عضو هیئت مدیره شورای ملی زیتون ایران از مصرف روغن زیتونی خبر داد که نباید مصرف شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی- "نادر جلالت" در همایش اصلاح الگوی مصرف روغن که در دانشکده علوم پزشکی ساوه برگزار شد، افزود: روغن زیتون پومیس- روغن تفاله زیتون- که به صورت قاچاق وارد بازار میشود از نظر استانداردهای کشورمان قابلیت مصرف انسانی ندارد.
به گفته وی روغن تفاله زیتون در بازار با قیمتهای بالا به فروش میرسد و به صورت غیرقانونی و آن هم از نوع روغن زیتون پومیس، از تفاله زیتونی بدست میآید که یک بار روغنکشی شده و با روغن زیتون بکر مخلوط میشود و غیر قابل مصرف توسط انسان است.
جلالت رنگ روغن زیتون خالص و مرغوب را زرد متمایل به سبز عنوان کرد و گفت: باید تلخی و تیز بودن آن، انتهای گلو را بسوزاند و بوی میوه زیتون احساس شود.
وی افزود: مردم باید بدانند که زیتونهای سیاهی که توسط سولفات آهن به رنگ تیره درآمده است را به هیچ وجه خریداری و مصرف نکنند.
عضو شورای ملی زیتون در مورد روش تشخیص روغن زیتون خالص فرابکر گفت: نخست آنکه رنگ آن باید زرد تا زرد مایل به سبز باشد، دوم اینکه بوی میوه از جمله بوی سیب، گوجه فرنگی، میوه زیتون یا علف تازه بدهد، که البته در این دو روش امکان تقلب با افزودن اسانسهای مختلف وجود دارد.
وی ادامه داد: روش سوم مهمترین روش تشخیص بوده و تاکنون کسی نتوانسته در این زمینه تقلب کند و به تست چشایی مربوط است. بدین صورت که شما یک قاشق غذاخوری روغن زیتون را در دهان خود میریزید، آن را در داخل دهان میچرخانید و با استشمام هوا آن را پایین میبرید، باید پس از چند ثانیه در انتهای گلو تلخی و تندی حس شود که گلو را میسوزاند و گاهی ممکن است از شدت تندی فرد به سرفه بیفتد. درست پس از یک دقیقه مزه تلخی و تندی از بین میرود و خوشمزه میشود ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمیکند.
جلالت در ادامه با مقایسه میزان مصرف زیتون در جهان و ایران گفت: متوسط مصرف سرانه روغن زیتون در جهان 500 گرم است. در حالی که سرانه مصرف این محصول در ایران حدود 200 گرم است.
وی بیان کرد: در کشورهای توسعهیافته در هر وعده غذایی دو یا چند عدد زیتون چه در منازل و چه در رستورانها صرف میشود اما، در کشور ما متاسفانه این طور نیست.
جلالت با بیان اینکه برای حفظ سلامتی باید همراه غذا و نه قبل یا بعد از آن چند عدد زیتون مصرف شود، افزود: هزینه برای سلامتی، بهترین پسانداز برای انسان است.
وی با بیان اینکه یکی از دلایلی که مردم از روغن زیتون خیلی کم استفاده میکنند قیمت بالای آن است، گفت: اگر بیمار شویم حاضریم بابت ویزیت پزشک و دارو هزینه بالایی را پرداخت کنیم. هزینه یک عمل قلب باز بالای 25 میلیون تومان است.
به گفته وی گرانترین وسایل ارتباطی و یا تزئیناتی را برای خود و خانواده تهیه میکنیم اما حاضر نیستیم از روغن زیتون که برای سلامتی ما مفید است، استفاده کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه امراضی از قبیل بیماریهای قلبی و عروقی با استفاده از روغن پالم تشدید میشود، افزود: از مجموع یک میلیون و 250 هزار تن روغن وارداتی به کشور 750 هزار تن آن روغن پالم است.
به گفته جلالت واردات این میزان روغن پالم نتیجه سودجوییهایی است که انجام شده و سلامت انسان را تهدید میکند چرا که این روغن، اسید اشباع بالایی داشته و به همین دلیل هم نسبت به سایر روغنها، آسیب بیشتری را به انسان وارد میکند.
عضو هیئت مدیره شورای ملی زیتون ایران با اشاره به خواص روغن زیتون نیز گفت: مصرف روغن زیتون بیماری یبوست مزمن را ظرف کمتر از یک هفته برطرف میکند و در واقع مردم باید بدانند که زیتون هم دکتر و هم داروی آنها است.
وی با اشاره به اینکه بیشتر مردم فکر میکنند روغن زیتون برای سرخ کردن و طبخ مواد غذایی مناسب نیست، تصریح کرد: این مسئله نیاز به فرهنگسازی دارد چراکه روغن زیتون بهترین روغن برای سرخ کردن است.
جلالت بیان کرد: مصرف روغن زیتون به قدری اهمیت دارد که باید از سنین کودکی بدان توجه شود به طوری که هماکنون با پیگیریهای انجام شده، آشنایی با خواص زیتون و روغن آن در کتابهای درسی دانش آموزان گنجانده شده است.
وی مصرف روغن زیتون را عاملی برای برطرف شدن بیماریهای کبدی دانست و افزود: کبد چرب یک بیماری خفته و خاموش است و هیچ نشانهای به انسان نمیدهد و فرد در صورت بیتوجهی به این بیماری نیز باید هزینه بالایی برای پیوند کبد متحمل شد.
به گفته وی بهترین درمان برای کبد چرب از نظر طب سنتی، خوردن روغن زیتون همراه با سرکه یا آبلیموست. مصرف این معجون بسیار توصیه شده تا جایی که حضرت علی(ع) نگهداری روغن زیتون همراه با سرکه در منزل را موجب زدودن فقر از خانه بیان فرمودهاند.
جلالت در خصوص نحوه صحیح حمل زیتون پس از برداشت نیز گفت: بهدلیل عدم آگاهی، باغداران بعد از برداشت، زیتون را در گونیهای 50 تا 100 کیلویی ریخته و نگهداری میکنند که سبب پایین آمدن کیفیت آن میشود.
به گفته وی زیتون برداشت شده باید در سبدهای با ارتفاع حداکثر 30 سانت حمل شود تا ضمن هوادهی به زیتونها از کیفیت آن کاسته نشده و در اثر فشار، روغن آن از گونی خارج نشود.
جلالت همچنین به تهدیداتی که طب سنتی با آن مواجه است نیز اشاره کرد و افزود: متاسفانه برخی مدعیان فاقد تخصص لازم، صرفا به دلیل داغ بودن بازار درمان با طب سنتی، با ادعاهای غیر واقعی موجب بیاعتمادی مردم و آسیب رساندن به این نوع طب شده و با تجویز اسانس گیاهان که در درمان موثر واقع نمیشود این بی اعتمادی را تقویت میکنند.
در این همایش که به همت معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه برگزار شد شرکتکنندگان با نحوه شناخت و مصرف روغن زیتون خالص و نیز لزوم فرهنگسازی در مصرف آن آشنا شدند.