جمعه 2 آذر 1403 | Friday 22 November 2024

با ابلاغ مصوبه بانک مرکزی به منظور اعطای تسهیلات اعتباری برای جبران خسارت وارده به باغات سرمازده ساوه، شرایط اعطای این تسهیلات با تعیین سقف برای آن، تغییر یافت.

به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، سال 1395 یادآور خاطره تلخ سرمازدگی سال 1386 برای باغداران ساوه بود، بنا بر اعلام مدیر جهاد کشاورزی ساوه سرمازدگی سال گذشته منجر به بروز خسارت در حدود 90 درصد از باغات انار ساوه شد و از مجموع 11 هزار هکتار باغات انار ساوه حدود 9 هزار و 800 هکتار آن از بین رفت.

در همین رابطه " حسن شریفی" مدیر جهاد کشاورزی ساوه پیشتر به ایسنا گفته بود که با وقوع این پدیده و خسارت میلیاردی که به باغات وارد شد، جلسات متعددی با حضور مقامات استانی و کشوری برگزار شد که نهایتا با پیگیری نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی، استاندار مرکزی و فرماندار ساوه از سوی دفتر مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، مساعدت لازم در خصوص جبران خسارت باغداران صورت گرفت .

وی گفته بود: این سیاست حمایتی در قالب اختصاص 700 میلیارد ریال تسهیلات بانکی ارزان‌قیمت برای جبران خسارات ناشی از سرمازدگی به بخش کشاورزی استان مرکزی و استمهال سه ساله تسهیلات سررسید شده خسارت‌دیدگان مذکور است که به تصویب هیئت وزیران رسیده است .

وی در ادامه با اشاره به حمایت صندوق بیمه نیز گفته بود: صندوق بیمه نیز متعهد شده است در صورت تامین اعتبار از سوی دولت برای هر هکتار باغ آسیب دیده از سرما مبلغ سه میلیون و 200 هزار تومان غرامت پرداخت کند به شرط آنکه باغدارانی که طی سه سال گذشته به صورت متوالی اقدام به بیمه باغات خود کرده‌اند تا پایان دی ماه سال 95 اقدام به تمدید بیمه باغات خود کرده باشند .

شریفی با اشاره به مصوبه دولت در خصوص اعطای تسهیلات گفته بود که با پیگیری‌های نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی، مبلغ این تسهیلات حدود 6تا 7 میلیون تومان برای هر هکتار با کارمزد 10 درصد و بازپرداخت 7 الی 10 ساله است که از طرف بانک عامل به باغداران پرداخت خواهد شد و هم‌اکنون در انتظار اعلام بانک‌های عامل هستیم .

به گزارش ایسنا، آنچه موجب تنظیم این گزارش شد، کاهش میزان تسهیلات اعطائی و تعیین سقفی است که برای آن صورت گرفته است و به گفته مسئولان بانک کشاورزی با ابلاغ دستورالعمل از سوی بانک مرکزی به بانک عامل برای اعطای تسهیلات سقف تعیین شده است.

اعطای سقف تسهیلات به میزان 150 میلیون ریال موجب گلایه و نارضایتی باغداران شهرستان ساوه شده است. " حمید غریبی" باغدار اهل روستای یل‌آباد از توابع بخش مرکزی که باغ 55 هکتاری او بین روستای یل‌آباد و قردین قرار دارد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: برای هر هکتار باغ سرمازده خود حدود 800 هزار تومان هزینه کف‌بر کردن پرداخت کردم که تامین این مبلغ برایم بسیار دشوار و سخت بود، اما امیدوار بودم که با اعطای تسهیلات می‌توانم هزینه صرف شده را تامین کنم.

وی ادامه داد: پس از وقوع سرمازدگی در سال گذشته در دی ماه سال 95 و در پی اعلام جهادکشاورزی مبنی بر اختصاص اعتبار به صورت وام به این اداره مراجعه کرده و تشکیل پرونده دادم.

غریبی گفت: با گذشت 6 ماه از تشکیل پرونده برای اعطای وام با وجود اینکه وعده داده شده بود که تا پایان سال گذشته وام پرداخت خواهد شد این مهم تاکنون عملیاتی نشد، اما چند روز پیش از جهاد کشاورزی اعلام کردند که برای راستی‌آزمایی در خصوص وسعت هکتار باغ اسیب دیده باید برای هر هکتار عملیات جی‌پی‌اس برای ثبت هکتار واقعی باغ به منظور اعطای تسهیلات واریز مبلغ 25 هزار تومان به ازای هر هکتار انجام شود.

وی بیان کرد: براین اساس مبلغ یک میلیون و 400 هزار تومان برای 55 هکتار باغ جهت انجام عملیات جی‌پی‌اس به حساب جهاد کشاورزی واریز کردیم تا پس از انجام این کار برای هر هکتار باغ مبلغ هفت میلیون وام دریافت کنیم.

این باغدار ساوجی در ادامه با اظهار تعجب از تعیین سقف وام اظهار کرد: این میزان وام به هیچ وجه معقول نیست و در نظر گرفتن 15 میلیون تومان برای 55 هکتار باغ چه توجیهی می تواند داشته باشد.

وی گفت: این میزان وام برای باغات یک تا سه هکتاری کافی است و به هیچ وجه برای باغات با وسعت بالا ارزش مادی ندارد و هیچ عقل سلیمی این موضوع را نمی‌پذیرد.

غریبی بیان کرد: از مسئولان جهاد کشاورزی ساوه درخواست دارم که هزینه انجام جی‌پی‌اس را به بنده عودت دهند و انصراف خود را از دریافت وام اعلام می‌کنم.

GPS در حال انجام است/ وام 15 میلیونی کفایت نمی کند

مدیرجهاد کشاورزی ساوه نیز گفت: تشکیل پرونده برای 6400 باغدار متقاضی تسهیلات سرمازدگی باغات انجام و به بانک کشاورزی ارسال شده است.

حسن شریفی بیان کرد: با ابلاغ دستورالعمل از سوی بانک کشاورزی عملیات جی‌پی‌اس هم اکنون منطقه‌به‌منطقه و روستا‌به‌روستا در حال انجام است و مدارک تکمیلی به زودی به بانک ارسال خواهد شد و به صورت نوبتی وام در نظر گرفته شده از سوی بانک مرکزی پرداخت خواهد شد.

وی در خصوص تعیین سقف برای تسهیلات نیز گفت: این میزان تسهیلات برای باغات با هکتار بالا کافی نیست و امیدواریم شورای مدیریت بحران استان مرکزی در این خصوص تصمیم‌گیری کند.

بانک کشاورزی هم خواستار برداشته شدن سقف 15 میلیونی است

معاون اعتبارات و بانکداری شرکتی بانک کشاورزی استان مرکزی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به ابلاغ دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات به باغات خسارت دیده از 11 تیرماه سال جاری اظهار کرد: در بند دوم این دستور‌العمل آمده است که میزان تسهیلات اعطایی به باغداران باید بر اساس نوع فعالیت از سوی شورای هماهنگی مدیریت بحران استان مرکزی تعیین شود.

محمودرضا اخوان ملایری، با اشاره به ارسال نزدیک به 6500 پرونده متقاضی دریافت تسهیلات خسارت سرمازدگی از سوی جهاد کشاورزی به بانک کشاورزی اظهار کرد: بانک مرکزی در ابلاغ این دستورالعمل سقف پرداخت تسهیلات را 150 میلیون ریال منظور کرده است که به نظر می رسد برای باغات بیش از 10 هکتار کافی نبوده و دردی را دوا نخواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه تخصیص این میزان وام برای باغات کمتر از پنج هکتار کافی است، افزود: نرخ سود این تسهیلات برابر با ابلاغ شورای پول و اعتبار 18 درصد است که باغداران تنها 10 درصد آن را در یک پروسه 10 ساله بازپرداخت خواهند کرد.

اخوان ملایری در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اینکه راهکاری برای افزایش اعتبارات و برداشته شدن سقف اعلامی وجود خواهد داشت یا نه، گفت: مدیریت بانک کشاورزی استان مرکزی به همین منظور با تنظیم نامه ای به انضمام دستورالعمل صادره از سوی بانک مرکزی و ارسال آن به معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی و شورای هماهنگی مدیریت بحران استان خواستار برداشت سقف وام در نظر گرفته شده و تعیین تکلیف در خصوص بند دوم این دستورالعمل شده است.

وی بیان کرد: با تعیین تکلیف از سوی معاون استاندار و شورای هماهنگی مدیریت بحران استان با معرفی از سوی جهاد کشاورزی دستور اعطای تسهیلات به شعب استان ابلاغ و مرحله به مرحله اعطا خواهد شد.

سقف برداشته خواهد شد/هزینه جی‌پی‌اس کاهش می یابد

به گزارش ایسنا، محمدرضا منصوری نماینده ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز در اینباره اظهار کرد: براساس پیگیری‌های انجام شده قول دادند که محدودیتی در خصوص اعطای وام وجود نداشته باشد و در آخرین تماسی که با مدیرکل جهاد کشاورزی داشتم و براساس قولی که داده اند این محدودیت برداشته می شود.

وی با تاکید براینکه به احتمال 99 درصد سقف 15 میلیونی برداشته خواهد شد، اظهار کرد: در غیر این صورت، موضوع را پیگیری خواهم کرد.

وی در خصوص هزینه جی‌پی‌اس نیز گفت: در جلسه‌ای که روز گذشته با مدیرکل جهاد کشاورزی داشتیم قرار شد هزینه این اقدام نیز برای هکتارهای بالا کاهش پیدا کند. براین اساس بررسی‌های لازم انجام خواهد شد تا به ازای هر هکتار 15 هزار تومان یا کمتر در نظر گرفته شود.

وی خاطرنشان کرد: مابه التفاوت هزینه 25 هزار تومانی که باغداران به ازای هر هکتار جی‌پی‌اس پرداخت کرده اند، به آنان بازگردانده می شود.

به گزارش ایسنا، کاهش میزان تسهیلات و تعیین سقف برای اعطای آن موجب بروز نگرانی‌هایی بین باغداران شده و انگیزه آنان را برای تولید انار کاهش خواهد داد و رفته رفته با این کاهش انگیزه شاهد خدشه‌دار شدن برند شهرستان ساوه با نام انار خواهیم بود. موضوعی که در گزارش‌های مکرر ایسنا در طول حدود هشت ماه از بروز سرمازدگی باغات انار بدان پرداخته شده است.

انتظار جدی باغداران این است که با یک تعامل بین بخشی و پیگیری از سوی مسئولان دولتی به ویژه همگرایی بین مجلس و دولت و تبیین حساسیت خاصی که در این شهرستان برای زنده نگه داشتن نام انار به عنوان قطب تولید انار در جهان مطرح است، شاهد اعمال سیاست‌های حمایتی و برداشتن سقف تسهیلات باشیم تا با بهبود وضعیت منابع آبی در شهرستان ساوه نسبت به هفت سال گذشته، انگیزه و اشتیاق باغداران برای تولید یاقوت سرخ جهان در سایه حمایت‌های بین بخشی دو چندان شده و انار ساوه جای خود را به محصولات دیگری نظیر، پسته، زعفران، میوه‌های سردرختی و انگور و ... که نسبت به این درخت مقاوم‌تر هستند ندهد. گرچه تولید این محصولات در ساوه هم به اندازه توان و بضاعت کشاورزان ضروری است و توسعه اقتصادی شهرستان را رقم خواهد زد، اما به قول معروف هر گلی بویی دارد و جهان ساوه را به نام انارش می‌شناسد.

ذکر این نکته نیز ضروری است که با آغاز فصل تابستان بسیاری از درختانی که کف‌بر شدند رویش مجدد خود را آغاز کرده اند و با رحمت الهی ظرف سه یا چهار سال آینده به بار نشسته و دوباره انار خواهند داد، اما هنوز بسیاری از باغات به دلیل عدم توانایی مالی باغداران کف‌بر نشده‌اند و همچنان درختان خشک شده در طبیعت تابستانی این منطقه تصاویر دلخراشی را از خود بر جای گذاشتند که این تصاویر ضمیمه این گزارش شده است و امیدواریم با تخصیص اعتبار لازم کار کف‌بری این درختان نیز انجام شود و با کمی تاخیر نسبت به سایر درختانی که از قبل کف‌بر شدند؛ شاهد رویش مجدد آنها نیز باشیم.

گزارش از : علی فرقانی- ایسنا منطقه مرکزی

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group