سفر نامه دکتر علی اصغر عابدینی ساوجی
ارتباط فرهنگی اجتماعی از ساوه به کشورهای فارسی زبان تاجیکستان ازبکستان ترکمنستان
مورد اسقبال بسیار خوب مردمی
شهر دوشنبه عشق آباد.. قرارگفت
فیلم اجرای برنامه شعر ادب در شهر عشق آباد
توسط دکتر عابدینی ساوجی
https://www.aparat.com/v/bxY7o/
میدان دوستی شاه اسماعیل سامانی
مجسمه اسماعیل سامانی یکی از سازههای مدرن دوشنبه، پایتخت تاجیکستان به شمار میرود که در بزرگداشت موسس سلسله سامانیان، اسماعیل سامانی برپا شده است. اسماعیل سامانی در دوران سلطنت خود، شهر بخارا را به پایتختی برگزید و به شعر و ادبیات علاقه زیادی داشت. با طراحی هنری، رنگ طلایی به کار رفته در طاق و قرارگیری در میدان دوستی، مجسمه اسماعیل سامانی یکی از المانهای شهر دوشنبه و پاتوقهای محبوب محسوب میشود.
عشق آباد، شهری غنی از فرهنگ و تمدن -
تعداد فارسی زبانان جهان چند درصد هستند؟
دستنوشته دکتر عابدینی
" />
#نگاهی_به_تاریخ_ساوه:
🔰ساوه یکی از شهرها و مناطق باستانی بازمانده از دوره ساسانی است.
📎📝 تاریخچه جغرافیایی ساوه:
این شهر در دوران گذشته در برخورد کلانترین راههای کاروانی میان ری باستان، همدان،اصفهان، قزوین، زنجان، قم و کاشان قرار داشته و در روزگار پارتیان یکی از خانمانهای مهم میان راهی بوده و در سدهٔ ۷ (پیش از میلاد) یکی از دژها و خانمانهای سرزمین ماد به شمار میرفته و زیست همگانی در این بخش از ایران از پیشینه و دیرینگی بسیار برخوردار است و از دید زمینشناسی از آن دوران سوم و چهارم زمینشناسی میباشد.
ساوه نخست از توابع میدان بوده و بعد بخشی از ری بزرگ شده و به سبب نزدیکی با میانههای نیرومند برخی دودمان و پادشاهان بر ایران گذشته از این که همواره از ارزش ویژهای برخوردار بوده دارائی و چمنزارهای آن نیز از دیرباز جای توجه دودمانها بوده و روی همین پایه فرمانروایان آن اغلب از میان دولتمردان بنام برگزیده شدهاند بعد از ساسانیان حکومت سامانیان و آل بویه و سپس سلجوقی بر این سرزمین دست داشتند.
📎📝حمله مغول به ساوه :
ساوه در جریان حمله مغول در قرن هفتم هجری صدمه و آسیب فراوان دید، مغولان شهر را ویران کردند و ساکنان آن را از دم تیغ گذراندند.
کتابخانههای بزرگ و موزههای ساوه طعمه حریق شد وکتابها و ابزار دانشی کتابخانه و دانشوران نابود شدند.
📎📝نوشته حمدالله مستوفی در مورد ساوه:
اینگونه نوشته:در اول در آن زمین بحریه (دریاچه) بوده و در شب ولادت رسول اکرم آب آن به زمین فرو شد و آن از مشروبات بودهاست و بر آن زمین شهری ساختند. بانی آن معلوم نیست و در حمله مغولها باروی آن دچار خرابی شد و خواجه ظهیر الدین علی بن ملک شرف الدین ساوجی آن را عمارت نمود. هوایش به گرمی مایل است و آبش از رودخانه مزدقان و قنوات مشروب میشود.
📎📝ساوه از نظر جهانگردی:
محل برخوردهای نظامی ایران بوده در دوره مغول نیز گذرگاه جهانگردان بیگانه شد.
مارکوپولو ی و نیزی و بسیاری از پیامبران و مبلغان آئینی، بازرگانان، و ایلچیان در گزارشها و نوشتههای خود از ساوه یاد کردهاند. پی آمد.
📎📝آیین ساوه در زمان صفویه:
حمله مغول کاهش شدید مردم ساوه بوده که کاهش زیاد ماندگاران روستایی و ویران شدن دستگاههای آبیاری موجب افت شدید کشاورزی در سرزمین ساوه شد. در دوره صفویه که آئین شیعه آئین رسمی کشور
مصاحبه با دکتر علی اصغر عابدینی ساوجی ادامه دارد...
تهیه کننده : محمد شرافت
12 آذر ماه سال 1400