مشاهیر شهرستان ساوه
علامه سیدمرتضی عسگری:
درجمادی الثانــی 1332ه.ق. بهار1393ش/1914م/ درسامرا به دنیا آمد.خانـــواده ی پدری و مادری اش،ایرانی و اهل ساوه و تهران بودند که درسامرا ساکن شده بودند.
پدرمرحوم سیــدمحمـداسماعیل از علما وداماد آیت الله میرزامحمــد شریف تهرانــی عسگری(خاتمه المحدثین) بود،که درزمان مرحوم مجلسی به عنوان «شیخ الاسلام» امام جمعه امروزی به ساوه فرستاده شدند.پدرایشان دراواخر عمرش درزمان آقا میرزا محمد تقی شیرازی که درآنوقت مرجع شیعیان جهان بود،به سامرامی رود.با اینکه درطفولیت یتیم شدند،درده سالگی اورا به طلبگی سپردندو خواندن ونوشتن عربی و فارسی را خوب آموختند.
ازهمان آغاز کتاب خوانی،به مطالعه کتابهای سیره و تاریخ پیامبرواصحاب علاقه داشت و داستان استعمار بلاد اسلامی را دنبال می کردند.مثلا"رساله ی دخانیه را که نوشته ی یکی از شاگردان میرزای شیرازی و درحالی هنوز نسخه خطی بود درکتابخانه پدر بزرگشان(جدمادری ام که وکیل میرزا بود)خواندند.درحوزه علمیه سامرا درهمان ده سالگی جامع المقدمات را هم خواند.بعد هم همان کتابهای رسمی حوزه عراق را:سیوطی،مختصر،مغنی،حاشیه،مطول،شرح جامی،شرح ابن عقیل،قوانین،معالم،شرح لمعه و بعضی کتابهای فقهی و اصولی متداول دیگر را دراین سطح گذراند.البته ایشان غالبا" دو،سه درس را با هم می گرفت و کتابها را زود طی می کرد.
زندگی علامه و مخارج تحصیلش از درآمد املاک پدری ایشان-که درساوه داشتند-تامین می شد،لذا از سهم امام استفاده نمی کردند.اما از زمانی که رضا خان اجازه نداد که این جور درآمدها به عراق برسد درسال 1350ق(1310)راهی حوزه قم شد.
مصطفی چمران:
مصطفی چمران درسال 1311 متولد شد، تحصیلات خود را نخست درمدرسه انتصار یه آغاز کرد وسپس در دارالفنون و البرز دوران متوسطه را گذراند. دردانشکده فنی تهران ادامه تحصیل داد و درسال 1336 دررشته الکترو مکانیک فارغ التحصیل شدوبه تدریس دردانشکده فنی پرداخت. وی دردوران تحصیل شاگرد اول بود.درسال 1337 با استفاده از بورس تحصیلی شاگردان ممتاز به آمریکا اعزام شد و پس ازتحقیقات علمی در دانشگاه کالیفرنیا و برکلی با ممتازترین درجه علمی موفق به اخذ دکترای الکترونیک و فیزیک پلاسما گردید. او از 15سالگی در درس تفسیرقرآن مرحوم طالقانی درمسجد هدایت و درس منطق استاد مطهری شرکت می نمود. درمبارزات سیاسی دکتر مصدق شرکت داشت.
پس از 15 خرداد 42 به مدت 2 سال راهی مصرشدو درزمان عبدالناصر،سخت ترین دوره های چریکی و جنگ های پارتیزانی را آموخت.سپس رهسپارلبنان شد. شهید چمران با پیروزی انقلاب بعداز 23 سال به وطن بازگشت.پس ازمدتی اقامت درمناطق کردستان به سمت وزیردفاع منصوب شد. سپس درسحرگاه سی و یکم خرداد ماه 60 درمنطقه سوسنگردبه شهادت رسید.
سلمان ساوجی
تذکره نویسان نام وی را «سلمان» و لقبش را «جمال الدین» و تخلص وی را به نام خود او یعنی «سلمان» ذکرکرده اند.
ولادت سلمان در اوایل قرن هشتم و درحدود سال 709 درساوه اتفاق افتاده است.پدرسلمان موسوم به خواجه علاء الدین محمد ازملازمین دربارشاهی بود. اهمیت سلمان ساوجی درقصاید شیوایی است که معمولا" درستایش شاهان و رجال عهد خود سروده و به شیوه فصحای متقدم و یا مظاهرگوناگون طبیعت همت گماشته. سلمان درغزل سرایی نیز شاعری موفق است.
استاد محمدخراطی
حاج محمد خراطی فرزند اصغردرهجدهم شهریور 1311 درشهر ساوه و درخانواده ای مذهبی چشم به جهان گشود.وی از دوران نوجوانی عاشق و شیفته اهل بیت(ع) بوده و علاقه ی خاصی به شعر و ادبیات بویژه شعرآئینی داشته است.اولین شعرش را در35 سالگی برای ثامن الائمه امام رضا (ع) سرود. ویژگی خاص این شاعردلسوخته اهل بیت(ع) که وی را ازدیگر شعرای شهرستان و استان متمایز می سازد مکتب و یا مدرسه نرفتن و سواد نداشتن وی می باشد.
چنانچه خود شاعرمی سراید:
اگرچه طبع روان دارمی ولی افسوس نوشتنش نتوانم که جان من فرسود
اگرمدرک تحصیلی مرا خواهی کلاس اول و آن هم زخط شدم مردود
وی حدود6000 یا 7000 بیت شعرسروده که جلد اول مجموعه آثار وی درقالب2500 بیت به نام کتاب «گلپونه های شعروادب» به چاپ رسید و جلد دوم دردست اقدام به چاپ می باشد. وی درسال 1388 در استان زنجان یکی از 15 منتخب کشوری پیرغلامان امام حسین(ع) انتخاب گردید.
دکترابوالقاسم فخاریان
ابوالقاسم فخاریان متولد سال1305 درشهرستان ساوه می باشد نام پدر او اجداد وی به ترتیب:محمدرضا،زین العابدین،اسماعیل و محمود و ...، وی فرهنگی بازنشسته می باشد که درحال حاضر مدرس دانشگاه آزاد اسلامی ساوه می باشد.سرودن شعردرزمینه های مختلف ،سخنرانی و تالیف کتب از توانایی وی می باشد.
آثاراستاد که تاکنون به چاپ رسیده :
1-رباعیات ازسروده های ایشان درسال 85
2-دیوان حاج حسین سمندرساوجی
3-کرشمه های قلم
کتب دردست چاپ:
1-جلداول دیوان شعرکه بیش از 12000 بیت اشعارگوناگون درموضوعات مختلف دارد.
2-شرح حال بیش از500 نفراز فرهیختگان ساوه که در4 جلد می باشد.
3-تاریخ و جغرافیای مفصل شهرستان از زمان سلطنت مظفرالدین شاه تا به حال.
ابوالقاسم فخاریان
مشاهیر ساوه - فرهیختگان و پیشکسوت گذشته حال آینده ساوه
مشاهیر ساوه
مشاهیر ساوه
در گذشته به سال 520 هجري قمري ، فيلسوف و منطقي بزرگ در اواخر قرن پنجم و اوايل قرن ششم هجري است. وي شارح و منتقد آثار بوعلي سيناست و كتاب البصائر النصريه او بهترين كتاب در منطق و جزو متون درسي دانشگاه الازهر مصر است.
زکریای قزوینی در کتاب معروف خود بنام آثار البلاد و اخبار العباد در قرن هفتم هجری قمری پیرامون شخصیت وی می نویسد : قاضی ابن سهلان ساوجی با امام حجه الاسلام غزالی همزمان بود ، او در فقه و علم حکمت و ادبیات دریایی بود بیکرانه ، در فصاحت و بلاغت هم شهره آفاق گردیده بود .
ابو سعد آوي
در گذشته به سال 420 هجري قمري ، وزير دانشمند سلسله آل بويه كه طي سالهاي 1990 تا 2000 ميلادي حدود ده هزار صفحه از آثار او با عنوان نثرالدر در مصر و تونس و سوريه به چاپ رسيده است.
خواجه سعد الدين ساوجي
در گذشته به سال 703 هجري قمري، وزير دانشمند سلطان غازان خان و سلطان اولجاتيو كه علامه حلي رساله سعديه را به نام وي تاليف كرده است.
خواجه جمال الدین سلمان بن علاءالدین محمد ساوجی
مشهور به سلمان ساوجی ، وی از شاعران و غزل سرایان نیکو سخن در قرن هشتم هجری قمری و هم عصر حافظ بوده است در سال 709 ه ق در ساوه متولد شد. سپس به بغداد در دربار جلایریان راه یافت و ملک الشعراء این سلسه شد . دیوان شعر وی مشتمل بر دوازه هزار بیت است . وی سالهای اخر عمر خود را زادگاهش بازگشت و انزوا اختیار کرد سرانجام در روز دوشنبه دوازدهم صفر سال 778 ه ق جهان را بدرود گفت .
شهید دکتر مصطفی چمران
در سال 1311 ه ش متولد شد او فرزند حسن چمران ساوجی بود که از روستای چمران بخش غرق آباد ساوه به تهران مهاجرت کرد . دوره دبیرستان را در دارلفنون و البرز تهران سپری کرد . پس از اخذ لیسانس با رتبه اول از دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل ( با استفاده از بورسیه ) به دانشگاهی در تگزاس آمریکا اعزام شد . ضمن اخذ فوق لیسانس برای ادامه تحصیل به کالیفرنیا رفت و با کسب رتبه اول دکتری الکترونیک فارغ التحصیل گشت و سپس در مرکز تحقیقاتی معتبر و معروف بل در کنار دانشمندان بزرگ جهان شروع به کار کرد .
اما با قیام پانزده خرداد انقالبی در درون او بوجود آمد . او همه چیز را رها کرد و در زمان حکومت جمال عبدالناصر به مصر رفت و در آنجا آموزش نظامی و چریکی را فرا گرفت . سپس به شهر صور در جنوب لبنان رفت و به امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان در آن زمان پیوست و مبارزه گسترده ای را با صهیونیستها آغاز کرد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ماه سال 1357 به ایران بازگشت وی از طرف امام خمینی به سمت وزرات دفاع منصوب گردید . از طرف مردم تهران نیز به یک دوره به سمت نمایندگی مجلس انتخاب شد . پس از شروع جنگ تحمیلی در شهریور ماه سال 1359 به خط مقدم جبهه رفت و ستاد جنگهای نا منظم را تاسیس و فرماندهی نمود . سرانجام پس از سالها مجاهدت در 31 خرداد 1360 در منطقه جنگی دهلاویه به شهادت رسید.
وی قبل از شهادت چنین می نویسد :
"" ای زندگی با تو وداع می کنم با همه زیبائیهایت – با همه کوهها – دریاها و همه موجودات وداع میکنم از همه چیز چشم می پوشم و با قلبی لرزان و مشتاق به سوی خدا می روم و لحظات دیدار من با پروردگار ، لحظات رقص من در برابر مرگ باید زیبا باشد ""
روحش شاد و راهش پر رهرو باد .
در ادامه به نقل از ویکی پدیا فارسی :
تیلیم خان: شاعر ترکزبان قرن ۱۲ هجری شمسی
ابوسعد آوی: شاعر، تاریخنگار، دانشمند و یکی از وزیران طبرستان
ابوطاهر خاتونی: از شاعران دوران ملکشاه سلجوقی سلجوقی
ابوالفرج ساوجی: از نویسندگان و کُتاب آل بویه
افضلالدین ساوی: شاعر و فیلسوف قرن ششم هجری قمری.
بهاءالدین ساوجی: از شاعران قرن هشتم هجری
فرخنده ساوجی: از شاعران قرن سیزدهم هجری
حسین بن روح نوبختی: سومین نایب خاص (سفیر) حجت بن حسن (مهدی) در دوران غیبت صغری و یکی از اهالی روستاهای آوه در نزدیکی شهر ساوه.
سید مرتضی عسکری پژوهشگر تاریخ اسلام و حدیثشناس و روحانی شیعه.
علامه تاجالدین آوی : از علما و فقههای مشهور شیعه در زمان ایلخانیان (قرن هفتم و هشتم هجری قمری)
ملا صالح ساوجی: از علما دوران سلطان حسین صفوی (قرن دوازدهم ه.ق) است. تالیفات وی عبارتند از : الحدیده الحسینیه – الدره العلویه
خواجه نصیر طوسی: از علما بزرگ ریاضی، نجوم و حکمت ایران و نیز یکی از فقههای مذهب تشیع در قرن هفدهم میباشد، نقل شدهاست که وی زاده روستای جهرود در نزدیکی شهر ساوهاست.پدر خواجه، شیخ وجیهالدین محمدبن حسن، از بزرگان و عالمان شهر قم بود و در روستای جهرود زندگی میکرد که به شوق زیارت امام رضا(ع) عازم طوس شد و پس از زیارت، به دلیل بیماری همسرش در همانجا ساکن شد و پس از چندی به اقامه نماز جماعت و تدریس در مدرسه علمیه مشغول شد.
یوسف عادل شاه ساوی: موسس سلسله عادلشاهیان
شیخ جمالالدین ساوجی: موسس قلندریان فرقهای از صوفیه.
سعدالدین ساوجی: از سیاستمداران و دولتمردان دوران ایلخانیان
عمادالدین ساوجی: دانشمند و وزیر خوارزمشاهیان
ابونصر آوی: شاعرو یکی از وزیران طبرستان
حبیبالله ساوجی: از نقاشان زمان شاه عباس
سید احمدخان ساوهای: خواننده دوران قاجار
ابوالفضل جلیلی: کارگردان و فیلمنامهنویس مطرح سینما
محسن محسنینسب: کارگردان و فیلمنامهنویس مطرح سینما