پسته که از آن به طلای سبز یاد می شود به عنوان یک محصول صادراتی پر طرفدار نقش بسزایی در افزایش درآمدهای غیر نفتی در تجارت جهانی دارد.
ایران اسلامی تولید کننده و صادر کننده پسته مرغوب در جهان به شمار می رود و این محصول به لحاظ برخورداری از کیفیت بالا دارای مشتریان ویژه ای در بازارهای جهانی است.
استان مرکزی مقام ششم کشور در پرورش باغ های پسته را داراست که بیش از 70 درصد باغ های آن در شهرستان زرندیه واقع شده است.
شهرستان زرندیه با برخورداری از جایگاه دوم استان مرکزی در کشاورزی، یکی از تولیدکنندگان مرغوب پسته در کشور محسوب می شود به نحوی که بخش عظیمی از تولیدات این محصول، سالانه جدای از تامین نیاز بازار به کشورهای آسیایی و اروپایی صادر می شود.
هفت هزار و 530 هکتار باغ پسته در زرندیه وجود دارد که پنج هزار و 400 هکتار آن به صورت متمرکز با سن متوسط 20 سال منطقه ای نوپا و مستعد در تولید پسته محسوب می شود.
یک کارشناس جهاد کشاورزی زرندیه گفت: پسته تولیدی این شهرستان به لحاظ کیفیت بسیار مرغوب بوده و عاری از هر گونه آفتی است.
ˈاحمد کیانˈ افزود: هم اکنون پسته کاران این شهرستان برای توسعه باغ ها و افزایش محصول تولیدی به آب کشاورزی نیاز دارند.
وی اظهار کرد: هدایت باغداران به سمت آبیاری نوین و استفاده بهینه از آب می تواند در این خصوص موثر باشد.
وی با اشاره به این که ارتقای دانش فنی در میان کشاورزان در افزایش تولید پسته این شهرستان موثر است، افزود: راه اندازی پایانه صادرات پسته در زرندیه در رونق و پویایی تولید و صادرات موثر است.
مدیر جهاد کشاورزی زرندیه نیز گفت: هم اکنون هفت هزار و 530 هکتار باغ پسته با ارقام کله قوچی، اکبری، احمد آقایی و اوحدی با عملکرد متوسط دو هزار کیلوگرم بصورت خشک در هر هکتار در این شهرستان وجود دارد.
ˈاحمد قره بیگلوˈ افزود: این امر سبب رونق صادرات شده و عمده محصول پسته استان مرکزی به کشورهای اروپایی، حوزه خلیج فارس، آسیای میانه و شرق آسیا صادر می شود.
وی با اشاره به تولید پسته ارگانیک شهرستان زرندیه در 210 هکتار اظهار کرد: این میزان به عنوان باغ های نمونه در سطح کشور شناخته می شوند که مجوز تولید محصول ارگانیک را از اتحادیه اروپا دریافت کرده است.
وی بیان کرد: هم اکنون 35 پایانه ضبط پسته و یک پایانه صادرات پسته به مساحت 14 هکتار با 15 درصد پیشرفت فیزیکی در این شهرستان در حال اجرا است.
رییس هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی نیز گفت: شهرستان زرندیه یکی از بهترین مناطق کشور برای کشت محصول پسته به شمار می رود که در چند سال اخیر باعث توجه و تمایل کشاورزان به کشت این محصول شده است.
ˈمحمود بارانیˈ با اشاره به این که مهم ترین مشکل پسته کاران زرندیه کم آبی است، افزود: انتقال بخشی از پساب جنوب شهر تهران به زرندیه برای توسعه باغ های پسته این شهرستان در حال پیگیری است.
وی اظهار کرد: شرکت تعاونی هامون سبز از سال های گذشته درخواست انتقال بخشی از پساب جنوب شهر تهران به این منطقه را مطرح کرده و هم اکنون نیز این مهم در حال پیگیری است.
وی افزود: با تحقق این امر و انتقال یک مترمکعب آب در ثانیه از پساب جنوب شهر تهران به دشت سلطان احمدلو زرندیه، تحول عظیمی در این منطقه ایجاد می شود.
نماینده مردم شهرستان های ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مهم ترین مشکل تولید پسته در زرندیه کمبود منابع آبی است که با توجه به خشکسالی های چند سال گذشته مصرف بهینه آب بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد.
ˈشهلا میرگلوبیاتˈ افزود: استفاده از آبیاری نوین در باغ ها می تواند در این خصوص موثر باشد.
وی اظهار کرد: انتقال بخشی از پساب جنوب شهر تهران به شهرستان زرندیه برای آبیاری باغ های پسته پیگیری می شود تا بتواند مشکلات پسته کاران را مرتفع کند.
یک پزشک و استاد دانشگاه آزاد اسلامی ساوه نیز با اشاره به این که پسته حاوی آهن فراوان قابل جذب است، گفت: مصرف این محصول در درمان کم خونی ناشی از فقر آهن بسیار مفید است.
ˈمسعود خالصیˈ افزود: مغز پسته ماده ای نیروزا، سرشار از مواد پروتئینی، چربی ها، ویتامین ها و املاح است.
وی اظهار کرد: مغز پسته دارای 20 درصد پروتئین خالص و بیش از 50 درصد روغن یا چربی مایع است و مقدار ویتامین آن در صد گرم مغز پسته 698 میکرو گرم و میزان کاروتنوئید آن هفت و 13 صدم میکروگرم است.
وی بیان کرد: پسته دارای مقادیری از ویتامین های گروه D و E است و املاح مختلفی از جمله کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، آهن، مس، روی، ازت، گوگرد و فسفر دارد.
خالصی، خواص درمانی پسته را در تقویت قلب، حافظه، معده، درمان اسهال به خصوص از طریق استفاده از پوست سبز پسته، تقویت لثه، درمان جوش های دهان، خوشبویی دهان و درمان ریزش موی سر موثر عنون کرد.
گزارش از : الهام حمید زاده خبرنگار ایرنا