شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

یک مدرس دانشگاه و کارشناس عالی تعلیم و تربیت به تبیین نقش زیارت در تحول شخصیت معنوی و سبک زندگی انسان پرداخت.

 

علی سعیدی بیان کرد: از آنجاکه انسان موجودی است کمال‌جو به جهت رفع نیازهای ذاتی خود به دنبال اتصال و ارتباط با مرجع و پناهگاهی است که بتواند در مسیر مدارج کمال به آن متصل شود و بدان تأسی جوید.

 

وی بیان کرد: از این رو زیارت معصومین علیهم‌السلام و اولیاء‌الله که به نوعی تقرب جستن به ذات لایزال الهی به واسطه این بزرگواران محسوب می‌شود امری است که می‌تواند در تحول روحی و شخصیت فرد و رشد جامعه اثر گذارد و متناسب با میزان ارتباط و خلوصی که در نزدیک شدن به خداوند موجود است، فرد را دگرگون کند.

 

وی به بیان برخی آثار و فواید زیارات پرداخت و گفت: یکی از آثار و فواید زیارت الگودهی در تمام ابعاد و زوایای زندگی است.

 

به گفته وی در زیارت عاشورا می‌خوانیم: «اللهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد و مماتی ممات محمد و آل محمد » پروردگارا زندگانی مرا(مانند) زندگانی حضرت محمد(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و مردن مرا مردن حضرت محمد(ص) و خاندان پاک و مطهرش قرار ده. اگر کسی این سخنان را خالصانه بگوید و ارتباط روحی و معنوی با پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی و سایر ائمه به ویژه امام حسین(ع) پیدا کنند از آن پس سعی می‌کند مانند آنها مطیع و عاشق خداوند بوده و قلبش را از عشق او لبریز کند، از جز او نهراسد و از فاسدان و ظالمان ترسی به دل راه ندهد و در مقابل آنان سر تعظیم فرود نیاورد.

 

وی گفت: چنین کسی حاضر است برای مبارزه با ظلم فساد و ابتذال و عیاشی و حاکمیت حق و انسان‌های صالح مال و جان و از آن بالاتر آبروی خویش را فدا کند.

 

این مدرس دانشگاه احساس عزت را از آثار و برکات این آئین معنوی برشمرد و افزود: یکی از سجایای برجسته در اولیای الهی عزت‌مندی آن بزرگواران است. عزت حالتی است برای روح که خود را غالب می‌بیند و از چیزی نمی‌هراسد .

 

وی کسب طهارت و پاکی و دوری از گناهان و آلودگی‌ها را نیز در تقویت این مهم ضروری دانست و افزود: در زیارات اهل بیت علیهم‌السلام دو نوع طهارت لازم است که اول طهارت ظاهری مثل غسل و وضو، رعایت نظافت و تمیزی بدن و لباس است چراکه زیارتگاه‌ها محل جلوس ملائک و تسبیح و تمجید خداوند هستند و دوم طهارت درون یا باطن چراکه زیارت آمادگی روح و پاکی و تزکیه نفس و دلی پاک و آرام می‌خواهد.

 

وی رضامندی از حق تعالی را به عنوان دیگر برکت زیارت دانست و افزود: اولیای الهی جلوه کامل همه صفات ممتاز کمال‌اند و زائری که در مقام حب و ارادت به معصومین(ع) در مراقد شریفه آنان حضور می‌یابد به جای جزع و فزع در برابر ناملایمات روزگار و مصائبی که بر او وارد می‌آید به نوعی ملهم به این اثر می‌شود، همچنانکه آن بزرگواران همه وجود خود را به خدامحوری و راضی به رضای او بودن خلاصه کرده بودند.

 

به گفته وی مصداق بارز این تفکر در یکی از مناجات‌های امام حسین(ع) است که می‌فرماید: الهی صبرا قضائک، یا رب لا اله سواک یا غیاث المستغیثین و ... .

 

وی به برخورداری از آرامش روح نیز اشاره کرد و افزود: زیارت مراقد شریف ائمه معصومین(ع) مرهم و التیام‌بخش آلام روح و روان و موجب آرامش روح است؛ (هو الذی انزل السکینه فی قلوب المومنین لیزدادو ایمانا مع ایمانهم)، او کسی است که آرامش را در قلب مومنین قرار می دهد و بر ایمان آنان ایمانی دیگر می افزاید (سوره فتح آیه 4).

 

وی افزود: زیارت حرم شریف حضرت سیدالشهدا علیه السلام از آنجاکه آن حضرت عبد صالح خدا و مطیع محض اوامر الهی و مصداق بارز نفس مطمئنه است، به زائرین آرامش روحی و اطمینان قلبی می‌بخشد .

 

وی ادامه داد: البته ابن نکته نیز مهم و قابل ذکر است که زیارت و توسل به اهل بیت(ع) زمینه‌ساز رفع مشکلات بسیاری از افراد شده و می‌شود.

 

به گفته وی در زمانی که اضطراب و نگرانی و تشویش خاطر یک بیماری فراگیر شده و علیرغم پیشرفت تکنولوژی این روند همواره رو به افزایش دارد تنها زیارت مراقد شریف ائمه(ع) موجب آرامش روح خواهد بود .

 

سعیدی گفت: آلکسیس کارل می‌گوید "در زندگی دانشمندان و قهرمانان و پاکان یک ذخیره تمام‌نشدنی از انرژی معنوی وجود دارد این مردان چون کوه‌هایی در میان دشت بالا کشیده‌اند و به ما نشان می‌دهند که تا کجا می‌توانیم بالا رویم و چقدر هدفی که طبیعتاً شعور انسانی به آن متمایل است عالی است . فقط چنین مردانی می‌توانند برای زندگی درونی ما غذای معنوی مورد نیاز را تهیه کنند".

 

وی بیان کرد: از همین جهت است که در اربعین حسینی که مصادف با 22 آذرماه بود شاهد نمایش و درخشش خیره کننده‌ای از زائران حسینی از ملیت‌های گوناگون بودیم که چشم جهانیان را به خود معطوف ساخت و اینروزها شاهد بیان خاطرات زائران حسینی در خانه‌ها و جمع خانواده‌ها هستیم و گروههای مردمی از اقوام و همسایگان و مردم این مرز و بوم اگر نتوانسته‌اند به زیارت امام حسین(ع) نائل آیند به عشق و شور و شعور حسینی به استقبال زائران کربلای معلی می‌روند و در ثواب‌ها و نتایج زیارت آنها شریک می‌شوند .

 

سعیدی با اشاره به شور و اشتیاق مردم نسبت به زیارت کربلای حسینی و شور و شکوهی که در اجتماع عظیم اربعین ایجاد شد، به نظرات منتقدان چنین حرکت‌هایی نی اشاره کرد و افزود: نه تنها این عزاداری‌ها و رفتن‌ها وقت مردم را نگرفته و هزینه‌ای به آنها تحمیل نمی‌کند بلکه مردم بواسطه عشق و علاقه به ائمه اطهار و امام حسین(ع) برای شرکت در این مجالس و سفرها وقت گذاشته و با افتخار اموال خود را در این راه خرج می‌کنند. آنها حضور در جلسات سیدالشهداء(ع) را توفیق و افتخار می‌دانند و از خداوند می‌خواهند که به آنها شایستگی و لیاقت مصرف کردن اموالشان را در راه دین و احیای این مجالس عنایت فرماید .

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group