فاضلاب، محیط زیست و ... به منظور بازدید و بررسی اینکه فاضلاب جاری شده در جویها و کانالها از چه نوعی است می تواند منجر به تصمیم گیری صحیح و اتخاذ راهکار برای مدیریت و برخورد قانونی با متخلفین شود.
مدیر عامل آبفای ساوه در خصوص پذیرش آبهای سطحی و روان آبها در تصفیه خانه فاضلاب شهر ساوه نیز گفت: از آنجاکه درصد آلایندگی روان آبها و آبهای سطحی به دلیل ترکیب با مواد نفتی، روغنی، آسفالت معابر، تردد خودروها و ... بسیار بالاست، و از طرفی در هنگام بارشها حجم روان آبها به یکباره افزایش پیدا میکند، هدایت فاضلاب شهری ناشی از تجمیع آب های سطحی به تصفیه خانه ساوه موجب ایجاد شوک خواهد شد و تصفیه خانه قابلیت تصفیه این حجم فاضلاب با درصد آلایندگی بسیار بالا را ندارد.
وی تصریح کرد: به دلیل کیفیت پائین آبهای سطحی که از آلایندگی بالایی برخوردار هستند قطعا کیفیت پساب خروجی نیز بسیار پائین خواهد بود به همین دلیل یکی از مفاد قراردادی که در هنگام واگذاری انشعاب فاضلاب توسط شرکت آب و فاضلاب با مشترکین منعقد میشود، جلوگیری از ورود آب باران به شبکه جمع آوری فاضلاب است.
شهباز تاکید کرد: براین اساس امکان ورود مستقیم آب های سطحی به تصفیه خانه فاضلاب وجود ندارد و چنانچه مجموعه مدیریت شهری بخواهد از سیستم تصفیهخانه برای تصفیه فاضلاب شهری بهره برداری کند باید قبل از ورود آب های سطحی اقدام به پیش تصفیه کند و با کاهش درصد آلایندگی و نرمال شدن غلظت آلایندگی و مدیریت حجم ورودی از مزیت تصفیه خانه استفاده و پساب تولیدی مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد استفاده از پکیچهای تصفیهای در هر محله متناسب با حجم فاضلاب جاری شده و دبی خروجی بهترین راهکار برای تصفیه آبهای سطحی و بهرهمندی از پساب تولیدی پایدار خواهد شد