مدتی است که اوضاع بازار مرغ خوب نیست، یا بهتر و بی تعارف بگوییم، بد است.
واقعا فکرش را هم نمی کردیم روزی برسد که برای خرید مرغ سر صف بایستیم یا مترصد رسیدن مرغ به مغازه ها باشیم. اینکه چرا این وضعیت ایجاد شد و این مشکل چگونه باید رفع شود، واقعا جای کار بسیار و گفتگوهای کارشناسی و مطالبات رسانه ای و غیر رسانه ای بسیار دارد، اما آنچه در همین اوضاع اتفاق افتاد، ورود مرغ های کوچک به بازار بود. در واقع اندازه این مرغ ها از اندازه معمولی که همیشه از این کالا در مغازه ها دیده بودیم کمتر بود و همین مسئله هم سوال برانگیز شد.
با توجه به اینکه پیش از این هم کارشناسان مرغ های سنگین وزن را توصیه نمی کردند، فارغ از سوالات اقتصادی که در این رابطه پیش آمد، نظرمان به این نکته جلب شد که این محصول پرمصرف در سبد کالای خانوار ایرانی را در چه اندازه ای بخریم بهتر است یا بهتر بگوییم "مرغ سایز" چیست و چه مزایایی دارد؟
مینا اسدی کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی ساوه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در پاسخ به این سوال اظهار کرد: پروتئینها اصلیترین ترکیبات ساختاری سلولها و بافتهای بدن هستند. همچنین پروتئینها برای رشد و تکامل و نگهداری بدن و ترمیم و جایگزینی بافتهای فرسوده یا آسیب دیده ضروری بوده و ترکیب اساسی برخی هورمونها و ویتامینها هستند.
وی با اشاره به اینکه پروتئین از دو منبع گیاهی(عمدتا نان و غلات و حبوبات) و حیوانی(عمدتا گوشت، مرغ، ماهی، شیر و لبنیات و تخم مرغ) دریافت میشود، افزود: پروتئین مرغ و طیور مانند سایر گوشتها، پروتئین با کیفیت بالاست.
اسدی افزود: گوشت مرغ دارای آهن با کیفیت بالاست و میزان آن در ران مرغ بیشتر از سینه مرغ است، همچنین حاوی ویتامین B۱۲ و کولین است که در کنار هم باعث رشد مغز در کودکان میشود و به بهبود عملکرد سیستم عصبی و عملکرد شناختی در سالمندان کمک می کند.
وی در خصوص مشخصات مرغ سایز گفت: در فرهنگ مصرف مردم کشور ما معمولا مرغهای درشت ارجحیت دارند در حالی که در خصوص مرغ با وزن بالا، طول دوره پرورش طولانی شده و میزان آنتی بیوتیک مصرفی نیز افزایش مییابد.
او با بیان اینکه مرغهایی با دامنه وزنی حدود ۱.۶ تا دو کیلوگرم در بهترین شرایط سلامت هستند، تصریح کرد: در گوشت مرغهایی که در مدت زمانی طولانیتر از این مدت پرورش مییابند و درشتتر میشوند احتمال وجود مقادیر باقی مانده آنتیبیوتیک زیاد است. منظور از مرغ سایز، مرغهایی هستند که وزن کمتر از دو کیلوگرم داشته باشند.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه مصرف مرغ سایز در مقایسه با مرغهایی با وزن بیشتر مناسبتر است، گفت: مرغ سایز مقدار چربی کمتری دارد در حالی که مرغهای درشت مقادیر زیادی چربی دارند. کاهش سن کشتار موجب تُرد شدن و افزایش کیفیت گوشت ران و سینه شده و کاهش چربی محوطه بطنی را به همراه خواهد داشت.
وی به قدرت خرید بیشتر مرغ سایز در مقایسه با مرغهای با وزن بیشتر نیز اشاره کرد و گفت: تولید مرغ با وزن کمتر موجب افزایش توان خرید اقشار کم درآمد به دلیل سبکتر بودن لاشه مرغ میشود.
او ادامه داد: آنتی بیوتیکها بیشتر در بافت چربی ذخیره میشوند و با توجه به اینکه کاهش سن کشتار موجب کاهش حجم چربی ذخیره شده در بافتها میشود، این امر میتواند در کمتر شدن ماندگاری آنتی بیوتیکها موثر باشد. مرغهای کم وزن دارای چربی کمتر و در نتیجه مقدار آنتی بیوتیک کمتری خواهند بود.
اسدی به کاهش ابتلا به بیماریهای غیر واگیر در صورت مصرف مرغهای سایز اشاره کرد و گفت: چربی موجود در مرغ درشت موجب افزایش دریافت چربی و در نتیجه اضافه وزن، چاقی، اختلال چربی خون و ... میشود. در کل، کاهش چربی درونی لاشه و قسمتهای دور ریز مرغ، طعم لذیذ و خوشپخت بودن، سلامت بیشتر مرغ و در نهایت صرفه اقتصادی بیشتر، از جمله مزایای استفاده از مرغ سایز برای خانوادهها است.