جمعه 2 آذر 1403 | Friday 22 November 2024

از جمله مشکلات مصدومان تصادفی تامین هزینه‌های درمانی ناشی از آسیب دیدن آنها در سوانح رانندگی درون‌شهری و برون‌شهری بود که با صدور بخشنامه‌ای با عنوان رایگان بودن هزینه‌های خدمات مصدومان تصادفی در بیمارستان‌ها و ابلاغ آن به تمامی بیمارستان‌ها این مشکل رفع شد.

براین اساس طبق برنامه چهارم و پنجم توسعه هزینه درمان مصدومان سوانح و حوادث ترافیکی رایگان اعلام شد و وزارت بهداشت از سال ۸۴ طبق یک برنامه منسجم، خدمات درمانی رایگان را به مصدومان حوادث ترافیکی ارائه کرد، منوط به اینکه یکی از سه مدرک شامل فرم اورژانس، کروکی پلیس و در نهایت نامه مراجع قضایی در پرونده مصدوم وجود داشته باشد.

به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، پس از ابلاغ این قانون مقامات وزارت بهداشت در مصاحبه‌های خبری اعلام کردند که بیمارستان‌های دولتی باید مصدومان تصادفات شهری و جاده‌ای را بدون نوبت و بصورت رایگان پذیرش و درمان کنند، در غیر اینصورت متخلف شناخته می‌شوند.

گرچه این اقدام ارزشمند در دولت قبل شکل گرفت، اما در دولت یازدهم نیز بر این امر تاکید شد و از زمان ابلاغ بخشنامه‌ای که در اواخر سال 94 به تمام بیمارستان‌ها ارائه شد باید خدمات بیمارستای برای مصدومان ترافیکی در تصادفات بدون کروکی پلیس و فقط با داشتن فرم 115 اورژانس رایگان باشد.

براساس ماده یک دستورالعمل اجرایی ویژه مصدومین حوادث ترافیکی که در قالب بخشنامه‌ای در سال 94 به تمامی بیمارستان‌های کشور ابلاغ شد، تاکید شده است که در اجرای مفاد ماده 92 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی،‌اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران کلیه بیمارستان‌های عمومی، ‌تخصصی و مراکز درمانی دولتی و غیردولتی موظفند نسبت به پذیرش، درمان فوری و بدون قید و شرط مصدومین حوادث رانندگی اعم از سرپایی و بستری اقدام کنند.

در تبصره‌ای از این ماده آمده است، مصدوم در این دستورالعمل به فردی اطلاق می‌گردد که در اثر حوادث و سوانح رانندگی با وسایل نقلیه موتوری به خدمات تشخیصی و درمانی مرتبط با آسیب ایجاد شده نیاز پیدا می‌کند .

در بند هشتم ماده 10 فرآیند اجرایی این بخشنامه نیز آمده است در صورت بروز هر گونه اختلاف نظر فی مابین سازمان‌های بیمه‌گر پایه و بیمارستان‌های دولتی و غیردولتی در خصوص اجرای هر یک از مفاد این دستورالعمل مراتب در کمیته حل اختلاف بررسی و مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.

به گزارش ایسنا، آنچه موجب تهیه و انتشار این گزارش شد، صدور بخشنامه جدیدی از سوی معاونت درمان وزارت بهداشت با موضوع تعرفه بیماران حوادث ترافیکی در مراکز عمومی غیردولتی است. آنجا که معاون اجرایی معاونت درمان وزارت بهداشت در نامه‌ای اعلام کرده است براساس بند(ب) ماده 37 قانون برنامه پنجم توسعه و همچنین با توجه به اعتبارات تخصیصی به وزارت متبوع، پرداخت هزینه بیماران تصادفی صرفا براساس تعرفه مصوب بخش دولتی است.

در ادامه این دستورالعمل آمده است: مراکز پذیرش‌کننده مجروحین مجاز به دریافت مابه‌التفاوت تعرفه مصوب عمومی غیردولتی با تعرفه‌های دولتی از بیماران تصادفی خواهند بود و در صورت عدم بضاعت مالی بیماران این مراکز مکلفند بیماران را جهت درمان به مراکز دولتی با هماهنگی ستاد هدایت درمان منتقل کنند.

با ابلاغ این دستورالعمل در تیرماه سال جاری و اجرای آن طی چند روز اخیر در مراکز درمانی نظیر بیمارستان‌های سازمان تامین اجتماعی موجبات نارضایتی شهروندان و عدم هماهنگی در رسیدگی به حال بیماران تصادفی ایجاد شده است تا آنجا که رنجی بالاتر از رنج جراحات ناشی از تصادف بر تن این بیماران نشسته و برخی از آنان به دلیل گرفتاری‌های اقتصادی و تنگناهای مالی قادر به تامین هزینه بیمارستانی نیستند.

از طرفی با اجرای طرح تحول نظام سلامت از اردیبهشت ماه سال 1393 به همت دولت تدبیر و امید و تاکید رهبری معظم انقلاب مبنی بر اینکه بیمار جز رنج و درد بیماری نباید رنج و فکر دیگری داشته باشد، بارقه امیدی در دل بیماران افتاد و سیاست‌های حمایتی دولت در حوزه سلامت رضایتمندی بیش از 80 درصدی مردم را براساس اعلام مقامات وزارت بهداشت در پی داشت.

اما ظاهرا در ادامه اجرای قانون رایگان بودن هزینه درمان بیماران تصادفی و نیز با اجرای طرح تحول نظام سلامت، اختلاف نظری که بین وزارت بهداشت و سازمان تامین اجتماعی بوجود آمد موجب شده است که قطار رایگان بودن درمان بیماران تصادفی از ریل خود خارج و به دلیل عدم توانایی مالی بخشی از بیماران تصادفی مشکلات عدیده‌ای برای آنان بوجود آید.

بلاتکلیفی مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی در انتقال بیماران تصادفی به بیمارستان‌های تامین اجتماعی و نیز نارضایتی مردم از این سیاست نادرست وزارت بهداشت موجب شده تا پای خبرنگار ایسنا برای تهیه این گزارش به بیمارستان تامین اجتماعی شهید چمران ساوه باز شود و در بازدیدی میدانی از این مرکز درمانی پای صحبت‌های مردم و مدیریت این بیمارستان بنشیند.

وقتی با مدیریت بیمارستان برای بررسی موضوع تماس تلفنی گرفتیم وی با روی باز خواستار حضور خبرنگار ایسنا در بیمارستان تامین اجتماعی شهید چمران ساوه شد. با مراجعه به بیمارستان و حضور در بخش‌های مختلف پای درد دل بیماران و کارکنان این مرکز درمانی نشستیم.

عدم هماهنگی بین اورژانس و بلاتکلیفی پرسنل آن در اعزام بیماران تصادفی به مرکز درمانی، ناتوانی در پرداخت هزینه‌های بیمارستانی بیماران سوانح ترافیکی، ایجاد تنش بین مصدومان و خانواده‌های آنان با کارکنان بیمارستان به علت قانع نشدن آنان از بخشنامه دولت در خصوص رایگان نبودن هزینه خدمات در این نوع بیمارستان‌ها و نهایتا ترک بیمارستان توسط مصدومان تصادفی بدون پرداخت هزینه‌های درمان از جمله مواردی بود که توسط بیماران و کارکنان مطرح شد.

از دیگر سوی یکی از وظایف اورژانس 115 تریاژ بیمار است، لذا تکنسین اورژانس وقتی به صحنه تصادف اعزام می‌شود در بررسی‌های اولیه وقتی مشاهده کرد که بیماری از ناحیه مغز مصدوم شده است باید وی را به بیمارستانی اعزام کند که اولا مشمول دریافت خدمات رایگان بوده و ثانیا مجهز به امکانات و تجهیزات پزشکی مطابق با نوع مصدومیت بیمار باشد.

ارائه خدمات به بیماران حوادث ترافیکی به اخذ ودیعه موکول نمی شود/لزوم پرداخت مابه‌التفاوت تعرفه دولتی و غیردولتی

در همین رابطه مدیر بیمارستان تامین اجتماعی شهید چمران با اشاره به اینکه با وجود اعلام دستورالعمل وزارت بهداشت، این مرکز درمانی خود را ملزم به اجرای قانون دانسته و هیچگاه از پذیرش بیماران تصادفی امتناع نکرده است؛ گفت: با انتقال مصدومان به این بیمارستان خدمات اورژانسی برای نجات جان بیمار در راستای حفظ کرامت انسانی عنوان شده در قانون الزام انجام و در صورت مطلوب شدن حال عمومی بیمار به منظور برخورداری از هزینه درمان رایگان که در قانون آمده است جهت ادامه درمان به بیمارستان دولتی اعزام می‌شود.

"محمدتقی صفری" با اشاره به اینکه براساس قانون، دانشگاه‌ علوم پزشکی متولی اصلی بیماران تصادفی است، اظهار کرد: براساس نیاز شهرستان و احیانا تکمیل شدن تخت‌های بستری در تنها بیمارستان دولتی شهرستان ساوه براساس رسالت پزشکی و به منظور رفاه حال شهروندان آمادگی پذیرش همه بیماران چه تصادفی و چه غیرتصادفی را داریم، اما با ابلاغ دستورالعمل جدید که اجرای آن را از چند روز قبل آغاز کردیم طبق قانون مکلف به دریافت مابه‌التفاوت تعرفه دولتی از غیردولتی از بیماران تصادفی هستیم.

وی در ادامه به تشریح مصوبه هیئت وزیران در این خصوص پرداخت و گفت: تعرفه‌های پزشکی بخش عمومی غیردولتی از طریق بخشنامه‌ای در مورخ 27 دی ماه 1394 از طرف مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به مراکز تابعه ابلاغ شده و از ابتدای سال جاری لازم‌الاجراست.

به گفته صفری، با صدور نامه‌ای از سوی معاون اجرایی معاونت درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام ‌شد که پرداخت هزینه‌های بیماران تصادفی صرفا براساس تعرفه مصوب دولتی است و پذیرش کننده مجروحین، مجاز به دریافت مابه‌التفاوت تعرفه مصوب غیردولتی و تعرفه‌های دولتی از بیماران تصادفی خواهند بود و رونوشت نامه نیز از سوی دانشکده علوم پزشکی به این مرکز ارسال شده است.

وی ادامه داد: با عنایت به دستورالعمل‌های یاد شده این بیمارستان جهت رعایت قوانین و مقررات ابلاغ شده و به منظور جلوگیری از هرگونه کوتاهی در امر خدمت‌رسانی به بیماران و مصدومین حوادث ترافیکی، طی یک دستور اداری به واحدهای اورژانس، پذیرش و حسابداری ابلاغ کرد که ارائه خدمات درمانی به بیماران حوادث ترافیکی را موکول به اخذ ودیعه یا وجه از بیماران نکنند.

مدیر بیمارستان تامین اجتماعی شهید چمران ساوه تصریح کرد: این مرکز کما فی‌السابق بیماران و مصدومین سوانح و حوادث ترافیکی را بدون اخذ ودیعه یا وجه پذیرش و درمان می‌کند، لیکن مصدومین مذکور پس از درمان می‌بایست مابه‌التفاوت تعرفه دولتی با تعرفه غیردولتی را براساس ضوابط اعلام شده به بیمارستان پرداخت کنند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه دانشگاه‌های علوم پزشکی از اعتبار لازم برای درمان بیماران تصادفی برخوردار هستند، به عنوان یک راهکار پیشنهادی از مسئولان شهرستانی خواست تا با تشکیل جلسه مشترکی به ریاست فرماندار و با حضور رئیس دانشکده علوم پزشکی، معاونت درمان سازمان تامین اجتماعی استان مرکزی، مدیریت بیمارستان تامین اجتماعی نسبت به پرداخت مابه‌التفاوت تعرفه دولتی با غیردولتی از سوی دانشکده علوم پزشکی به بیمارستان شهید چمران در خصوص درمان بیماران تصادفی که توسط اورژانس 115 به این مرکز اعزام می‌شوند اقدام کنند.

این طرح در کل کشور عملیاتی شده است

در همین رابطه مدیر درمان تامین اجتماعی استان مرکزی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه در گذشته تعرفه‌ها دولتی بود و معاونت درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی نسبت به پرداخت آن اقدام می‌کردند، گفت: از سال قبل تعرفه‌های بیمارستان‌هایی که وابسته به نهادهای غیردولتی مانند تامین اجتماعی، نیروهای مسلح، بنیاد و ... به صورت غیردولتی توسط دولت به تصویب رسید.

"بابک عدلی" افزود: با ابلاغ این مصوبه دولت، وزارت بهداشت نیز طبق تعهد قبلی اعلام کرد که فقط تعرفه دولتی را پرداخت می‌کند و نهایتا در کل کشور مابه‌التفاوت تعرفه دولتی و غیردولتی در این بیمارستان‌ها از بیمار دریافت می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه دریافت این هزینه فقط مشمول بیمارانی است که بیمه سلامت یا سایر بیمه‌ها به جز تامین اجتماعی هستند، گفت: سازمان تامین اجتماعی یک نهاد عمومی غیردولتی است و با دریافت حق بیمه از بیمه‌گذاران چرخش دارد، از این رو ضمن ارائه خدمات رایگان به تمامی بیمه‌شدگان این سازمان برای سایر بیمه‌ها نیز در بسیاری از موارد نه تنها کسب درآمد ندارد بلکه هزینه هم می‌کند.

این مقام مسئول در سازمان تامین اجتماعی استان مرکزی با اشاره به اینکه این مصوبه از سوی دولت ابلاغ شده است، تصریح کرد: اجرای این مصوبه دستور ابلاغی از سوی سازمان تامین اجتماعی نیست و در سراسر کشور عملیاتی شده است.

وی در خصوص پرداخت مابه‌التفاوت تعرفه توسط دانشگاه علوم پزشکی در هر شهرستانی نیز گفت: مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اگر اختیار انجام این کار را داشته باشند می‌توانند این تفاوت تعرفه‌ای را پرداخت کنند تا برای تمامی بیمه‌ها ارائه خدمات رایگان باشند، البته اصل موضوع به وزارت بهداشت بر می‌گردد و باید معاونت درمان این راهکار را بپذیرد.

عدلی همچنین با اشاره به ارتقای هتلینگ بیمارستان تامین اجتماعی شهید چمران ساوه گفت: افزایش تخت بستری، ارتقای هتلینگ و احداث ساختمان اورژانس جدید برای بیمارستان شهید چمران پیش‌بینی شده است و این بیمارستان آماده ارائه خدمات بهینه درمانی به مردم است.

مشکل قابل رفع است/تصمیم گیری با وزارت بهداشت است  

رئیس دانشکده علوم پزشکی ساوه نیز در خصوص راهکار پیشنهادی بیمارستان تامین اجتماعی با اشاره به دغدغه‌ای که در جلسات اخیر برای برطرف شدن این مشکل مطرح شده است، گفت: دانشکده علوم پزشکی در تخصیص اعتبار به منظور تامین تفاوت تعرفه‌ای مشکلی ندارد و مشکل اساسی در نحوه پرداخت است چون اختیاری در این خصوص نداریم.

"جلیل کوهپایه زاده" با تاکید بر اینکه دانشکده علوم پزشکی به شخصه برای تامین اعتبار اختیار ندارد، افزود: عملیاتی شدن این راهکار به وزارت بهداشت بر می‌گردد و ما خودسرانه نمی‌توانیم اقدام کنیم بلکه این مهم منوط به دستورالعمل ابلاغی از سوی وزارتخانه است.

وی با اشاره به نظر  مساعد وزارت بهداشت مبنی بر برطرف کردن این مشکل سراسری اظهار کرد: وزارت بهداشت با عنایت به اینکه سازمان تامین اجتماعی را یک نهاد نزدیک به دولت و از بدنه دولت می‌داند چرا که فعالیت آن تحت مدیریت وزارت رفاه است، در جلسات متعددی به دنبال ارائه راهکار مناسبی با انجام محاسبات و جمع‌بندی لازم بوده تا مشکلی در درمان رایگان بیماران ترافیکی بوجود نیاید.

کوهپایه‌زاده گفت: این مشکل که به عنوان یک مشکل اساسی در سراسر کشور مطرح است با تمهیدات وزارت بهداشت و تعامل با سازمان تامین اجتماعی قطعا برطرف خواهد شد.

به گزارش ایسنا، مسئولان نباید شیرینی اجرای طرح تحول نظام سلامت که یکی از طرح‌های موفق و ارزشمند دولت یازدهم بود را به کام مردم تلخ کنند و با گذشت زمان از اجرای این طرح آن را با چالش مواجه سازند بلکه باید با ارائه راهکارهای عملیاتی به اجرایی شدن تمام اهداف این طرح کمک کنند تا مردم به طور عملی از دستاورد اصلی اجرای این طرح که همانا فارغ شدن از دغدغه درمان است، باشند.

به نظر می‌رسد که تعامل بیشتر و موثر وزارت بهداشت با سازمان تامین اجتماعی بتواند هر چه سریعتر این مشکل پیش روی مردم را از میان بردارد.

گزارش از : علی فرقانی، خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی

 

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group