شنبه 3 آذر 1403 | Saturday 23 November 2024

کارشناس ارشد جامعه شناسی گفت: با توجه به افزایش نرخ طلاق در کشور خصوصا شهرستان ساوه و همچنین کاهش ازدواج علیرغم افزایش جمعیت، این مقوله به یکی از معضلات و آسیب‌های اجتماعی در جامعه تبدیل شده است.

الهه شعبانی در میزگرد بررسی دلایل افزایش طلاق در ساوه با اشاره به برخی از دلایل طلاق، افزود: خیانت بین زن و مرد یکی از اصلی‌ترین دلایل رایج برای طلاق است.

 

وی دلیل بروز خیانت را کاهش عشق و علاقه بین زن و مرد عنوان کرد و ادامه داد: خیانت جزو معضلات اصلی ناشی از تهاجم فرهنگی در کشور است که به تازگی بین خانواده‌ها قوت گرفته است.

 

وی خشونت و بدرفتاری بین زن و مرد را از دیگر عوامل طلاق زوجین عنوان کرد و افزود: این امر می‌تواند شامل خشونت روانی و نیز جسمانی باشد و موجب توهین و تحقیر و دشوار شدن شرایط زندگی برای طرفین شود.

 

من جایگزین نامناسبی برای ما!

 

شعبانی عدم تفاهم و ناسازگاری زوجین را از دیگر عوامل طلاق دانست و اظهار کرد: این امر زمانی رخ می‌دهد که زوجین قبل از ازدواج شناخت صحیحی از یکدیگر نداشته و به اجبار خانواده، جامعه و ... ازدواج کرده‌اند، یا در اکثر مواقع به منیت دچار بوده و نتوانسته‌اند در زندگی مشترک با صحبت و گفتگو من را در خود حل کرده و به ما برسند.

 

وی عوامل اقتصادی و مشکلات مالی را از دیگر موارد اصلی طلاق برشمرد و عنوان کرد: از معضلات حاد اجتماعی جامعه، بیکاری یا برکناری از کار و ورشکستگی است که منجر به فقر مالی در خانواده‌ها می‌شود و در برخی موارد اصلی‌ترین دلیل طلاق یا ناسازگاری زوجین است.

 

وی اعتیاد و استفاده از روانگرادان‌ها را از دیگر دلایل افزایش طلاق در بین زوجین عنوان کرد و اظهار داشت: اعتیاد تنها به مواد مخدر سنتی، صنعتی، مشروبات الکلی و روانگردان‌ها تعلق ندارد حتی اعتیاد به قمار، اینترنت، چت، تلفن همراه، فیلم‌های ماهواره‌ای و ... نیز مخرب و خانمان‌سوز است.

 

این کارشناس ارشد جامعه‌شناسی با اشاره به اینکه اختلالات جنسی جزو مهم‌ترین عوامل طلاق بین زوجین است، اظهار داشت: عدم رضایت طرفین از زندگی زناشویی ممکن است منجر به خیانت یا اختلالات روانی و دلسرد شدن از یکدیگر شود.

 

وی در ادامه با اشاره به پیشرفت تکنولوژی و در دسترس بودن فیلم‌های مستهجن و غیراخلاقی در بین جوانان و حتی نوجوانان و کودکان، تصریح کرد: در واقع نمایش این گونه فیلم‌ها نوعی اغراق در روابط جنسی است که منجر به غیر حقیقی شدن و بالا رفتن سطح توقعات زن و مرد از یکدیگر می‌شود.

 

وی با اشاره به اهداف کشورهای غربی، استکبار و دشمنان اسلام و ایران از ساخت، ترویج و انتشار این گونه فیلم‌ها، گفت: هدف اصلی این گونه فیلم‌ها ترویج بی‌بندوباری، تضعیف بنیان خانواده، تزلزل روابط جنسی زن و مرد، ایجاد بلوغ زودرس بین کودکان، نوجوانان و... است.

 

به گفته وی، فقدان ارتباط صحیح بین زوجین، فرزندسالاری و تربیت نادرست فرزندان، برآورده نشدن توقعات یکدیگر، اختلالات روانی، دخالت خانواده‌ها و از بین رفتن عشق بین زوجین از دیگر عوامل مؤثر در افزایش آمار طلاق در جامعه است.

 

پیامدهای طلاق در جامعه

 

شعبانی با اشاره به برخی از پیامدهای طلاق در جامعه، خاطرنشان کرد: علاوه بر اینکه طلاق عملی مکروه، ناپسندیده و بر خلاف سنت و دین اسلام است، فرد طلاق گرفته نیز جایگاه مناسبی در جامعه و بین مردم و حتی خانواده خود ندارد.

 

وی افسردگی، بدبینی، اعتیاد، بزهکاری، روابط نامشروع، فقر مالی، عدم امنیت اجتماعی و شخصی، پریشان خاطری، پرورش کودکان بیمار و افسرده، پایین آمدن اعتماد به نفس و ... را از جمله پیامدهای طلاق عنوان کرد و گفت: به منظور جلوگیری از افزایش طلاق، بهتر است قبل از ازدواج بررسی‌های کارشناسی و روانشناختی انجام شود و فرهنگ‌سازی لازم در این زمینه توسط متولیان امر صورت گیرد.

 

متولیان کاهش طلاق در جامعه چه کسانی هستند؟

 

این کارشناس ارشد جامعه‌شناسی با اشاره به افزایش طلاق در جامعه خصوصا شهرستان ساوه، گفت: پس از بررسی عوامل اصلی طلاق و واکاوی آنها عمده دلیل اصلی ازدیاد طلاق در جامعه تهاجم بی‌فرهنگی یا فرهنگ نادرست در جامعه است.

 

وی با اشاره به اینکه اصلی‌ترین متولی ترویج فرهنگ در جامعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، افزود: متأسفانه این ارگان همیشه یک یا چندین قدم از تهاجم فرهنگی، جرم‌شناسی و وقوع جرم، حربه‌های دشمنان و اهداف آنها عقب بوده و همیشه علاج واقعه پس از وقوع انجام شده است که غالبا نیز موفق نبوده است.

 

شعبانی با اشاره به اینکه ترویج بی‌فرهنگی و تزلزل بنیان خانواده‌ها توسط تعداد کثیری از شبکه‌های ماهواره‌ای با پخش فیلم یا سریال‌های غیر اخلاقی از چندین سال قبل آغاز شده است، اضافه کرد: متأسفانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بسیار دیر پی به اهداف شوم این شبکه‌ های ماهواره‌ای برده و نتوانسته با فرهنگ‌سازی مناسب و شفاف‌سازی اهداف این شبکه‌ها گامی مثبت جهت جلوگیری ترویج بی‌بندوباری بردارد.

 

وی با اشاره به تغییر فرهنگ در شهرستان ساوه، ادامه داد: یکی از دلایل افزایش آمار طلاق در ساوه تغییر فرهنگ توسط مهاجران و دانشجویان در این شهرستان است.

 

این کارشناس ارشد حقوق زنان با اشاره به صنعتی بودن شهرستان، جذب نیروهای کار از استان‌های همجوار، تأسیس و گسترش دانشگاه‌های متعدد و جذب کثیری از دانشجویان غیربومی، اظهار داشت: ناشناس بودن این افراد، نداشتن آشنا و قوم و خویش در این شهرستان و بعضا داشتن زمینه‌های بی‌بندوباری و تهاجم فرهنگی در آنها موجب شد که در این راستا زمینه مساعدتری برای جولان دادن پیدا کنند.

 

وی ادامه داد: متأسفانه این معضل جزو مواردی بود که اداره فرهنگ و ارشاد در آن ورود نکرد یا نتوانست فرهنگ‌سازی درستی انجام دهد.

 

وی عملکرد ستاد امر به معروف و نهی از منکر، حوزه فرهنگی شهرداری و شواری اسلامی شهر، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه فرهنگی و آموزشی ناجا و رسانه‌ها خصوصا صدا و سیما را در زمینه مقابله با ترویج بی‌بندوباری ضعیف عنوان کرد و افزود: پس از واکاوی عملکرد اکثر متولیان امر، در می‌یابیم که عمدتا به جای حل مسئله سعی در پاک کردن صورت مسئله داشتند.

 

ارسال پارازیت مردم را از ماهواره دور نمی‌کند!

 

این کارشناس ارشد جامعه‌شناسی توضیح داد: بعنوان مثال به جای فرهنگ‌سازی و شفاف‌سازی اهداف برخی از شبکه‌های ماهواره‌ای در خصوص پخش سریال، فیلم و برنامه‌های مختلف؛ اقدام به جمع ماهواره‌ها یا ارسال پارازیت می‌کنند که خود باعث نارضایتی و حریص کردن مردم می‌شود و یا با فیلتر کردن برخی از سایت‌ها به خیال خود، قصد محدود کردن دسترسی افراد به این سایت‌ها را دارند که با استفاده از فیلترشکن‌ها نقشه آنها نقش بر آب می‌شود.

 

وی با بیان اینکه اگر این نوع عملکرد را نیز مثبت در نظر بگیریم باید دید چند درصد از مردم پس از جمع‌آوری ماهواره اقدام مجدد به خرید آن نمی‌کنند و یا در بحث فیلترینگ از فیلتر‌شکن استفاده نمی‌کنند که بتوان این روند را کارآمد برشمرد!

 

وی به تخصیص بودجه توسط شهرداری و شورای شهر جهت بخش فرهنگی اشاره کرد و ادامه داد: متأسفانه اکثر این بودجه‌ها صرف چراغانی، آذین‌بندی شهر، نصب بنر و پارچه‌های مناسبتی، پخش شیرینی و شربت در مراسمات یا اقدام‌های این چنینی می‌شود

 

شعبانی خاطرنشان کرد: بعضا شاهد هستیم که در حوزه فرهنگی از سایر نیروهای شهرداری استفاده می‌شود و کمتر دیده شده که افراد متخصص و کارشناس را در این زمینه بکار گیرند.

 

هشدار در خصوص شکل‌گیری جشن طلاق در ساوه

 

وی با اشاره به شکل‌گیری سونامی جشن طلاق در جامعه، گفت: این اقدام به منظور کاهش قبح طلاق در جامعه شکل گرفته و به بهانه‌های مختلف مانند کاهش افسردگی در زوجین یا به نیکی جدا شدن و ... این جشن با آداب و رسوم مختلف برای اعلام پایان یافتن ازدواج برگزار می‌شود.

 

شعبانی با بیان اینکه خوشبختانه این گونه مراسم هنوز به ساوه وارد نشده یا قوت نگرفته، اظهار کرد: در حال حاضر این گونه مراسم غالبا در شمال شهر تهران یا کلانشهرها و بین افرادی که ادعای روشنفکری می‌کنند، برگزار می‌شود.

 

وی با اشاره به احادیث و روایاتی که به امر ازدواج تأکید دارند و طلاق را نهی می‌کنند، تصریح کرد: این گونه مراسمات و برگزاری جشن طلاق دقیقا زیر پا گذاشتن سنت پیامبران و ائمه(ع) است که از غرب وارد فرهنگ ما شده است.

 

وی با بیان اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، به مسئولان ذیربط و متولیان امر اخطار داد: قبل از شکل‌گیری این سونامی در ساوه، جهت فرهنگ‌سازی و شفاف‌سازی، اقدامات لازم را انجام دهند.

 

به گفته وی، متأسفانه اخیرا در ایران شاهد رواج این جشن‌ها و بالا رفتن آمار طلاق و حاکم شدن فرهنگ غلط غربی هستیم.

 

تمامی حقوق محفوظ است ، طراحی شده توسط کامپوسیس، رادیو ساوه توسط سرورهای قدرتمند محکم هاست پشتیبانی می‌شود.

Template Design:Dima Group